Dobrý deň. Som študentka strednej školy(nie gymnázia) a potrebujem zopár rád...
Chcela by som študovať právo na Univerzite Komenského v BA ale nie som si istá...akože právo by ma možno aj bavilo (neviem, nemám s tým zatial žiadne skúsenosti) ale keď všade sa hovorí, že právnici v dnešnej dobe pracuju pri pokladniach a "na pásoch" a tak...že musím mať známosti aby som zohnala prácu právničky. To je 1. otázka, či sa to oplatí a či s tým máte niekto skúsenosti, alebo váš blízky študuje a pod. potom 2. otázka...chcela by som študovat externe a popritom pracovat...dá sa to? Nebude to príliš náročné? A nie je externá doba štúdia dlhšia ako denna? Myslím, že tí, čo chodia na dennu formu studujú napr. 5 rokov ale externe sa chodí 6-7, či nie? A ďalšia otázka sa týka strednej školy...nechcem spomínať na akú chodím ale práva sa veľmi netýka..je to skor humanitný odbor (nie zdravotnícka) tak, že či to nebudem mať ťažké bez tej prípravy, ktoru daju studentom napr. na obchodnych akademiach alebo podobných "biznis-skolach" ? Dakujem velmi pekne za vas cas a odpovede :))
Štúdium práva v dnešnej dobe
Neviem kde studovala 1_Kristi, ale dlzka bakalárskeho aj magisterského studia je rovnaka bez ohladu na to, ci studujes v dennej alebo externej forme, teda bakalar 3 roky, magister 2 roky. Celkova dlzka studia je 5 rokov.
cize k tvojim otazkam:
1. oplati sa studovat. zalezi kde chces potom robit a ako to chces vyuzit. ako magister prava mas na vyber v zasade akukolvek pravnicku profesiu (notar, exekutor, advokat, sudca, prokurator, podnikovy pravnik a pod.). btw. som advokat. Kazda z právnických profesii ma ine podmienky (aj s ohladom na min vek) preto sa musis rozhodnut, co vlastne chces robit. Ak chces byt advokatka, skusky na skole su nic v porovnani s advokátskymi skuskami. Po skole budes 5 rokov koncipientka, robit za mizivy plat - rozumej na 80% budes mat minimalnu mzdu ak pracu najdes. Obetujes tomu vztahy aj vsetok volny cas, budes robit bezne 10+ hodin denne, prevazne v casovom strese a nesies zodpovednost za klientov aj pridelene pripady a prvých par rokov stale studovat. Och a kopa ludi ta bude neznasat a ked v tom budes naozaj dobra, po case zistis, ze s normálnymi ludmi sa nevies rozpravat a za partnera budes musiet mat iného pravnika, ktory ta bude chapat :D A ver mi, ze ak to chces vydrzat, budes potrebovat riadnu davku psych. odolnosti. Mozno sa teraz pytas, kto normalny by to podstupil - venovat niecomu 10 rokov. V konecnom dosledku to ale za to jednoznacne stoji. Musis len vydrzat a ist si za svojim cielom.
2. studovat a pracovat - da sa to. a ano, je to tazke. Tazka ani nie je skola. Tazka je skor praca popri skole. Je jedno ci studujes denne alebo externe, celkova dlzka studia je rovnaka v oboch formách. Najdi si pravnicku fakultu na ktorej chces studovat a pozri si infolisty. Neviem odkial ti tu vyhrabali, ze externe sa studuje 7 rokov :D PEVS-5 r., PFUK 5,5 r.
3. Je uplne jedno co si studovala na strednej. Ked spravis prijimacky, studujes pravo.
4. pravnici pracuju pri pasoch? ehm. su ti ktori na to maju, a su ti, ktori to vzdali. Ten kto chcel mat velky plat po skole, isiel robit policajta (vysetrovatela) alebo podnikového pravnika (banka, operatori a pod.). Ano alternativa to je, ale prax ti neplynie, nikde sa osobne neposunies. Len male percento skonci v advokacii a este mensie sa stane advokátmi. Ked chces byt po skole advokátkou, mas na vyber - bud ist do velkej advokátskej, v ktorej vyuzivas AJ/NJ, zarabas slusne, ale si obmedzena len na uzky okruh prava (napr. len medzinarodne obchodne), ale pracujes 10+ denne casto aj cez vikendy, alebo ides do malej advokátskej kancelarie o ktorej nikto nikdy nepocul, strasny plat, ale mas diverzitu pripadov, robis vsetko a sef pre teba moze mat pochopenie a lepsie ta ucit. Zalezi, ci ti viac zalezi na tom co budes mat v zivotopise, alebo na tom, co sa skutocne naucis pocas praxe.
Cokolvek si vyberies, treba vydrzat. Stoji to za to!
