Čo si myslíte o náboženstve? O porovnaní rozličných náboženských smerov?

Príspevok v téme: Čo si myslíte o náboženstve? O porovnaní rozličných náboženských smerov?
Kimmuška z Kanady

Viem že táto otázka sa možno úplne nehodí do diskusnej kategórie "Vzťahy" pretože je to viacej zamerané skôr filozofickým smerom, ale je to téma o ktorej som v poslednom čase začala dosť uvažovať, a tak som sa rozhodla napísať to sem.

Čo si myslíte o filozofických princípoch rozličných náboženstiev? Presnejšie povedané, ak porovnáme monoteisticko zamerané náboženstvá abrahámskeho pôvodu (ako napr. judaizmus alebo kresťanstvo) kde má prísť spasiteľ ktorý ľudí zachráni, a védické náboženstvá ako napr. hinduizmus alebo brahmaizmus kde sa verí v reinkarnáciu duše ktorá sa znovu a znovu rodí do nového tela a tak vlastne má "duchovne rásť", tak ktoré z nich si myslíte že dáva väčší logický zmysel? Keďže na Slovensku je pochopiteľne najrozšírenejším náboženstvom kresťanstvo, tak by som to rada zamerala z pohľadu kresťanov, ale samozrejme môžete prispievať všetci, ateisti, kresťania, ľudia čo majú ambivalentný názor...

Za seba stručne zosumarizujem moju históriu s náboženstom ako takým asi takto: mama ma odmalička vychovávala v ateistickom duchu. Keď som mala asi osem rokov, bola som raz s kamarátkou na hodine evanjelického náboženstva, kam ona išla po škole. Išla som tam vtedy hlavne preto, aby som nemusala byť sama doma a nudiť sa. Hodiny náboženstva ma zaujali, začala som tam chodiť, začala som veriť v Boha, a nakoniec som sa (v podstate na vlastnú žiadosť) nechala aj pokrstiť do evanjelickej viery. Môj dedo, mamin otec, ktorý je kalvínskeho vierovyznania, mi bol zároveň aj krstným otcom. Na mojom krste som mala asi osem rokov, krstila ma žena farárka a ja si to (narozdiel od malých detí, ktoré rodičia dávajú krstiť ešte ako nemluvňatá) aj pamätám; bolo to celkom pekné. Keďže som sa ale náboženstvu nevenovala stále nejako silno (mojej mame to predsa len vadilo, aj keď na úplnom začiatku nič nenamietala), tak som postupom času začala uvažovať aj o iných náboženských (alebo teda spiritualistických) smeroch. Páči sa mi okrem iného stará grécka filozofia Sokratesa a Platóna, rada premýšľam o takýchto veciach vo filozofickej rovine. Dosť ma aj ovplyvnila kniha od amerického autora Neala Donalda Walsha, ktorá sa nazýva "Konverzácie s Bohom" (bolo ich viacej, spolu tuším tri, ale ja som v podstate prečítala len tú prvú). Za seba teraz napíšem toľko: nikdy by som sa nedala prekrstiť na inú vieru, plánujem oficiálne zostať krstenou evanjeličkou už len preto, že môj drahý dedo bol a je zároveň aj mojím krstným otcom, kresťanstvo rešpektujem (teda jeho svetlé stránky, nie napríklad históriu inkvizície, ale za tým boli aj tak ľudia a podľa mňa inkvizícia sama odporovala kresťanskému učeniu). Ale niekedy keď sa zamýšľam z filozofického hľadiska nad inými náboženstvami, napr. tými védickými, začínam sa sama seba spytovať, či náhodou tie nemajú akosi viacej pravdu v tom, že človek a jeho duša vlastne existuje na svete preto, aby sa stále čosi učil a duchovne rástol; teda že jeho hlavnou úlohou je akýsi konštantný spirituálny a duchovný progres alebo pokrok (zatiaľ čo v kresťanstve o to myslím až tak nejde, tam ide skôr o odpustenie dedičného hriechu cez Ježišovu obetu).

Ospravedlňujem sa za veľkú dĺžku tohoto úvodného príspevku a ďakujem vám, ak ste dočítali až sem. Rada si prečítam vaše názory a úvahy na túto tému (ak už aj pre nič iné tak aspoň preto, že náboženstvo sa občas okrajovo alebo skloňuje aj v iných diskusných tématoch a príspevkoch).

