Zdravím, neviem či som tému umietnil správne ale keďže to lieči psychiater dávam to medzi psychologické problémy, takže moja skúsenosť a ADHD je trochu netipická keˇže prejavy ADHD začínajú v rannom detstve a môžu pretrvávať do dospelosti u mňa je to tak že to na mňa "prišlo" po strednej škole čo mi psychiatrička nevedela vysvetliť, mám poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou kvôli ktorej som nedokázal dokončiť ani prvý semester na VS psychiatrička mi na to začala predpisovať liek z názvom strattera ktorý mi naozaj pomáha a nedokážem si bez neho predstaviť ani deň, minule mi tento liek bol vysadený žeči sa náhodou môj stav nezlepšil a asi po dvoch týždňoch som mal taký bordel v hlave že som skoro skolaboval, proste ten nepretržitý tok myšlienok bol v takom obrovskom návale že moja hlava mala asi tonu(neviem to poriadne popísať ale je to hrozne). Moja otázka znie ak má niekto s touto poruchou skúsenosti ako ste sa s tým dokázali vyrovnať? da sa nad tým vyhrať? dokážete viesť normálny život vyštudovať školu pracovať na sebe? aké lieky nato beriete prípadne doplnky ktoré vám pomáhajú? za každú reakciu vopred ďakujem
ADHD v dospelosti
psycholog ti v tom nijako nepomoze, určite by som si našiel normálnu psychiatričku, ako to prebieha? prídeš tam a rozpovieš jej svoj príbeh, o nič zaujímavé nejde, odkedy beriem tie lieky môj život je už úúúplne o niečom inom a to teraz vôbec nepreháňam tak som bol natom zle..
vtedy som bola este neplnoleta a okrem toho ze sa bavila s mamou(kym ja som cakala vonku) tak aj somnou samozrejme, aj psychologicka robila somnou testy. no bola som tam len 3krat potom som uz odmietla,doktorka uz bola dost stara, mala starsie vnucata ako ja ... nemalo to vyznam, vkuse mi len rozpravala do duse, lenze to nepomahalo. teraz by som chcela ist za psychiatrom inym (pre dospelych) ale neviem ako by to prebiehalo...,
ona: ahoj donedávna to bola pravda, dospelým tento liek poisťovne preplácať nechceli, teraz už to tak nie je po druhé s psychiatričkou sa bav ty nie tvoja mama, ty vieš najlepšie ako sa cítiš a čo ti je, tvoja mama o tom nemusí mať ani šajnu keďže nemá tento problém a po tretie a to je najhlavnejšie ak ti psychiater povie blbosť typu tento liek sa v dospelosti neberie a da ti radšej niečo na spanie tak ho okamžite vymeň lebo ten človek sám potrebuje lekársku pomoc, nechcem nikoho urážať ale toto ma dostalo..
zdravim tomas, mna by zaujimalo ktory psychiater ti to predpisal, a ako ti to diagnostikoval.? totiz ja som tiez dospela a mam podobne problemy. o adhd viem takmer vsetko.. pred 2 rokmi som bola prvy krat za psychiatrickou s mamou kvoli tymto problemom, . ...rozpravala mojej mame osamote ze to uz davno sme mali prist. a podobne kazne. vtedy mi predpisala iba nieco na spanie, ale ziadnu stratteru ani concertu , vraj sa to v dospelosti uz neberie a vraj poistovne to nechcu preplacat. teraz uz som plnoleta, mam takmer 19 a pred sebou maturitu a taktiez chcem ist aj na vysku...
Emily1234: odkiaľ máš podobné info? hoď mi pls nejaký zdroj, ja som ochotný vyskúšať všetko aby som sa toho zbavil
to je zaujímavé s týmnto som sa ešte nestretla :O
máš pravdu všetko čo som sem popísal sa mi iba zdalo a keď som si to teraz uvedomil tak už som v pohode. dík
Caute,
celebrita facebooková: to o čom ty píšeš tak tam problém nie je, predtým som podobné veci skúšal všetko možné proste som hľadal problém na zlom mieste po ďalšie Strattera niesu antidepresíva ADHD je skutočná diagnóza a nie nejaká vymyslená blbosť(áno dlhé roky sa to považovalo za vmyslenú diagnozu) keby bola taká možnosť rád ti požičiam moju hlavu aspoň na týždeň a zmenila by si názor.
