Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako vratit schopnost doverovat?

Príspevok v téme: Ako vratit schopnost doverovat?
chcem_to_zmenit

viem, ze sem prispieva vela ludi, ktori vedia napisat dobre rady, vysvetlit situaciu a nasmerovat k najdeniu riesenia, preto by som vas chcela poprosit, keby ste mi skusili pomoct s mojim problemom

mam uz skoro rok vztah, partner sa mi venuje, zoznamil ma s rodinou a kamaratmi, sprava sa ku mne milo a slusne, vsetko ok

v minulosti som vsak raz mala vztah, kde som partnerovi velmi verila, na 100% a nic zle som od neho necakala, bol to moj prvy vztah a dala som do toho cele svoje srdce a doveru

vztah trval vyse 6 rokov a ja som na konci zistila, ze uz rok sa stretava s inou, vsetko sa mi uplne rozbilo a myslela som, ze tym, ze som sa casom prestala tym koncom vztahu trapit, tak je vsetko v poriadku

ale uvedomujem si, ze nedokazem doverovat, strasne rada by som, ale vkuse ocakavam, kedy ma partner podrazi, velmi ma to nici

po tom prvom vztahu som mala este nejake dva kratkodobe vztahy, v ktorych som sa tiez stretla so sklonmi k podvadzaniu a klamaniu, az som dospela k zaveru, ze vernost v ludoch neexistuje a nie je mozna, co je tak trochu zvlastne, lebo ja si nedokazem predstavit, ze by som verna nebola, dokonca aj v myslienkach

ako vy dokazete doverovat? co vas vedie k tomu, ze sa nebojite podrazu? alebo sa iba nad tym nezamyslate? myslim si, ze na to, aby bol vztah stastny, tam ta dovera musi byt, takze asi ju vela z vas citi. ako je to mozne? skuste mi to vysvetlit, prosim, mozno to dokazem pochopit. ja jednoducho doverovat neviem, ale rada by som.

este na doplnenie, mame pekny vztah, urcite ho nezatazujem tym, ze by som mu davala najavo tento moj problem. moze robit, co chce a ani ho nespovedam ani nekontrolujem. je to len moj vnutorny boj.

chcem_to_zmenit

dakujem, ste take zlaticka, velmi mi pomahate. zacinam tomu verit, ze je to naozaj vyvoj. je pravda to, ze ak teraz niekomu budem doverovat, bude to dovera nie na zaklade naivity, ale preto, lebo ten druhy mi umozni si ju vytvorit. a je pravda, adr1a, ako pises, ze moja intuicia mi zozaciatku hovorila, ze som stretla niekoho vynimocneho. az casom som zacala privela do toho miesat rozum. je to vyvoj, ale nevzdam to :-). a ten rozhovor ano. ked najdem spravnu prilezitost, tak mu vysvetlim, aj co pre mna znamena, aj s cim bojujem a ze je to moja minulost. on uz trosku o niecom vie a zobral to velmi dobre, pochopil ma a podporil, ale nerozpravali sme sa o tom vela. iba mi vtedy povedal prvy raz v zivote, ze ma miluje.

lolinka, myslim, ze je velmi dolezite prave to, aby som nenasla ziadne znamky klamstva z jeho strany. zatial, myslim, ze vsetky moje analyzy u mna presli :-D ale nici ma to, vsetko analyzovat. najradsej by som sa proste prestala bat a jednoducho verila. ale ako pises aj ty, aj ostatni, chce to cas.

lolinka

Je to úplne normálne že sa bojíš, skúsenosťami si zistila, že mnoho mužov má problém s vernosťou, bojíš sa ďalšieho sklamania. Je to u teba obranný mechanizmus, bojíš sa zase slepo veriť aby si potom zase nebola príliš sklamaná ak by sa zase niečo prevalilo. Tak podvedome očakávaš zase podraz. Ja myslím, že to chce hlavne čas, neviem ti povedať koľko to bude trvať, ale dôveru k súčasnému priateľovi si vybuduješ postupne tým, že nebudeš nachádzať známky nevery či jeho klamstva. Ak je to skutočne ten pravý a je ti verný, tak ťa o tom skôr či neskôr určite presvedčí. Lebo ty nie si chorobne žiarlivá povaha, máš len zlé skúsenosti a to ťa poznačilo.

adr1a.