Ďakujem

0vecka

bella21 preco beries akurat to jedno evanjelium mala by si zobrat vsetky 4 a naj aj veci ktore sa do biblie radsej nedostali... navyse aj tak jezis pravdepodobne ani neexistoval prve zmienky o nom ak neratame jednovetove veci su od ludi ktory sa narodili az po jeho smrti. takze v podstate je cely novy zakon obycajna hovadina ktoru si niekto napisal na kolene a imho ak by sme mali viac info tak by bol stary akon neico podobne.

k tym dalsim odam na tohto super boha ani nedam kometar lebo su to paralogyzmy....

bella21

Dnes slávime Ježišove narodeniny. Ako veľmi sa Boh ponížil, keď On Stvoriteľ, vstúpil do svojho stvorenia, keď On nesmrteľný, prijal smrteľnú ľudskú prirodzenosť, keď On veľký a mocný sa narodil ako malé a bezmocné dieťa odkázané na starostlivosť Márie a Jozefa. Neprišiel ako boháč a kráľ, nedal o svojom príchode dopredu vedieť mocným vtedajšieho sveta, aby si ho uctili. Prišiel do chudobnej rodiny, a to v skrytosti a už pri narodení sa dočkal odmietnutia ... nebolo pre neho v celom Betleheme miesta. Preto sa narodil za mestom a za mestom nakoniec aj zomrel, lebo ľudia po tom, čo dospel a k nim hovoril, povedali: nechceme takého Boha, hoden je smrti.

Aj keď dopredu vedel, ako to dopadne, neprišiel ako sudca, aby s nami hriešnymi urobil poriadok a krátky proces, mal iný plán. Stokrát sme to už počuli a preto si už neuvedomujeme, pre aké bláznovstvo lásky sa rozhodol. Mohol prísť, aby nás súdil a potrestal, veď nikto nie je pred ním bez viny, mal by na to plné právo. On namiesto toho prišiel, aby za nás zomrel. Vlastnou krvou odčinil naše hriechy. A to z lásky k nám... On je tým dieťaťom, o ktorom a ktorému sa spievajú koledy. To o ňom sú Vianoce.

bella21

Inak to, že sa Ti zdá zákon oko za oko, zub za zub krutý, takisto ako aj tresty smrti, je len potvrdením toho, že si dieťaťom 2000-ročnej kresťanskej civilizácie. Nebyť jej, nepohoršoval by si sa tu, lebo by si ten zákon považoval za spravodlivý. Takže týmto chtiac-nechtiac uznávaš prínos kresťanstva pre ľudstvo a dávaš palec hore pre Boha. Veď bol to práve Ježiš - Boh ktorý povedal: Ak ťa niekto udrie, nastav druhé líce či modlite sa za nepriateľov a za tých, čo vám zle robia. On sám nahradil zákonom lásky zákon oko za oko, zub za zub, z ktorého mali Židia ale i celé ľudstvo vyrásť ako dieťa z detských plienok. Pochop: oko za oko, zub za zub už neplatí, sám Boh zrušil jeho účinnosť. Takisto v Novom zákone už za žiadny hriech podľa vôle Boha nehrozí trest smrti tu na zemi (iná vec je, že každý ťažký hriech je cestou k večnej smrti duše, čiže do pekla, ak s neoľutuje). Veď Židia chceli cudzoložnicu kameňovať podľa Starého zákona a Ježiš im v tom zabránil. On dal kedysi za tento hriech najvyšší trest a On ho aj v tom pravom čase zrušil. Premýšľaj a uvedom si, že žijeme Nový zákon a nie starý. Alebo Ťa cirkev ohrozuje na živote, pretože žiješ s priateľkou bez manželstva? Je to hriechom tak podľa Starého ako aj podľa Nového zákona. V Novom zákone, v ktorom žijeme všetci, aj Ty, však na odpustenie tohto hriechu stačí, ak ho oľutuješ a vyznáš pred Bohom a - to práve skrze Ježišovu smrť na kríži. Tá zmenila všetko. Ježiš zmenil všetko. Preto je aj letopočet pred Kristom a po Kristovi.

Ak chceš spoznať Boha, v prvom rade študuj Nový zákon, lebo to je to, v čom žije každý kresťan od tých najrannejších kresťanských dôb až doteraz.

bella21

Takže Ty si vážne myslíš, že Mária bola znásilnená? Čítal si vôbec bibliu?