Praveze ja tiez nemam technicke vzdelanie, ale ekonomicke. No vzdy ma viac zaujimali pocitace tak som sa tlacil tymto smerom. Na VS som sa aspon zlepsil v cudzich jazykoch - anglictina, nemcina. To mi potom pomohlo k ziskaniu prace v IT. Najprv som bol tiez na takom trojmesacnom skoleni a potom rovno do prace. Zatial som len admin, ale onedlho budem nastupovat do inej firmy a tam uz mozno budem aj programovat. Pozri si napr. tuto stranku www.itvkurze.sk Neviem ci na tom nebol Tomas, ja som bol na niecom podobnom, ale v Kosiciach.
Tomas42: dakujem za odpoved, velmi ma to zaujalo, ak by si bol tak dobry, napis mi teda nieco viac na email :fext1@azet.sk. Je zaujimave, ze pravnik, ktorý skoncil rovnaku skolu ako ja (pravo Trnava) sa stal ITckarom:-)
Python: ako som uz pisal, v oblasti IT som sa vobec nepohyboval, tak ani neviem, co take programovanie obnasa (naposledy som nieco robil na informatike na gympli v roku 1994/95:-). Ale co-to som pocul o databázach a sprave sieti..Ak by si mohol, napis mi aj Ty nieco o tom..Ty mas technicke vzdelanie?
Valencius: praca v IT oblasti nezmanena, ze musis byt programator, v tejto oblasti je taktiez vela pozicii na ktore nemusis mat ziadne specialne technicke zrucnosti a taktiez nepotrebujes genialne ovladat matematiku. Kludne ako ja mozes robit testera, takze to co IT-ckar naprogramuje ty otestujes, ci v skutocnosti aplikacia funguje ako ma, na to nepotrebujes technicku VS, ja som sa zucastnil 3 mesacneho IT kurzu a nasledne som si nasiel v tejto oblasti pracu, k tomu ak clovek je ochotny aj cestovat, tak nie je problem sa dostat na projekt do Rakuska, Nemecka, Svajciarska a nabrat medzinarodne skusenosti, naucit sa cudzi jazyk, platovo je to uplne o niecom inom ako v prave, ak chces konkretne info, kludne daj email.
Moja sestra vystudovala pravo a po skole zacala robit pravnu asistentku v realitnej kancelarii. Teraz tam uz predava byty ako realitna maklerka, ale na to pravo fakt nemusela studovat. Byvaly spoluziak zase studoval pravo v BA na Komenskeho, ale potom si spravil este nejaku ekonomicku skolu v zahranici, lebo bol z toho prava na Slovensku zhrozeny. Potom sa mu podarilo dostat na staz do Europskeho parlamentu a teraz robi v Narodnej banke SR, cize sa ma celkom dobre, ale on bol vzdy nadmieru sikovny... Ked ti mozem odporucit tak chod radsej studovat ekonomiu/manazment a uc sa cudzie jazyky. V Bratislave je vela medzinarodnych firiem, takze najst pracu by nemal byt az taky problem. Dobry odbor je aj Hospodarska informatika, to je kombinacia ekonomiky a informatiky, ale nie je to az take technicke a studuju to aj dievcata, takze by si tam nebola sama medzi chlapmi.
Valencius: na IT ti netreba ani VS, pokial prides na pohovor a ukazes, ze vies programovat tak ta zoberu, lebo programatorov je nedostatok. Programovat sa mozes ucit aj hned teraz cez internet. Popripade ak nechces byt programator tak administraciu systemov - Linux, databazy, siete. Je toho vela co sa mozes ucit.
Vidis, nikto z nas pravnikov Ti to neodporuca studovat - a vsetci sa zhodneme..mas este cas si najst nieco ine ako tuto oblast bez perspektívy :-(
Mal by som otazku na Tomasa - ked si sa dal na IT, to si opat zacal studovat nejaku VS? Alebo ako si to vlastne poriesil? Ja totiz silne rozmyslam nas zmenou profesie, kedze pravo ozaj na Slovensku pre mna nema buducnost..Pises, ze si netechnicky typ - tak by ma zaujimalo, ako si zvladol to, co s IT suvisi (hlavne matika a tak). Dik za odpoved.
Fu ludia...asi si to predsa len rozmyslim s tym pravom....ale neviem kam inam by som chcela/mala ist...to IT urcite nie, na to ma nikto nikdy neprehovori, ja absolutne nie som technicky typ a ani by ma to nebavilo a myslim ze to ani nie je praca pre zenu.
tiez som vystudoval pravo, nasledne som bol rok nezamestnany, a presedlal som z toho pravnickeho zufalstva na uplne inu oblast (IT) a to som uplne netechnicky typ. Urcite v dnesnej dobe by som ti neodporucil ist studovat pravo, ja som studoval v Trnave a tych 5 tazkych rokov by som si urcite uz nechcel zopakovat, ale clovek vytriezve z toho az ked ma pravnicky diplom v ruke a zisti, ze ho moze najlepsie vyuzit po velkej potrebe.
