Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Má smysl studovat v každém věku?

Príspevok v téme: Má smysl studovat v každém věku?
Dick

Člověk by se měl vzdělávat v každém věku, o tom nemůže být nejmenších pochyb. Měla by to být přirozenost každého, alespoň trochu přemýšlivého člověka. Snad každý má možnost vzdělávat se sám, tedy konat samostudium. To teď však nemám na mysli. Zajímá mě teď studium na vysoké škole. Dnes už není možné (nebo je to téměř nemožné) získat vzdělání ve všem, poznatků je už příliš mnoho, takže i ten nejvíce všestranný (či nejvíce vzdělání chtivý) člověk se musí pečlivě rozhodnout co studovat. Pro mě je volba docela jasná, stále mě zajímají ty klasické obory přírodních věd (fyzika, chemie, biologie, geologie) které jsou postavený na matematickém základu. I humanitní vědy u mě mají nezastupitelné místo, protože člověk žije ve společnosti, tvoří v ní, a interaguje s ostatními. A není to jen historie a filosofie, které jsou jako obory důležité, člověk je také umělecky tvořivý, a v dílech je mnohdy skrytá symbolika, kterou běžný člověk sotva zachytí, takže i teorie a dějiny umění tady mají své místo. Pro mě osobně však tu zásadní roli hrají právě ty přírodní vědy. Jsou náročné, některé více, jiné méně, je to dáno vysokou mírou abstrakce matematiky, ne každý ji tak dokonale zvládá, ale při troše práce se snad dá překonat vše.

Takže proč se nepustit do studia kdykoliv, tedy v jakémkoliv věku, nejenom v běžných 19 letech, jak to dělá většina. Mladý člověk asi právě proto, že má ještě méně předsudků, je více manipulovatelný, ale i tvárný, tak je i více preferovaný, a to nejenom vysokými školami, ale i zaměstnavateli. Možná že v mládí je člověk relativně bystřejší, méně kritický, dá se mu lehčím způsobem „vymýt mozek“ ať v pozitivním, či negativním slova smyslu. Starší člověk má obvykle více zkušeností, už ví, co si může dovolit, a co ne, obvykle tedy neriskuje, připravuje se na zkoušky systematicky, učí se tedy pravidelně.

Ale proč vlastně člověk má studovat? Ideálním důvodem je touha po poznání, a není to nic triviálního, a vůbec jednoduchého. Mnohdy člověk totiž musí sladit své přesvědčen se stavem poznání, a to není jednoduché. Mnohdy jsou pravdy, (byť relativní) nepříjemné, někdy se za pravdami skrývají jen další otázky, které vyvstávají, takže stav poznání vlastně není ukončen, na tento nárok na absolutní pravdu si nemůže nikdo kritický dělat ambice, protože jinak se stává fanatickým dogmatikem. Existují jasné meze poznání, dané už samotnou metodikou dané vědy, ať je to matematika, fyzika, chemie, biologie a geologie. Každá věda zkoumá jen určitou „hladinu“, např. fyzika je základní přírodní věda, zkoumá tedy ty nejjednodušší aspekty „reálného světa“, tedy látku a pole. Naproti tomu taková biologie je vysoce komplexní obor, který vychází z poznatků všech přírodních věd a matematiky, ale zároveň se na ně nemůže redukovat. Protože život je v mnoha aspektech natolik složitý a komplexní, že jsou to vlastně všemožné vědy a nauky, které ho studují, protože není takto redukovatelný, a to především lidský život. Není už toto důvod pro studium, poznávat to tajemství života, i když nebude nikdy zcela popsáno? A podle mě je to jen dobře.

