ADHD v dospelosti

Príspevok v téme: ADHD v dospelosti
tomas123456789

Zdravím, neviem či som tému umietnil správne ale keďže to lieči psychiater dávam to medzi psychologické problémy, takže moja skúsenosť a ADHD je trochu netipická keˇže prejavy ADHD začínajú v rannom detstve a môžu pretrvávať do dospelosti u mňa je to tak že to na mňa "prišlo" po strednej škole čo mi psychiatrička nevedela vysvetliť, mám poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou kvôli ktorej som nedokázal dokončiť ani prvý semester na VS psychiatrička mi na to začala predpisovať liek z názvom strattera ktorý mi naozaj pomáha a nedokážem si bez neho predstaviť ani deň, minule mi tento liek bol vysadený žeči sa náhodou môj stav nezlepšil a asi po dvoch týždňoch som mal taký bordel v hlave že som skoro skolaboval, proste ten nepretržitý tok myšlienok bol v takom obrovskom návale že moja hlava mala asi tonu(neviem to poriadne popísať ale je to hrozne). Moja otázka znie ak má niekto s touto poruchou skúsenosti ako ste sa s tým dokázali vyrovnať? da sa nad tým vyhrať? dokážete viesť normálny život vyštudovať školu pracovať na sebe? aké lieky nato beriete prípadne doplnky ktoré vám pomáhajú? za každú reakciu vopred ďakujem

ahjajjaj

Ahoj Martinko,

vyhľadaj si možnosti terapie EEG biofeedback niekde v blízkosti Tvojho bydliska. Po 20-40 sedeniach by sa Ti mala zlepšiť pozornosť. Žiaľ, zdravotná poisťovňa to neprepláca. Zároveň by bolo fajn ísť na neurologické vyšetrenie za účelom zistenia, či máš nález aj na EEG mozgu.
Ohľadne terapie odporúčam čítanie kníh, ak by si to zvládal s pozornosťou. Môžu to byť aj kratšie krimi príbehy, alebo noviny. Ďalším pomocníkom je riešenie krížoviek, či sudoku, ale aj napr. skladanie puzzle.

MMartinko

Zdravím a chcem sa opýtať hlavne autorov prispevkov, ktori máju poruchu už diagnostikovanu.
Nejdem rozoberať príznaky, ale stalo sa, že ma okolnosti donútili prísť až za psychiatričkou s podozrením na ADD ( ADHD mínus hyperaktivita). Mimochodom, bola to asi až 5ta kunktorej sa mi podarilo dostať. Tá mi npotvrdila, že s pravdepodobnosťou hraniciacou s istotou ju mám. Bola ochotná, avsak liečbe poruchy pozornosti sa vôbec nevenuje, nevie ju liečiť a dokonca ma ako dospelého nevie nikam odporučiť. Dostal som iba meno psychiatra v Prahe(!), u ktorého raz bola na prednáške :)
Takže moja otázka znie, u koho alebo kde sa vám podarilo reálne riešiť tento problém - nie iba medikamenty, ale napr ak chodite aj na terapiu či konzultácie...
P.S. ja som zo Žiliny, ale samozrejme uvítam všetko bližšie ako Prahu. :D

Krotitel_Tupcov

emily1234: Rad by som Ta poprosil - pal dop1ce aj s tvojimi streptokokmi, Ty hlupaňa. To uz ako musi byt clovek vypatlany, ze niekoho z problemom ADHD posiela za "clovekom, co robi transformacie vedomia". Poslednu vetu si este raz precitaj nahlas. ..jo a nezabudni si vitaminy!

ja888: A Ty si taky hluplak, ze za viac ako jednu vetu mi nestojis..

