Dobrý deň, viem, že to sem asi veľmi nepatrí ale už fakt neviem kto by mi poradil... len prednedávnom som sa dozvedela, že v našej rodine bol chlap, ktorý bol vojakom v druhej svetovej vojne ale neviem kde...že vraj sa tam naučil madarsky, nemecky a rusky takže z toho usudzujem, že sa nestykal, len so slovenskými vojakmi. Neviem nájsť žiadnu databázu alebo zoznam, kde by som našla mená slov. vojakov, akú mali hodnosť a v akej krajine služili. Viem o tom človeku dátum narodenia, miesto narodenia, dátum umrtia a miesto a este rodinných príslušníkov ale to mi asi ani nebude treba. TAk vás velmi pekne prosím poradte mi, je to pre mňa veľmi doležite za každý prispevok dakujem!
Ako nájdem info o vojakovi z druhej sv. vojny?
Prečo to, že bol partizán je pochybné? A prečo vylučuješ aj Wehrmacht? A aké informácie by si ešte potreboval/a možno by som ti ich vedela napísať.
Wermacht jednoznačne vylučujem.
Skôr mohol byť v MKH - maďarská armáda, vzhľadom na územie, na kt. žil. Takže by som svoju pozornosť zamerala týmto smerom.
A či bol partizán je pochybné. Len za predpokladu, že mu bol po vojne uznaný štatút odbojára. O tom by mali mať znalosť v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Obrátiť sa môžeš aj na Klub vojenskej histórie gen. Goliana vo Zvolene.
Ak nezistíš nič po tejto línií, tak využi radu Jaxa.
A tú Argentínu by som riešila mailom.
Ak budeš mať viac informácií a dodáš, skúsim Ťa ešte navigovať.
Tie informácie o vojakoch Wehrmachtu hladám len preto, že ak by náhodou bol medzi nimi ale silne pochybujem ale za skúšku nič nedám. Počas vypuknutia II. sv. vojny žil v malej dedinke na južnom slovensku-Pleš, tam je aj pochovaný. Podľa mojích neoverených informácií od rodiny bol pravdepodobne partizán, preto aj vylučujem ten Wehrmacht, ale ten partizán tiež nie je istý, ked som sa spýtala kde služil, tak som dostala pdpoved: "zdá sa mi že bol partizán" čiže to nie je až taká jasná odpoved ale viem, že v našej dedine by mal byť bunker z II. sv. vojny kde sa mal udajne skryvať, moj otec vie kde to je takže sa musím niekedy isť tam poztrieť
Skús ešte odpovedať na tieto otázky :
1. Kde žil v čase vypuknutia II. svet. vojny?
2. Predpokladám, že letec nebol. Mohla by si dať aspoň približne info - pechota, takista,...
3. V kt. meste,... je pochovaný?
4. Zhaňáš informácie o vojakovi Wermachtu, kt. je pochovaný na území Slovenska?
Prepáčte nedopísalo mi celu prezývku pod prispevkom podo mnou takže to "Wo" som tiež ja
Ďakujem, budem hladať a skusať ... a ešte sa chcem spýtať najednu vec, ako nájdem niečo o migrácii slovákov do argentíny v roku 1914? Odišiel tam jeden člen našej rodiny ako 19 ročný v tom roku a už pol roka sa snažím nájsť niečo cez internet ale zatiaľ sa mi veľmi nedarí. Našla som na takejstránke zahraničnej, že kde sa vyskytujú aké priezviská a zadala som moje priezvisko tak v argentíne mi vyhodilo jedno také priezvisko, tak možno ešte niekto z nich žije (nejaký potomok) ale ked dám argntinsky tel. zoznam tak mi nenajde nikoho s takým priezviskom tak neviem
Ako pisali predomnov. Zisti co najviac udajov. Ci bol po vojne pochovany na cintorine v oddeleni padlych,ci nezvestnych,ci ako civil. To tiez zavazi.
Najlepsie fakt len archiv,opytat este zijucich pamatnikov,info po rodine.
listy,rodny list a pod. Vela stastia.
archiv je v Trnave, Blave,no skus aj Prahu. No ak je pochovany ako civil tak neviem.
Kýčera- neviem v akej armáde bojoval, snažím sa to zistiť, zomrel po II. svetovej vojne a je pochovaný na "normálnom" cintoríne nie na vojenskom
Naopak, bude Ti to treba a nielen to. Musíš uviesť hlavne meno, priezvisko, deň, mesiac, rok, miesto narodenia aj úmrtia, poskytnúť čo najviac informácií k osobe.
Pátrať sa dá ako uvádza Jax, ale aj inou cestou. Potrebuješ zodpovedať len tie dve otázky, či?
Vieš v akej armáde slúžil? Zomrel počas II. svet. vojny alebo po? Je pochovaný na vojenskom cintoríne?
Dakujem za informácie, skúsila som na tých stránkach čo ste mi napísali ale na tých "Karpatoch" mi nenašlo nič, rozmyšlala som aj o nejakých zahraničných stránkach a neviete kde by som našla zoznam členov nemeckého Wehrmachtu?