Tak ako ostatni radia, pokial nemas v rodine znamych, tak tvoja buducnost po vystudovani je robit sluhu niekomu za 435 eur mesacne.
Odporucam IT oblast studovat aj ked nie ste technicke typy, plat uz u absolventa velmi pekny, uplatnenie nielen na sk ale na celom svete, moznost cestovat pracovne, benefity, clovek si vybera firmu kde bude pracovat, nie firma jeho ako je to u prava..
Ahoj!
Ja som skončila právo pred rokom, ale poviem Ti jedno, na právo by som ešte raz nešla. Tiež si myslím, že som tam zabila 5 rokov, niektoré skúšky som robila s odretými ušami, nakoľko pri niektorých rozhodovalo šťastie a nie vedomosti.
Nechcem Ťa poúčať a ani Ti nič pretláčať, ale máš jasnú predstavu o štúdiu práva? Pýtam sa hlavne preto, lebo väčšina stredoškolákov si myslí, že štúdium práva je od prvej chvíle štúdium zákonom, príp. etiky, ale zase to nie je celkom tak. Prvý rok stráviš nad knihami z dejín (Právne dejiny Slovenska, Dejiny verejného práva), štúdiom Rímskeho práva, filozofie a právnej teórie. Druhý rok sa dostaneš už relatívne aj k právu a k zákonom, ale za tieto 2 roky je to dosť nezáživné štúdium. Po 3 rokoch štúdia si bakalár, čo je v podstate nič, lebo v praxi si nepoužiteľná. Po ďalších 2 rokoch je z Teba magister a to najťažšie začína až vtedy.
Ak chceš študovať externe, tak bakalárske štúdium je 4 roky, magisterské ďalšie 3 roky. Zvládnuť štúdium zvládneš aj externe, ale bude Ťa to stáť neskutočné množstvo peňazí, energie a času.
Myslím, že je jedno akú budeš mať strednú školu. Ja som išla na právo z OA a nemala som väčší problém, ako moji spolužiaci z gymnázia. Ak sa pripravíš na prijímačky, tak Ťa prijmú a zase už uchádzačov o štúdium práva nie je až tak veľa. Ja som mala spolužiakov aj z PaSA, ale aj zo hotelovej akadémie a zvládli to.
Uplatnenie je už o niečom inom, nakoľko uchytiť sa v medzinárodnej advokátskej kancelárii je dosť problém. Uchádzačov o jedno miesto je veľa a vždy vyhráva ten, kto má známosti. V menšej advokátskej kancelárii pracuješ za žobrácke peniaze, ktoré niekedy nepredstavujú ani minimálnu mzdu a je to v podstate práca sekretárky a robíš v podstate sluhu advokátovi, ako už písala predo mnou aj KK_1. U notára je to tak ako u advokáta, akurát s tým rozdielom, že je to ešte monotónnejšia práca. Prípadne môžeš ešte robiť exekútorského koncipienta, ale tam je tiež veľmi málo voľného miesta. Na prokuratúru, alebo do štátnej správy je takmer nemožné sa dostať a čo sa týka výberových konaní na vyššieho súdneho úradníka, tak to tiež nie je žiadna sláva. Poniektoré miesta právnikov sú už vopred obsadené a to ešte pred konkurzom.
Cudzí jazyk Ti na prijímačky netreba ani jeden. Na fakulte sa učíš právnu terminológiu a my sme tento predmet ani nemali povinný, takže angličtina Ti bohato stačí. Ak chceš pracovať v advokácii, tak ANJ sa už vyžaduje takmer všade, ale niekde uprednostňujú NJ.
Ja pracujem pre jednu vymáhačskú spoločnosť a nechci vedieť ako tam je. Je to východisko z núdze, pracovný čas od vidím do nevidím, cítim sa ako pracovníčka v call centre. Denne riešiť pohľadávky a hoci je to proti Tvojmu rozumu, musíš tlačiť na ľudí, hoci aj zastrašovaním, aby uzavreli splátkový kalendár, podpísali uznanie dlhu a začali platiť pohľadávku. Mám kolegov aj so stredoškolským vzdelaním a robia to isté, takže nato právo určite študovať nemusíš.
Myslela som si, že to s tým právom nebude jednoduché, hlavne v oblasti zamestnania...neviem mám čas na rozhodnutie ešte rok tak uvidím, či ma to bude stále držať alebo ostanem bez VS alebo pojdem inam...no do zahraničia pracovať ísť naozaj nechcem, som rada na Slovensku a nechcem to meniť, aj ked viem aka situacia tu je ohladom zamestnania, veri, že sa to zmeni...