global:školu som musel prerušiť po prvom semestri trvalo mi dva mesiace kým som sa pripravil na jeden predmet aj to som ho dal na druhý krát a to na D. čítam si látku a pritom myslím na ďalších 100 vecí, čo sa týka toho či ma bolelo brucho tak psychiatrička mi pomaly začala stupňovať tie dávky aby sa nedostavili hneď nejaké vedľajšie účinky, keď som sa dostal na 80mg tak ma to strašne začalo upchávať a začalo mi byť vkuse špatne tak som si ten liek skúsil rozdeliť napoli niečo ráno a niečo poobede a takto s tým problém nemám vôbec, proste som všelijako experimentoval lebo som bez tých liekov nedokázal fungovať, také veci ako šoférovať vozidlo bolo pre mňa nemožné, proste zvládať toľko úkonov moja hlava nedokázala a ešte k tomu sledovať okolitý svet auta atď. proste nemožné, vlastne som nemohol pre ten bordel v hlave ani spať nie to ešte vykonávať nejakú činnosť.
Preboha, len nepočúvaj tie kecy o plesňách. Tiež som študent mám ADHD akurát som spravil bakalára v študíjnom odbore telekomunikácie. Od začiatku 4. semestra mám tiež predpísanú Stratteru len minulý rok niekedy v marci ju povolili predpisovať dospelým ja som mal to štaštie, že mi poisťovňa poskytla skúšobne vzorky ešte pred dátumom odkedy boli povolené, ale bolo to len mesiac predtým čiže ten liek ako dospelý som fakt užíval medzi prvými ak nepočítam tých ktorý ju užívali už ako adolescenti tak ty mohli aj predtým. Musel som začať užívať kôli náročnemu vyučujúcemu a fakt pomáha. Prospech sa mi zlepšil v treťom ročníku o stupeň a nemal som už ani jedno E-čko. Takže odpoveď je áno dá sa vyštudovať.
Len pre zaujímavosť tiež si schudol a niekoľko mesiacov ťa bolelo brucho? :D
+++Prvá vec: Nemám to, ale bolo už dokázané, že rôzne konzervačné látky v potrvavinách, sladkosti, sladké nápoje, celkove nezdravá strava, a podobné veci toto dosť zhoršujú dokonca už u detí na prvom stupni ZŠ. Na tvojom mieste by som zapracovala na sebe ohľadom zmeny stravovacích návykov. Nepiť nič iné ako vodu a minerálku. Vyradiť sladkosti a všetky tie potraviny, ktoré ti spôsobujú plynatosť, bolesti brucha a hnačky, že ťa po jedle preženie. Niekomu takéto problémy spôsobujú mliečne výrobky, inému vajce, inému pšenica a inému konzervačné látky, inému ovocie. Najčastejšie však mlieko a ovocie -> marmelády, ovocné šťavy a všetko, čo z ovocia pochádza. Ale toto si musíš odsledovať sám. Alebo vyhraj Jackpot v Lote a choď sa dať otestovať na intoleranciu, ako chceš:)
+++Druhá vec, zbaviť sa parazitov.
+++Tretia vec, veľmi prísne dodržiavať umývanie rúk pred jedlom, ale aj pred umytím zubov, pred strkaním dentálnej nite medzi zuby, nech sa nenakazíš nejakou parazitickou baktériou, nechty strihať na krátko.
+++Štvrtá vec: zapracovať na detoxikácii organizmu. Tvoje telo môže byť intoxikované a takto sa to môže prejavovať. Lenže lekári dnes už liečia viac-menej iba psychiku a na telo serú. Tu si musí človek sám hľadať cestičky, ako z toho von, lebo nemáš predsa otca lekára a mamu lekárku, aby ti mohla byť povedaná pravda, no. Tak sa ti stanoví ADHD a je to. A na svete je dˇalší akože "šibnutý", ktorý bude z antidepresív priberať a bude mať ťažkými liekmi zničené telo. Si mladý, škoda ťa. O detoxikácii si toho prečítaš na nete až, až... ->>>Hlavná zásada je v dodržiavaní pitného režimu a do toho rátaj iba vodu a minerálku.
>>>Pomôcť môžu nesladené bylinkové čaje zamerané na detoxikáciu organizmu. Pestrec mariánsky prečisťuje pečeň, žihľava prečisťuje krv, horká palina pomáha v boji proti parazitom, vilcacora a lapacho v boji proti parazitickým baktériám a vírusom, tiež parazitom, a podobne...
