Češi a Slováci

Príspevok v téme: Češi a Slováci
Dick

Jaký vy osobně máte vztah k Čechům a Slovákům?

Asi je složitější říci, kdo je to etnický Čech a Slovák, protože na obou dvou územích, se mísila různá etnika, pokud znáte svůj rodokmen, nepochybně víte, kdo byli vaší předci (já osobně jsem směs Čechů, Slezanů, Poláků, Maďarů (určitě s tatarskou příměsí), Rumunů (Valachů), Slováků, trošku i Srbů snad i s nějakým menším německým vlivem. To soudím podle jmen. Mitochondriální DNA mám podle všeho po maďarských předcích. A do daleké minulosti, tam už vůbec nevidím.

Ale vyrostl jsem v České republice-ve Slezsku (jedno velké industriální a mně nemilé město), takže ačkoliv dva mí prarodiče-více bych je viděl jako Maďary než Slováky (ale ani u nich to nebylo čisté) na mně měli značný vliv, maďarsky jsem se v životě neučil (chyba, těžká řeč, ugrofinský jazyk), mentalitu mám, těžko říci jakou, já bych neřekl českou. já sám sebe nazývám "vykořeňeným člověkem." Ani ryba, ani rak.

Ale teď k věci, jaký je rozdíl mezi typickým Čechem a typickým Slovákem? Ať je to žena nebo muž. Mám na mysli především kulturní a povahové rysy, protože fyzická podoba (já většinou poznám rozdíl, pokud jde o Slováky a Slovenky právě s maďarskou, rumunskou či srbskou příměsí a jsou to velmi hezcí lidé. Vůbec Slováky a Čechy považuji za hezké až krásné národy, a to teď hodně moje ego klesá, protože často kritizuji a nadávám na určité lidi, ale toto musím uznat.

Opravdu bylo nutné ty dvě země rozdělit, jak se k tomu stavíte vy? Chtěli byste tyto dvě země spojit? Asi už to není možné. Samozřejmě, mnoho Slováků a jejich potomků do České republiky přijíždí studovat i pracovat a nakonec se zde usadí, jako tomu bylo i dříve. Je nesmyslné říkat, že v České republice žije nějaká slovenská menšina, nějak zapomněli, že tam žije mnoho potomků lidí, kteří přišli ze Slovenska již dříve v minulosti a to za prací, co taková Ostrava, Bruntál, Karviná, asi víte o čem mluvím.

Jedno asi mají společné obojí země, že někteří Slováci říkají, "nemám rád Slováky" a Češi, "nemám rád Čechy".

Takže toto není debata o kulturách v rámci kultur (Slovensko-Maďarská menšina, Rusíni), (Česko-Češi, Moravané, Slezané), ale spíše o rozdílných mentalitách lidí žijící na Slovensku a v Čechách.

Můžete k tomuto tématu napsat i další otázky a postřehy, díky.

Dick

Moireal, ano, a proto se rád bavím na fóru se Slováky, jsou upřímnější, kritičtější a nepodlézají. Řeknou všechno pěkně od srdce, líbí se mi to. Tu českou, někdy až slizkost a umělost nemám rád a podlézavost. Netýká se to všech.

Češi a patriotismus? Tak vlastenectví v této zemi, snad jen u piva a hokeje či fotbalu. Spíše to bude povýšenost. Oni se mnohdy vymlouvají (mladší generace, že nerozumí slovensky).

Je to pravda, ta nevraživost jde ze strany Čechů, ale jistě budou existovat i Slováci, kteří toto cítí, ale diskuzní fóra, tam je to jasné, provokují Češi, prostě vám něco závidí, nebo nepřejí. Já ten problém nemám.

Češi se naučili mnoho od Němců, bez nich, by nebyli nic. Kultura, věda a kolik mecenášů bylo Němců, takže ta pýcha je opravdu falešná.

Je mi líto, že tomu tak není, ale žijeme v době, kdy se lidé nemají moc rádi. a je to i horší. Není těžké někoho nenávidět. Já to také cítím, jsou lidé, které nemůžu ani vytát a to jsem slušný.