Druhým více praktickým důvodem je studium z důvodů uplatnění se člověka ve společnosti, toto je důvod, který klade většinová společnost, podle mě to není ten správný důvod, ale většina chce, když na to platí, aby z toho něco bylo. To je si důvod, proč jsou mnohé obory velmi selektivní, paradoxně ne ty nejnáročnější, jako třeba matematiky a fyzika, protože ty chce studovat jen málokdo. Na prestižních světových univerzitách tomu tak není, tam jsou velice žádané i tyto obory, a dostat se na ně může jen člověk s mimořádným nadáním. A především vystudovat je, a být schopen v nich tvořit, to je to nejvíce cenné.

Třetím, a z mého pohledu nejméně podstatným, bohužel ve společnosti stále silně „znějícím argumentem“ je studovat z důvodu prestiže oboru. Toto je velmi zavádějící, protože mnohé obory si nezasluhují takovou vážnost, jakou mají, byť jsou značně ohodnoceny, nebo dokonce finančně přeceněny.

Shrnutí na závěr je následující, ano, smysl studovat má, ale neznamená to nutně, že budou splněny body dva a tři, člověk nemusí najít takové uplatnění, jaké očekával, nemusí být dostatečně oceněn, dokonce nemusí být ani tak talentovaný jako ostatní, ale přesto to smysl má, formuje ho to. Je docela dosti smutné vidět ty, kteří tak málo vědí a chápou, ale zároveň jsou neskutečně chtiví. Jeden z důvodů je právě ten, že si tak málo uvědomují, že život je složitý, je plný racionality, ale i emocí, s tím člověk nejvíce válčí, ale systematické studium by mělo člověku dát jakýsi racionálnější základ, a když ne zbavit ho zcela pochybností, tak alespoň ukázat mu cestu, kde jít může, a kde už ne.

Toto téma částečně souvisí s mým příspěvkem, a vlastně i s mou otázkou "Mám slevit ze svých nároků?". Pro mě je to aktuální životní rozhodnutí, částečně už jsem se rozhodl, to alespoň v těch základních věcech. Ještě stále jen trochu pochybuji o tom možném studiu, něco uvnitř cítím, jako touhu, ale nevím, jestli ta touha je opravdu to, co mě může uspokojit, asi je. Na druhé straně jsem psal, že si nejsem tak úplně jistý tím, jestli mohu uspět při studiu. Zvláště mě zajímali a zajímají docela náročné obory, psal jsem o nich výše. Zajímají mě vaše zkušenosti se studiem, pokud je máte. A zajímá mě, jestli jsem podle vás vhodný na nějaké studium, psal jsem už o svých nedostatcích, ale i možných přednostech. Rozhodně však studium neberu jako nějakou výmluvu proto, abych měnil cokoliv na tom, co jsem napsal. Důležitá je pro mě změna, prostředí, práce kde využiji alespoň to co mám, to řemeslo asi nebyl ten nejlepší nápad, to ale neznamená, že se nemohu živit i rukama, mohu, ale je lepší se naučit i jiným věcem.

Jaké vlastnosti by podle vás měl mít každý kdo chce studovat na univerzitě? A je vůbec dnes naděje, že v tom oboru naleznu práci, nebo uspěji? To samozřejmě ukáže čas, ale stejně mě to zajímá.

Já totiž stojím před volbou, ještě je čas, mohu odjet do zahraničí, tam se asi ke studiu už nedostanu, možná tak později, ale pochybuji, asi ale získám něco, co tu nikdy mít nebudu, to nejdůležitější, klid. Nebo jen opustím místo kde žiji (město), mohu se přesunout někde do zajímavější lokality v české republice, při práci lze i studovat, není to jednoduché, ale snad to jde, studium, to je však min.3 roky+ 2 roky dále, to je ten časový problém. Otázka jestli mi to studium potom dá, co opravdu chci, o titul asi nejde. Takže jsou zde 2 varianty, která je pro mě lepší, co myslíte, vhodnější? Je ho dně pro a proti.

