Ahojte, sme mladí manželia, 26 a 29 rokov. Bývame v prenájme,poznáme sa vyše 5 rokov. Nedávno sme začali riešiť túto tému a nejak sa nevieme zhodnúť, čo skôr. Ja som bola za postup hypo-dieťa, rada by som bývala vo svojom a mala pocit istoty (teraz si však hypo nemôžeme dovoliť, preto prenájom). Navyše som si dieťa predstavovala skôr okolo mojich 28-29 rokov, chcela som si ešte s manželom užiť 2-3 rôčky bez dieťaťa (máme polroka po svadbe). Manžel naopak má z hypotéky nervy, obzvlášť keď vie, na ako dlho to je a že nám vypadne časom jeden príjem, keď budem na MD. Preto navrhol postup dieťa-hypo, teda porodím a keď dieťa trochu odrastie a nastúpim do práce, potom požiadať o hypo a presťahovať sa.
Čo si myslíte, máte niekto skúsenosti? Cítim sa už tlačená do rodiny aj okolím, ale rada by som to ešte odložila. Obávam sa však, aby za nejaké 3 roky už nebolo neskoro a nevyčítala som si, že som radšej mala mať dieťa skôr. Inak nemám žiadne problémy po gyn.stránke, ale nikto nevie predvídať, aké bude počatie a tehotenstvo...
Ďakujem za prečítanie a odpovede.
Čo skôr - dieťa alebo hypotéka?
Súhlasím s kafe
A ja vám okrem toho môžem napísať len jedno. Ak teraz nezarábate dobre a máte ešte k tomu zdravotné problémy, tak bude už len horšie!
Budete čakať roky, kým našetríte, budete si zháňať bývanie a odkladať dieťa...nakoniec zistíte, že ho mať nemôžete...
Alebo vám zhorí dom....
Aikido, ty sa zobuď a prestaň snívať o decku, keď na to nemáte peniaze. A tiež si nemysli, že sa ti podarí nájsť si "lepšie platenú prácu" v tom tvojom zapadákove, keďže zdravotne na tom nie si nejako dobre, ako píšeš. Podmienkou prijatia do zamestnania je aj lekársky posudok, a ak ti ho lekár vzhľadom na tvoj zdravotný stav nedá, máš smolu. Budeš musieť pochopiť, že nemôžeš mať všetko, keď na to nemáš peniaze a ani ti "nehrozí", že by si niečo zdedila. Ako ti tu už písali, decko stojí nemalé peniaze, a splácanie úveru tiež - trúfaš si na taký záväzok? Rozmýšľaš ako 15-ročná.
Aikido. Pises, ze byvate po znamosti v podnajme u dobrej znamej, ktoru poznas cely svoj zivot. Cize neplatite bezny najom ako je zvykom, ktory by ste platili ako ini ludia normalne. Takze ak za takychto dobrych podmienkach, plus obaja este aj pracujete - vam po vypocte viacere banky hypo zamietli, tak vo vasej blbej situacii prilis nesnivajte.
Dietatko stoji naozaj vela penazi a so stupajucim vekom sa tie naklady este zvysuju. A je to zavazok najmenej na takych 18-24-25r (ak nahodou pojde aj na VS. No tych 18r urcite).
A hypoteka je zavazoktiez aj na 30r.
Pises ze zo zdravotnych dovodov nechcete ist do zahranicia si zarobit. Akoze sorry. Tu logiku uz uplne postradam. Nie ste zdravotne OK na to - aby ste odisli si obaja zarobit na byt co by bolo mozno dakych 3-5r ale zavazok na 30r si uz trufate??
Ak nie ste zdravotne OK tak obzvlast je hypo pre vas riziko (bud zdravotne clovek vypadne, alebo pride o pracu, smrt ai dovody a co potom??).
Takze najrozumnejsie by bolo:
1. Obaja si ist zarobit na byt do zahranicia.
Budete spolu, uvidite spoznate svet, otukate sa, rec budete ok ovladat, z 2platov si skor zarobite na ten vas byt a ty budes v pohode stihat aj rodicovstvo. Tam su aj ovela vyssie pridavky na deti, rodicovska. To len keby sa vam tam narodilo dieta.
