Ahojte, mám taký problém.. Od malička som bola obézne dieťa a až pri nástupe puberty (pred 2 rokmi) sa moja postava začala meniť k lepšiemu, podrástla som a aj váha bola viditelne menšia. Teraz mám 13 rokov, 167cm a okolo 51 kíl. Viem, úplne vpohode váha. Lenže jediné čo najviac nenávidím je moje brucho. Vyzerám ako keby som bola v 5. mesiaci tehotenstva :( obvod bol pred 2 mesiacmi 85cm a odvtedy som zmenila jedálniček a začala cvičiť. teraz je obvod asi 82cm, veľmi to nepomohlo. Nie som tučná, len mám depresie a komplexy z toho, že si nemôžem obliecť tričká alebo šaty ako ostatné dievčatá a brucho musím neustále sťahovať. Pozerala som rôzne jedálničky a podla nich sa aj snažím jesť, ale každý hovorí že deckám sa nemajú dávať žiadne radikálne diety. A ešte k tomu, cez šk. rok sa stravujem v školskej jedálni a tam teda veľmi výživné jedlá nie sú. Snažím sa chodiť na prechádzky aspoň na 20min denne a cvíčím aj 15min cvičenia na brucho. Myslíte že sa tohto problému niekedy zbavím? Ďakujem.
Veľké brucho
Sacharidový príjem by mali tvoriť predovšetkým komplexné sacharidy ako hnedá ryža, celozrnné pečivo, cestoviny, zemiaky, zelenina či strukoviny. Vyhýbajte sa potravinám s obsahom rýchlych sacharidov (vysokým glykemickým indexom).
Dôležité je hlavne v nízkosacharidových dňoch prijímať vlákninu, nezabúdať na dostatočný príjem vody a využiť minerálne a vitamínové doplnky. Pripravte sa tiež na to, že nízkosacharidové dni budú náročné aj mentálne, no tiež neskoršie vás znova postavia na nohy. A ako bonus, každé dva týždne si môžete dopriať maškrtný deň, kedy nič počítať nemusíte.
Sledujte si tiež priebežne váhu. Ak chudnete príliš rýchlo, treba príjem sacharidov o čosi zvýšiť (v ďalšom týždni môžete skúsiť inú vlnu, napr.: 100-150-200-250-300-350-450). Bežný človek by v optimálnom prípade nemal schudnúť viac ako 1,5 kilogramu týždenne.
Nezabudnite, že diétu zefektívnite aj pravidelným aeróbnym tréningom a z dlhodobého hľadiska je dobré aj začať cvičiť s činkami. Tréningy sa vyplatí dávať v dni s nízkym príjmom sacharidov, kým pri tom vyššom môžete dopriať telu priestor pre regenerovanie.
Ak nemáte dostatok vlákniny, snažíte sa siahnuť na jej najzaužívanejšie zdroje – zrná, semená, jablká, banány, zemiaky či brokolicu. Existuje však niekoľko veľmi dobrých zdrojov vlákniny, ktoré sú prehliadané, a pritom so sebou prinášajú aj iné výhody, vrátane dobrej chute.
Dnes sa zameriame práve na šesť z nich. Zaraďte ich do stravy a budete čerpať výhody z dostatku vlákniny. Tými nie sú len lepšie tráviace pochody, ale aj lepšia kontrola hladinu cukru v krvi, kontrola telesnej hmotnosti a znižovanie zlého cholesterolu.
1. Sušené slivky
Slivky sú chutné a sušené mnohým dokonca chutia ešte viac. A takéto chutné ovocie je aj bohatým zdrojom vlákniny – šálka sušených sliviek obsahuje zhruba 12 gramov vlákniny. Tiež sú však bohaté na antioxidanty a pomáhajú lepšie absorbovať železo. Výhodou je aj to, že sa ľahko skladujú, môžete ich nosiť so sebou všade a maškrtiť si počas dňa.
2. Fazuľa
Táto voľba by nemala byť až takým veľkým prekvapením. Bez ohľadu na druh fazule, obsahuje komplexné sacharidy, veľa bielkovín, draslíka, železa a vlákniny. V jednej šálke nájdete takmer 20 gramov vlákniny. Navyše, z fazule sa dá urobiť veľa pokrmov, ktoré sú vhodné aj pri chudnutí. V správnej kombinácii s obilninami a zeleninou je tiež vhodnou náhradou mäsa u vegeteriánov.
3. Lúpaný hrášok
Mnoho ľudí pred fazuľou uprednostní hrach. Lúpaný hrášok je pritom výbornou alternatívou. Obsahuje totiž podobný profil makroživín a je bohatý na obsah mangánu, kyseliny listovej, draslíka, fosforu, vitamínov skupiny B a množstvom iných dôležitých živín. Veľmi sa hodí do polievok a jeho príprava i skladovanie je veľmi jednoduché. A čo vláknina? Jedna šálka jej obsahuje asi 16 gramov. V rovnakom množstve sú zastúpené aj bielkoviny.
4. Kokosová múčka
Múka sa automaticky spája s niečím zlým. No nie všetka múka je rovnaká. Jednou z tých najpozitívnejších je aj kokosový múčka, ktoré obsahuje až 24 gramov vlákniny v štvrtine šálky. Jej rovnaké množstvo obsahuje aj 6 gramov zdravých tukov a 8 gramov bielkovín. Pre tých, ktorí sú na nízko sacharidovej diéte, ide o ideálny zdroj vlákniny. Navyše má veľmi dobrú chuť, a tak sa môže využiť aj pri pečení či ochucovaní zdravých dobrôt.