Evanjelium podľa Lukáša, 1, 26 - 38
V šiestom mesiaci poslal Boh anjela Gabriela do galilejského mesta, ktoré sa volá Nazaret, k panne zasnúbenej mužovi z rodu Dávidovho, menom Jozefovi. A meno panny bolo Mária. Anjel prišiel k nej a povedal: "Zdravas, milosti plná, Pán s tebou." Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav. Anjel jej povedal: "Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. On bude veľký a bude sa volať Synom Najvyššieho. Pán Boh mu dá trón jeho otca Dávida, naveky bude kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude konca."
Mária povedala anjelovi: "Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?" Anjel jej odpovedal: "Duch Svätý zostúpi na teba a moc Najvyššieho ťa zatieni. A preto aj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží Syn. Aj Alžbeta, tvoja príbuzná, počala syna v starobe. Už je v šiestom mesiaci. A hovorili o nej, že je neplodná! Lebo Bohu nič nie je nemožné." Mária povedala: "Hľa, služobnica Pána, necha sa mi stane podľa tvojho slova." Anjel potom od nej odišiel.

Brala to Mária ako znásilnenie? Posúďte podľa jej vlastných slov, ktoré vyriekla u príbuznej Alžbety, ktorú prišla navštíviť.

Evanjelium podľa Lukáša 1, 41 - 55
Len čo Alžbeta začula Máriin pozdrav, dieťa v jej lone sa zachvelo a Alžbetu naplnil Duch Svätý. Vtedy zvolala veľkým hlasom: "POŽEHNANÁ si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života. Čím som si zaslúžila, že matka môjho Pána prichádza ku mne? Lebo len čo zaznel tvoj pozdrav v mojich ušiach, radosťou sa zachvelo dieťa v mojom lone. A BLAHOSLAVENÁ je tá, ktorá uverila, že sa splní, čo jej povedal Pán."
Mária hovorila:"VELEBÍ MOJA DUŠA PÁNA A MôJ DUCH JASÁ V BOHU, mojom spasiteľovi,
lebo zhliadol na poníženosť svojej služobnice.
Hľa, od tejto chvíle blahoslaviť ma budú všetky pokolenia,
lebo veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný, a sväté je jeho meno
a jeho milosrdenstvo z pokolenia na pokolenie s tými, čo sa ho boja.
Ukázal silu svojho ramena, rozptýlil tých, čo v srdci pyšne zmýšľajú.
Mocnárov zosadil z trónov a povýšil ponížených.
Hladných nakŕmil dobrotami a bohatých prepustil naprázdno.
Ujal sa Izraela, svojho služobníka, lebo pamätá na svoje milosrdenstvo, ako sľúbil našim otcom,
Abrahámovi a jeho potomstvu naveky."

Trochu vysvetlenia: Celé stáročia žili Židia v očakávaní príchodu Mesiáša, každá žena v Izraeli tajne dúfala, že práve ona bude jeho matkou, že bude mať tú česť ho porodiť a bude vážená pred všetkými ľuďmi. V tomto duchu sa vychovávali dievčatá, toto sa im hovorilo už od detstva, každá chcela byť matkou Mesiáša. A Boh si vyvolil práve tú, ktorá sa z lásky k Nemu zaviazala dobrovoľne sľubom čistoty, čo bolo neslýchané, aby v tej dobe a s vidinou prísľubu narodenia vykupiteľa žena nechcela mať deti (pre svoj sľub čistoty sa Mária pýtala anjela, ako sa dieťa počne, keď s mužom nežije ani žiť nebude) a ktorá sa cítila najmenej hodná zo všetkých žien.

PS: K morálke Izraelitov - buď si istý, že medzi všetkými kanaánskymi národmi, ktoré obývali zem v staroveku spolu s Izraelitmi, práve Židia mali najvyššiu morálku. Ak sa Ti obracia žalúdok z nich, tak čo by si povedal napríklad na také pálenie vlastných detí na oltároch bohu Molochovi, čo praktizovali Kanaánčania? Neporovnávaj našu dobu s dobou starovekou.

0vecka

bella21 v podstate ty schvalujes kamenovanie dvoch chlapov ktori si to rozdavaju??

