Práca. Zdravotný hendikep zamlčať, alebo priznať sa?

Príspevok v téme: Práca. Zdravotný hendikep zamlčať, alebo priznať sa?
Katka JETka

Potrebujem viac názorov, aby som sa vedela rozhodnúť a keďže s nikým o tom nechcem rozprávať, tak to skúsim tu.
Prešla som dvoma kolami konkurzu na vysnívanú prácu a čaká ma už len posledné a to sú jazykové skúšky, čo je pre mňa len formalita, lebo obidva jazyky ovládam takmer ako rodný jazyk. Dnes mi došli pokyny a pozvánka na to posledné kolo a bol tam priložený aj dotazník a tu narážam na obrovský problém a neviem čo urobiť. V dotazníku je totiž aj otázka „Pomočujete sa v noci?“ Bohužiaľ, týmto problémom trpím od detstva. Beriem lieky, no napriek tomu sa mi to stáva minimálne 3 – 5 krát týždenne, čo je často. Nemyslím si však, že by to malo negatívne ovplyvniť moju budúcu prácu. Som si istá, že ju budem robiť svedomito, naplno a plne koncentrovaná. Inak som úplne zdravá, testami som prešla a podotýkam, že ani ten môj problém nie je psychicky podmienený, nemá psychiatrické pozadie.
Nikdy v živote som neklamala, stále som konala fér, no teraz rozmýšľam čo urobiť, či zamlčať, že týmto problémom trpím, alebo napísať pravdu, a tak sa, veľmi pravdepodobne, automaticky diskvalifikovať a zabudnúť na vysnívanú prácu. Ak to zamlčím, tak sa budem neustále báť, že to praskne, lebo pri tejto práci budem často bývať v hoteloch a zrejme nikdy nie sama, ale aj s kolegyňami, no napriek tomu mám chuť, to tam nenapísať. Pokojne si budem platiť hotelovú izbu z vlastných peňazí, len aby som bývala sama, nech mám šancu to utajiť.
Mám 25 rokov, liečim sa od detstva, preto rady, že mám skúsiť vyriešiť tento problém, mi nepomôžu. Tak skúste niečo poradiť.

Katka JETka

Mojou odpoveďou to riziko neeliminujú. Kvôli tomu robia alergologické testy a o ich opodstatnení nepochybujem. Na ako dlho ma odstrihnú od mojej obľúbenej stravy? A aj keby na dlho, keby mi to veľmi vadilo a prejavilo by sa to na mojom výkone, tak tam ozaj nemám čo hľadať. Okrem toho, nepýtajú sa ako zvládam odlúčenie od mojej obvyklej stravy, ale akú kuchyňu preferujem. Napíšem im, že slovenskú a čo, tým sa diskvalifikujem, lebo väčšina sveta ju neochutnala a nie je vo svete bežne dostupná?

analyn

mozes oponovat, aj ja tapem, vychadzam tiez z 3 velkych spolocnosti, aj ked nie z leteckych. Vsetky su o inom, ale priblizne rovnako maju nabor.
kozmetika je ovela vacsi problem, nez si myslis. Ak sa vysypes, dostanes alergiu, ci nieco podobne, nemozes pracovat zvycajne dlhodobo, alergie, ekzemy sa zvyknu vracat= dotycny clovek je nepouzitelny ako letuska.

zamestnanecke poistky sa mi nechce rozoberat, ale urcite su tvrde aj pre spolocnost- aj preto som rada, ze napises pravdu

Katka ano, aj gurman sa nasyti obycajnou stravou, ale ako dlho bude v pohode?

Katka JETka

Nechcem oponovať, no celé výberové konanie je postavené tak, aby vybrali čo najadaptabilnejšie, psychicky a fyzicky najodolnejšie dievčatá, preto si nemyslím, že táto otázka je tam preto, aby si boli istejší, že sa nevyhodím po použití kozmetiky, ktorú som predtým nepoužívala. K tej strave len toľko, že aj gurmán sa môže nasýtiť aj obyčajnou stravou. Okrem toho, alergologické testy nám tiež robili. Nejaký význam tie otázky iste majú, no či takéto informácie majú podstatný vplyv na túto prácu.....no neviem.

analyn

myslim, ze si sa rozhodla spravne. Vela stastia dievcatko!

