Co si myslite o fajceni? V akom veku fajcia ludia vo vasom okoli?
Fajcenie mladych...
u nas som sa s fajčením stretol na strednej škole na skolskych akciach. Beriem to ako cosi, co ked je, tak pre naladu sa clovek pripoji, ale sam si neda. Tak ako sam clovek neoslavuje sampanskym, ale ked vsetci okolo oslavuju tak aj on.
Rovnako som s alkoholom aj kavou. Ziadna zavislost, ziadne vyhodene peniaze na toto. Ked som v prostredi, ze to robi kazdy, pripojim sa kvoli atmosfere. Ked sme sa stretli naposledy, rok po maturite, viaceri sme nefajcili, takze to nebilo do oci a boli sme aj trochu vaznejsi. Takze nebolo preco pripojit sa a dospeli sa viac toleruju, ked niekto nepije kavu a nefajci.
v dnešnej dobe fajčia už aj male deti na základnej škole, takže je uplne bežne, že stretneš 15 ročne deti s cigaretou v ruke. Ono nie je frajerina začat fajčit, ale prestat fajčit. SOm rada, že sa mi ako 30+ podarilo prestat fajčit a jedine čo mi v tom pomohlo bola elektornicka cigareta
prestat fajčit je to najlepšie, čo pre svoje zdravie možete spravit. ked to už nejde pomocou pevnej vole, určize pomože e-cigareta od vaprio,sk
prestat fajčit je to najlepšie čo fajčiar može spravit. Len možno bude potrebovat trošku pomoct, mat pevnu volu. Niekomu v tomto velmi pomahaju elektornicke cigarety. Aj mne dost pomohli a už rok nefajčím vobec
Radšej fajčiť mladých než starých... iba môj názor
Nikotín v krvi detí a tínedžerov: Jediná cigareta skráti život o 5 minút
11.04.2016
Kým počet dospelých fajčiarov klesá, detí pribúda. Štatistiky dvíhajú najmä neplnoleté dievčatá
Dievčatá sa chcú chlapcom vyrovnať vo všetkom. Aj vo fajčení.
Dievčatá sa chcú chlapcom vyrovnať vo všetkom. Aj vo fajčení.Autor: Shutterstock.com
Tip na ďalší článok
Zahasili ste poslednú cigaretu? Telo sa vám začína uzdravovať okamžite ...viac
Nájdite si lekára
Ušetrite za lieky
Prečo 13- až 15-ročným dievčatám tak voňajú cigarety? Českí psychológovia sú presvedčení, že za to môže ženská emancipácia. Ak chcú, aby ich naša „mužská“ spoločnosť brala vážne, musia sa chlapcom vyrovnať aj v takých veciach, ako je pitie alkoholu a fajčenie.
Čo sa doma naučíš...
Do jedenástich rokov experimentuje s fajčením tretina detí, do šestnástich sú to už dve tretiny. Dôvodov je viac. Imidž, pocit dospelosti, celebrity, ktoré sú ich vzorom a fajčia na verejnosti, no a v neposlednom rade fajčiaci rodičia. Ich deti majú trikrát väčšiu šancu, že podľahnú cigaretám. Na Slovensku musí až polovica školopovinných detí nedobrovoľne dýchať nikotínový dym. Štúdie dokazujú, že „vďaka“ tomu majú až 30-krát vyššiu šancu, že zomrú na následok kardiovaskulárneho ochorenia. Sú oveľa náchylnejšie na ochorenia dýchacích ciest, ušné infekcie, častejšie ich trápi astma a nádcha.
Najhoršie je, ak sa so zadymeným organizmom už narodia. Koncentrácia nikotínu v krvi plodu fajčiacej tehotnej ženy je vyššia než u nej samotnej. Do maternice sa dostáva menej kyslíka a nikotín navyše zužuje cievy v placente. Bábätko sa tak stále dusí. Aj to je dôvod, prečo sa „zafajčené“ deti rodia o 200-300 gramov ľahšie ako je zdravý priemer. Odhaduje sa, že takmer štvrtinu prípadov syndrómu náhleho úmrtia spôsobuje práve vdychovanie tabakového dymu budúcich mamičiek. U ich detí sa častejšie objavujú poruchy správania počas puberty a dospievania, majú vyšší nábeh na drogy a alkohol.
