HIIT kardio

Deadliner

Kaloricky deficit sam o sebe sposobi ze sa telo zbabuje tuku ale na energiu spotrebovava aj bielkoviny. Inymi slovami spaluje aj svaly. Preto JE DOLEZITE PRI CHUDNUTI AJ CVICIT. Plati vsetko co tu uz bolo spomenute. HIIT je fajn. Ale da sa prejest. Darmo dam 1-2hod HIIT ked potom zjem cheescake atd...

Zhrnutie:
1. Na chudnutie je nevyhnutne nutne mat kaloricky deficit (zjest menej ako vydam).
2. Treba mat setiozny pohyb - sport. Napr HIIT, ktory sposobi ze svaly sa poskodzuju a telo ich je nutene opravovat, co zvysuje metabolizmus a zaroven sa svalstvo zachovava. Pripadne sa odburava pomalsie. Dosiahnut svalovy rast pocas redukcnej diety je takmer nemozne. Takze kocky nebojte sa ze vam narastu pocas dietovania svaly. Nenarastu.

JoJo efetk: Kilo svalov potrebuje na svoju existenciu 100kcal denne. Cize ak mas na sebe 20kg svalov tak ak by si sa ani nepohla, tak potrebujes 2000 kcal za den. Kilo tuku potrebuje 2kalorie. Ak ale zacnes chudnut a schudnes napr 6kg, tak asi polka bude tuk a polka svaly. Takze uz nemas na sebe 20kg svalov ale len 17. Takze po uspesnom chudnuti ti uz treba len 1700 kcal. Ak zacnes jest tolko ako pred dietou tak okamzite priberies. A to je ten jojo efekt. A jedine co moze pomoct je vela sportu pocas chudnutia a dodavanie bielkovin v strave - cca 2gramy bielkovin na kg telesnej hmotnosti denne.

Dufam pomohlo.
HIIT je fajn. Robil by som ho tak raz za tyzden /max dva kvoli moznosti zranenia. Zvysok by som siel dlhsie aktivity v nizkej zatazi. Napr 1-2hod beh tak ze sa da rozpravat. Nie uplne bla bla bla ale ze sem tam sa treba nadychnut aby sa dalo rozpravat dalej. Bicykel. Plavanie. Dolezite je aby ta aktivita bola dlhsia. Hodinka a viac. A zvysovat trvanie aktivity asi o 10% tyzdnenne.

Tomaas

Pri zhadzovaní tuku treba najprv upraviť jedálniček pretože bez toho to nejde. HIIT ale môže výrazne dopomôcť k chudnutiu pretože ak správne odcvičíš hiit tak sa ti zrýchli metabolizmus a to nielen počas tréningu ale aj po ňom. Zaujímavý je tento článok - www.fitmen.sk kde je vysvetlené ako sa má cvičiť hiit.

Gima

Chcete zefektívniť váš tréning a užiť si aj trocha driny? Skúste HIIT. Pod touto skratkou sa nachádzajú štyri anglické slová – high intensity interval training. Jedná sa o čoraz populárnejší intervalový tréning vo vysokej intenzite.

HIIT je vysoko intenzívne cvičenie vykonávajúce v krátkom čase, na rozdiel od aeróbnej aktivity, kde sa vykonáva jednotlivá činnosť po dlhú dobu v jednom tempe. Zapájate pri ňom rýchle a super rýchle svalové vlákna, ktoré možno doteraz pri vašom tréningu absentovali.

Princíp tohto typu tréningu spočíva v krátkych intervaloch, počas ktorých dotyčný cvičenec podáva 100-percentný intenzívny výkon (šprint pri behu, na bicykli, korčuliach, pri plávaní, či intenzívne boxovanie do vreca).

PRINCÍP HIIT
20 až 30 sekúnd šprintujte úplne naplno (v tom spočíva ten efekt – cvičíte až budete lapať po dychu), potom 60 až 90 sekúnd vykonávajte veľmi pomalé tempo, aby ste mohli zopakovať ďalší interval. Takýchto intervalov si dáte podľa individuálnych schopností, napr. osem, čo zaberie približne 10 až 20 minút času.

Vykonávajte takýto typ tréningu aspoň dvakrát do týždňa – buď pred silovým tréningom (vyskúšajte a uvidíš ak budeš vládať) alebo vo voľné dni, kedy nemáte v pláne silový tréning.

Pred HIIT tréningom si dajte krátku rozcvičku v podobe ľahkého dynamického cvičenia (krúženie, kmitanie) alebo odporového (tlačenie proti telesu) v dĺžke troch až piatich minút. Statický strečing zaraďte po tréningu v dĺžke piatich až desiatich minút.

VÝHODY HIIT
HIIT podporuje vysoký nárast rastového hormónu v dôsledku zapájania rýchlych svalových vlákien. Ten podporuje lepší nárast svalov, omladzujúce účinky, menšie priberanie tuku v problémových partiách a medzi orgánmi, lepši imunitný systém či zlepšenie výkonu.

Tréning zlepšuje kondíciu a rýchlosť, znižuje množstvo tuku (aj medzi orgánmi) a lepší nárast svalov. HIIT je skvelý v redukcii tuku, i keď nechudnete priamo pri jeho vykonaní, ale vaše telo je „zničené“ pre celý nasledujúci čas po cvičení a začne spaľovať tukové zásoby, pretože potrebuje veľa energie na regeneráciu namáhaných svalov. Navyše, tréning je časovo nenáročný.