Tie otazky maju zmysel- lokalnu znacku nekupis vsade, letusky mavaju problemy s pletou, dehydraciou, citlivostou a pod., cize lepsie je pouzivat celosvetove znacky, ktore kupis na kazdom letisku ci v kazdom hotely bez strachu, ze sa vysypes a pod.

nealko napoje podobne.

kuchyna- niekde je vyssi standart, niekde nizsi, zalezi, kde budete oddychovat, budu to rozne miesta, niekde hotely, niekde apartmenty rozne vybavene.

letusky musia byt za kazdych okolnosti mile, usmiate, v pohode, sympaticke, musia mat dobru vazbu na ludi... preto su take tvrde vyberove konania, hlavne u velkych spolocnosti.

vela stastia

kafe

Katka, ja ti držím palce, aby ťa zobrali. Presne tak ako píšeš, možno tá otázka v dotazníku neni ktovieako dôležitá (rovnako ako tie ďalšie čo si spomenula) a prácu aj tak dostaneš. A s kolegyňami, či šírením "pikošiek" o tebe... už máš niečo zažité a vidíš, nie sú len blbí ľudia, ako ti to tu maľujú. Môžeš mať aj normálne kolegyne letušky, čo nebudú nič roztrubovať.
Držím palce, nech to dobre dopadne. A ozvi sa potom :)

Katka JETka

Do toho dotazníka napíšem pravdu, lebo núti ma k tomu vedomie, že tak je to správne. No ak uvažujem o tom, že mali mnoho možností sa na to opýtať, a že takmer na všetko dôležité sa pýtali minimálne dvakrát a na toto ani raz, dokonca ani pri zdravotných a psychologických previerkach, tak neviem nakoľko je pre nich táto informácia dôležitá a hlavne nakoľko to ovplyvňuje pracovný výkon letušky. V tom dotazníku sú aj otázky typu: Používate lokálnu značku kozmetických prípravkov, alebo celosvetovo etablovanú? Akú značku nealko nápoja preferujete? Akú kuchyňu preferujete? Tieto informácie o človeku niečo napovedia, ale nakoľko dôležité sú pre výkon tejto práce, to by ma zaujímalo. Veď preferovať môžem akékoľvek značky, no aj vystačiť si môžem s akoukoľvek. No ako hovorím, napíšem pravdu a budem dúfať, že znova sa udeje malý zázrak. Napríklad taký, aký sa stal počas môjho štúdia, keď som bola odkázaná na internátne bývanie. Za sedem rokov som vystriedala 5 spolubývajúcich a či veríte, alebo nie, ono sa to neroznieslo. Vedelo o tom pár ľudí, no podržali ma, brali ma takú, aká som a nakoniec ten internát mi nepriniesol stresy, ale úžasné priateľstvá a vzdelanie. Nikdy som nepočula nejaké nemiestne narážky, no ich preslávenú frázu „Take it easy“ som počula veľmi často.

Kycera

Flegmoš,
za tú lichôtku "premúdrelá kýčera" Ti ďakujem. ; ) Len pre Tvoju informáciu čierna listina existuje, dokonca aj pre pasažierov!!!
Analyn negoogli somariny, vie o čom píše. Vidí si totiž ďalej ako len na špičku svojho nosa.

