Prečo ma doma ponižujú?

Príspevok v téme: Prečo ma doma ponižujú?
smileyM

Dobrý deň.
Mám 22 rokov, bývam ešte s mamkou a babkou, mám aj 2 sestry. Odmalička som bola ponižovaná babkou. Od 3 rokov nosím okuliare, vždy mi vyčítala, že nie som taká bystrá, múdra, chytrá, šikovná ako staršia sestra, ktorá je doktorka a ja študujem obyčajný a úbohý odbor. Doteraz to počúvam, že som lenivá, ak niečo robím, tak ako drevo robím, som neschopná, Ale keď ja sa snazim a pomáham ako len viem. Minule mi povedala, že som také nešikovné dievča a som zlý človek, lebo som nebola v kostole. Skritizuje ma a potom pýta pomoc s niečim. Už som jej to vykričala veľakrát, že načo ma pyta, keď som nešikovná, tak mi povie, na to, aby si sa zlepšila a nebola taká strašná aká som. Minule mi povedala, že je veľmi zvedavá ako zvládnem vlastnú domácnosť a dieťa, veď vraj na to nemám a určite to nezvládnem. Mamka je už presne taká istá, za všetko ma skritizuje a jediné čo ju zaujíma je frajer a práca. Keď som jej povedala, že sa už správa ako babka, tak ma začala biť po hlave.

Prosím pomôžte mi, ja to už doma nezvládam. Domov chodím, lebo mám priateľa z mesta, v ktorom bývam. Ako mám vyriešiť tento problém?

ANGEL-DEMON

smiley... ja od 22, už 5 rokov taham v pohode 1-izbovy byt... žiaden problem.. na rok idem kupit 2-izbak a tento dam do podnajmu... pohoda...

smileyM

S priateľom budem už pomaly 2 roky a zatiaľ mi nikdy nič nevyčítal. Viem, ze on ma má rád takú aká som. Skor problém vidím v sebe. Uˇy som sa pristihla pri tom, ako ho za niečo kritizujem, vyčítam prečo nie je taký onaký, ale vždy si to uvedomím ospravedlním a prestanem s tým. Aj keď to kritizovanie mám už aj ja v sebe :/

smileyM

Ano, je to pravda. Keď nie je doma chlap, je to veľmi zlé. Ešte kým žil dedo, tak to bolo relatívne ok. Babka si svoje problémy vylievala na ňom a on ju vedel uzemniť, ale zomrel pred 5 rokmi.
Mamka sa stala vdova ako 32 ročná, ostala sama s tromi deťmi, detstvo som nemala veľmi jednoduché. Potom sa už nevydala, to len vyjasnenie, prečo sme doma bez chlapa.

Priateľ vie o mojom probléme, Keď to nemám dobre doma, tak ma zoberie k nim domov. Ale on tiež ešte býva u rodičov, 2 roky pracuje a je s prácou spokojný. On sa kvôli tomu neodsťahuje do mesta, kde študujem. Ale to mi nevadí, lebo tiež tam veľmi nechcem ostať. Končím budúci rok, som už v poslednom mgr. ročníku, čiže školu už dokončím, nebudem ju prerušovať. Po pravde, chcem ísť bývať sama, nie je to kvoli priateľovi, len ja som tak vždy chcela, že spoločné bývanie až po svadbe. Len sa bojím či budem schopná sama finančne utiahnuť nejaký 1-izbový byt či garsónku, aspoň spočiatku. Myslíte, že sa to dá v pohode?

