Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Češi a Slováci

Príspevok v téme: Češi a Slováci
Dick

Jaký vy osobně máte vztah k Čechům a Slovákům?

Asi je složitější říci, kdo je to etnický Čech a Slovák, protože na obou dvou územích, se mísila různá etnika, pokud znáte svůj rodokmen, nepochybně víte, kdo byli vaší předci (já osobně jsem směs Čechů, Slezanů, Poláků, Maďarů (určitě s tatarskou příměsí), Rumunů (Valachů), Slováků, trošku i Srbů snad i s nějakým menším německým vlivem. To soudím podle jmen. Mitochondriální DNA mám podle všeho po maďarských předcích. A do daleké minulosti, tam už vůbec nevidím.

Ale vyrostl jsem v České republice-ve Slezsku (jedno velké industriální a mně nemilé město), takže ačkoliv dva mí prarodiče-více bych je viděl jako Maďary než Slováky (ale ani u nich to nebylo čisté) na mně měli značný vliv, maďarsky jsem se v životě neučil (chyba, těžká řeč, ugrofinský jazyk), mentalitu mám, těžko říci jakou, já bych neřekl českou. já sám sebe nazývám "vykořeňeným člověkem." Ani ryba, ani rak.

Ale teď k věci, jaký je rozdíl mezi typickým Čechem a typickým Slovákem? Ať je to žena nebo muž. Mám na mysli především kulturní a povahové rysy, protože fyzická podoba (já většinou poznám rozdíl, pokud jde o Slováky a Slovenky právě s maďarskou, rumunskou či srbskou příměsí a jsou to velmi hezcí lidé. Vůbec Slováky a Čechy považuji za hezké až krásné národy, a to teď hodně moje ego klesá, protože často kritizuji a nadávám na určité lidi, ale toto musím uznat.

Opravdu bylo nutné ty dvě země rozdělit, jak se k tomu stavíte vy? Chtěli byste tyto dvě země spojit? Asi už to není možné. Samozřejmě, mnoho Slováků a jejich potomků do České republiky přijíždí studovat i pracovat a nakonec se zde usadí, jako tomu bylo i dříve. Je nesmyslné říkat, že v České republice žije nějaká slovenská menšina, nějak zapomněli, že tam žije mnoho potomků lidí, kteří přišli ze Slovenska již dříve v minulosti a to za prací, co taková Ostrava, Bruntál, Karviná, asi víte o čem mluvím.

Jedno asi mají společné obojí země, že někteří Slováci říkají, "nemám rád Slováky" a Češi, "nemám rád Čechy".

Takže toto není debata o kulturách v rámci kultur (Slovensko-Maďarská menšina, Rusíni), (Česko-Češi, Moravané, Slezané), ale spíše o rozdílných mentalitách lidí žijící na Slovensku a v Čechách.

Můžete k tomuto tématu napsat i další otázky a postřehy, díky.

Dick

adr1a., já poznám určité typy lidí, že jsou ze Slovenska, nejde o řeč, ale fyzickou podobu, určité typy slovensko-maďarsko-srbské a ty typy se mi líbí.

Dick

adr1a., já to vím, navíc tady žije dost směsek, jeden rodič ze Slovenska druhý z Čech.
Já nemám se Slovenštinou problém, poslech, čtení, mluva to už by bylo něco jiného, prarodiče uměli i Maďarsky.

adr1a.

Ř je najmenej) Ale co hovoris ty na to, ked sa cesi snazia hovorit slovensky?)) To mi az usi trhaa :D naopak je to vsak menej vyrazne. Ved len kolki ludia z umeleckej oblasti posobia u vas v divadlach telke filmoch serialoch a malokto by povedal, ze nie su cesi ale slovaci. No naopak je to hned pocut a poznat)

Dick

Moireal, mně si určitě neurazila a navíc já musím být neutrální.

Samozřejmě, oni to nepřiznají, mají to od Němců a celá Východní Evropa. Vždyť Německo to byla věda a umění nejvyšší úrovně, než přišla 2 světová válka.

Já jsem napsal, jak sám jsem pomíchaný, takže jaký to jsem vlastně Čech? Ale obdivuji hudbu Dvořáka a Smetany, na ty dva jsem hrdý.

Lidé vždy něco závidí, nebo naopak jim něco mohou vyčítat, ale to nechme stranou. Nevraživost, jak kdo.

Mně se také líbí Slovenský jazyk, krajina, v dětství jsem byl posedlý tajemnými Čachticemi a jejich Paní. Mám rád tajemné věci a Slovensko takové je.

Já pokud nadávám, tak na svojí zem, tu současnou.

Nové filmy vůbec nesleduji, já jsem se zasekl v 70 až 90 letech.

Ještě jedna věc, líbí se mi, že Slováci neumějí vyslovit Ř.- zní to potom velmi směšně.

Moireal

Dick, diky,ze ta neurazila moja kritika Cechov.
Samozrejme su veci,na ktore mate pravo byt hrdi. Konkretne mam rada ceske produkty alternativnej mediciny, aj kozmetiku a aj to,ako vravis,ze mate pokroky od Nemcov.
Ani ja tej nevrazivosti nerozumiem a netusim,co by Cesi mohli Slovakom zavidiet.

Inak ja ked poviem odkial som,tak hned ze mame pekny jazyk a pekne rozpravky. :-D Takze nikto nevie,ze nejake Slovensko existuje. Niektori stari ludia su tak mimo,ze si myslia,ze este existuje Ceskoslovensko. :-D Alebo ze som zo Slovinska. :-D

Dick

kgghmk, český dabing byl výborný, ale se starými herci, prostě 60 až 90 léta, a vůbec československé filmy, měli úplně jinou úroveň.

Já říkám československé, protože v každé filmové pohádce ze 70 a 80 let hráli čeští a slovenští herci a máte být na koho pyšní. Potom se to zhoršilo. A nezapomenout na slovenské řežiséry , i když ti dva nejznámější žijí už v České republice (Jakubisko a Herz),

Filmy to byly temnější, děsivější, ale mnohem vážnější. Dnes, to není pro mně, to je úpadek.

kgghmk

Inak ked uz bol spomenuty dabing, ja mam daleko radsej cesky dabing, ako slovensky. Cesi tam vedia dat lepsie efekty, kvalitnejsie dabuju,, aj harry potter sa mi viac paci v cestine,, dokonca aj ked su reklamy, rovnake na slovensku a v cesku, tak sa mi ceska verzia viac paci :D zvlastne,, a mate aj pekne stare ceske rozpravky,, tie novodobe filmy su uz zas vela o sexe, zabavkach, nevere...