5. Artičoky
Množstvo ľudí sa len zriedka stretáva s artičokami. Neuveríte však, aké zdravotné výhody so sebou prinášajú. Pri tak malom množstve kalórií nájdete len veľmi ťažko zdroj, ktorý ma viac vlákniny a živín. Jeden kus uvarenej alebo dusenej artičoky obsahuje len 64 kalórií, ale má až 10 gramov bielkovín, množstvo vitamínov a minerálov. Unikátna chuť artičok navyše môže byť vítaným spestrením vašej diéty.
6. Hruška
To najlepšie na koniec. Kto by nemal rád chuť čerstvej hrušky? Napriek tomu, že je taká chutná, často býva v zdravej výžive prehliadaná. Väčšinou je v tieni jablka či pomaranča, no z pohľadu nutričných výhod je veľmi podobná jablkám. Oproti ním obsahuje dokonca o trochu viac vlákniny, asi 6 gramov na kus. Tiež obsahuje decentné množstvo vitamínu C a draslíka. Okrem toho však obsahuje aj iné látky, ktoré pôsobia protizápalovo a podporujú imunitu. Jedinou nevýhodou môže byť ich kratšia životnosť.
Mlieko je ako zdroj vápnika skutočným pokladom. Laktóza sa zase podieľa na stavbe mozgových buniek a že obsahuje aj vodu, môžete s ním počítať aj v dennom pitnom režime.
Časy škaredých obalov a nudných reklám sú už dávno za nami, preto aj svojmu potomkovi celkom ľahko podsuniete jogurt alebo jogurtové mlieko. Nedostane vás ani tým, že nemá rád kravské mlieko – kyslomliečne výrobky sa dnes vyrábajú aj z ovčieho alebo kozieho mlieka.
Pri ich výrobe sa znižuje obsah laktózy, takže aj ľudia, ktorí s ňou majú bežne problém, si môžu pokojne pochutiť na acidofilnom mlieku. Celkovo majú oveľa viac pozitívnych účinkov na náš organizmus. Obsahujú také živé kultúry mikroorganizmov, ktoré podporujú prirodzené fungovanie mikroflóry v tele.
Sú celkom husté a sýte, takže ráno sú skvelou súčasťou raňajok. Po takom klasickom obede, ako sú halušky sa nič iné na pitie nepýta, len kyslé mlieko. Vďaka tomu, že naši predkovia mali skutočne vyváženú a pestrú stravu, netrpeli žalúdočnými ťažkosťami. Kyslé mliečne výrobky rozhýbu naše črevá a pomôžu zahnať problémy s hnačkou či zápchou. Poznáte chorobu, na ktorú by vaša 85-ročná suseda nemala prirodzený recept?
Aby som nezabudol na ten najznámejší fermentovaný mliečny produkt – na bryndzu. Vďaka nej mali bačovia dostatočný prísun bielkovín, minerálov a vitamínov B. Dokonca výskumy hovoria o tom, že v bryndzi, ktorá je vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka, je oveľa viac mliečnych baktérii ako v jogurtoch alebo acidofilnom mlieku. Nemali by sme voči nej mať teda žiadne predsudky. Od čias jej neidentifikovateľnej podoby na haluškách sme dnes našťastie niekde úplne inde.
Ja mám najradšej acidofilné mlieko. Niekedy dá prácu ho zohnať v obchode, ale je to zvládnuteľné. O bielom jogurte, ktorý by bol taký hustý, že by v ňom stála lyžica ako na dovolenke v Grécku, u nás môžete len snívať. Keď však necháte náš slovenský biely jogurt odkvapkať cez sieťku, dosiahnete veľmi podobný efekt.
Je už síce zima, ale veľa ľudí nedá na čerstvé šaláty dopustiť po celý rok – jednoduché a zdravé dressingy si pripravíte práve z jogurtov alebo kefíru. Stačí pár byliniek, korenia a je to. Žiadne zbytočné konzervanty.
Keď už som vám toľko ospevoval bryndzu. Nedá mi neponúknuť vám môj tip na jednu tradičnú slovenskú pochúťku práve s touto ingredienciou.
toto aj ja vyskusam :)
xel90- :) Nech sa ti darí. :) Potom napíš ako sa ti darí ak si spomenieš. :+)
ja by som mala zacat na zadok civcit :/
Ďakujem, pomocnica :))
xel90- Rado sa stalo. :)
Áno, tie cviky som tiež jeden čas cvičila. :) Sú vcelku účinné, ak sa robia správne. :)
Veď každý raz zhreší podľa mňa. :) Niektoré metódy chudnutia spočívajú v tom, že napr. raz za 1 mesiac si dáš nezdravé jedlo(pizza, mekáč)...A potom ako oblafneš telo, lebo tak sa to vysvetľovalo v tom zmysle, že si myslí, že chudne telo, tak si každý malý tuk ukladá, aby malo zásoby a tak ho obalamutíš a bude Ďalej spaľovať, ale to je vec názoru...:) je však možné, že to funguje, ale keď nemusíš tak si zbytočne nezdravé jedlá nedávaj, lebo to nie je zdravé... :)
Držím prsty. :)
P. Olejníková, zakladateľka si pýtala rady a zrejme nemieni od Vás nič nakupovať a tuto nie je priestor na bezplatnú reklamu Vašich výrobkov, stačí ak zavádzate ľudí v kancelárii, raz mi to stačilo.
toto nie je nadváha