Češi a Slováci

Príspevok v téme: Češi a Slováci
Dick

Jaký vy osobně máte vztah k Čechům a Slovákům?

Asi je složitější říci, kdo je to etnický Čech a Slovák, protože na obou dvou územích, se mísila různá etnika, pokud znáte svůj rodokmen, nepochybně víte, kdo byli vaší předci (já osobně jsem směs Čechů, Slezanů, Poláků, Maďarů (určitě s tatarskou příměsí), Rumunů (Valachů), Slováků, trošku i Srbů snad i s nějakým menším německým vlivem. To soudím podle jmen. Mitochondriální DNA mám podle všeho po maďarských předcích. A do daleké minulosti, tam už vůbec nevidím.

Ale vyrostl jsem v České republice-ve Slezsku (jedno velké industriální a mně nemilé město), takže ačkoliv dva mí prarodiče-více bych je viděl jako Maďary než Slováky (ale ani u nich to nebylo čisté) na mně měli značný vliv, maďarsky jsem se v životě neučil (chyba, těžká řeč, ugrofinský jazyk), mentalitu mám, těžko říci jakou, já bych neřekl českou. já sám sebe nazývám "vykořeňeným člověkem." Ani ryba, ani rak.

Ale teď k věci, jaký je rozdíl mezi typickým Čechem a typickým Slovákem? Ať je to žena nebo muž. Mám na mysli především kulturní a povahové rysy, protože fyzická podoba (já většinou poznám rozdíl, pokud jde o Slováky a Slovenky právě s maďarskou, rumunskou či srbskou příměsí a jsou to velmi hezcí lidé. Vůbec Slováky a Čechy považuji za hezké až krásné národy, a to teď hodně moje ego klesá, protože často kritizuji a nadávám na určité lidi, ale toto musím uznat.

Opravdu bylo nutné ty dvě země rozdělit, jak se k tomu stavíte vy? Chtěli byste tyto dvě země spojit? Asi už to není možné. Samozřejmě, mnoho Slováků a jejich potomků do České republiky přijíždí studovat i pracovat a nakonec se zde usadí, jako tomu bylo i dříve. Je nesmyslné říkat, že v České republice žije nějaká slovenská menšina, nějak zapomněli, že tam žije mnoho potomků lidí, kteří přišli ze Slovenska již dříve v minulosti a to za prací, co taková Ostrava, Bruntál, Karviná, asi víte o čem mluvím.

Jedno asi mají společné obojí země, že někteří Slováci říkají, "nemám rád Slováky" a Češi, "nemám rád Čechy".

Takže toto není debata o kulturách v rámci kultur (Slovensko-Maďarská menšina, Rusíni), (Česko-Češi, Moravané, Slezané), ale spíše o rozdílných mentalitách lidí žijící na Slovensku a v Čechách.

Můžete k tomuto tématu napsat i další otázky a postřehy, díky.

Dick

pištek, ano nejbližší, ale to platí spíše pro tu Moravu, Slezsko , ale nakonec i ty Čechy, je to spíše o každém člověku, jaký má vztah.

Lehkost a uvolněnost, jak kde, jak kdo. Možná někde v Praze nebo v Brně.

Vypočítavost a lakotnost, opět záleží jak kde a na konkrétní osobě.

Toto je velmi obecné, ono se do dá vztáhnout na celý svět, já Čechy obecně považuji za chladnější. Vypočítavost, ale to je lidská vlastnost, důležité je uvést příklad, potom na to odpovím. Ale díky za názor.

Ccccc

Cechov mam rada, zijem v CR, ale partnera by som Checha mat nemohla.. mala som to tu rozpisane, ale radsej som to vymazala, aby som tu nerozvirila nejake urazanie.. ale hlavny bod je ta lakomost a vychcanost, ako bolo spomenute.. proste realita tu je kupit si vec a pred koncom zaruky ju vratit a pod..dost casto som sa s tym stretla.to je na mna silne kafe..a lubia si kopnut do Slovakov.. ostatne fakt pisat nebudem, nemam rada sirenie zla.. ale sluzby a vdelanie su tu na vyssej urovni..

pištek

Odmalička som chodievala k rodine a k známym do Čiech. A na Moravu. Mam to tam veľmi rada. Sme si rečou, kultúrou, mentalitou, rodinnymi a priateľskými väzbami, ako aj iným..asi najbližšie :-)
U Vás sa mi páči istá ľahkosť, uvoľnenosť, zábava, pohodovosť..
No a čo sa mi nepáči? :-) Ako keby istá vychcanosť, vypočítavosť, lakomosť..