>>>Keď máš vaňu, tak sa kúp so soľou. Jeden starší dôchodca sa už od mladosti denne kúpal so soľou. Dožil sa 90tky a po alzheimerovi, demencii, ťažkostiach so sústredením ani stopy. Pamäť mal lepšiu ako jeho slovenské opatrovateľky, ktoré by mu podľa veku mohli byť vnučkami.
>>>Pomáha aj sauna, koža vďaka potu vylučuje toxíny.
>>>Pobyt pri mori, kúpanie sa v morskej vode zbavuje organizmus toxínov a ťažkých kovov.
>>>Ďalšia z detoxikačných zásad je, že treba športovať, cvičiť, no najlepší je z tohto pohľadu beh. Pľúcami sa vylučujú toxíny. Jednému pánovi zmizla kopa alergií po tom, ako začal takmer denne behávať a chodiť na maratóny. Neskôr dal o sebe napísať článok do časopisu Zdravie.
>>>Prechádzky v prírode, sedenie v parku medzi stromami okysličuje mozog. No nad beh v prírode.
>>>Veľmi dôležitá zásada - kvalitný nočný spánok. Práca taká, aby si nemal nočné. Dýchaním sa počas nočného spánku vylučujú z tela látky jedované pre obličky. Kto moc ponocuje, nech by hoci cez deň dospal, ten sa môže dopracovať až k dialýze -> odtiaľ do invalidného -> odtiaľ do hrobu.
>>>Ďalšia detoxikačná zásada: čo do stravy zaradiť? veľa zeleného šalátu, čerstvú zeleninu, výživové doplnky ako psyllium (prečisťuje tráviaci systém), chlorella, spirulina...
+++Piata vec: pozorne si všímaj svoje telo, či nemáš nejaké drobné telesné problémy. Hocičo: svrbenie nosa, upchatý a vysušený nos, stratu čuchu, svrbenie uší, svrbenie v konečníku, závraty, únavu, nespavosť, nedostatok energie, velikánsku pažravosť, hnisavý vačok pri zube, diery v zuboch, zápach z úst, preháňane po jedle, prdenie po každom jedle... no proste hocičo a všetko telesné treba vyriešiť. Sú to síce maličkosti, na ktoré sa dá zvyknúť a človek s nimi môže žiť aj celé roky, lebo tieto maličkosti nebolia, ale... predsa poukazujú na to, že s tvojim telom nie je všetko celkom O. K. Netreba sa báť navštíviť gastroenterológa s prdením. Môže diagnostikovať laktózovú intoleranciu, ale napríklad aj pásomnicu. Netreba sa báť navštíviť alergológa so svrbením nosa. Zistí alergiu, predpíše antihistaminiká a poradí, na ktorý alergén si dať pozor a kde sa vyskytuje. Nikdy nevieš...
+++Šiesta vec, už dávno bolo dokázané, že plesne u alergických ľudí spôsobujú hyperaktivitu, dokonca aj psychózy, tiež nesústredenosť. Na test ísť môžeš, ale negatívny výsledok sa nedá brať ako konečná diagóza. Oni ti dajú do testu tri druhy plesne a keď nezareaguješ alergicky ani na jeden z nich, si podľa nich negatívny a plesní sa nemusíš báť. Ale že aj ďalších možno 50 druhov plesní spôsobuje alergiu, to ti už nepovedia a keď im to povieš ty, tak ťa pošlú do prdele so slovami, že laboratórium, s ktorým spolupracujú, netestuje iné druhy plesní ako tieto tri. Dovi, dopo... Nerobí ti problém, kedˇ sedíš v obývačke a zrazu milovaná mamička položí do izby stojan a naň zavesí čerstvo vypraté šaty? Vzduch vonku v prírode po daždi? Necítiš sa na odpadnutie po príchode do určitých miestností, bytov a budov? Máte doma tapety? Necítiš sa na prd v lete pri jazerách, že sa ti tam na rozdiel od ostatných točí hlava? Nerobí ti celkove problém stúpajúca vlhkosť vzduchu? Na toto si musíš odpovedať sám, oni ti fakt viac ako tri druhy plesní do testu nedajú, maximálne 5 a môžeš sa aj rozliať na kolomaž :) Nepociťuješ v porovnaní s ostatnými ľuďmi zvýšenú potrebu vetrať a stále všade otvárať okná? Neodpadával si ako decko v kostole v lete? Pokiaľ máš také problémy, tak o alergii na plesne by sa dalo uvažovať.