Zdravim,
mám 13 rokov,168cm,58kg.Chcel by som schudnut.Snažím sa o to asi 2 mesiace.Tréningy mám 2x do týždňa crossfit,3x plávanie,hokejbal 1x,behanie 2-3x,každý večer 50 brušákov.Stále nejde nič dole,možno trochu z brucha,ale chcel by som schudnut na "celom tele",neviem či sa to dá.Myslím si že športom som dostatočne zabezpečený,asi to bude na 100% stravou.Sladkosti nejem asi 2 mesiace(Od babky muffin neodmietnem :D ).Fakt neviem čo mám pre seba robit,spolužiačky maju každu prestávku na stole 5 sladkých rožkov,a su paličky.
Dakujem
Schudnutie
Nebezpečná štíhla obezita. Máte ju aj vy?
Nebezpečná štíhla obezita. Máte ju aj vy?
Medzi ľuďmi platí múdrosť, že tí tuční sú zákonite nezdraví a tí štíhli automaticky zdraví. Je to však skutočne tak? Nové výskumy poukazujú na pomerne neznáme nebezpečenstvo skrývajúce sa pod názvom „skinny fat". Ide o naoko štíhlych ľudí, ktorí však pod chudou postavou ukrývajú množstvo tuku. A to je veru horšie, ako mať pár kilečiek navyše a pritom byť fit.
Diagnóza „tučniak v chudom obale"
„MONW - metabolically obese normal weight" je medicínsky názov pre jedincov, ktorí síce navonok pôsobia štíhlo a vcelku vo forme, v skutočnosti ale vlastnia telo plné nezdravého tuku. Na druhej strane postrádajú potrebnú svalovú hmotu. Typické je pre nich veľké množstvo tuku najmä v oblasti brucha, nemusí sa to však vôbec tak javiť. A tu teda fakt nie je čo závidieť. Podľa odborníkov je táto štíhla obezita oveľa nebezpečnejšia ako neskrývaná obezita u ľudí, ktorí tiež majú určité množstvo svaloviny. Alarmujúce na tejto skutočnosti tiež je, že u štíhleho človeka s vnútornou obezitou diagnostikovaného cukrovkou je dvojnásobné riziko úmrtia ako u človeka s nadváhou s rovnakou chorobou. Pokiaľ máte aj vy podozrenie, či nespadáte do tejto skupiny, môžete si dať urobiť niekoľko testov na potvrdenie/vylúčenie diagnózy. Prezradia vás bežné hodnoty v krvi ako cukor, glukóza, triglyceridy, dobrý cholesterol, krvný tlak.
Kto je ohrozený?
Najohrozenejší sú tí navonok šťastní, ktorí netrpia problémom s nadváhou, môžu zjesť čo chcú, nemusia cvičiť a aj tak vyzerajú dobre. Je to ale veľmi zradný stav, kedy vlastne nie je človek nútený nič robiť pre svoj zovňajšok. To však ešte neznamená, že sa nemusí snažiť ani kvôli svojmu zdraviu. Vedzte, že tie skonzumované hranolky, tony zákuskov zapité kolou a iné prázdne kalórie telo prepáči iba navonok. V skutočnosti sa však vnútri deje rovnaký devastujúci proces ako u obézneho prejedajúceho sa človeka. Bude to chcieť zrejme úprimný sebakritický pohľad do svojho vnútra, ktorý napovie, nakoľko vo forme môže telo byť.
Ohrozená skupina tínedžerov
Osobitou skupinou ľudí, ktorým hrozí označenie „skinny fat", sú adolescenti. Trend pohodlného spôsobu života s minimom pohybu a nezdravou kalorickou stravou ich zasiahol natoľko, že už vo veľmi mladom veku majú symptómy hroziaceho diabetesu. Podľa výskumov viacerých amerických štúdií na tínedžeroch, malo až 37 percent štíhlych mladých ľudí jeden alebo dva preddiabetických príznakov, ako sú vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi alebo vysoká hladina cholesterolu. Môže za to hlavne fastfoodová strava, polotovary, skrytý cukor v potravinách, ale hlavne celkovo nezdravý spôsob života.
Koľko hodín treba spať, aby sme chudli?