vlado911

Ahoj tomas chcel by som sa ta opytat kolko mg strattery uzivas a kolko vazis? ja s nou prave zacinam momentalne som na 80 mg a beriem do toho 50 mg sertralinu. V poslednej sa strasne potim a citim sa velmi vycerpany aj po malej fyzickej aktivite. Preto sa chcem opytat aka davka ti vyhovuje. O tyzden idem k doktorke tak to budem konzultovat aj s nou.
Dakujem

global

Inak Tomáš toto musím napísať stratteru beriem rok a pol a nedávno v júli som bol na vyšetrení v nemocnici kôli miernemu a občasnému trasu rúk kde mi proste zistili tetániu čo to je si môžeš nájsť na nete. Dôležité však je, že mi predpísali Nuromultivit (zmes niektorých B vitamínov ale v silných dávkach až 10 násobných (na tabletu), ako je to pri najsilnejšom b-komplexe) a to beriem 3 tabletky denne, Tebokan 40mg a myslím, že hlavne Magnerot to je horčík 500mg v tablete čo tiež beriem 2x denne. Po čase som si začal všímať, že ten mix výrazne zosilní účinky strattery a to som skúšal len tak s vlastnej iniciatívy napr. aj noopept ktorý ako sa ukázalo robil presný opak, a pritom ľuďom ktorý stratteru neberú zväčšuje pozornosť. Teraz som aj našiel na nete, že pravdepodobne zato zosilnenie účinkov môže hlavne hočík teda Magnerot škoda, že som to nevedel už pred rokom, ale prišiel som nato vlastnou skúsenosťou a práve som si to na nete overil. To zväčšenie účinkov strattery je fakt výrazne a citeľné. Takto bral som aj 80mg tablety strattery a aj tak to bolo slabšie ako je to teraz s tým čo mi predpísal neurológ a len 60mg tabletami akurát pri 80mg som bol non-stop unavený čiže vedľajšie účinky boli fakt strašné.

Teda chcel som ti len poradiť skús ako to mám ja teraz a uvidíš, že je to proste super. Inak včera som kúpil aj omega 3 a som zvedavý čo to spraví keď to pridám k tomuto dnes som začal brať.

karolinap

Čo sa týka ADD/ADHD nieje to také jednoduché s diagnostikou v dospelosti. Keď som ja rozprávala moje problémy doktorke, tak tvrdila že to žiadne ADHD nieje, ajkeď ja mám o tom prečítané texty, a sedelo to všetko namne. Snažila sa ma presvedčiť že je to depresia, a že to sústredenie je následok depresii. Pritom ja depresie naozaj nemám, alebo skôr by sa u mňa ešte len vyvinuli ako následok zlej koncentrácie a sústredenia.Nechápem ako vám poniektorým to diagnostikovali... Chcem len povedať že to nieje vždy také jednoduché. Doktorka sa ma znažila len nahovoriť na antidepresíva a lieky na spanie...

global

No ak si to mal diagnostikované v detstve nevysmeje. Ale myslím aj tak nie, ale určite budeš mať vyšetrenie nejaké. A áno robí to psychyater alebo neurológ nakoľko obaja títo doktori môžu predpísať liek na ADHD s názvom Strattera.

Inak pre tých čo písali o Adderale ten liek je účinnejší, ale aj návykovejší. Na Slovensku sa predpisuje, len deťom dospelým je zakázaný nakoľko ten liek je podstate mix amfetaminových solí čiže je tu riziko zneužitia.

ggg111

este sa chcem spytat par detailov ohladom add/adhd... na tuto diagnostiku u dospelych je potrebny nejaky psychiater ktory sa specializuje vyhradne na to? alebo mozem navstivit ktorehokolvek v okoli? netreba nato nejake specialne neurologicke vysetrenia? nevysmeje ma psychos? mam 18, a tymto vacsinou trpia decka...

netreba

Ja som mu nepísala bludy typu, žeby to mala byť vymyslená choroba a iné, ja som mu dala iný pohľad na svoju chorobu, že sa to dá (vy)liečiť aj inou cestou a zároveň to moje odporúčanie tiež neznamená, že má prestať brať lieky.