Dick

I., západ vždy znamenal vědu a vysokou kulturu, pokud nepočítám starověk-to excelovali jiné země (Mezopotámie, Egypt, Řecko a Řím atd). V novověku to bylo hlavně Německo, Anglie a Francie, ale právě tyto země jako první rezignovali na své tradice. Anglie a Francie-původně otrokářské země, teď musí za to "platit", Německo-dvě světové války a vše co s tím souviselo-nejenom proto ti uprchlíci.

A oni se rozhodli, že předělají postupně i tyto země. Česká republika se už odevzdala, jim je všechno jedno, o tom se přesvědčuji-"po nás ať přijde potopa". ateismus a nihilismus. Pravdoláskařství, já Čechy nepoznávám, nepoznávám! Kdyby se toho dožil první polistopadový prezident, měl by ohromnou radost z toho, co se děje. Ale já radost nemám.

Proto píšu o konzumu, to je jediné, co jim zůstalo, už se zase opakuje to, co tady bylo vyřčeno Komenským-"uzavřít se ve vlastním srdci-Labyrint světa a ráj srdce. Oni už nemají "vládu věcí svých". Jim vládne víme kdo.

I.

Ak je niekto bohatý, tak by mal napr. podporiť talentovaných ľudí, to je jedno o čo ide, či už šport alebo umenie a podobne.
Tým si taký človek vytvorí veľa dobrej karmy, ktorá sa mu potom isto len v dobrom vráti.
To, že si ľudia prestali pomáhať, mňa osobne trápi viac ako ich ateizmus.

I.

Ide o to, čím nás tá západná kultúra ovplyvnila reálne? Oni nás nedonútili k tomu, aby sme sa stali ateistami. Majú tam kvalitné veci, napr. knihy. Viac hláv, viac rozumu. Ak niečo vysielajú o nich v TV, tak by asi mali povedať aj nejaké antré, že to, čo ukazujú, tak tak nežije väčšina ľudí, resp. ani neviem, čo by trebalo povedať:-)
Ja TV pozerám len minimálne. Svoj čas viem využiť lepšie ako pozeraním na niekoho kto sa má buď dobre alebo zle. Je mi to úplne jedno.
V materiálnych veciach sa nenachádza ľudské šťastie. Ak ich človek má, tak to nie je na škodu, ale to je asi tak celé.

Dick

kgghmk, proč na západě, to je jasné. Západní Evropa rozbíjí tradiční hodnoty a Česká republika ji v tom následuje. O české republice se nenadarmo mluví, jako o nejvíce ateistické zemi. Kdysi dávno, byli údajně Češi nejvíce věřícím-zbožným národem, to je pryč.

Ale Česká republika se skládá z rozdílných celků, Čech, Moravy a Slezska, rozdílná je mentalita lidí, je to dané rozdílnosti kultur i původního etnika, ale i jinými faktory.

kgghmk

No ja mam slovakou aj cechou rad, len vsak v jednom mam na vas/nas velmi tazke srdce. Zije mi jedno krasne dievca v zapadnom cesku, a dostava navrhy na sex atd atd, vidi same len zle vztahy, podvadzanie sa navzajom, rozvody a nici ju to. Co z nej vyrastie v takom prostredi? Je to tak aj na slovensku, ale cim viac zapadne je to horsie, co som sa nechtiac dopocul z vela roznych zdrojov. Len tato jednina vec, a prave viac na cechov ako slovakov :/

Dick

I., ve městě kde žiji, se vždy pilo bez rozumu. Ale jak pil, nebo pije typické Čech? Pokud jde o konzumaci alkoholu, tady se asi trochu změnila doba, přibyl počet lidí, včetně žen a mladistvých, otázka je, jestli klesl počet těch, kteří pití nezvládají, tady můžeme polemizovat. Ale zrovna alkohol, na to by neměl být hrdý žádný národ. Já vím, že to jedno pico neuškodí.