Jaký vy osobně máte vztah k Čechům a Slovákům?
Asi je složitější říci, kdo je to etnický Čech a Slovák, protože na obou dvou územích, se mísila různá etnika, pokud znáte svůj rodokmen, nepochybně víte, kdo byli vaší předci (já osobně jsem směs Čechů, Slezanů, Poláků, Maďarů (určitě s tatarskou příměsí), Rumunů (Valachů), Slováků, trošku i Srbů snad i s nějakým menším německým vlivem. To soudím podle jmen. Mitochondriální DNA mám podle všeho po maďarských předcích. A do daleké minulosti, tam už vůbec nevidím.
Ale vyrostl jsem v České republice-ve Slezsku (jedno velké industriální a mně nemilé město), takže ačkoliv dva mí prarodiče-více bych je viděl jako Maďary než Slováky (ale ani u nich to nebylo čisté) na mně měli značný vliv, maďarsky jsem se v životě neučil (chyba, těžká řeč, ugrofinský jazyk), mentalitu mám, těžko říci jakou, já bych neřekl českou. já sám sebe nazývám "vykořeňeným člověkem." Ani ryba, ani rak.
Ale teď k věci, jaký je rozdíl mezi typickým Čechem a typickým Slovákem? Ať je to žena nebo muž. Mám na mysli především kulturní a povahové rysy, protože fyzická podoba (já většinou poznám rozdíl, pokud jde o Slováky a Slovenky právě s maďarskou, rumunskou či srbskou příměsí a jsou to velmi hezcí lidé. Vůbec Slováky a Čechy považuji za hezké až krásné národy, a to teď hodně moje ego klesá, protože často kritizuji a nadávám na určité lidi, ale toto musím uznat.
Opravdu bylo nutné ty dvě země rozdělit, jak se k tomu stavíte vy? Chtěli byste tyto dvě země spojit? Asi už to není možné. Samozřejmě, mnoho Slováků a jejich potomků do České republiky přijíždí studovat i pracovat a nakonec se zde usadí, jako tomu bylo i dříve. Je nesmyslné říkat, že v České republice žije nějaká slovenská menšina, nějak zapomněli, že tam žije mnoho potomků lidí, kteří přišli ze Slovenska již dříve v minulosti a to za prací, co taková Ostrava, Bruntál, Karviná, asi víte o čem mluvím.
Jedno asi mají společné obojí země, že někteří Slováci říkají, "nemám rád Slováky" a Češi, "nemám rád Čechy".
Takže toto není debata o kulturách v rámci kultur (Slovensko-Maďarská menšina, Rusíni), (Česko-Češi, Moravané, Slezané), ale spíše o rozdílných mentalitách lidí žijící na Slovensku a v Čechách.
Můžete k tomuto tématu napsat i další otázky a postřehy, díky.