Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Skúsenosti so spoločným bývaním s priateľom?

Príspevok v téme: Skúsenosti so spoločným bývaním s priateľom?
0monika0

Ahojte.
Som v poslednom ročníku na výške a priateľ začína uvažovať, že po škole by sme mohli ísť spoločne bývať. On 2 roky pracuje po výške. Mne sa to celkom páči, lebo doma to mám veľmi náročné. Celé detstvo bez otca, žijem s mamkou, babkou, jedna sestra už skončila výšku, ďalšia teraz študuje. Domov chodím len ja a cítim sa dosť odmietnutá mamou. Stále je len u priateľa a s babkou dobre nevychádzam. Domov chodím, aby som mohla byť s priateľom. Ale o to nejde.
Neviem ako sa mám rozhodnúť a potrebujem nejaké rady, skúseností. Na jednej strane by som rada išla bývať s ním, nechcem byť sama a vzťahy doma už niekedy nezvládal, to už bolo od detstva. Ale na druhej strane, nechcem priateľovi nahradiť maminku, lebo on býva u mamy a tá sa o neho komplet stará.
A vydávať sa ja ešte nechcem. Uvažujem aj nad prenájmom bytu, kde budem len sama bývať, ale je nemôžem byť sama. A už ani nechcem byť. Celý život som bola odstrkovaná doma, nedávali mi lásku (mamka nahradila iba otca, celý čas len pracovala, na nás čas nemala :(, nemám u nej podporu, pochopenie, keď prídem domov, žiaden záujem o mňa, ale aj tak jej za všetko ďakujem, všetky jej dcéry sme slušne vychované, nikdy nám nič po materiálnej stránke nechýbalo), avšak ja potrebujem ľudskú prítomnosť, lásku, pochopenie, čo som doma nenašla.
Skúste mi nejako pomôcť nasmerovať sa.
Ďakujem Vám veľmi pekne :)

Ernesto

0monika0 tu ti mozem ja celkom pomoct, lebo som nieco podobne ako ten tvoj nesika :-)

ja som sice z domu odisiel v 19ke na VS a byval na intraku, ale s upratovanim to vyzeralo hmmm ... ako na chlapcenskej internatnej izbe :) prat som nepral celu VS, nosil som to pekne kazdy druhy treti vikend domov. doma som nikdy neupratoval, musel som akurat vysavat cez vikend. raz za cas umyt riad. dnes byvam s kamosmi na byte a varit stale nevarim, chodim na obedy do jedalne, upratovat upratuje spolubyvajuci za 8€ /cca hodina roboty/, jedine si akurat periem ale aj s tym pocitam ze bude koniec ked si najdem zenu a ocakavam, ze bude varit a bude koniec s vyjazdmi na obedy.

moj zivotny nazor na fungovanie rodiny je taky, ze chlap ma rodinu zivit a zena sa ma o nu starat. vzdy to tak bolo a ja som staromodny. pokial dnes zaraba viac a prispieva do rodinneho rozpoctu vacsou ciastkou, tak zena sa ma o rodinu starat. pokial je to vyrovnane /dnes velmi bezne/, tak by si mali podelit aj tie domace prace, ale aj tak je podla mna lepsie to nechat robit niekoho ineho - aspon odpadnu tie tvoje starosti za par € tyzdenne.

hanba by ma fackala keby som jak chlap nevedel drevo narubat. neni to ale nic tazke sa naucit. a je to povinnostou chlapa, on ma rodinu zivit a zabezpecit. NEEXISTUJE aby to robila zena /ospravedlnujem sa emancipovanym feministkam/. tak isto je to aj s byvanim - to ma zabezpecit chlap. NIKDY v celej historii ludstva to nebolo tak, aby zena riesila strechu nad hlavou pre rodinu /ci uz to boli jaskyne v dobach davno minulych, pristresky, neskor trapne domceky z kadecoho az po dnesne moderne domy, byty/. by som sa hanbil v takom dome byvat, keby ho postavila zena a nie ja.

takze suma sumarum: ja som staromodny buran. tvoj priatel asi nie je, ale ma takyto model rodiny zazity od matky.

navrhni mi ako by si chcela situaciu riesit a ja ti poviem, ci by som to vedel prijat a pochopit alebo by som s tym mal vazny problem. narovinu ti hovorim, ze varit ani riad umyvat nikdy nebudem :-)

kafe

0monika0, no skús trochu načrtnúť, ako by si si ty predstavovala vašu spoločnú domácnosť. A spýtaj sa aj jeho. Uvidíš čo ti povie. Niečo si dokážete vydiskutovať a dohodnúť už teraz, niečo až pri spolužití.

