Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Skúsenosti so spoločným bývaním s priateľom?

Príspevok v téme: Skúsenosti so spoločným bývaním s priateľom?
0monika0

Ahojte.
Som v poslednom ročníku na výške a priateľ začína uvažovať, že po škole by sme mohli ísť spoločne bývať. On 2 roky pracuje po výške. Mne sa to celkom páči, lebo doma to mám veľmi náročné. Celé detstvo bez otca, žijem s mamkou, babkou, jedna sestra už skončila výšku, ďalšia teraz študuje. Domov chodím len ja a cítim sa dosť odmietnutá mamou. Stále je len u priateľa a s babkou dobre nevychádzam. Domov chodím, aby som mohla byť s priateľom. Ale o to nejde.
Neviem ako sa mám rozhodnúť a potrebujem nejaké rady, skúseností. Na jednej strane by som rada išla bývať s ním, nechcem byť sama a vzťahy doma už niekedy nezvládal, to už bolo od detstva. Ale na druhej strane, nechcem priateľovi nahradiť maminku, lebo on býva u mamy a tá sa o neho komplet stará.
A vydávať sa ja ešte nechcem. Uvažujem aj nad prenájmom bytu, kde budem len sama bývať, ale je nemôžem byť sama. A už ani nechcem byť. Celý život som bola odstrkovaná doma, nedávali mi lásku (mamka nahradila iba otca, celý čas len pracovala, na nás čas nemala :(, nemám u nej podporu, pochopenie, keď prídem domov, žiaden záujem o mňa, ale aj tak jej za všetko ďakujem, všetky jej dcéry sme slušne vychované, nikdy nám nič po materiálnej stránke nechýbalo), avšak ja potrebujem ľudskú prítomnosť, lásku, pochopenie, čo som doma nenašla.
Skúste mi nejako pomôcť nasmerovať sa.
Ďakujem Vám veľmi pekne :)

a_dr1a

Ahoj Monika. Pises, ze si "Nevieš predstaviť, že hneď po škole sa vydáš a budeš mať dieťa, budeš sa starať o domácnosť." Tak pozri. Najskor dokonci uspesne skolu, stan sa sebestacna samostatna a to cez pracu joob. Svadbu deti riesit este teraz nemusite, ale to staranie sa o domacnost ma zarazilo)) Ty akoze doma nevaris neupratujes nepomahas nestaras sa, ai??
My sme uz ako deti boli doma vedeni k tomu, aby sme vsetko vedeli. Bolo jedno ci sme chlapec dievca, ale proste museli sme vediet vsetko) od varenia pecenia zavarania upratovania domacnosti zahradky ai. Nedelili sa prace na zenske ci muzske. O mne si myslia aka cica ale keby bolo treba, tak aj drevo narubem, rucnou kosou pokosim ai)))
Ten tvoj vyzera byt velmi fajn chalan, muz. A ze to ma takto doma?) Ty by si bola rovnaka na jeho mieste. Tiez nevyzeras na to, ze sa vies od roboty povinnosti pretrhnut. Dost kalkulujes, sa mi zda. Vsak este spolu ani nezijete a uz vymyslas. Asi by si mala sa poobzerat vokol seba a zistit, aky ludsky odpad dnes beha po svete. Tak zeny ako aj muzi. Takze nepokaz si stastie kvoli takejto malichernosti. Je to a bude to medzi vami vsetko tak, ako si to vy dvaja zariadite, vsetko je predsa o vzajomnej komunikacii dohode tolerancii. Ako ANO, a nie hladat VYHOVORKY PROTI a ako NIE. Ked sa chce, vsetko ide. On ma v sebe zaklad dobry. Sama si ho chvalis. Tieto malickosti okolo neho sa daju v pohode zvladnut prekonat a vyriesit. Toto je nic. V zivote existuju horsie pripady nez taketo talafatky) A pises, ze nechces nevies byt zit sama. Tak ale toto tiez nie je zla skola zivota. Ty sa zivotom dost vezies. Cely zivot si bud doma skola intrak doma priatel, teraz chces s niekym byvat zit. Len sama na seba odkazana zistis, v com je tvoja sila a slabosti, ake mas nedostatky a prednosti. A mozno az po vsetkom tomto by si si dokazala vazit to, co mas teraz v priatelovi v rodine. Nedaj sa hnat do niecoho co nechces. No zas prilis nekalkuluj nespekuluj, zeny chcu stale viac a vsetko im je malo) tak aby si raz mozno na to nedoplatila. Kto chce vsetko nemusi v konecnom dosledku ziskat nic. Risk je zisk. Je dobre chciet vsetko alebo aspon co najviac. Ale zas treba triezvo racio zhodnotit zvazit svoje sance moznosti schopnosti dispozicie predispozicie danosti financie zrelost "stastenu" ai. Ci vobec na TO vsetko co chces - aj mas...

