Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Češi a Slováci

Príspevok v téme: Češi a Slováci
Dick

Jaký vy osobně máte vztah k Čechům a Slovákům?

Asi je složitější říci, kdo je to etnický Čech a Slovák, protože na obou dvou územích, se mísila různá etnika, pokud znáte svůj rodokmen, nepochybně víte, kdo byli vaší předci (já osobně jsem směs Čechů, Slezanů, Poláků, Maďarů (určitě s tatarskou příměsí), Rumunů (Valachů), Slováků, trošku i Srbů snad i s nějakým menším německým vlivem. To soudím podle jmen. Mitochondriální DNA mám podle všeho po maďarských předcích. A do daleké minulosti, tam už vůbec nevidím.

Ale vyrostl jsem v České republice-ve Slezsku (jedno velké industriální a mně nemilé město), takže ačkoliv dva mí prarodiče-více bych je viděl jako Maďary než Slováky (ale ani u nich to nebylo čisté) na mně měli značný vliv, maďarsky jsem se v životě neučil (chyba, těžká řeč, ugrofinský jazyk), mentalitu mám, těžko říci jakou, já bych neřekl českou. já sám sebe nazývám "vykořeňeným člověkem." Ani ryba, ani rak.

Ale teď k věci, jaký je rozdíl mezi typickým Čechem a typickým Slovákem? Ať je to žena nebo muž. Mám na mysli především kulturní a povahové rysy, protože fyzická podoba (já většinou poznám rozdíl, pokud jde o Slováky a Slovenky právě s maďarskou, rumunskou či srbskou příměsí a jsou to velmi hezcí lidé. Vůbec Slováky a Čechy považuji za hezké až krásné národy, a to teď hodně moje ego klesá, protože často kritizuji a nadávám na určité lidi, ale toto musím uznat.

Opravdu bylo nutné ty dvě země rozdělit, jak se k tomu stavíte vy? Chtěli byste tyto dvě země spojit? Asi už to není možné. Samozřejmě, mnoho Slováků a jejich potomků do České republiky přijíždí studovat i pracovat a nakonec se zde usadí, jako tomu bylo i dříve. Je nesmyslné říkat, že v České republice žije nějaká slovenská menšina, nějak zapomněli, že tam žije mnoho potomků lidí, kteří přišli ze Slovenska již dříve v minulosti a to za prací, co taková Ostrava, Bruntál, Karviná, asi víte o čem mluvím.

Jedno asi mají společné obojí země, že někteří Slováci říkají, "nemám rád Slováky" a Češi, "nemám rád Čechy".

Takže toto není debata o kulturách v rámci kultur (Slovensko-Maďarská menšina, Rusíni), (Česko-Češi, Moravané, Slezané), ale spíše o rozdílných mentalitách lidí žijící na Slovensku a v Čechách.

Můžete k tomuto tématu napsat i další otázky a postřehy, díky.

lLily

ha! jak tak uvazujem, tak ja sice viem uvazovat aj mysliet plynule cesky, no to Ř by mi ozaj neslo....asi by som si musela dat preoperovat jazyk alebo ist k logopedovi...hm divne, doteraz sa mi to nezdalo az tak zlozite, pokym som to neskusila aj nahlas

lLily

akoze cestina je hrubsi jazyk narozdiel od makkej slovenciny, ale zeby boli Cesi hrubsi ci citovo oplostenejsi by ma nenapadlo. Mozno ide o nejaku tvoju obranu v ramci nastavenia voci Cechom, ale vyhovarat ti to nebudem, lebo to co vnimas, to aj citis a ked to tak vnimas, tak to tak aj beres.

zdradca

Rozpad Ceskoslovenska vlastne ani neprebehol. Podla medzinarodneho prava by muselo byt vyhlasene referendum schvalene vladou kde by sami obcania rozhodli ci sa ma stat rozdelit ci nie. Kedze sa to nestalo,pravne sme stale jeden stat. Vedia to aj politici no nechcu to dat na verejnost aby obcania nevyzadovali referendum o opatovnom spojeni Ceska a Slovenska.
druha strana tejto veci je,ze spojenim by sa narusili plany istej skupiny ludi o rozbiti byvaleho vychodneho bloku a nasledne podmanovanie. Vid rok.89. Tzv.privatizacia podporovana zapadom bola likvidacia polnohospodarstva a priemyslu ako aj inych hodnot v byvalom vychodnom bloku. Tato genocida trva nadalej len uz pomalsie.