Díky za odpovědi, a pro ty kterým se mé příspěvky nelíbí, ať je nečtou, a neodpovídají na ně. Ostatním díky za radu, možná že vám připadá že se stále motám v kruhu, ale už tomu tak není, jen se potřebuji rozhodnout, důležité že už chci něco dělat, protože původně tomu tak vůbec nebylo, ta změna je pro mě zásadní.

klik

ovecka, ja viem, ale nie dvakrat za polrok, ved to si sam najde a aj lepsie. ja ze to je pravidelne aspon kazdu sobotu.

0vecka

klik a vsak o Tom na univerzitach 3. veku ide... ti ludia zu nikdy tie vedomosti nevyuziju ale zaplnia volny cas a idu medzi ludi a predlzi sa im aktivny zivot

klik

pisstek, ty studujes tu na Slovensku?

k tym uni 3. veku, to je uplne smiesne, maju len zopar prednasok do roka, to iste v cechach, co som nahodou pozerala, je to uplne symbolicke, takze na to by som sa nespoliehala, to by som nazvala klub dochodcov

dick, mnoho uspesnych ludi nema ziadnu vs, dnes uz je trend vediet, nie mat papier. vela vs je slabych, ich papier nic neznamena. takisto mozes uspiet aj sam na trhu, ked si sikovny a vies.
takze nesla by som drat lavice kvoli viacmenej papieru...lebo je tu riziko, ze po par rokoch budes na trhu prace na tom rovnako aj ked s nejakym papierom.
este donedavna som mala ine nazory, ale uz ich vzhladom na realitu menim. :)
este tak rekvalifikacny kurz na kadernika moze byt zaujimavy, alebo nieco podobne :)

Kycera

Dick,
najskôr dokončím, čo som sľúbila.
Poznanie je pre človeka darom aj prekliatím. Čím viac toho vie, tým zložitejším sa pre neho život sám. A pre tých, kt. aj myslia, je to oveľa ťažšie. Neustále si kladú otázky, na kt. chcú odpovede. Ak ich nenájdu v sebe, hľadajú inde... Sú pre nich duševnou potravou, dôležitejšou ako tá ozajstná. Keď získajú to, po čom prahne ich duša, idú ďalej, pretože vyvstanú nové otázky a oni potrebujú opäť odpovede alebo názory iných ľudí. Sú to veční rebeli, hľadajúci spravodlivosť, pravdy...
Aj keď veľakrát je to boj ako "s veternými mlynmi", nevzdávajú sa a je to dobré. Pretože posúvajú hranice, prinášajú nové pohľady, odhaľujú zahalené...

Vývoj ide dopredu v každom odbore. Čo platilo včera, nemusí už dnes. Myslím si, že zmenám najmenej podlieha matematika. Jeden plus jeden boli, sú a vždy budú dva!!! V tomto smere sa najviac mení výklad histórie. Vždy záleží od toho, kto vládne, kto je s kým kamarát. A potom prichádzajú na rad ich "pravdy", prispôsobené a len tie, kt. im vyhovujú - viď odpoveď Putina, kt. dal Poliakom odpoveď, kto začal 2. svet. vojnu : www.youtube.com. A takých príkladov a "právd" je na svete veľmi veľa. Takže áno, mnohé "pravdy sú nepríjemné", ale nielen to...

Mnohí študujú len preto, aby mali titul. Je jedno aký, len aby bol! S Tvojím zhrnutím súhlasím a nemám k tomu v tejto chvíli čo dodať.
Nerada sa opakujem, tipy na štúdium som ti už dala.
Doba sa zmenila, nikde nemáš istotu, že budeš robiť to, čo si vyštudoval. K tomu je okrem talentu potrebná istá dávka šťastia a i.
Tie vlastnosti, kt. by mal mať človek, kt. chce študovať, sú totožné so životnými - trpezlivosť, zodpovednosť, nestrácať nádej, veriť si, nevzdávať sa... A hlavne : "Učiť sa, učiť sa, učiť sa!", ako to propagoval Lenin. : )

Dick, keď nejde o život, nejde o nič!

