Mám otázku, mám dve nevesty. Už dlhšiu dobu mi vŕta v hlave či jedna z nich nieje anorektička. Nechcem sa pýtať syna pretože na moje otázky reaguje niekedy dosť podráždene a keď sa spýtam takúto tak neviem čo by povedal.
Obe nevesty sú štíhlej postavy. Jedna má jedno dieťa a druhá ešte nemá žiadne. Tá druhá má trápi že neje. Ona aj je ale strašne málo. Je taká vychudnútá na to aká je vysoká, strašne malú riťku má, chudučké nožky, útly driek. No proste má výšku cca 175 cm a je samá kosť. Prvá nevesta je menšia, štíhla ale normálne štíhla.
Keď prídu k nám na návštevu tak tá prvá je s chuťou, skoro všetko čo jej ponúknem spapá, či sladké, či slané, kyslé nemá problém, no chutí jej nebudem klamať a ja mám radosť že jej chutí z mojej kuchyne :) Rada varím aj pečiem. Ona si dá chlebíčky, polievku, druhé jedlo aj koláč, bábovku či tortu. Hocičo čo jej ponúknem spapá. Je taký jedák :) Ale ja som rada že jej chutí.
No tá druhá má trápi, nechce nič čo máme na stole. Myslela som že má pochybnosti o hygiene či ju dodržiavam ako varím viete niektorí sú nato citlivý ale videla ma ako varím že dodržiavam hygienu rúk, príborov, táciek, mám čisto na drese takže pochybnosti by mala stratiť. Ale ona nechce nič. Len čaj alebo vodu. Keď si zobne tak zopár keksíkov alebo sušienok, jednu buchtu či jeden koláč. Pýtala som sa jej či je vegetarianka alebo vegánka či niečo podobné. Tak nie, nieje. Vyhovára sa že jedla doma. Ale stále sa naje doma keď idú k nám na návštevu? Ani zdrav. problémy nemá s trávením ani dietu nemusí držať sme sa so synom rozprávali o tom. Syn že nechaj ju, nechce tak nechce. Lenže mne to príde trápne že ostatní jedia a ona len sedí a občas zobne a sedí. Už rozmýšľam že má anorexiu alebo bulímiu. Nieje predsa možné aby jej stačil jeden keks či jedna buchta na obed. A je hlúpe sa doma najesť keď idem niekam na navštevu kde sa jesť bude. A ona neje ani keď máme nejaké posedenie rodinné, viete svadbu, narodeniny, krstiny atď.
Čo si o tom myslíte? Nechať to tak neriešiť? Ale sa bojím či nebude mať zdrav. problémy keď neje.
Je či nieje?
Je možné aj to, že je ten typ, čo veľa toho nezje, ale nebudeme sa tváriť, že anorexia neexistuje. Trpia ňou aj mladé dievčatá aj dospelé ženy (to tá dnešná doba). Je pekné, že sa o ňu zaujímate, ale aj v jednom aj druhom prípade, teda aj keď je aj keď nie je anorektička a vy jej stále vynukujete jedlo bude ju to stále len viac a viac hnevať a nakoniec k vám nebude chcieť ani chodiť. Vy sa do nej vôbec nestarajte, je dospelá a nevesty veľmi irituje, keď sa do nich svokry starajú. Skôr by som sa skúsila ešte porozprávať so synom, ale aj to len opatrne, lebo je možné, že o to dokonca vie, len o tom nechcú rozprávať pred vami. Nechajte to na nich.
Je mlada chce byt stihla a pekna co ma vyjedat taniere aby boli vsetci spokojny???
ono odpoved je mozno celkom jednoducha - mozno jej u vas len nechuti, ale nechce vas urazit.
a ako je na tom s energiou a silou? Vladze pracovat? Ma silu v rukach ak nieco zdviha, vie vydrzat dlhsie tury, nema slabe nohy? Nieje ospala? Casto unavena? Mozno ma nejaky zdrav. problem a nechuti jej jest. Nema radsej sladkosti nez normalne jedlo?
a si predstav, ze je mozne, aby jej stacila jedna buchta! mozno ma aj pomalsie travenie... hadam ste sa syna nepytali, ako casto chodi vasa potencionalna nevesta srat...
naozaj je to uplne normalne, to co popisujete, az mam trochu pocit, akoby ste pisali o mne... brr... tiez ked som na navsteve u priatelovych rodicov a stale ma nukaju jest, ma ide rozdrapit... a tiez sa citim niekedy trapne, ked vsetci zeru jak keby tyzden nezrali a mne sa tolko neda, tak len sedim... ani mi tak rychlo nestravi.. napr ked si dam obed tak niekedy az do neskoreho vecera nie som schopna nic zjest.. a pritom ludia okolo mna uz pol hodinu po obede zas do seba nieco tlacia.... podla mna fakt riesite chujoviny a nema to tu dalej zmysel rozoberat,.. jednoducho nerieste ju a jej stravovanie je to kazdeho osobna vec a isto chuda za to ani nemoze, ze nevie viac zjest... AMEN
budem vam vykat.. nerieste debiliny, prosim.. isto nema anorexiu... ja som na tom uplne rovnako ako ona... uplne od mala jem velmi malo, proste neviem sa nadzgat naraz ako niektori ludia.. ked som bola mala aj moja mama s tym mala nejaky problem, ze jem strasne malo, tahala ma po kadejakych vysetreniach, kde ale cuduj sa svete nikdy nic nezistili.. stale ma nutila jest nasilu, kricala za to na mna, ked som nedojedla vsetko co mi nabrala a za to ze som nejedla tak vela ako moja sestra az raz ked ma zasa nechcela pustit od stola a kricala na mna ze pokym vsetko nedojem ma nikam nepusti, ze sa nemozem hrat atd.. tak som s placom nasilu dojedla vsetko a potom som ogrcala celu kuchynu.. vtedy pochopila, ze si to nevymyslam, ale ze naozaj nemam taky zaludok aby som sa mohla nadzgat ako moja sestra.. ti co ma poznaju uz vedia, ze jem menej a nie som zato anorekticka ani som nikdy nebola, mam rada vseko jedlo len ho jem menej a tiez som velmi stihla a z duse nenavidim, ked ma niekto nasilu nuti jest alebo sa ma pyta preco nezerem tolko co oni... vies ake je to hrozne? tak ju netrap laskavo, bud rada, ze mas nevestu, ze s nou nemas ziadny problem a nestaraj a do veci do ktorych ta nic.. ona by si isto dala len sa jej neda, kazdy sme iny, kazdy dokaze zjest ine mnozstvo jedla, nemusi ist hned o anorexiu...