Moireal

Ja by som povedala, ze hlavny rozdiel medzi Cechmi a Slovakmi je ten, ze ked aj Cech daco nevie, tak sa tvari ako majster sveta a Slovak je na seba ovela kritickejsi. Proste Cesi su prehnane sebavedomi. Dalej mi vadi ich prehnany patriotizmus, ako si napriklad vsetko musia do svojho jazyku dat. Napriklad taky Harry Potter, tam si museli povymyslat ceske ekvivalenty ako Albus Brumbal, Famfrpal a podobne hovadiny. :D

Ale inak mam cestinu ako jazyk velmi rada, na strednej som pisala romany v cestine a zboznovala som ceske knihy a casopisy ako Sezona, ktoru mal otec vtedy predplatenu.

Ja inak proti Cechom nic nemam, skor si vsimam ich nevrazivost voci Slovakom, ked som nejaky cas zila v Prahe. Tam som to zial videla. Nie velmi, ale predsa. Takze, Cesko ma Prahu a odtial prameni ta narodna hrdost, Slovensko je na tom horsie ale Cesko ma fakt len tu Prahu. Takze by som sa tak velmi nevyvysovala na ich mieste.

A myslim, zeby sme spolu mali rozhodne drzat, kedze sme boli kedysi spojeni a nase jazyky su tak podobne. Je skoda, ked vidim ako to je.

opi

Je potrebné, aby ľudia začali viac rozmýšľať ako žijú a prečo tak žijú. Pohodlnosť je to, čo ľudí opantalo. Neide ani o vieru, ani o ekonomiku, ani o vplyv západu alebo východu. A ak si niekto myslí, že sa snaží dosť, tak ani to nestačí, treba sa snažiť ešte viac. Len vtedy má život zmysel. A ešte jedno platí, že zdanie klame a vytvára pseudorealitu, čiže blud. Nikto nie je až taký sprostý ako sa na prvý pohľad zdá. To, čo platí tam, nemusí platiť tu. Pretvárať realitu na vlastný obraz, je ten najkrajší obraz...

Dick

pištek, já vím že jsi žena, také jsem tě tak oslovil.

Trápit se nemá cenu, časem mně to možná přejde, zatím jsem rebel.

Ať už jsem pesimista nebo ne, vím, že teď budou probíhat velké změny ve světě a je otázka, jak se každý z nás s tím vyrovná. prostě Je ta doba jiná, každému nevyhovuje. Je tady internet, mnoho informací, pravd, polopravd i nepravd. Anonymní lidé na fórech, ale pokud jde o normální konverzaci, není to problém. Vlastně tady hovoří lidé, kteří by se normálně nepotkali a pokud se potkají, neví o sobě.

pištek

Dick,...ja som inak žena :-)
A netráp sa akoby tým, že niekam a nikam nepatríš, alebo..že to tak cítiš..
Maj sám v sebe jasno a vtedy môžeš žiť aj mimo Zeme a predsa budeš vedieť, kým si a kam patríš. A že si niečo medzi? Lepšie medzi..ako nikde ;-)

Dick

pištek, dobrý večer

asi je to tím, že nejsem typický Čech, jak jsi mohla vyčíst z mého příspěvku, takže to co jsi napsal chápu. Ale bude to možná problém mladší generace a zase určitých lidí.

Nejsem žádný znalec-etnograf ani Slovenska ani Čech, ten by asi lépe popsal v čem se liší mentalita lidí v jednotlivých českých krajích, ale stejně by to bylo obecné, je to o konkrétních lidech. Já osobně mám Slovensko rád, ale velmi dlouho jsem tam nebyl, jak jsem psal, ze Slovenska přišli dva mí prarodiče z matčiny strany.

Já osobně jsem velmi rezervovaný a s odstupem, nemám důvěru k druhým, ale takovým jsem se nenarodil, takovým jsem se stal, tady kde žiji.

Ten příklad ohledně vaší pohostinnosti je realita, tady tomu tak bohužel u mnohých není. Já jsem celé dětství vyrostl na slovenské a maďarské kuchyni, teď jsem nějakou dobu jedl něco jiného, ale zase se k tomu chci trochu vrátit. Chutnalo mi to. A když jsem byl na Slovensku z ničeho se nedělala žádná věda. A na východním Slovensku mi velice chutnaly pirohy. Takže pohostinní Slováci jsou. Je ale pravda, že ve městě, ve kterém žiji, mnohé z nich zničil alkohol, který si rádi dají. ale nejenom oni.