Kycera

@ Stal sa zázrak! : D Zvieratá sa ukladajú k zimnému spánku a naši admini sa koncom roka zobúdzajú! Všimli si?!, že tu bol vulgárny príspevok, a tak ho vymazali. Aspoň jeden...

@ Pištek,
nepochybujem o tom, že Ty si medzi študentmi obľúbená a tá čo nosí áčka! : ) Aj keď už jeden titul máš, nezabudni si ešte jeden pridať - doktorát!!!!! Aby si mala nejaký pred menom, aj za menom. Aby závistlivci mali čo závidieť! : D Kočka, viem, že to nerobíš kvôli statusu. Máš môj obdiv a prajem Ti úspešné ukončenie štúdia!!!

Dick

Kycera, souhlasím, že někomu opravdu ani ty školy nepomohou, ani ho nakonec neuspokojí vědění. V horším případě je to, když je to navíc jen povrchní vzdělání.

Potom vidím ještě jednu věc, ale to ani není takový problém, to je věc každého člověka, jeho možností, výběru, štěstí, ale bohužel i ty konexe je třeba brát v úvahu, ale i zdraví člověka, Někdo vystuduje náročný obor, třeba matematiku, nebo fyziku, a neživí se tím, jde programovat, dostane za to více. Ano, uplatní tam způsob svého myšlení, ten byl u takových oborů zvláště rozvíjen, takže pak bude kreativní třeba jako programátor, ale i manažer. Nic proti tomu, ale představa, že by toto chtěl dělat třeba A.Einstein, on také musel zprvu dělat v patentovém úřadu, ale jeho snem byl výzkum, univerzita, to se mu splnilo díky své vytrvalosti-práci bokem, sám pro sebe. Takže poměrně dost lidí vystuduje, ale místo v oboru pro ně není. V Americe běžná záležitost, tady si nato také musíme zvyknout.

Nepochopení a podezřívání, je nejhorší, co může být, z toho také vyšly různé světové problémy.

Jak jsem psal v předchozím příspěvku, mladí sice mohou být zdánlivě rychlejší, ale lidé kteří vystudovali dříve, absolvovali většinou o dost náročnější školy, oni se umí učit, a vyrovnat těm mladším. Ale je to o konkrétních lidech.

Já jsem zvídavý, už jsem byl v dětství, jen škola nebyla to, co by to ve mně rozvíjelo, spíše naopak, měl jsem smůlu.

Dick

Ahoj pisstek, jinou odpověď jsem ani nečekal, je to tak, člověk musí hodně chtít, a činit. Já chtěl, ale málo činil, vzdával se, vymlouval se, měl jsem i smůlu.

Právě proto, že jsi studovala dříve, a to byly náročnější školy, na gymnázia se dostal jen málokdo, a vůbec maturitu tolik lidí nemělo, natož vysokou. Já sám o sobě jsem psal, a to realisticky, že bych mohl dříve na gymnázium zapomenout, ani jsem na to vůbec nemyslel, i když nemůžu tvrdit, že nějaké schopnosti nemám, mám, ale ty školy byly pro všestranně nadané a hlavě schopné studovat, to je i o mentalitě, prostředí z jakého člověk pochází. Takže se nedivím, že to zvládáš a navíc tak dobře, píšeš o denním studiu, některé obory jsou jen v prezenční formě, ale ano, je tam možnost získat stipendium. Myslím že to vůbec není o věku, někdo je velice bystrý v 80 nebo 90 letech, a mnozí mladí takovým lidem mohou závidět, je mnoho vědců a lékařů, kteří jsou stále aktivní i v pokročilém věku. a mají zkušenosti, jaké mladí mít nemohou, to je výhoda věku.

Máš pravdu v tom, co jsi o mě napsala, toto tu stále řeším, tu svoji pomalost, strach, malou odhodlanost jít za tím svým snem. A nejsou to zase tak nepřekonatelné věci, kdybych o tom nepsal, možná bych to úplně ignoroval, takže mi to velmi pomáhá, i ty různé i kritické názory.