Dick

lLily, mně osobně nedělá slovenský jazyk problém, můžu v něm číst, sledovat televizi, není to pro mně problém, jsem na to od dětství zvyklý-na Slovensko mám hezké vzpomínky.

Čeština na rozdíl od slovenského jazyka (polštiny, ruštiny, atd) je tvrdší jazyk, i když není tak tvrdá jako třeba němčina. Mně zní slovenština mile a sympaticky, dokonce, i když se v ní někdo vyjadřuje drsněji.

Dick

lLily, máš pravdu že to dělení není dobré, ale přeci jen jsou nám obecně některé národy bližší už jen podobností jazyka (Česká republika, Slovensko, Polsko), ale kulturně se mohou odlišovat, ale jak si psala, už v rámci krajů se lidé značně odlišují.

U vás na Slovensku je to Maďarská menšina, Rusíni atd. Tady v České republice jsou to Češi, Moravané a Slezané, ale to nejsou jediné skupiny obyvatel.

Na Slovácích obecně lze pozorovat jednu vlastnost, vidím to i na fórech, snaží se pomoci, jsou upřímní, vytrvalý, ale umí se i nazlobit! Češi jsou chladnější. Ale toto co píši, to je tak obecné, prostě člověk je individuální bytost, existují odstíny jednotlivých povah. Ale určité kulturní vzorce existují. Takže když se Slovákům v České republice narodí dítě a zapadne do tohoto prostředí, převezme část vzorce chování typického pro původní obyvatelé, a kdo je to potom, etnický Slovák? Nebo už Čech?

Pokud jde o Prahu, tak tam už původních Pražáků-Čechů značně ubylo a přibývá lidí z dalších částí Čech a samozřejmě i cizinců. Ale v rámci České republiky jsou skutečně mezi lidmi rozdíly a rozdíly jsou mezi maloměšťáky a obyvateli velkých měst a vesničany a to zase v rámci krajů.

lLily

vacsina filmov aj co si stahujem z netu byva dabovanych po cesky, tak ako aj filmov na slovenskych tv staniciach a tak je priemerny Slovak cestine vystaveny castejsie, nez priemerny Cech. Slovak sa tym padom nauci po cesky prirodznejsie lahsie.

Celkom zlate je aj ked sa Cech snazi vyslovovat makko slovensky, to je az roztomile, jak mu to nejde:D

lLily

Ja rozdelovanie ludi podla narodnosti ohladom fyzickeho zjavu ci mentalit velmi nevnimam...proste ludia ako ludia. Skor ma zaraza, ze si takto dokazu podkopavat nohy ludia v ramci toho isteho statu - napriklad vychodniari (Kosice) so zapadniarmi (Bratislava) - mne osobne tetno fakt nevrazivosti dlhu dobu unikal a ked som sa to dozvedela, tak som myslela, ze ide o nejaky zly vtip. Tusim mate podobny rozpor aj vy v Cechach - Prazaci a Moravaci, no mozno nie az tak citelny jak tu na Slovensku.

Dick

Moireal, Slovák nalezne chyby ve "slovenštině" Čecha a Čech naleznete chyby v "češtině" Slováka. Já chtěl jen napsat, že to zní sympaticky a mile, když se rodilý Slovák snaží vyslovit Ř.

Ale pozor, pokud přestane mluvit slovensky, mluví už jen česky, postupně se to naučí. Toto se týká jen aktivně mluvících slovensky.

A to, že někteří staří lidé si myslí že existuje Československo, možná je to pro ně lepší (ta představa).

Moireal

No ja sa nechcem chvalit ale nemam problem povedat take r a poviem kludne aj Rehorkova. :-D
V detstve ma chvalili za cesku vyslovnost. Aj ked mozno by v tom rodeny Cech nasiel chybu. Kazdopadne rozpravam dost obstojne. :-)