Sama pises, ze pri nom citis, ze je to nieco INE, ze je to VYNIMOCNE.
Ver aspon sama sebe a svojim pocitom, ked uz mozno 100% neveris jemu. Ale chcela by si.
Je to vsetko o case, ktory s nim stravis prezijes a cim dlhsie bude vas vztah zotrvavat a dovera + nenarusenie dovery vernosti ai pretrvavat posilnovat sa, bude zaroven silniet aj pocit tvojej dovery viery v neho ako cloveka muza jednotlivca partnera muza lasky - ktoremu mozes verit a doverovat.
Chce to len cas a prisun pozitivnych skusenosti.
Lebo prave skusenosti poznania nas formuju. Ty si bola v minulosti zradena zranena a podvedena. Bolelo ta to az prilis. Chces sa preto teraz logicky pred tym chranit, vyhnut sa zlemu co ta uz postretlo a zranilo. No asi aj sama citis ze utekat bat sa cely zivot, nema zmysel.
Verit doverovat po zlych zivotnych skusenostiach je naozaj tazke (netyka sa to len partnerskych vztahov. Kazdy aspon raz v zivote zazil zradu a bolest. Mozno z vlastnej rodiny. Alebo sa sklamal v priateloch kamaratoch spoluziakoch kolegoch znamych susedov blizkych ci vzdialenych rodinnych prislusnikov, obchodnych partneroch ai ai).
No vsetko je len v tebe. V tvojich ocakavaniach.
Lebo ty mozes verit jedine ak sama sebe (a aj to clovek este neraz nevie netusi, akoby sa zachoval/nezachoval v roznych krizovych zlomovych ai situaciach. Pri prepade vrazde kradezi znasilneni smrti vaznej diagnoze chorobe bankrote nevere havarii zrade ai ai, pokial si to sam osobne "nevyskusal" neprezil).
A verit mozes este tak niekomu "Vyssiemu" co by malo byt uz z principu dokonale a jedinecne ai, co nas nikdy nesklame ai. Preto je neraz krestansky Boh Jezis, alah budha satnam jehova adonai jah ci brahma visnu siva krisna, ai ai nazvy pomenovania bozstiev pre niektorych ludi jedinou istotou vierou nadejou a utechou.
Pozri. Keby si si v zivote nepresla vsetkym tym z minulosti - nebola by si TAM kde si, s TYM muzom co teraz si, a KYM-CIM vlastne dnes si.
Ten komu si vtedy 100% verila ta sice sklamal. Ale isto aj ty uz s odstupom casu vies a citis, ze to nebol ten pravy, zeby to mozno aj tak nevydrzalo neklapalo skoncilo. Aj tie 2vztahy pred tymto. Ver svojej zenskej intuicii, 6zmyslu, vnutornemu radaru hlasu ai. Mozno az teraz si dospela dozrela, nastal vhodny cas na toho praveho. Lebo uz si sformovana skusenostami zivotom bolestou i radostou, no hlavne mudrostou a poznanim.
Mozno aj on si presiel tym cim aj ty. Mozno sa az tak doverne otvorene o tom nerozpravate. Mozno prave teraz nastal vhodny cas sa otvorit, porozpravat zdoverit. S obavami ocakavaniami tuzbami zelaniami aj snom nadejou, ktory kazdy 1clovek v sebe ma, aj ked si mysli, ze uz nie, nema a neveri.
No ludia to proste v sebe, maju...

chcem_to_zmenit

silvinka, preco tu hladam v tomto nieco zle? prave preto, ze v minulosti som nehladala nic zle. hovori sa tomu skusenost. alebo schopnost ucit sa.

cicilka, chcem verit. prave preto, ze to s nim myslim vazne. chcem, aby som dokazala do vztahu dat to najlepsie. ak nedoverujem, nie som toho schopna. tak sa to snazim zmenit.

chcem_to_zmenit

kafe, chcela by som mat tvoju silu :)) ano, znie to tak pekne, ze chcem radsej milovat a riskovat, ako nemilovat vobec. pre mna vsak partnerska laska v zivote nie je nieco, co "musim" mat. s nim som preto, lebo je to vynimocny clovek a este som takeho fajn chlapa nikdy predtym nestretla, ked sa stalo to predtym v mojej minulosti, tak som sa citila ako ten najposlednejsi kus handry bez hodnoty. bolo v tom viac ludi, nielen byvaly partner, ale aj jeho najblizsi kamarati. a preto, ze ja poznam svoju hodnotu, uz nechcem nikdy nikomu dovolit, aby zo mna robil bezcennu rohozku. bolest je jedna vec, ale to ponizenie je dalsia vec. nechcem dat druhym nad sebou tu moc, aby mohli bez mojho vedomia so mnou zaobchadzat ako s podradnou hlupanou. ja viem, ze pokial sa sama nevzdam tejto obrannej steny, ktoru staviam medzi seba a mojho partnera, tak sa mi nebude zit lahko. asi si musim zvazit, ci mi on za to stoji. cim viac si citam, co mi tu pisete, tym viac odvahy urobit to rozhodnutie mam.

chcem_to_zmenit

slovo_g uplne presne si popisal(a) to, ako nas vztah vyzera :) mas pravdu, mala by som sa na to pozriet aj z jeho strany, ze si moze niektore veci vysvetlovat zle, lebo im nebude rozumiet. skusim este s pomocou aj vasich rad zmenit svoje myslenie, a ked sa mi to samej v najblizsich dnoch nepodari, tak to s nim rozoberiem.

chcem_to_zmenit

neviem, ani ja som si nemyslela, ze by som mohla este niekedy s niekym mysliet na vazny vztah, lebo som neverila. lenze pri tomto cloveku citim nieco tak vynimocne ako nikdy predtym. ale stale balansujem medzi tym - este niekomu verit alebo sa drzat svojho presvedcenia, ze verit nemozem nikomu. ja sa asi bojim riskovat dalsi podraz. verit je tak tazke.