0vecka

0monika0 jj hlavne nanho ale az tak netlac... podelte si nejako tie prace a najme an zaciatku kym si na to zvyknu mu aj s niecim pomoz ale trvaj na tom aby aspon nieco spravil... je dost mozne ze tak 2/3 budes musiet robit ty

0monika0

Mesačný princ: ... neviem111111 ti to vysvetlila ako som to myslela. Nechcem si nájsť drevorubača, tu nejde o rúbanie dreva. Veď ja chcem tiež bývať v byte, len by mi vadilo, keby som mu nahradila mamu. Vieš, keby mal aspoň snahu, že je ochotný s niečim pomôcť...

0vecka:
tak, keď skončím výšku budeme spolu 2 roky. Tak ja and tým ešte pouvažujem, porozprávam sa s ním a nech vie, že by som bola rada, keby sme mali domáce práce podelené. Ale to či to tak aj ozaj bude, zistím vážne až spoločným bývaním.

0vecka

0monika0 imho byvat spolu je super vec.. cim skor tym lepsie samozrejme nie po tyzdni ale tak po roku neni uz na co cakat. bud zistis ze vam to klape alebo ze z takym clovekom nechces mat spolocnu buducnost.

inak mala by si sa s nim o tom pobavit nemusi to byt tak ze nic nespravi. ja som tiez dom ahovno robil, mali sme upratovacku, zahradnika atd a proste fakt nebolo treba. a tiez som nikdy nechcel byvat v dome lebo je to fakt vela prace. Teraz byvame v dome a vsetko si robim sam, stacilo mi vidiet prvy ucet od robosov. Inak nikdy nepochopim ze su taki drahi, sam si to spravim ovela lepsie a zase az taka drina to neni ak to robim vlastnym tempom.

neviem111111

mesacny princ, skus si zas vsetko nevztahovat na seba a neurazat sa. slecna pise slusne a kultivovane, pise o nich pekne, akurat vysvetlila, preco nechce v dome byvat, ze by to ona a ani on nezvladli, ze je to vela roboty. pisat objektivne fakty neznamena, ze jej na nom vsetko vadi - akurat nema ruzove okuliare a vidi, z ktorych veci ma obavy, ak by spolu mali zit. tak ty si skus prestat komplex zo svojho zivota ventilovat na ludoch, ktori maju uplne inu zivotnu situaciu ako ty, ale z nejakeho dovodu si to vies na seba stiahnut.

Mesačný princ

0monika0 - a načo ste vlastne spolu ak ti na ňom všetko vadí? Ani ja neviem drevo rúbať, pretože som to nikdy nepotreboval. Ani ja si nemôžem nájsť dobrú prácu a aj mňa živí mamička.

Vrana k vrane sadá, hľadaj si drevorubača a budeš sa mať fajn :)

0monika0

kkkkk: tak ja si veľmi želám bývať v bytovom dome. Nečakám od neho, aby staval nejaký rodinný dom, len keď sa bude prerábať vnútro bytu dúfam, že to všetko nebude na mne a on bude mať obe ruky ľavé. On ani nechce bývať v dome. O dom sa treba starať (ja bývam v dome odmalička, máme veľkú záhradu, je to veľká starosť, upratovanie dvoch poschodí zaberie dosť času), on k tomu ani rúbať drevo nevie, v živote to nerobil. Proste je to chlapec z bytovky. A ja by som to tiež nezvládla.
Ide o to, že on nikdy nemusel nič prispievať, maminka mu pomáhala pri hľadaní práce, ak bol dlhší čas nezamestnaný, tak to nevadilo, mamka ho donútila nech si urobí jazykový kurz, bez nej by ho to ani nenapadlo. Jeho otec s nimi nebýva už 10 rokov, sú rozvedený. Možno keby bol, naučil by syna viac robiť.