Jaja15

A odhliadnuc od toho či to bude kolegyniam vadiť čo budeš robiť ak ti zmenia let? Poletíš na otočku napr. do Nemecka ale počas letu ti oznámia že musíš zaskočiť za kolegyňu z iného letu, ktorá lieta Nemecko-Grécko...nebudeš mať ani čas ani priestor na zháňanie nepremokavých podložiek....nekomplikuj si život a nájdi si prácu kde o tvojom problém nemusia nič vedieť....ľudsky to viem pochopiť pretože v rodine máme podobný problém, ale ako som napísala predtým, iné je to ak mám spať s blízkym človekom s takýmto problémom a iné ak ide o cudzieho človeka...a tvoje kolegyne nebudú zo začiatku tvoje kamarátky, sú to cudzí ľudia ktorým to môže vadiť...a neverím že si to v takom prípade nechajú pre seba....si mladá, vieš jazyky - nájdi si dobrú prácu v &ba v medzinárodných spoločnostiach kde nikto na teba nebude pozerať cez prsty...ak sa rozhodneš že to napriek všetkému chceš skúsiť, tak to nepíš do toho dotazníku - nevzali by ťa...a rovnako počítaj s tým, že ak sa to "prevalí" budú sa ťa chcieť zbaviť bez ohľadu na to aká si dobrá...píšem ti to aby si potom nebola sklamaná, nie preto lebo by som ti chcela tým ublížiť

Jaja15

Katka Jetka - je vidieť že si mladá a toto je zrejme tvoje prvé miesto....Na tvojom mieste pri takomto probléme o takejto práci ani neuvažujem....Ovládaš jazyky, problém nájsť si dobrú prácu mať nebudeš....ale ty s takýmto problémom chceš byť práve letuška....sama si napísala, že ak sa ti to stane - sama to cítiš...chcela by si ty spávať s kolegyňou ktorá "smrdí"? je to napísané tvrdo ale taká je realita...sama vieš, moč je cítiť...byť tvoja kolegyňa ja, odmietam s tebou lietať aby som s tebou nemusela spávať....pri inom zamestnaní by mi to možno až tak nevadilo - ak by to bolo občas počas služobky, ale tu ide o zamestnanie kde permanentne lietaš, väčšinou budeš lietať s rovnakými kolegyňami ...ver mi, cudziemu človeku takýto problém vadiť bude, teda pri tomto zamestnaní kde permanentne lietaš a spávaš viac po hoteloch ako vo vlastnej posteli...nie všetko čo akceptujeme u blízkeho človeka je nám príjemné ak ide o cudziu osobu...

Kycera

Katka,
rozmýšľala som nad Tebou a musím Ti povedať, že nič nové od včera som nevymyslela. Nebudem Ti dávať falošné nádeje, preto Ti píšem to, čo píšem, ale Ty sa zariaď podľa seba. Je to Tvoj život a Tvoje rozhodnutia. Následky za ne si ponesieš len Ty sama. Zváž všetko pre aj proti a ber do úvahy aj slová tých, kt. Ťa upozorňujú na nebezpečenstvá. Sú to ľudia so životnými skúsenosťami, kt. už majú niečo odžité a robia to v Tvojom záujme.
Aj ja by som Ťa rada povzbudila a povedala Ti, choď do toho. Ale necítim to tak. Naopak, myslím si, že kým nebudeš fit, by si mala konkurz prerušiť a pokúsiť sa o prácu o rok, dva, keď budeš na tom lepšie. Vidím to tak, že Ti to prinesie viac škody ako úžitku. No ak to máš na genetickom podklade a skutočne sa s tým nedá nič robiť...

Ja Ti radšej zaželám, aby si sa tohto zdravotného hendikepu, kt. Ti komplikuje život, zbavila. Podľa toho, čo si písala, skúšala si konzervatívnu liečbu, a tá Ti nepomáha. Čo tak skúsiť alternatívnu - celostnú medicínu, autosugesciu, hypnózu,... Nevzdávať sa, hľadať odborníkov, veriť, hoci aj na zázrak, že sa z toho dostaneš a urobiť všetko pre to. Mnohí ľudia sa dostali z oveľa horších diagnóz, hoci im bolo povedané, že sa nič nedá robiť. Vieš, podľa mňa, je toto oveľa dôležitejšie ako tá práca.
Tak veľa šťastia, dievča! : )