Začnite s HIIT tréningom a využite jeho priaznivé účinky! Prechádzku a jednoduché cvičenie však od toho nečakajte. :-)

gima

8 výhod HIIT

A prečo by mal byť HIIT súčasťou Vášho pravidelného tréningového plánu.

1. Efektívnosť

Super-efektívny HIIT tréning je ideálne cvičenie pre nabitý program, či chcete vtesnať cvičenie do prestávky na obed, alebo sa dostať do formy na blížiacu sa akciu. Výskumy ukazujú, že môžete dosiahnuť väčší pokrok v iba 20 minútach intervalového tréningu než ľudia cvičiaci na bežeckom páse jednu hodinu. Naviac podľa štúdie predloženej v roku 2011 na výročnom zasadnutí American College of Sports Medicine, len 2 týždne cvičenia HIIT zlepšujú aeróbnu kapacitu rovnako, ako 6 až 8 týždňov vytrvalostného tréningu.

high-intensity_fe

2. Spaľuje viac tuku

Nielenže pri tréningu HIIT spálite viac kalórií, ale následkom všetkej tej intenzívnej námahy je regeneračný cyklus Vášho tela nastavený na hyperpohon. To znamená, že spálite viac tuku a kalórií 24 hodín po HIIT tréningu, než po, povedzme, behu v ustálenom tempe.

3. Zdravšie srdce

Väčšina ľudí nie je zvyknutých dostať sa do anaeróbneho pásma (ten krásny stav, kde nemôžete dýchať a máte pocit, že vaše srdce sa snaží vyskočiť z hrude). Ale v tomto prípade, extrémny tréning vytvára extrémne výsledky. Jedna štúdia zistila, že po 8 týždňoch HIIT trénigu subjekty dokázali bicyklovať dvakrát dlhšie, ako dokázali pred začiatkom štúdie, pri zachovaní rovnakého tempa.

46b_6

4. Vybavenie nieje nevyhnutné

Beh, cyklistika, skákanie cez švihadlo a veslovanie, všetko ideálne činnosti pre HIIT, ale nepotrebujete žiadne vybavenie, aby ste ho mohli robiť. Šprint, high knees, fast feed, alebo niečo plyometrické, ako výpady s výskokom, funguje rovnako dobre na dosiahnutie vysokej tepovej frekvencie dostatočne rýchlo. V skutočnosti môžu niektoré pomôcky ako jednoručné činky robiť HIIT menej efektívnym, pretože chcete, aby sa Vaša pozornosť zamerala na zrýchlenie tepovej frekvencie srdca na maximum, nie sa sústrediť na biceps.

5. Strata váhy, nie svalov

Každý, kto bol v diéte vie, že je ťažké nestratiť svalovú hmotu spolu s tukom. Kým pri kardiu s rovnakou intenzitou sa zdá, že zvyšuje stratu svalovej hmoty v diéte, štúdie ukazujú, že silový tréning spolu s HIIT tréningom umožňuje v diéte zachovať svoje ťažko nadobudnuté svaly a zároveň zabezpečiť lepšie spaľovanie tukových zásob.

558914_10151317175809603_487588304_n

6. Zrýchlenie metabolizmu

Okrem zvýšeného spaľovania tuku a zachovania viac svalovej hmoty, HIIT stimuluje produkciu rastového hormónu (HGH) až o 450 percent počas 24 hodín po skončení tréningu. To je skvelá správa, pretože HGH je nielen zodpovedný za zvýšené spaľovanie kalórií , ale tiež spomaľuje proces starnutia, takže ste mladší zvnútra aj zvonku!

7. Dá sa robiť kdekoľvek

Môžete ho robiť vonku, v posilňovni, telocvični, kdekoľvek! Vzhľadom k tomu, že sa jedná o taký jednoduchý koncept – ísť maximálnou intenzitou krátku dobu, po ktorej nasleduje doba zotavenia a tieto intervaly sa opakujú, môžete si ho prispôsobiť bez ohľadu na časové a priestorové obmedzenia, ktoré máte.

558902_10151613393809603_309851957_n

8. Náročnosť

Toto nie je cvičenie , ktoré môžete robiť pri čítaní časopisu alebo pri chatovaní s priateľmi. Vzhľadom k tomu, že trvá tak krátko, budete môcť makať tvrdo po celý čas. Možno budete cítiť bolesť, možno budete lapať po dychu, ale určite sa nebudete nudiť!

Veľa šťastia. Želáme Vám veľa spálených kalorií.

0vecka

netreba nj osobna skusenost je velmi zly ukazovatel ale tak budis mozno ti to fakt pomohlo...kazdopadne ono neni mozne nejako spolahlivo spocitat spalene calorie pocas a po HIIT takze neviem ako si dospela k nazoru ze spalis takto viac ako keby si jednodcho znizil aprijate calorie... podla mna si k tomuto zaveru jednoducho na zaklade vseobecne platnej logiky prist nemohla

netreba

0vecka, viem z vlastnej skúsenosti, že keď som si strážila príjem kalórií + žiadna väčšia telesná aktivita, tak efekt takmer žiadny resp. nie až tak viditeľný.

netreba

Začala som minulý rok, potom dlhá, dlhá prestávka :) a teraz opäť , ešte môžem odporúčať kaloricketabulky.cz, získaš krásny prehľad o množstve prijatých tukov, cukrov, bielkovín, majú tam v databáze snáď všetky možné druhy jedál, takže hneď aj zistíš, kde robíš v stravovaní chybu a čoho máš nedostatok prípadne prebytok.