Dobrý deň. Som študentka strednej školy(nie gymnázia) a potrebujem zopár rád...
Chcela by som študovať právo na Univerzite Komenského v BA ale nie som si istá...akože právo by ma možno aj bavilo (neviem, nemám s tým zatial žiadne skúsenosti) ale keď všade sa hovorí, že právnici v dnešnej dobe pracuju pri pokladniach a "na pásoch" a tak...že musím mať známosti aby som zohnala prácu právničky. To je 1. otázka, či sa to oplatí a či s tým máte niekto skúsenosti, alebo váš blízky študuje a pod. potom 2. otázka...chcela by som študovat externe a popritom pracovat...dá sa to? Nebude to príliš náročné? A nie je externá doba štúdia dlhšia ako denna? Myslím, že tí, čo chodia na dennu formu studujú napr. 5 rokov ale externe sa chodí 6-7, či nie? A ďalšia otázka sa týka strednej školy...nechcem spomínať na akú chodím ale práva sa veľmi netýka..je to skor humanitný odbor (nie zdravotnícka) tak, že či to nebudem mať ťažké bez tej prípravy, ktoru daju studentom napr. na obchodnych akademiach alebo podobných "biznis-skolach" ? Dakujem velmi pekne za vas cas a odpovede :))
Štúdium práva v dnešnej dobe
Ahoj, ja som vystudovala pravo a ak mam byt uprimna je uplne jedno na akej fakulte ho vystudujes (pokial to nie je Sladkovicovo alebo Paneuropska) pokial si stastlivec nemusis sa 5 rokov ucit ani v trnave, pokial smoliar neurobis skusky ani v tom Sladkovicove :-), kazdy kto vystuduje pravo ide s holou ritou na trh - bez vedojmosti a ver, ze nikto ti nepozera na to, kde si skolu vystudoval :). Ja som pocas skoly pracovala v advokátskej kancelarii aby som po skonceni nevysla uplne mimo zo sveta - praca bola u známeho, pred tym som rok a pol hladala robotu sama a nikde ma nevzali - ani len neodpisali na moju ziadost o prijatie do zamestnania, po skonceni som na pozicii advokátskeho koncipienta - pre zmenu u iného známeho. Na taketo reci ako mam znamu na Ministerstve a nieco sa tam najde by som sa nespoliehala, clovek musi pocitat iba s moznostami ktore su v danom okamihu a su realne, poznam xy ludi ktori pracu mat mali a nemaju nic :-). Zaverom len tolko, ze opatovne by som na pravo v zivote nesla - prve dva roky to bola totalna nuda co sa tyka ucenia, psychicky som bola znicena a nestalo mi to za to, jedina vidina bola uz konecne ukoncenie tej skoly a nesklamat rodicov, ktorých to stalo nie len peniaze ale aj nervy. Ako bolo napisane uz viackrát, pravo sa v dnesnej dobe neoplati ak nemas známeho ktorý ta 5 rokov bude zamestnavat plus treba ratat s tym ze zijes 5 rokov zo 400 eur :-) ak nenastane situacia ze budes robit zadarmo :D. Vela stastia a najmä rozumu pri vybere skoly, je to dlhodoba cesta, treba si vybrat nieco, kde sa clovek netrapi :)
Mám pár kamarátov na Komenského na práve a nieje to vôbec ,,jednoduché.'' Hlavne si to dobre premysli či na to máš a bude ťa to baviť, pretože bez toho to nepôjde. Jedna vec je tú školu vyštudovať ale to je iba začiatok cesty... komercnespravy.pravda.sk fakt si to ešte skús premyslieť či budeš zvládať prax popri tak náročnej škole... Bez toho to nepôjde v dnešnej dobe.
Del,
ako to v živote tých, čo vyštudovali právo a chcú pracovať na určitom poste, chodí, Ti už popísal Rockstar. : )
Ak by si sa predsa rozhodla študovať právo a stať sa advokátkou, mám pre Teba aj ja pár informácií.
Je to tvrdá, náročná, ale zaujímavá profesia. Musíš počítať s tým, že sa budeš musieť vzdelávať, neustále. Primerane tomu, ako bude náš parlament prijímať zákony. A nebude to zadarmo. Aby si sa uživila, musíš byť veľmi dobrá, mať flexibilnú pracovnú dobu, ochotná pracovať aj cez víkend, prijímať prípady aj ex offo a čakať roky na odmenu od súdu. Získať si renomé, udržať si svojich klientov, cestovať po Slovensku za každých podmienok,...
Bolo by dobré, ak by si ovládala niektorý z jazykov okolitých štátov - poľštinu, maďarčinu, nemčinu, ruštinu. Aj takto si získaš klientov. Vybavíš jedného, kt. bude s Tvojou prácou spokojný a ten Ťa odporučí ďalšiemu. Inú reklamu nepotrebuješ.
Je jedno z akej školy pôjdeš na prijímačky, dôležité je dobre sa pripraviť. Poriadne ovládať históriu, politiku,...
Počas štúdia môžeš brigádovať v advokátskej kancelárii. Bude to síce biedne platené, ale bohaté na skúsenosti. Aj to Ti v konečnom dôsledku pomôže rozhodnúť, ako a kde sa chceš po skončení školy zamestnať.
