Aukcia/drazba

hvizd

Ja sa nečudujem,že o tom nechce rozprávať...nič príjemné to nieje..len..je to dobrá kamarátka,ktorá pravdepodobne o tom nevie a manžel jej to tají.Lebo inak si to neviem vysvetliť.Ona ako osoba zadžená možno neni,ale jej muž má podlžnosti aj v poisťovniach,o ktorích tiež ona pravdepodobne nevie.Len mi jej je lúto,že vlastne nevie v podstate,s kým žije..:-(

Forgi1

Ja som pracoval s hypotekárnymi úvermi v banke a je to tak, že ak sme mali dlžníka, tak bolo pre nás lepšie ak sme dostali peniaze a nie nehnuteľnosť a na tento účel sme využívali dobrovoľné dražby, ako tu už opisovala aj Lea.
Vaši známy mali zrejme hypotekárny úver, ktorý nedokázali splácať, alebo nechceli, lebo aj taký sa našli a ani po opakovaných upozorneniach nedošlo k plneniu a tak došlo k dražbe.
Ešte podotknem, že síce Lea to vystihla z právneho hľadiska dokonale, ale veľakrát sa vieme s klientom aj dohodnúť, že on predá byt a nový majiteľ nevyplatí jemu celú sumu, ale nám jeho podlžnosť a zvyšok jemu. Je to pre dlžníka výhodnejšie.
Nečudujte sa, že nechcú rozprávať o dražbe, nikto sa nerád chváli tým, že má finančné problémy. Nechcem nikoho ani súdiť, ale mnohý sa navonok tvária ako usporiadaná bezproblémová rodina a v skutočnosti je to celkom inak.

LeaN.

Áno, je to blbosť. Do dražby putujú nehnuteľnosti, ktoré majú byť poslednou možnosťou na získanie pohľadávky pre veriteľa. Realitná kancelária už môže byť iba medzičlánkom vymoženia pohľadávky pre banku.

hvizd

:-D...povedala mi,že to dala asi realitka do dražby.......tak ja neviem,moc sa tomu nerozumiem,ale podla mňa je to blbosť..:-/

LeaN.

Pre Hvizd:
Neviem posúdiť, ako došlo ku dražbe, ale zrejme mali majitelia bytu problémy už niekoľko rokov. K dražbe totiž nedochádza zo dňa na deň a poväčšine je to posledná možnosť vymoženia pohľadávky. S nehnuteľnosťou už nakladať nemohli, čiže ho nemohli ani predať. Inak, ak išlo o dobrovoľnú dražbu, tak pre veriteľa je výhodnejšia ako vymáhať pohľadávku cestou exekútora. Má viac výhod: nižšie náklady, možnosť obísť súd ... . Banka potrebuje vymôcť svoje peniaze, nepotrebuje nehnuteľnosť, tak preto pristupuje k dražbe. Pokiaľ by sa jednalo o dobrovoľnú dražbu, tak mala banka záložné právo a pokiaľ sa jednalo o nútenú dražbu (exekútor), tak záložné právo mal veriteľ. V takýchto prípadoch je vysoká pravdepodobnosť, že veriteľov bolo viac a tým pádom aj exekúcií. Dražbe sa však vo väčšine prípadov dá úspešne zabrániť, samozrejme je potrebné komunikovať s veriteľom.
Pre Maaaax: Doživotné právo užívania nehnuteľnosti je vlastne vecné bremeno a takisto sa zapisuje na liste vlastníctvo v časti C: ťarchy. Poväčšine je problematická exekúcia na takúto nehnuteľnosť a takisto je na takúto nehnuteľnosť nemožné získať aj hypotekárny úver.

Hvizd

Dakujem za vysvetlenie..a..ano...tiez milujem,ked sa niekto vrta do problemov inich...ale tiez nemam rada,ked sa niekto predomnou hra na nieco,co nieje...ohovara kazdeho,kto si nemoze dovolit to,co on a sam pride o strechu nad hlavou a este sa tvari ako vitaz..

Maaax

Presne ako tu odznelo nižšie, ak sa nehnuteľnosť prihlási do dražby, tak je už problematický klient a na nehnuteľnosti je záložné právo. Predať ho asi mohli kým bol čistý list vlastníctva a ak už na byt sadol exekútor tak je na ňom už dávno záloha. Jednoducho mali problémy, nevedeli sa vyhrabať z nich a určite to nechcú rozťahovať pred známymi, milujem ak niekto rieši problémy iných a nie svoje.
Inak, LeaN. ty sa asi vyznáš to týchto vecí, ak má niekto doživotné právo bývania a majiteľ nehnuteľnosti má exekúciu ako sa predá nehnuteľnosť.