Fantasyi

Deje sa to v kazdej rodine, ak su dvaja surodenci. Jeden je vzdy oblubenejsi.
Ponizuju ta prave preto, lebo sa boja, ze ta stratia, resp.veria si, ze ponizovanim nebudes schopna ich opustit. Paradoxne prave tym ta stratia. Robia to aj muzi.
Jedine riesenie je naozaj odist, ale tvoj problem to nevyriesi, nakolko uz si za tie roky ich presvedcenia prijala ako pravdu o sebe, teda syndrom ponizovanej obete. Je velka pravdepodobnost, ze si najdes rovnakeho partnera, akoby si bez toho uz nedokazala zit, lebo sa ti bude ponizovanie podvedome spajat s laskou.
Ano, osamostatnenie plus posilnovanie sebelasky a sebavedomia.

zdradca

Suhlasim s Messje. A dodam. Uz vies preco je potrebny v kurniku kohut? Presne preto. Ak by bol v dome chlap co vie spravit poriadok,ani jedna s vas by necekla. Liecia si na tebe svoje mindraky a neschopnost. Preto je u vas sabat.
zver sa priatelovi a hladajte spolocne riesenie. A aspon uvidis aky je tvoj priatel schopny a napomocny. Nie je to nic len skuska od zivota pre vas oboch. Vela sil prajem.

ANGEL-DEMON

tento problem vyriešiš iba tak že sa odstahuješ... a to do vlastneho... zakvačiť sa niekomu na krk-chlapovi a ostat na nom závislá nech ťa ani nenapadne... čiže zamestnať sa, našetriť si, zobrat uver a DOVI !
aby z teba neurobili trosku.. čím skor vypadnes tym lepsie..

yxcvbnm

Kde je problém? Tvoja mama a babka robia vo výchove veľkú chybu. Chybu robia tam, že keď urobíš niečo dobré, tak ťa za to nepochvália, ale keď zlé, tak ťa ponížia. Respektíve sa snažia o to, aby si uverila tomu, že si urobila zle všetko, čo si ale v skutočnosti urobila dobre.
Byť na tvojom mieste, zbalila by som kufre, zobrala priateľa a povedala: "majte sa tu pekne, letíme do Írska :)" To bol len príklad.
Sú si tebou až príliš istí, že budeš okolo nich skákať, slúžku im robiť. Mala by si im dať pocítiť, že pomoc ktorú im dávš by nemali brať ako samozrejmosť a keď si ju nevedia vážiť tak dovi dopo. Prerušiť štúdium a pratať sa opatrovať bejbi aspoň na rok, dva fakt do toho Írska. Keď sa budú pýtať prečo odchádzaš, vraj aby si sa naučila starať sa o bábätko. Lebo nie si si istá či by si zvládla vlastné dieťa a vlastnú domácnosť :) Tak si to tam ideš nacvičiť aby si bola šikovnejšia :)
Chápem, je to komplikované, keďže študuješ školu.. Ale ver že vysokoškolské vzdelanie, respektíve titul v 23 nestojí za to aby si človek zničil psychiku. Titul získaný "až 25" z teba hlúpejšieho človeka neurobí. Iba ak skúsenejšieho, ktorý sa naučil v živote obracať.
Mala by si sa stať finančne nezávislou. Ale zase nezahodiť vzťah, keď priateľa ľúbiš. Ďalšia možnosť, že s ním odídeš sa do podnájmu. Aj tak sa dá. Napríklad do BA, kde je robota. Si dobráčisko, škoda by ťa bola aby si bola psychicky týraná celý život. A nemusí byť každý človek doktorka. Svet potrebuje aj ekonómov a pedagógov a hercov :) a Ďalších :)

Messje

Byvate tam 3 generácie .Mlade,starsia a stara.Taka kombinacia bez muza je hotova sodoma gomora.
Ako pise kafe.Mas dost rokov nato aby si to trpela a znasala reci starych bab.
Prec odtial a mas pokoj.

kafe

Ponižujú ťa, lebo si riešia nejaké svoje komplexi a mindráky, to aké sú neschopné/osamelé, a pod.
A možností máš pár. Zostávať na intráku. Chodiť domov raz za mesiac. Odísť bývať k priateľovi. S priateľom ísť bývať v meste kde máš školu.

Nepomôže iné len sa osamostatniť, odstrihnúť. Prísť navštíviť raz za rok a dovi dopo.