Štúdium práva v dnešnej dobe

Príspevok v téme: Štúdium práva v dnešnej dobe
Del1

Dobrý deň. Som študentka strednej školy(nie gymnázia) a potrebujem zopár rád...
Chcela by som študovať právo na Univerzite Komenského v BA ale nie som si istá...akože právo by ma možno aj bavilo (neviem, nemám s tým zatial žiadne skúsenosti) ale keď všade sa hovorí, že právnici v dnešnej dobe pracuju pri pokladniach a "na pásoch" a tak...že musím mať známosti aby som zohnala prácu právničky. To je 1. otázka, či sa to oplatí a či s tým máte niekto skúsenosti, alebo váš blízky študuje a pod. potom 2. otázka...chcela by som študovat externe a popritom pracovat...dá sa to? Nebude to príliš náročné? A nie je externá doba štúdia dlhšia ako denna? Myslím, že tí, čo chodia na dennu formu studujú napr. 5 rokov ale externe sa chodí 6-7, či nie? A ďalšia otázka sa týka strednej školy...nechcem spomínať na akú chodím ale práva sa veľmi netýka..je to skor humanitný odbor (nie zdravotnícka) tak, že či to nebudem mať ťažké bez tej prípravy, ktoru daju studentom napr. na obchodnych akademiach alebo podobných "biznis-skolach" ? Dakujem velmi pekne za vas cas a odpovede :))

Valencius

Ako vidis, moje slova potvrdila aj KK_1 - a je to taksne aj v oblasti advokacie. Musis pracovat ako koncipientka u advokata 5 rokov - za ten cas si naozaj sluzkou - robis vsetko od nevidim do nevidim za mizerny plat. A po 5 rokoch taka "malickost" - spravit advokatske skusky - o tom som tiez vselico pocul (aj to, ze tam dost drahy kolok:-)) a moj spoluziak ich ani na druhy krat nespravil, tak sa na to vykaslal a pracuje niekde inde ako pravnik..Musela by si sa dostat do nejakej "renomovanje" advokátskej kancelarie ale tam uz vacsinou su nejake deticky sudcov, politikov a pod. (ruka ruku myje) - alebo ako som spomenul, by si musela byt teda ozaj excelentna - hlavne jazyky a obrovska energia (pracovne nasadenie). Stat sa notárkou je este tazsie, pretoze notarov je uzavrety pocet (numerus clausus) a opat by si musela robit notarsku koncipientku myslim + skuska. Moji znamy robia a j ako vyssi sudny uradnici - maly plat, vela roboty, nulova sanca stat sa sudcom. Mozno Ti sem este najyk pravnici napisu, ale to co napisala KK_1 je ozaj cista pravda..ako som pisal, velmi dobre si to rozmysli..Ja osobne vidim buducnost mladého (normálneho, priemerného cloveka) stredoskolaka v zahranici -povedzme Rakusko, s nejakou profesiou, ktora sa da napr. fyzioterapeut (myslim, ze nie treba VS) a mas plat podstatne lepsi ako vacsina pravnikou na Slovensku. Ja som na fakulte zabil 5 rokov mladosti, nehorazne sa vystavil a co mam z toho teraz? Moji znamy, co skoncili v tom case ovela lahsie skoly maju to iste, co aj ja (a aj lepsie v mnohých pripadoch). Skutocne to neber na lahku vahu, aby si neskor nelutovala...

Del1

KK_ Nad právom v BB som ani nepremýšlala...tiež som počula, že je to na nič tam študovať práve právo. A do ČR by som veľmi nechcela ísť študovať. Mne by asi vyhovovala tá Bratislava alebo možno ešte Trnava, na ňu sú dobrú ohlasy, čo sa štúdia práva týka. Len ešte ďalšia vec, čo ma takpovediac trápi je to, že na našej strednej sa vyučuje iba angličtina...teda vyučujú sa aj iné jazyky ale vybrať sa dá iba jeden, čiže ak už raz máte vybratú ANJ tak si nemožete k tomu "pridat" aj nem. jazyk...to bude asi na práve dosť vadiť, že ovládam iba jeden cudzí jazyk...