V stánkoch kúpia
Cigaretový dym ničí riasinky v dýchacích cestách a pľúca tak strácajú schopnosť brániť sa proti infekciám. Americkí vedci zistili, že deťom fajčenie spôsobuje trvalé genetické zmeny v pľúcach, čím zvyšuje riziko rakoviny pľúc.
7 techník proti závislosti: Od cigariet pomôže dýchanie i vypnutý telefón
Vyše 80 % dospelých začalo fajčiť práve v detstve alebo počas dospievania. Túžba začať dosahuje vrchol približne vo veku deväť až desať rokov, v dvanástich až trinástich mnohí už pravidelne fajčia a v pätnástich až šestnástich sa u nich objavuje pocit, že treba prestať. K škatuľke cigariet sa pritom dostane školák bez väčších problémov. Keď neuspeje v prvom stánku, skúsi šťastie v ďalšom a štatisticky stopercentne nakúpi. Podľa zistení Slovenskej obchodnej inšpekcie totiž predá fajčivo neplnoletým viac ako polovica predavačov.
O číslach a minútach
viac než polovica fajčiarov na Slovensku je vo veku od 15 do 29 rokov,
väčšina detí vo veku 13 až 15 rokov už experimentovala s cigaretami,
na následky fajčenia u nás ročne zomrie asi 11 tisíc ľudí,
život fajčiarov sa priemerne skracuje o 8 až 10 rokov, teda 5 minút za jednu cigaretu,
závislí od tabaku majú až 10-krát vyššiu šancu, že ochorejú na rakovinu pľúc.
Prečo prestať?
Preto, že keď dofajčíte poslednú cigaretu, už po:
20 minútach sa budete cítiť lepšie: poklesne krvný tlak, zníži sa pulz, zlepší sa cirkulácia.
8 hodinách : hladina oxidu uhoľnatého v krvi klesne na normálnu úroveň.
48 hodinách : nervové zakončenia opäť začínajú rásť, zlepšuje sa chuť a čuch.
2 týždňoch: normalizuje sa krvný obeh, funkcie pľúc sa zlepšia o 30% a významne klesá riziko infarktu.
1 - 9 mesiacoch: ustúpi kašeľ, únava, dýchavičnosť, uvoľnia sa dutiny.
15 rokoch nefajčenia je riziko infarktu u fajčiarov a nefajčiarov približne rovnaké.
Sem tam si zapáliť dobre, ale nie stále. Denne milión krabičiek.. ach
Mno aktualne uz asi 8-10 rokov nefajcim, zacal som okolo 13ich z hluposti a aby som "zapadol". Vzdy mi fajcenie vadilo, a ked som fajcil tak vtedy som dokazal vydrzat pri tom. Odkedy som definitivne prestal, som vlastne v podniku alebo diskoteke kde sa fajci a dym da krajat ani nebol. Cely zivot som mal problemy z dychanim a ked telo nebolo na to zvyknute "nefajcil som" bol problem.
Ludom, co fajcia sa vyhybam prisiel som vdaka tomu aj o dost kamaratov..
Z tym, ze nech si robia ludia co chcu a podobne, nieje to take jednoznacne, pasivne fajcenie, cize vdychovanie vydychnuteho cigaretoveho dymu nefajciarmi im to skodi viac..
Dalej dym sa len tak nestrati ono sa to len riedi viac a viac, no ta "zla" chemia z toho ostane v nasom zivotnom prostredi a skodi dalej..
Nehovoriac o spakoch po zemi.. je tu uuuuplne sexy. .... .
Najmaldsieho co viem tak okolo 7rokov prcek ked som isiel do prace, vtedy ako nefajciar ma zastavil, ze ci nemam cigaretu..
a nebol jediny, zopar pod 10rokov som v zivote videl fajcit.
Byt na mne tak zrusim komplet cigarety a bolo by vyriesene, ludia by ani nechapali ako rychlo by sa ich telo z toho dostalo a bol by pokoj.
K tomu, ze fajcenie moze zabijat a pod. by som to skor inak popisal, fajcenie aktive degraduje kvalitu zivota, co v konecnom dosledku vedie k predcasnej smrti
Pokial ide o cigaretky, tak ja nefajcim)))
Mam poo 30tke a nikdy ma to ani nelakalo. Poznam ludi ktori fajcia aj nefajcia. Neriesim to, riadim sa zi a nechaj zit. Ale nemusim to) smrdi mi to a stipu ma aj oci z toho)