Také mám už něco vybraného, je to vlastně to, co už mě napadalo dříve, uvidím jak to dopadne. Potom chci vyzkoušet to vše, co jsem napsal, a vrátit se k tomu, co jsem měl kdysi rád, a stále to rád mám, hudbě. A to nepíšu o psaní, i touze kreslit-malovat (tady to nebude jednoduché, já uznávám realistickou malbu, kresbu, ale v surrealismu), a potom je tu film, tady jsem strašně vybíravý, když vidí, co vzniká teď, a co jsem sledoval kdysi já, to není možné, kde se ztratil ten art? Ty dialogy, ta síla?

Kycera

Dick,
áno, zmysel študovať má v každom veku! Ale len pre niektorých jedincov. Niektorým ani 3 vysoké nedajú nič. Absolútne nič!!!

Súhlasím s Tvojimi prvými troma vetami, ale... Ale máš ľudí, kt. si myslia, že stačí ukončené akademické vzdelanie. Potom aj ich myslenie a ich práca tak vyzerá. A áno, s tou "skrytou symbolikou" máš úplnú pravdu. Tá sa skrýva aj v každodenných metaforách života. Len nie každý má tú schopnosť ich pochopiť! Povedzme si na rovinu - veľa nedorozumení medzi ľudmi vzniká práve z n e p o c h o p e n i a!

Študovať sa dá v ktoromkoľvek veku. V Bratislave máme Univerzitu tretieho veku, kt. navštevujú ľudia v dôchodku. Tí mladí okrem Tebou spomenutých vecí majú tú výhodu, že sú nabití vedomosťami, ľahšie sa učia, pamätajú... Tí starší tým, že majú za sebou isté životné skúsenosti, už vedia čo je pre nich podstatné, čo nie, sú chápavejší...

Prečo ma človek študovať? Odpovedal si si sám. Ja len doplním, že je za tým aj obrovská zvedavosť, túžba dostať na svoje otázky odpovede, precvičovanie si mozgu, aby nezakrnel...

Ešte sa sem vrátim a dokončím to.

pisstek

Ahoj Dick. Odpoveď na tvoju otazku z nazvu prispevku je, ÁNO. No musíš to veĺmi chcieť..
Ja som sice už jednu univerzitu vyštudovala, ale túžim robiť niečo, čo ma už roky lákalo, bavilo a priťahovalo. No bez toho konkrétneho vzdelania a diplomu...to žiaľ nie je možné. Preto som si aj v strednom veku sadla po dlhých rokoch praxe opäť do školských lavíc. A dokonca sa to týka denného štúdia. Mala som veľmi veľa pochybnosti, či to zvládnem, či nabehnem na tento nový systém vzdelávania, kreditov, či udržím krok takmer o polovicu mladších študentov, ktorí predsa len majú mladé hlavy-mozgy, nezaťažení sú svetom dospelych, rozbehnuté hneď po ZŠ a SŠ. Ale zvládam to a dokonca som zatiaľ každý rok získala aj motivačné prospechové štipendium :)
Tak ak naozaj niečo chceš, choď za tým, nevzdávaj sa.. Skoč proste do vody a plávaj. U Teba je najhorší ten prvý krok. Odhodlať sa a urobiť to. Proste až príliš Dick nad všetkým rozmýšlaš, všetko zvažuješ, sám seba akoby si odhováral, že na to nemáš, že to nezvládneš.. Ale ja som tiež prechádzala rôznymi, podobnými fázami, ale rozhodla som sa a skočila som napokon do tej vody. A teraz sa v tej vode cítim ako doma. Odhodlaj sa preto aj Ty. Vyskúšaj to. Lebo každá skúsenosť, zážitok, rozhodnutie a aktivita ta niekam (ďalej) posúvaju. Všetko ti niečo dá do života. Všetko..