2. Ostat v tom podnajme, kde ste teraz a skusit si najst ine prace, ak su vobec aj ine moznosti. Lebo tebe skonci zastupovanie materskej a budes bez prace a praca tvojho muza tiez asi nie je OK fin. hodnotena, kedze ani hypo vam nechcu dat
Takze tu mate asi iba jedinu vyhodu-ten nizky najom. Ale zas to nie je istota, pani moze umriet alebo ho bude musiet predat a vy budete aj tak bez byvania
3. Skusit si hladat ine moznosti prace aj podnajmu. Ale zas kde su lepsie prac.ponuky a podmienky aj platove, su zas aj vyssie najmy a vydaje za byvanie
4. Skusit ziskat daky obecny ai byt do podnajmu. Tam mozete byt aj cele desatrocia. Moj znamy takto s rodinou-maju 2deti, byvaju uz ale 17r. Obce skor stavaju tieto najomne byty nez mesta tak skuste takyto byt ziskat a nasledne tam aj pracu. Ked budete platit najom tak vas nevyhodia. Iba neplaticov riesia
5. Este je moznost riesit byvanie s rodinou ci u rodiny.
Takze byt vami, idem si na ten byt zarobit spolocne do zahranicia
Ako ti tu uz pisali byvanie je zaklad. Prva vec na co by dvaja mali mysliet a v dnesnej dobe cim skor tym lepsie. Vlastne je vlastne zanechate to detom neskor ale podnájom je obrovske riziko. Moju znamu so synom teraz vyhodila s podnajmu majitelka lebo byt ide predavat. Keby znama este nema mamu ktora zije nemala by kde ist. Este aj mne volala ci o nejakom byvani neviem. Pri hypoteke si nastavite splátky ako vam to vyhovuje a v pohode sa to da....
ak máte tak nízky príjem, tak by som najprv riešila prácu u oboch a dilemu dieťa-hypo až POTOM.
Moja osobná skúsenosť je, že v podnájme sa dá rovnako dobre fungovať ako vo svojom. Ale ten rozdiel v pohode - že nemám nervy, či 30r budem mať istý príjem - je dosť poznať. Tiež ak bývate v podnájme, ste viac mobilní a môžete sa zdvihnúť a v prípade lepšej pracovnej ponuky (kde ponúkajú aj byt napríklad) ísť do iného kraja. Podľa mňa je to už naozaj jedno, čo "zbúchate" skôr, ani jedno ani druhé neni o nič lepšie.
osobne by som nechcela dieta priviest do podnajmu :/
Ak by som planovala dieta tak radsej by som isla do svojho, platila hypo ako najom cudzim s neistou buducnostou, ze dokedy nas tam nechaju. Aj keby nechali cely zivot nikdy to nebude moje, alebo detí. Rozdiel medzi nájmom a splátkou hypoteky urcite nie je nejaky vysoky, ak teda mate realne poziadavky na vlastne byvanie. Isla by som do hypoteky, zistila ci to utiahneme, ci nam nieco zostane, budovala si najmä svoje hniezdo aby aj keď prišlo dieta malo stále zázemie a domov. Ked uz budem mat dieta, chcela by som mat klud, venovat sa jemu a nie este riesit kam pojdeme byvat a natahovat sa aj s nim, so stahovanim a pod. Jasne da sa aj to, ale radsej by som si tie nervy usetrila :) lepsie si podla mna teraz zistit ci zvladnete celu tu starostlivost okolo svojho vlastneho byvania, ako zatiahnut do toho potom aj dieta ak zistite ze to nezvladate. To ze budem mat hypoteku 30 rokov a co ? Co ineho robit ak nie som milionar, aspon to zostane detom...zabezpecim ich. Snáď :) ...cim skor to zacnem platit, tym skor to bude splatene a budem mat sväty pokoj na stare kolená... moja známa si vzala hypo na dom ked bola tehotná s partnerom, bohuzial ju partner opustil tak zije v dome sama s malou, zvláda to, utiahne to, popri malej robí z domu uctovnictvo a je rada ze netaha kocik z tretieho poschodia, lebo na ten najom v starom byte by zarobit musela tiez....clovek nikdy nevie ako dopadne...treba mat aspon nejaku istotu v zivote. Bývanie je základ.
Janka40 ma pravdu....s tym tehotenstvom je to len cisty blud
vycitat si mozes len nieco, coho si sa vzdala a stratila pri tom cast seba
dotlacenie do tehotenstva nerobi ziadnu dobrotu a v buducnosti by na tom najskor stroskotalo i vase manzelstvo.... v konecnom dosledku by na to doplatilo i to dieta.
Ja som mala prve ako 33 ročná a vôbec nebanujem užila som si mladosť pracovala som roky v Rakúsku naučila sa jazyk . Môj vek mi žiadne problémy nespôsoboval práve naopak bola som rada že mám dieťa už ked sme všetko mali kedže som chcela len jedno. Sú to len keci ktorými strašia dnešné ženy. Máte ideálny vek nato ísť si zarobiť peniaze pre budúcnosť keby ste sa zobrali do tej Bratislavy máte tam dobre platené miesta aj s ubytovaním.... Dieťa by som teraz na vašom mieste určite neriešila budeš mať z platu maličkú materskú potom neskôr 200 eurovú a potom uvidíš aká švanda je hľadať si po materskej robotu. Zabezpečte sa určite ešte pred dieťaťom... nemáš 40 aby si sa triasla kedy dieťa len tú prácu by som poriešila čím skôr....
radsej sa odstahujte, kym nie je neskoro, s dietatom to uz bude tazsie...ako sa vravi - postav dom, zasad strom