Si šikovné dievča, nech sa rozhodneš tak, či tak, prajem Ti, aby sa Tvoje sny splnili. : )
Dakujem pekne za vysvetlenie mnohých vecí :) Popravde premýšľam aj nad tou ekonómiou ale..ja som nikdy na matematiku nebola a trochu by som sa toho studia bala.. proste do matiky sa absolutne nerozumiem ani do nejakych logickych rieseni...s ostatnymi vedami nemam problem...uvidim, pozistujem si info na internete a od ludi aj o tej ekonomii a som zvedeva kam sa nakoniec vyberiem :)
Kubisko po pravde vidim to prvy krat, ze by nejaka pravnicka fakulta mala 7 rocne externe studium. A pozrel som vsetky ostatne pravnicke fakulty v zaujme naucenia sa niecoho noveho, ale UMB je asi jedina pravnicka fakulta co ma 7 rocne externe studium :D PEVS, PFUK, UPJS, Trnava aj Sladkovicovo maju vsetci 5 rokov (ok PF UK ma externe magisterstke predlzene o pol roka).
Del1 statna sprava je v pohode. Ministerstvo necakaj, tam ides skor po znamosti (je to viac politika ako pravo), je to obdobne ako keby si sa chcela dostat na sud ako VSU (okrem toho ze musis prejst vyberovym konanim, ktore je celkom odborne narocne), prokuratura detto - a je to dost korupcne prostredie a po znamosti. Ale na miestny urad sa dostanes v pohode. Viac-menej ani nemusis byt pravnicka, je tam kopa ekonomov aj napr. na priestupkovom oddeleni. Miestne urady ale uprednostnia pravnikov, vidia ich tam radi. Mam dost kamosiek co nechali advokaciu a isli do administrativy. Osobne si ale myslim, ze je skoda mrhat casom na studium prava, aby si bola nakoniec uradnicka. Pravnici mali uspech aj na policii, tam ich brali ako vysetrovatelov a hned aj s podporucickou hodnostou. Z hladiska financii mas plat policajta lepsi ako na miestnom urade ale aj ked ti urcia plat s bonusmi, priplatkami atd., narazis na strop a platom sa moc dalej neposunies a osobnostne vobec. Ak chces byt pravnicka, chces robit pracu, ktora bude mat zmysel, chces mat diverzitu pripadov a nenudit sa v praci a nakoniec byt bez platoveho stropu, rozmyslal by som nad advokaciou, prokuraturou alebo sudmi.
A v advokacii to nie je celkom tak s tym, ze si musis platit aby si bola zamestnana a pod. Fungovalo to pred 5 rokmi a bol z toho dost problem, komora obdobne pripady zacala riesit dost tvrdo a dnes je to skor vinimka. V prevaznej vacsine preto, lebo samotna 5 rocna koncipientska prax odradila takmer kazdeho.
A tiez nesuhlasim s tym, ze do advokacie sa da dostat len po znamosti. Ja v rodine nemam a ani som nemal ziadneho advokata ani pravnika, nemal som znamosti a pocas skoly som nepracoval. Na pracovny pohovor som isiel len s vedomostami a prazdnym zivotopisom. Je samozrejme vela advokatov, ktori chcu aby ich synovia alebo dcerenky boli advokatmi, upratuju im zivot uz pocas skoly a koncipientov beru skor ako lacnu pracovnu silu. Na jedno miesto koncipienta pripada 26 uchadzacov. Ked ale najdes dobreho advokata, s ktorym budes vychadzat po ludskej stranke, je to uplne ina kava.
Ale zodpovedaj sama sebe jednu otazku: Preco chces studovat pravo?
Ak to chces robit preto aby si mala pracu a dobre platenu, tak radsej vyber inu skolu. Advokacia nie je praca. Je to poslanie. Si jediny clovek, ktory sa moze postavit s hrdostou pred kohokolvek a povedat mu, ze kona protipravne alebo protiustavne. Si tym, komu ludia zveria svoju doveru a svoj osud, zastupujes ich, hovoris za tych, ktori hovorit nevedia alebo nemozu, branis zaujmy inych, staras sa o tazkosti inych, pomahas im a obetujes seba. Necakaj uznanie, klient si to neuvedomi a verejne sa ho nedockas, len sama budes vediet, ze to bola dobra praca. Ja som chcel byt advokatom uz ked som mal 8 rokov. Mat to privilegium byt znaly prava a stat pred sudom. Nikdy som to nelutoval a nemenil by som. Ale to je len mala odmena za to ak vydrzis ako koncipient. Advokatsky koncipient je peklo a osobne by som nakopal kazdeho premotivovaneho koncipienta, co tvrdi ake to je super :D
A to nemyslím zamestnať sa tam len ako právnička.
Dakujem velmi pekne za rozumne príspevky som vdacna za kazdú informaciu :) a este by som sa chcela spytat...ako je to s tou verejnou správou? Vedela by som sa ako právnička zamestnať niekde na nejakom ministerstve alebo niečo podobné?
Napr. aj u nás na UMB sa študuje 7 rokov. www.prf.umb.sk
Pravnikom sa len tak nestanes. Musis mat znamosti. Tym ze vystudujes skolu este z teba pravnik nebude. Musis dostat povolenie od statu a to dostanes po skuskach ale musis mat najprv prax pri nejakom inom pravnikovi. A nikto si ta nevezme, pretoze uz u nich praxuju ich deti, deti kamaratov, sesternica.... atd. Preto pravnici su len deti pravnikov.
podla mna je to uplna blbost. Studium je relativne tazke teda Vela memorovania ale ak ti to die preco nie. a ked robis prax po studiu tak casto musis platit aby ta nechali robit. imho radsej ist robit ako studovat pravo ak nemas dobre znamosti typu tvoj tatko ma pravnicku prax atd