Ahoj, mám vyštudované právo v Ba a poskytnem ti môj úprimný based-on-true-events názor. V prvom rade, názor, že absolventi práva sa neuplatnia na trhu je čistý bullshit - samozrejme, to závisí. Som čerstvou absolventkou a robím v AK. Našla som si to sama cez profesiu, bez žiadnych známostí. Aby si mala väčšie šance sa po absolvovaní zamestnať, pre to musíš aj ty niečo robiť celých 5 rokov. Odporúčam isť robiť pravnu asistetnku do nejakej advokátskej kancelárie.. minimálne na rok určite... nie nadarmo sa hovorí že v AK sa človek vela naučí.. je to pravda. Keď nechceš hned AK minimálne si nájdi nejakú brigádu na právnom oddelení, alebo existuje veľa rôznych stáži na súdoch.. proste snaž sa pre to niečo robiť, aby si sa právu venovala aj mimoškolsky. Škola je nič, tam sa naučíš základné veci ale podstatná je prax. Logicky aj zamestnávateľ keď uvidí, že si niekde ako študentka robila máš o 100% vyššu šancu, že miesto dostaneš - ešte lepšie môže sa ti stať, že ti ponúknu miesto koncipientky tam, kde budeš robiť študentku. Druhá vec sa týka, či vôbec na právo ísť. Úprimne? toto je rozhodnutie, ktoré by si mal človek veľmi poriadne premyslieť. Ja keby môžem vrátiť čas, naozaj neviem, či by som znova na právo išla. V prvom rade by ťa právo malo baviť... pokiaľ prejdeš 1.-2. ročníkom a budeš na vážkach že no moc ťa to nebaví, vykašli sa na to. Právo je rôznorodé, ťažké a treba sa mu aktívne venovať. Je to beh na dlhé trate. Samozrejme, je aj všestranné, čiže ak si nájdeš odbor, ktorý ťa aktívne baví a chceš s ním robiť potom si už len musíš nájsť takú prácu, v ktorej sa tomu odboru budeš aktívne venovať - čo môže byť aj dosť ťažké. Ešte k tým AK- práca v advokácii je no.. ani to neviem pomenovať. To asi tiež závisí od kancelárie, ale myslím, že veľa kanclov je takých kde áno - koncipienti sú ludia na všetko, robia od nevidim do nevidim a mzda neni moc úžasná. To chcem povedať, že právo nie je zasa len o advokácií.. tým, že právo je naozaj všade dá sa uplatniť napr. ako VSÚ na súdoch, čakateľ prokuratúry, štátny radca v štátnej správe, firemný právnik v korporátoch proste rôzne.. treba len nájsť to svoje. Ale áno mať prax, skúsenosti a vedomosti z AK je asi najlepšia voľba. Tiež to chcem urobiť tak, že nejakú chvílu pobudnúť v AK a potom uvídím.. aj podľa agendy. Ja som právo išla študovať preto, lebo som si povedala, že to je univerzálne a v podstate s tým môžem robiť hocičo.. čo je podľa mňa pravda lebo je mega veľa pozícií kde ľudia musia mať len maturitu a samotná práca ich naučí... len mi je to teraz také, že už som to vyštudovala a bolo by mi ľúto, aby som s tým nerobila...teda aspo teraz.. môj cieľ je taký, že chcem nadobudnúť nejaké skúsenosti z práva, chcem zistiť čo ma baví čo nebaví a ked si po nejakej dlhej dobe poviem že proste toto neni na mňa pôjdem robiť niečo uplne iné a bude mi to úplne jedno. Samozrejme treba skúšať.