Dobrý deň prajem, som žiak tesne pred maturitou a stala sa jedna vec. Prišla jedna učiteľka za spolužiakom, či by neradil jednej spolužiačke(jej dcére) na maturite, povedala mu postup a všetko ako má radiť. Rozmýšľam že ju nahlásim, a preto sem píšem, či ju mám nahlásiť a kde. Ďakujem
nahlásiť podvod na maturite?
a a_dr1a, mas pravdu, v reali su vsetci aj tak zbabelci. tam, kde som sa ja ozvala, sme sa chceli viaceri, len ostatni sa na to vykaslali, tak som sa aspon ja a kazdy to bral osobne, kazdy dotknuty, lebo nadriadeni drzia spolu. vobec nikto neriesil tu samotnu vec. len ako som si ja dovolila niekoho z nich osocit a striehli na mna na kazdom rohu, len aby mi uskodili.
mozno ta baba trpi disgrafiou alebo ake su vsetky tie dis. alebo uzkostou, nevieme, tak mozno preto by sa jej zisla pomoc. tu by som to neriesila.
pre upokojenie zadavatela - aj tak jej prd pomoze, lebo nebude kedy a ako.
,,Světu vládne přirozený řád, a ti, kteří se ho snaží narušit, dopadnou špatně,,
(Atlas mrakov)
Podľa všetkých predpokladov jej neuveria, nedopadne to pre ňu dobre, možno stratí rok života...ale budúcnosť nikto z nás nepozná...len sa domnievame.
Kto z vas vsetkych, co ste mu tu radili, aby to urobil, ste nieco podobne uz sami v zivote urobili? A mozno aj ine dolezitejsie vyznamnejsie napr. vo vyssom leveli? Nemyslim teraz ziadne hypoteticke "ano urobil by som to", ale priamo pravdivo z realu - uz som nieco take spravil.
Zachovat sa obciansky moralne ai spravne ci hrdinsky?
Kde sú časy, keď boli na univerzity prijímaní len študenti s excelentným prospechom ? Žiaľ, preč a dávno zabudnuté. Dnes sa medzi poctivých a inteligentných študentov miešajú aj takí, ktorí si oslovenie "vysokoškolák" absolútne nezaslúžia. Jeden z nich je spomenutý aj v tejto téme.
Moja rada: Študenta treba v dohľadnej dobe nahlásiť spolu s jeho matkou - pedagogickou pracovníčkou na rovnakej strednej škole. Samozrejme, bude to" beh na dlhé trate", ale problém by sa mal aj za pomoci zozbierania hodnoverných dôkazov a prípadného svedectva ďalších študentov vyriešiť ešte pred "skúškou dospelosti".
asi by som si pokecala so spoluziakom a povedala mu ze pokial komisia pride na to ze si radia tak vyhodia ich od maturity oboch,...
a to asi chlapec nechce... dievčina sa mala učiť...
a nahlasiť to možeš v den maturity komisii, pred zacatím maturity, aby si na tych dvoch posvietili...
inak a vitaj spat :) uz som aj premyslala, kam si sa podel. aj ked s tebou nie vzdy suhlasim, nazory mas zaujimave a rada ta citam :)
mp, v podstate s tebou suhlasim, ale na tento pripad by som to ja osobne neaplikovala. maminka tej dievcinke aj tak maturitu vybavi, dotycny z toho bude mat akurat problemy lebo mu nikto verit nebude, keby ho vyhodili zo skoly alebo cosi, ktovie ci by nemusel niekde opakovat rocnik (a tym uskodi len sam sebe a pride o rok). zatial co slecinka si zmaturuje aj tak, ale na vysokej padne na drzku, ked jej maminka prestane vybavovat znamky. a detto aj neskor v praci. okrem toho, maturita je v dnesnej dobe uz naozaj iba formalita, ten papier nema ziadnu hodnotu, takze by som to rozhodne tak neprezivala. Proti tej dievcine sa to neskor v zivote obrati a pochopi, ze ked ju maminka nevodi za rucicku ma problem.