Čo skôr - dieťa alebo hypotéka?

Príspevok v téme: Čo skôr - dieťa alebo hypotéka?
Aikido

Ahojte, sme mladí manželia, 26 a 29 rokov. Bývame v prenájme,poznáme sa vyše 5 rokov. Nedávno sme začali riešiť túto tému a nejak sa nevieme zhodnúť, čo skôr. Ja som bola za postup hypo-dieťa, rada by som bývala vo svojom a mala pocit istoty (teraz si však hypo nemôžeme dovoliť, preto prenájom). Navyše som si dieťa predstavovala skôr okolo mojich 28-29 rokov, chcela som si ešte s manželom užiť 2-3 rôčky bez dieťaťa (máme polroka po svadbe). Manžel naopak má z hypotéky nervy, obzvlášť keď vie, na ako dlho to je a že nám vypadne časom jeden príjem, keď budem na MD. Preto navrhol postup dieťa-hypo, teda porodím a keď dieťa trochu odrastie a nastúpim do práce, potom požiadať o hypo a presťahovať sa.
Čo si myslíte, máte niekto skúsenosti? Cítim sa už tlačená do rodiny aj okolím, ale rada by som to ešte odložila. Obávam sa však, aby za nejaké 3 roky už nebolo neskoro a nevyčítala som si, že som radšej mala mať dieťa skôr. Inak nemám žiadne problémy po gyn.stránke, ale nikto nevie predvídať, aké bude počatie a tehotenstvo...
Ďakujem za prečítanie a odpovede.

Ioniq

Človek keď chce vodičák potrebuje papiere. Keď chce decko nepotrebuje nič. Stačí aj prázdna hlava. Nie ste mladí ľudia, chlap čo v 29r ide riešiť bývanie nie je chlap ale neschopák. Vy si nerobte decko, nemáte dobrý príjem, nemáte nič. Bude to len trápenie a ďalšie zle zabezpečené decko do budúcnosti ak ho ušúlate. Ľudia ako vy by mali mať papiere na decko ako na ten vodičák.

Aikido

V tomto máš pravdu. Poznám niekoľko mamičiek a teda vôbec nájsť nejakú prácu je ťažké, nieto ešte v odbore.

Lucinda1

a este taky maly detail hladanie si prace po materskej tiez nieje dvakrat jednoducha zalezitost... fakt si to byvanie vyrieste ako prve nech neostanes sklamana a bez zazemia... sluby znesu vselico ale dolezita je realita...

Aikido

Lucinda, ja ti ďakujem za reakciu, ale nachádzame sa trošku v odlišnej situácii a netreba hneď maľovať čerta na stenu. Bývanie so svokrovcami je kapitola sama o sebe a toto je rodinná známa, veľmi dobrá pani, ktorú poznám od narodenia a neverím, že by nás proste len tak vyhodila.
Máš však pravdu v tom, že stať sa môže všeličo, aj dobré aj zlé.

Lucinda1

Urcite si najprv treba vyriesit byvanie!!! Ziadne nejako bolo nejako bude aj mne moj muz sluboval ze po porode syna odideme do vlastneho vsetko potom potom a nakoniec som odisla ja s dietatom sama lebo som tam nevydrzala pod jednou strechou so svokrou a on ostal u rodicov. Nikdy sa nenechaj ukecat ale veci ries ihned. Mate najvyssi cas nato aby ste sa konecne pohli. Podnajom v dnesnej dobe a s dietatom je obrovske riziko majitel si zmysli ze chce byt predat a obaja sa nakoniec rozdelite. Ked mate nizko platenu robotu treba si hladat lepsie platenu popripade hladat nieco v zahranici. Never slubom ale cinom a zamakajte na svojej buducnosti cim skor .

Aikido

Určite nechceme celý život bývať v prenájme, len ide o to, či hypo teraz, dieťa potom alebo naopak.. ja som s dieťaťom tak 50/50.. aj uvažujem, aj sa ešte trochu bojím, čo s tým súvisí..

Aikido

Ďakujem pekne za odpovede :)
No nájom platíme nízky, lebo bývame u dobrej známej, boli sme sa pýtať na hypotéky, ale vždy to išlo mimo naše možnosti, máme obaja dosť nízky príjem.. bohužiaľ :( aj svadba nás niečo stála, síce oveľa menej, ako sme čakali, ale je to výdavok, aj keď je malá.
Ja teraz zaskakujem za kolegyňu na MD, mám toto miesto len na dobu určitú, potom si chcem nájsť niečo lepšie platené, takisto manžel robí v závode, popritom hľadá, ale bývame v oblasti, kde v našich odboroch nie je až taká ponuka... Viac príležitostí by som mala v BA, ale už som tam niekoľko rokov žila a neláka ma to tam, ani jeho :/

Jaja15

Zájdi do banky a nechaj si urobiť orientačne prepočet na hypotéku....väčšinou je cena hypotéky rovnaká alebo o málo vyššia ako platenie prenájmu....takže, ak aj vypadne jeden príjem(budeš na materskej) - ste na tom finančne rovnako či už ste v prenájme alebo platíte hypotéku....a ešte platí jedno - malé dieťa - malé starosti, veľké dieťa-veľké starosti - to platí aj o financiách minutých na deti- čím je staršie dieťa, tým viac naň potrebujete financií (oblečenie do školy, výlety v škole, pomôcky do školy, program na prázdniny v čase prázdnin...)