Obecně bychom asi řekli, že Češi jsou méně pohostinní, vypočítavější, méně se otevřou. Slováci jsou vřelejší a asi citlivější. Je to zvláštní, já jsem asi něco mezi.

pištek

Pekný večer, Dick. :-)

Roky sme chodili do Nového Bydžova :-) No a pravdaže..na Moravu :-)
Tu ľahkost, uvoľnenosť, zábavu..beriem skôr z tej stránky, že keď sa aj niekde stretnem s ľuďmi od Vás, či už tu u nás alebo v zahraničí, tak skôr a ľahšie nadväzujú kontakty s inými ľuďmi, sú ukecanejší..prístupnejší..vedia si zo seba urobiť aj viac srandy, atď :-)
Ja to vidím aj sama na sebe, že som voči iným rezervovanejšia, držím si väčší odstup, dlhšie mi trvá, kým si iných pustím bližšie k sebe, kým im začnem dôverovať, veriť..
No a k tej vypočítavosti, lakomosti, vychcanosti?...aby som bola konkrétnejšia? :-) Je toho asi viac, ale tak spomeniem aspoň niečo, čo som si všimla pri tých opakovaných návštevach :-)
Moja maminka varila, piekla..vždy vynikajúco :-) Ja som to našťastie taktiež po nej zdedila :-)) No a všimla som si, že vždy sa u nás tieto návštevy nevedeli dojesť ;-)) Proste nikdy nič neostalo, prázdne stoly, ešte aj duple si pýtali, recepty od nás. Keď aj boli niekde preč na výlete, tak sa im neťažilo vrátiť sa k nám, aj kus cesty, len aby sa u nás opäť najedli..
Proste All Inclusive :-)) No tie Vaše ženy na všetko mali také tie reči, že ony to všetko aj tak poznajú, vedia najlepšie, taktiež že všetko toto isté varia, pečú, zavárajú ako aj my.. Ale my sme to u nich nikdy nevideli, nejedli. Ale všetko poznali a mali reči, akoby to ony tiež denne varievali, pekávali..
No a keď sme napríklad boli my u nich, tak ledva nás niečim ponúkli (u nás bol vždy opak, že väčsia pohostinnosť, štedrosť). Ak aj bolo nejaké jedlo, tak na spôsob "párky", alebo keď aj niečo napokon akože navarili, tak aj to prestieranie bolo, ako keby niekde v krčme :-)) Že z hrnca nám to nakladali, dali pekáč rovno na stôl, aby sme si z toho brali :-)) U nás to prestieranie bolo o inom. Krásne riady, servisy, príbory, pohárky..
Alebo nás skôr zobrali niekde sa do reštaurácie, či krčmičky..najesť..
A keď aj sledujem Vaše programy, napríklad o varení (Prima), tak si toto isté všímam aj tam. Že plno rečí o gastronómii, ako všetko poznajú, vedia, ovládajú, takmer má človek dojem z ich rečí, že denne varia a pečú samé delikatesy, a napokon ledva niečo doslova upatlú, úplne že obyčajné zemiaky, dáke bravč. mäsko na šťave a myslia si, aké 5* menu pripravili :-)

Dick

Ccccc, já se myslím, že z urážení se navzájem už rozumní lidé vyrostli. Samozřejmě, že může existovat vzájemná rivalita, u mně to nehrozí, protože mám vazby na obě země, v dětství jsem navíc na Slovensko hodně jezdil-dovolená v Tatrách, rodinní příbuzní na jižním Slovensku.

Tu lakomost a vypočítavost už jsem tady četl, ale Slováci takovou vlastnost nemají. Na Slovensku jsou určitě otevřenější a vřelejší lidé, je pravda, že tady kde žiji, nikdo nikomu nepomůže, ale i u vás existují podobné problémy, jinak by ze Slovenska mnoho lidí neodcházelo. Ale Česká republika zase není na tom až tak dobře, naopak.

A proč by měl tady někdo kopat do Slováků, ať si to dělá kdo chce, však vy mu umíte odepsat po svém. Já do Slováků nekopu, navíc se mi Slovenština velmi líbí, je milá, pro mně až někdy srandovní. Ale milá.

Co se týče vzdělání, to je historický problém Slovenska. Většina Slováků v České republice studuje v Brně, někteří i v Praze, ale i jinde, mně osobně je to jedno. Někomu to vadí, žárlí, závidí, nebo prostě cítí nespravedlnost, někdy oprávněně jindy ne.

Dick

ó mai gad, v čem pak je to hovadina? Vždyť to lidé stále řeší dokola, já se tomu snažím dát nějaký smysl.