Raddii

Ja si tiež myslím že by si si to mala rozmyslieť lebo zasa nie je vždy riešenie skočiť do bývania s niekým lebo nechcem byť sama. Takže kľudne si to premysli :-)

neviem111111

stacilo by ti mozno zazit si nieco s takym, akych je teraz vacsina - klame, podvadza, vypisuje si s inymi, nahana ich na pokeci, posiela si s nimi fotky, chodi do mesta pit, nerespektuje ta, uraza ta, podkopava ti sebavedomie a pod. potom by si mozno pochopila, aky je tvoj priatel vzacny. toto su dolezite veci, na kt. sa stavia vztah, nie to, ci priatel doma upratuje. aj kamaratka sa nedavno vydala, jej muz nikdy doma neupratoval, s nou si v ich byte dohodli - ona umyva to, on umyva to, vysavanie striedaju a pod.

neviem111111

stacilo by ti mozno zazit si nieco s takym, akych je teraz vacsina - klame, podvadza, vypisuje si s inymi, nahana ich na pokeci, posiela si s nimi fotky, chodi do mesta pit, nerespektuje ta, uraza ta, podkopava ti sebavedomie a pod. potom by si mozno pochopila, aky je tvoj priatel vzacny. toto su dolezite veci, na kt. sa stavia vztah, nie to, ci priatel doma upratuje. aj kamaratka sa nedavno vydala, jej muz nikdy doma neupratoval, s nou si v ich byte dohodli - ona umyva to, on umyva to, vysavanie striedaju a pod.

neviem111111

monika, len aby si potom za par rokov, ked sa chlapcovi nebude chciet cakat na to kym spolu budete byvat alebo ked sa s nim ty rozides lebo sa mu nechce vysavat, nelutovala. z tvojho opisu ide o jedneho dobreho citliveho muza, ktory ta ma velmi rad a sprava sa k tebe pekne. takeho pozorneho priatela, ktoremu mozem verit a ktory sa o mna tak zaujima, by s radostou prijala asi vacsina zien, aj ked by to znamenalo, ze bude upratovanie na nich. okrem toho, ked pises ze je taky aky je, vobec si nemyslim, ze by bol problem ho poprosit o pomoc (akurat to asi nie je typ, co sa vysava chyti sam, ale treba ho poprosit). za to aku ma mamu nemoze. a 22 rokov uz nie je dieta, uz si dospela, napriek tomu ze sa ti asi dospelou este byt nechce (vzhladom na to ze sa tak trocha bojis akejsi zodpovednosti). priatel by si tiez mohol povedat, ze nechce zenu, ktora ani navarit nevie, ale vidis ze nepovedal a napriek tomu chce s tebou byvat. tak bude z tvojej strany nejaky iny problem nez to, ze priatel nie je zvyknuty doma upratovat

0monika0

Stracky:

Hm, keď ja sama neviem. Čo si napísal, je úplne tak ako si ja myslím. Vidím na ňom veľa pozitív a práve tým jeho zaužívaným zvykom z domu budem trpieť. Ešte neviem čo mám robiť, mám 22, ale ja sa cítim úplne ešte mladá, také dieťa, ktoré má len dospelý vek. Neviem si predstaviť, že hneď po škole sa vydám a budem mať dieťa, budem sa starať o domácnosť. Ja by som veľmi rada tieto zažívala až o niekoľko rokov neskôr. Takže, pravdepodobne som si uvedomila, že s ním bývať nepôjdem, keď budem mať po škole.
A časom hádam, keď dospejem, pozriem sa zase iným pohľadom na ten problém, možno si zvyknem, prispôsobím sa alebo naopak rozídem sa. Tieto jeho citové veci, ktoré mi pravidelne dáva sú síce veľmi pekné, príjemné, ale bohužiaľ nechcem na tom veľmi stavať vzťah.

Stracky

Omonika, je dobre ze sa ti podarilo priblizit sa k jeho rodine a mas moznost vidiet ako to tam s jeho mamou chodi. Tiez je dobre ze na priatelovi vidis tolko pozitiv ktore ta naplnaju, dokonca mam dojem ze je v tvojich ociach takmer idealnym muzom, lubis ho. To je fajn. Vsetko by bolo v najlepsom poriadku ak by tvoj priatel, popri jeho nesamostatnosti, nebol vlastnou matkou, ktora podla vsetkeho trpi syndromom tzv. "opicej lasky", naprogramovany na jeden zavazny nedostatok v partnerskom vztahu a to je lenivost.
Mamicka cely zivot robi vsetko a on odjakziva nemusi vobec nic. Len to co ho bavi.

Vsetko moze byt OK, ak si pripravena mat v jeho zivote rolu jeho druhej mamy. Doslovne druhej, lebo jeho mama bude vzdy na prvom mieste. Neviem ci budes happy mat vedla seba nesamostatneho chlapa-dieta ktory je sice mily pozorny s vysokou davkou empatie, vypocuje, pohladka, potesi, pofuka atd (aj to znie ako naprogramovanie jeho mamickou - v tomto pripade pozitivne) ale ty budes alebo na vsetko uplne sama, alebo, co je pravdepodobnejsie, s jeho 1. mamou kym bude ona zit, budete spolu tvorit jeden skvely opatrovatelsky team. Asi ju budes mat casto nasackovanu doma lebo mamicka je zrejme typ zeny ktora si mysli ze len ona sama, a najlepsie na svete vie pre svojho synacika urobit co ten potrebuje,

0monika0

Ďakujem Ernesto. Aj ja to tak skúsim s nim vyriešiť.
Keď to už bude aktuálna téma a budem s nim ozaj bývať, tak potom tu napíšem, ako sa bude priateľ správať.

Ernesto

Monika, pokial by ti na to reagoval tak ako pises a pokial je taky fajn z toho tvojho opisu, tak holt ho vzdycky pekne poprosis, aby ti pomohol a je problem vyrieseny. Ja som takto s byvalou napriklad upratoval spolocne, ze ona vysavala a ja som medzitym posuval vsetok nabytok a veci na zemi a potom to daval namiesto. Povysavane takymto stylom mas za 5 minut :) Riad umyvala a ja vedla nej som stal s utierkou a utieral a odkladal /nemali sme umyvacku/.

Odporucam sa odstahovat co najdalej od svokry :-)