Inak staci si to cele otocit do dnesneho sveta Maria obycajna zenska a boh boris kolar. Boris pride za nacov a povie vybral som si ta budes matkou mojho dietata a pride Rovno s dvoma mafianmi s nabitymi
buchackami a vyklepe ju ako rezen a toto je podla teba v poriadku?

nemam nenavist voci bohu len viem ze neexistuje a prave na podobnych prikladoch dobre vidiet ze neopisuju imaginarnu vyssiu bytost ale stelesnenie moralky izraelitov v staroveku... normalne by sa kazdemu obracal zaludok nad takym niecim ale akonahle je to v biblii tak sa to bagatelizuje pritom ak to spravil boh tak to musi byt ok

bella21

Keďže Boh je všemohúci, vedel Máriinu odpoveď vopred, ale keby povedala nie, nič by sa neudialo, žiadne "oplodnenie", lebo Boh rešpektuje slobodnú vôľu človeka.

Náhodná žena? Nie. Nechápeš, že nikto z nás nie je pre Boha len náhodou, lebo On to bol, kto sa rozhodol, že budeme? Že každý z nás bol milióny miliárd rokov pred naším počatím v plánoch Boha? On nie je cudzí pán, ktorý sa od nás odťahuje, On je Otec, ktorý sa milióny rokov tešil na nás, kedy sa narodíme v čase, ktorý nám určil. Mária nebola pre neho nejaká náhodná žena, bola jeho dcéra, o ktorej vedel úplne všetko - tak ako aj o mne a o Tebe. Veď On sformoval jej telo, črty tváre, dal jej povahové rysy, všetko ale úplne všetko na nej vymyslel a zrealizoval On.

Neviem, či si mal dobrý vzťah s otcom. Predstav si, že máš dôverný a láskyplný vzťah s otcom a on raz za Tebou príde, objíme Ťa a povie Ti: počúvaj syn môj, mám jeden veľký a úžasný plán, ale sám si neporadím, potrebujem Tvoju pomoc, ak to má výjsť. Pomôžeš mi? Keďže otca poznáš, máš ho rád a dôveruješ mu, povedal by si mu bez váhania áno. (možno máš takého kamaráta, brata, ktorému plne dôveruješ). Takto to brala Mária, ako prejav dôvery Boha voči nej. Mária milovala Boha a tešila sa, že mu môže pomáhať, s ním spolupracovať.

Hovoríš o oplodnení, znie to tak dehonestujúco. Veď je to česť, byť matkou Boha a Mária to takto aj chápala. Nečítal si v biblii jej Magnifikat?

Tvoju myseľ zatemňuje nenávisť, ktorá Ti bráni vidieť veci v pravde. Zároveň Tvoje vyjadrenia naznačujú, že o kresťanskej viere nemáš až také vedomosti.

27.10. som naznačila dôvod, prečo Boh kázal vysporiadať sa Izraelitom s hriechom takýmto ráznym spôsobom. Ak sa kameňovalo, bolo to za hriech, nie za orientáciu, čiže ak muž mal homosexuálny styk a nie za to, že sa cítil byť priťahovaný iným mužom. Cítenie a konanie sú dve rôzne veci. Za cítenie nie sme vždy zodpovední, dôležitý je prejav vôle a súhlasu s niečím, čo ovplyvniť môžeme a čo je hriešne. Aj homosexuálne cítiaci človek sa môže rozhodnúť žiť čisto v zmysle prikázania nezosmilníš, ktoré zakazuje pohlavný styk mimo manželstva.

Stále neprijímaš to najzákladnejšie z viery, a to, že Boh v osobe Ježiša sa nechal potrestať za naše hriechy smrťou. On nevinný za vinných. On Boh za hriešnych ľudí, ktorí mu nesiahajú ani po päty a ktorých by mohol zotrieť z povrchu zeme jedným šmahom ruky. On zažil to kameňovanie na vlastnom tele na kríži. Tento Boh na kríži zomierajúci z lásky k ľuďom je ten istý Boh zo Starého zákona. Skús sa zamyslieť, ako je to možné a prečo sa zdá, že sú to dve rozdielne osoby. Iné vysvetlenie ako to, čo som ponúkla, nenájdeš.

