Aukcia/drazba

Hvizd

Aby som bola presnejsia...ja som to tam nasla ako byt v aukcii...a bolo tam..drazba ukoncena...ja len uvazujem,ci to nemohli radsej predat,ako dat do drazby....ale byt je na predaj stale....

LeaN.

No, ak už majú nehnuteľnosť na dražbe, už nie je možné nakladať s nehnuteľnosťou, nakoľko na LV je už zapísaná ťarcha - záložné právo.
To či je na nehnuteľnosti ťarcha sa dá ľahko zistiť zo stránky katastra nehnuteľností podľa čísla LV, ale na základe vlastníka.

Hvizd

Potom nieje lepsie nehnutelnost predat,ako dat do drazby?...Znama sa nahle odstahovala,vraj to planovali uz dlho,ale nikdy som od nej nepocula,ze sa chcu stahovat,az som jedneho dna zistila,ze uz byvaju inde...prvy sok....druhy bol vtedy,ked mi povedala,ze byvaju v podnajme....a ten najvacsi bol ten,ze som nahodne nasla ich byt na nete,ze je v drazbe...preto mi to vrta v hlave,ze preco to radsej normalne nepredali,ale riesili to drazbou

LeaN.

Dražba je najrýchlejší spôsob ako dostať od dlžníka pohľadávku. Je to vlastne verejné konanie na základe podnetu od navrhovateľa. Pokiaľ je na liste vlastníctva zapísaný ešte okrem dlžníka niekto iný, tak nadobúda prednostné právo odkúpenia nehnuteľnosti. Príklepom sa nehnuteľnosť stáva majetkom toho, kto ponúkne za nehnuteľnosť najvyššiu sumu. Napadnúť dražbu môže pôvodný majiteľ do 3 mesiacov súdnou cestou.
Inak je rozdiel či sa jedná o dobrovoľnú dražbu, t. j. prípad poväčšine neplatičov hypotekárnych úverov, alebo sa jedná o nútenú dražbu, na ktorú podáva návrh exekútor.
Ak ste v roli dlžníka, tak treba využiť všetky prostriedky nato, aby nedošlo k dražbe, resp. k vyprataniu nehnuteľnosti.

Kathia

Jaj prepáč som si nevšimla, že byt. No znamená to, že sa vyvesí na úradnej tabuli, že sa bude konať v ten a ten deň dražba o toľkej hodine, kto prihlási najvyššie podanie vydraží byt. Príklepom licitátora sa stane majiteľom (ak príklep nepodlieha schváleniu súdu). Majiteľ po odčítaní nákladov dražby a vyplatení dlhov z ceny dražby dostane to čo ostane. Na kataster sa podá notárska zápisnica o dražbe a plus ďalšie veci a vydražiteľ sa stane novým vlastníkom bytu. Starý sa musí odsťahovať už nie je viac vlastník.