Dobrý deň, viem, že to sem asi veľmi nepatrí ale už fakt neviem kto by mi poradil... len prednedávnom som sa dozvedela, že v našej rodine bol chlap, ktorý bol vojakom v druhej svetovej vojne ale neviem kde...že vraj sa tam naučil madarsky, nemecky a rusky takže z toho usudzujem, že sa nestykal, len so slovenskými vojakmi. Neviem nájsť žiadnu databázu alebo zoznam, kde by som našla mená slov. vojakov, akú mali hodnosť a v akej krajine služili. Viem o tom človeku dátum narodenia, miesto narodenia, dátum umrtia a miesto a este rodinných príslušníkov ale to mi asi ani nebude treba. TAk vás velmi pekne prosím poradte mi, je to pre mňa veľmi doležite za každý prispevok dakujem!
Ako nájdem info o vojakovi z druhej sv. vojny?
Zistila som od príbuzných, že si nie sú istí, či bol naozaj vojak alebo sa len v tom bunkri ukrýval aby ho nezobrali do armády...vojenskú školu nemal. Ale nikto si nie je istý, takže nie je vylúčené, že niečo ako vojak bol. Pretože, že vraj, slovenská armáda ho nechcela lebo oblast v ktorej žil patrila pod maďarsko a madari ho zase nechceli do svojej armády lebo bol slovák. Ale nenecham to len tak...planujem prehľadať všetky zoznamy, databázy a čo ja viem čo vsetko, kým si nebudem ista že naozaj nebol vojak
Upresňujem svoju informáciu o vstupe mužov do armády. Ako dobrovoľníci mohli nastúpiť už v 17-tich, odvední mohli byť po dovŕšení 20-teho roku svojho života.
Ujasníme si historické udalosti a súvislosti :
1. Slovenská republika (štát) vznikol 14. 3. 1939.
2. II. svet. vojna vypukla 1. 9. 1939.
3. Tvoj príbuzný v tom roku dovŕšil 17-nástku. Mohol nastúpiť len ako dobrovoľník. Iné by bolo, ak by študoval na vojenskej škole.
4. Do slovenskej armády mohol nastúpiť až v rámci druhej mobilizácie (r. narodenia 1922 ako 22 - ročný), po vypuknutí SNP, čo bolo 29. 8. 1944.
5. Lenže ak žil na území, kt. v tom čase patrilo Maďarsku, mohol byť povolaný len do maďarskej armády. Lučenec patril Maďarsku.
6. Nemal nemeckú národnosť, t.z., že nemohol slúžiť vo Wermachte.
7. Uvažovať by sa dalo aj nad SS, POHG a ČSA - východná,... ale všetky tri považujem za nepravdepodobné.
8. II. svet. vojna v Európe skončila 8. 5. 1945.
9. Po vojne všetci účastníci ODBOJA boli posudzovaní podľa zák. 255/1946 Sb. a združení boli v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkoch. Aj tam majú zoznamy.
Uz aj mne napadlo, že zaregistrovaný asi musel byť, pretože dostal určite aj uniformu a tú mu iste len tak nedali. Takže keď sme maďarskú armádu vylúčili máme ešte slovenskú armádu a neviem, či ešte môžem ratať aj s tou nemeckou armádou, keď kýčera písala, že tu vylučuje. Budem skusat tu slov. armadu hladat
Tiež som nenašla nič, je to dosť veľká databáza, takže ja by som už maďarskú armádu vylúčila. To, že sa nikam nezaregistroval, to asi nie je možné.
Na tých stránkach mi nenašlo nič :( ale dakujem za rady
A nie je možné, že ak by aj bol vojakom/partizánom v II. sv. vojne, že by nebol nikde zapísaný/zaregistrovaný? Že jednoducho sluzil a to je vsetko, že si ho nik ani nevšimol a nikam neregistroval, že ani nevedeli ako sa volá? či také nie je možné? Neviem, ja sa v týchto oblastiach vobec nepohybujem, neviem presne čo mám robiť a ako hladať...
Dakujem pekne idem hladať sa na to
pozrieť
www.haboruskeresoszolgalat.hu
alebo ďalšia možnosť hľadania pod linkom Hozzátartozókatt keresunk www.haboruskeresoszolgalat.hu
Név szerint: podľa mena
Szül. dátuma szerint: podľa dátumu narodenia-stačí zadať rok, vyhodí viac výsledkov vyhľadávania...
a Matúš je po maďarsky Mátyás
Matúš Barjak sa volal a mohli by ste mi potom poslať prosím Vás link na tú databázu?
Našla som jednu maďarskú databázu, ale potrebovala by som k vyhľadaniu jeho krstné meno.
Kýčera prepáč ak ťa otravujem ak mi to máš "vykrikovať" potom tak si sem nemusela ani prispievať...takýchto milujem...
Ja som zvedavý človek a ke*´d chcem niečo vedieť tak sa opýtam a na toto forum som prišla tiež len z tohto dovodu. Ale každopádne ti dakujem niečo si mi poradila...