Tvoj problém je, že si príliš zaujatý hľadaním dôvodov a dôkazov na potvrdenie svojho odmietavého postoja a ..nenávisti. Predpokladám, že je za ňou niečo osobné. Z vlastnej skúsenosti viem, že človek môže mať za sebou aj 20 rokov náboženstva a nevedieť o Bohu takmer nič. To, čo si myslíš o Bohu sú ... zavádzania a klamstvá. Boh je oveľa oveľa lepší, ako si myslíš. A má Ťa úplne prečítaného a čaká, že sa raz k nemu vrátiš. Vlastne ani nečinne nečaká, vydáva sa Ti cestou oproti..

0vecka

bella21 pokial viem tak jej to len oznamil a krestania sa brania tym ze sak on vedel ze bude suhlasit :-D nazvi si to ako chces ale v podstate oznamil nahodnej zene ze sa ju chysta oplodnit...

inak vzdy mi pride fascinujuce ako je vecsina krestanov fanaticka... malokto prizna ze to bolo celel nemoralne ale najdu sa aj taki.. akoze zidia kamenovali ludi pre ich orientaciu tusim aj za rozne hetero praktiky ale jerichovcania boli nemoralni :) ano boli ak si za etalon moralky zoberieme bibliu ...

inak dufam ze vies ze k tomu dobyvaniu nikdy nedoslo? zidia sa tam nasackovali a boli prijati .. potom sa premnozili a vysackovali povodne obyvatelstvo

a co sa tyka mojho krestanskeho pozadia som pokrsteny a konfirmovany a mam za sebou 13 rokov nabozenstva...

bella21

Máriu nikto nenabúchal, počala zázračne božou mocou bez muža. A Boh sa ju na to predtým opýtal, a ona súhlasila. Tak ako Eva v raji zhrešila a povedala Bohu: nebudem Ťa poslúchať, Mária ako nová Eva povedala Bohu: hľa, služobnica Pána.

Čo sa týka obsadzovania zasľúbenej zeme a s tým spojeného zabíjania, už som o tom písala. Bolo by dobré dať tu štatistiku vrážd a zločinov tých národov, ktoré ľutuješ (že ich Židia zabili). Boh nebol nadšený, že kázal Židom tieto národy zničiť, ale bolo to nevyhnutné. Pripomínam, že keby na začiatku človek v raji nezhrešil, vo svete by neexistovali žiadne vojny ani zabíjanie. Toto nebolo v božom stvoriteľskom pláne. Boh dokonca vylúčil zabíjanie vo zvieracej ríši, keď dal všetkým zvieratám za potravu len rastliny. Po hriechu človeka sa to zvrhlo aj v živočíšnej ríši (keďže Boh urobil človeka pánom nad zvieratami, tie pocítili tiež následky jeho hriechu a silnejšie zvieratá začali požierať tie slabšie). Čiže zabíjanie nebol výmysel Boha. Bol to človek, ktorý prvý zabil - Kain svojho vlastného brata Ábela. Ak sa chceš na niekoho hnevať, tak obráť svoju pozornosť na diabla. Ten zo závisti zviedol človeka k hriechu a ten sa teší, keď vnáša do božieho poriadku nepokoj, nenávisť, rozvrat a smrť.

Ovecka, vyrastal si v rodine s kresťanskými koreňmi? Bol si ako dieťa pokrstený, alebo si "rodený" ateista?

0vecka

Filip TT praveze to vyzera coraz menej tak ze zivot bol stvoreny.. vieme vysvetlit ako vznikli druhy a mame hypotezu o vzniku zivota. Vieme takisto ako vznikol nas vesmir atd ... pri stvoreni by som si predstavoval ze to ten stvoritel stvoril +- tak ako to teraz vyzera a nieze sa to muselo vyvyjat miliony alebo miliardy rokov....

0vecka

bella21 pytal sa niekto marie ci xcela aby ju niekto nabuchal? co sa vrazd tyka tu mas zoznam :
dwindlinginunbelief.blogspot.de

co sa nabadania na vrazdu tyka co takto pribeh o tom ako zidia zautocili na Jericho a ine mesta? to ti pride v poriadku? akoze v skutocnosti sa to nikdy nestalo lebo zidia su zbabeli a toto si tam dopisali aby sa nemuseli za svoju zbabelost hanbit ale ak je biblia slovo bozie teda ak by som tomu mal verit tak by som musel aj verit ze sa to stalo