KK_1

Ahoj :-)
Ja síce nie som právnička, ale v rodine mám viac právnikov a aj priateľa mám vyštudovaného právnika, tak Ti skúsim opísať situáciu u nás.
Bratranec študoval na práve v BB a poviem Ti, oľutoval to a poriadne. Prácu si nájsť v oblasti práva nájsť nevedel a okrem toho je právo v BB dosť zatracované, takže s uplatnením je to ťažké. Nepracuje síce za pásom, ale je asistentom riaditeľa v jednom autosalóne, ale preto na právo ísť naozaj nemusel.
Sesternica vyštudovala právo v zahraničí, konkrétne v ČR. Po viacerých pokusoch si prácu našla v zahraničí v oblasti politiky.
Priateľ pracuje pre jednu medzinárodnú prepravnú spoločnosť ako špeditér a má sa lepšie akoby pracoval v advokátskej kancelárii, hoci ponuku mal. Ovláda jazyk, ktorý v SR ovláda cca 100 ľudí a je s prácou spokojný.
Čo ja viem, tak na to, aby si si mohla otvoriť vlastnú advokátsku kanceláriu potrebuješ nielen peniaze, ale aj koncipientskú prax a advokátske skúšky. Koncipientská prax trvá asi 5 rokov a dovtedy poväčšine robíš sluhu u advokáta.
Ak si z menšieho mesta, tak sa do advokátskej kancelárie dostaneš ťažko a čo ja viem z rozprávania do notárskej je to ešte ťažšie.

Del1

Valencius dakujem velmi pekne za odpovede :) no a čo tá vlastná advokátska kancelária? Nie je to príliš náročné aj finančne aj prevádzkovať to a pod.? A mimochodom poviem len tolko, že tá moja sesternica pracuje na Ministerstve vnútra ale nechcem to tu viac rozoberat, tak neviem, či tam by sa našiel nejaky "flek" pre mňa...ale koniec koncov mas pravdu este nie som ani vystudovana pravnicka a za ten cas sa moze toho vela zmenit

Valencius

Nemas za co:-) K tej praci, co by si mohla mat za pomoci tej pribuznej - ja tiez pracujem v statnej sprave a mozem Ti zodpovedne povedat, ze velmi zalezi, na ake miesto nastupis. Dobre miesta (tie, kde Ta nezavalia nacisto robotou, vacsie osobne priplatky) su uz urcene osobam, ktore maju vazby na vladnucu politicku garnituru - bolo to tak aj v minulosti, ale teraz je to uz uplne evidentne..Neviem, aku ma Tvoja pribuzna poziciu, ale je fakt, ze aj na tie posledne fleky potrebujes uz tlacenku - a to su miesta, kde sa napodiv aj v statnej sprave maka a vyhliadky na zvysenie platu su mizerne..,Pozri sa na to inak - pride ina vlada, budu robit zmeny a co ked ta jednoducho z organizacnych dovodov prepustia? Dlhe roky predstavovala statna sprava istu stabilitu - pre beznych pracovnikov nizsi plat - ale relativna istota. Mozem zodpovedne povedat, ze teraz to uz neplati. Situacia sa prudko zmenila prave za tych 4-6 rokov...A co ked Ta ta praca nebude absolutne naplnat? Dokazes si najst s pravnickym diplomom adekvatnu nahradu? Skratka - pravo uz nie je absolutne to, co bolo cca. v rokoch 1998 az 2005-07. Vtedy si mala okamzite pracu a mohla si si vyberat..Teraz je to ozaj velky problem...
Ako pisem - dobre si to rozmysli, aby si 5 rokov nestudovala nieco, co aj tak robit nebudes a budes z toho riadne mrzuta potom. Ale ak by si mala k pravu nejaky vrely vztah, tak to kludne studuj:-) Ja som mal dobre vysledky (za 5 rokov priemer 1,2 a vsetky skusky okrem 2 som spravil na prvy krat) - ale ako som uz uviedol - neisiel by som studovat pravo, pretoze v tom case bola (pre mna) obtiaznost studia znacna (skoro asi aj vyhorenie) a moznosti prace veeelmi male, a si zober, ze to bolo uz 8 rokov dozadu. Niekedy si myslim, ze to bola zivotna chyba (lenze 2003 bola celkom ina situacia - nikto nepredpokladal, ze otvoria dalsie pravnicke fakulty). Ty uz vies aka je situacia na trhu prace, tak veeelmi dobre porozmyslaj. A druha vec - po rokoch praxe som zistil aj to, ze Slovensko nie je celkom pravnym statom, takze na sude uspeje hlavne ten, kto to tam ma dobre podchytene..Plati to aj o iných oblastiach, ale to by bolo uz moc pisania..

Del1

Valencius dakujem za info ohladom dlzky studia lebo nebolo mi to jasne :) a znamosti velmi nemam co ja viem...v nasej rodine ziadny právnik nie je ale pracuje mi sesternica na jednom vyssom poste vo verejnej správe, netýka sa to síce práva ale mozno by mi s uplatnenim vedela pomoct, ci nie? Ze tam kde pracuje ona by som mohla teoreticky aj ja ale to su len take moje odhady...chapem, že urcite si ani ona tam nemoze "rozkazovat" koho zoberu do prace tam a koho nie...a dalej mi napadá..je nárocne, myslim aj financne, otvorit si vlastnu právnickú kanceláriu? Myslím, že zamestnancov by bolo kedze je na Svk tolko pravnikov...

Valencius

Ahoj, ako pravnik Ti mozem zodpovedne povedat, ze sa to velmi neoplati..Je to zapricinene hlavne tym, ze na Slovensku mame myslim 5 právnických fakult, z coho vyplyva, ze z nich kazdorocne vychadza az cca. 1000 absolventov (alebo vychadzalo). Preto je pomerne tazke si najst zodpovedajuce zamestnanie. Ja som koncil v roku 2008 a uz vtedy to nebolo bohvieco..Studovat pravo v sucasnosti ma asi vyznam len vtedy, pokial si z pravnickej rodiny a niekto ma povedzme advokatsku alebo notarsku kancelariu, kde Ta umiestni. Alebo - ak mate skutocne dobre znamosti - tak mozno skoncis niekde v statnej sprave..Posledny pripad, kedy by som Ti to odporucal - si enormne energicka osoba, mas skvelu pamat, vo volnom case sa rada ucis cudzie jazyky a nevies, co je unava..V takom pripade by si mozno prerazila aj v sukromnej sfere - v nejakom velkom podniku. Mysli vsak hlavne na to, ze absolventov prava je strasne vela a je teda z coho vyberat..Ak by som mohol vratit cas, nesiel by som na pravo, ale by som sa tvrdo a poctivo ucil nejaky exoticky jazyk - napr. cinsky alebo arabsky a k tomu anglinu (a potom nemcinu) - bud sukromne (potom by som studoval len nejaku lahucku VS kvôli diplomu) alebo normal na VS. A s pracou po skonceni nebudes mat problem..Toto vsetko plati, pokial nie si technicky typ - lebo vzdy je lepsia nejaka technika (alebo IT) ako humanitny odbor. Prajem Ti vela stastia:-)

ElsaS

S tou prácou za pokladnou máš pravdu...ale zase ak by si bola dobrá určite by si sa uchytila aj v práve :) a je síce pravda, že na Slovensku máme pomaly na každého obyvatela jedného právnika (:D) tak neverím, že by si za celý život nenašla prácu ako právnička :) chod za tým, čo ťa baví a život ukáže