Náprava možná
Pokiaľ ste s hrôzou zistili, že aj vy ste vlastne štíhlo obézna, môžete to ešte stále napraviť. Ide o veľmi jednoduché princípy zdravej životosprávy, ktoré vďaka vašej prísnej disciplíne zmenia nebezpečný tuk na svaly. Deň začnite vždy bielkovinami a žiadne jedlo dňa nevynechajte. Zrýchli to váš metabolizmus a vyhnete sa zradnému pocitu hladu. Upriamte sa na konzumáciu chudých bielkovín v podobe kuracieho či morčacieho mäsa, rýb, vajec, orieškov, semiačok, strukovín, zeleniny, ovocia a rozumného množstva bezlepkových sacharidov. Zabudnite na popíjanie rôznych softdrinkov, sladených nápojov, tvrdého alkoholu, ušetríte si tak množstvo kalórií. Odporúčané sú 3 až 4 poháre vína týždenne, najlepšie k večeri. Konzumáciu múčnych jedál vždy starostlivo zvážte a obzvlášť tých, čo obsahujú lepok. Je však úplne jedno, aké pečivo zjete, aj celozrnná či pohánková múka sa vo vašom tele budú správať ako cukor. Pozor na skrytý cukor v potravinách a na obsiahnuté chemické látky. Jedzte iba kvalitné tuky ako omega 3 mastné kyseliny obsiahnuté v sardinkách, losose a vyhnite sa rafinovaným a spracovaným rastlinným olejom okrem panenského olivového oleja.
Kľúčom k fit telu je taktiež šport. Potrebujete rovnako aeróbny ako i silový. Kardiovaskulárny tréning vám vybuduje kondíciu a zrýchli metabolizmus, silový tréning vybuduje svalovú hmotu. Vyberajte si kvalitné výživové doplnky. Dobré multivitamíny, rybí olej či vitamín D sú absolútnym základom. Starostlivo si chráňte svoj nočný odpočinok a vždy si doprajte 7 až 8 hodín spánku. Organizmus potrebuje dôkladne zregenerovať. Spánkový deficit naruší látkovú výmenu a spôsobí neovládateľný hlad po sacharidoch, pretože si telo bude pýtať rýchlu energiu.
Autor: Lexy
Chcete schudnúť? Nápoje, s ktorými sa to (ne)podarí
Keď sa povie chudnutie, tak sa nám v mysli okamžite vynorí diéta. A keď ide o diétu, tak sú s ňou, samozrejme, spojené obmedzenia v strave. Iste tušíte, čo jesť môžete a čo by ste rozhodne nemali. Nepriateľské kalórie sa však vo veľkých množstvách objavujú práve v nevinne pôsobiacich nápojoch. Ak chcete štíhlu líniu, toto si rozhodne do pohára nenalievajte!
Od tých úplne nevinne pôsobiacich nápojov až po absolútne kalorické bomby, o ktorých rozhodne viete, že sa k štíhlej línii nehodia. Začnime však pekne poporiadku. Nápoje môžu byť riadnym kalorickým koncentrátom, a to dokonca aj vtedy, ak výrobca tvrdí, že neobsahujú cukor alebo ich pri diéte môžete pokojne piť. Ide o jednu z možných príčin toho, že nechudnete dostatočne rýchlo, vôbec, alebo že napriek všetkým snahám priberáte.
Ranný smäd
Čo pijete ráno? Je to pohár čistej vody, ochutná minerálna voda alebo pohár džúsu? Najvhodnejším nápojom je práve voda, môže byť dochutená citrónovou šťavou. Ochutené minerálky obsahujú viac kalórií, než sa zdá a nie sú vhodným nápojom pri diéte ani pri udržiavaní hmotnosti. Pozor aj na ovocné džúsy! Na rozdiel od ovocia, z ktorého nedokážete zjesť nekonečné množstvá, z džúsu vypijete na posedenie aj pol litra. Ak máte ráno chuť na pomaranče či iné ovocie (alebo zeleninu), jedzte ich celé alebo rozmixujte spolu s vodou na smoothie.
Čas na kávičku
V prípade, že chudnete, je pre vás vhodná len jediná káva - stará dobrá čierna. Áno, bez mlieka i iných maškŕt, obligátny keksík ku káve tiež vynechajte. Čierna káva je z kalorického hľadiska priateľským nápojom. Mlieku v káve sa však vyhýbajte. Klasické mlieka do kávy majú priveľa tuku, a navyše lákajú k maškrteniu.
Čaje áno, ale...
Piť počas chudnutia čaje odporúčajú nielen stáročné skúsenosti národov s bohatou čajovou tradíciou, ale dokonca aj odborníci. Dôležitý je však výber čaju, a samozrejme i to, čím si ho dochutíte. Medík, cukor či iné sladidlá by mali byť tabu. Na druhej strane, môžete svoj čas vychutnávať s rôznymi príchuťami a v mnohých podobách.
Kalorická pasca
Aj keď sa ľadový čaj volá čaj, s klasickým čajom má spoločné veľmi málo. Obsahuje značné množstvo sladidiel a cukru. Osviežujúci nápoj sa tak môže stať rýchlo vaším nepriateľom. Ak milujete ice tea, pripravte si ho sama. Roiboos, prípadne kvalitný zelený čas po vychladnutí uložte do chladničky alebo mrazničky a o pár hodín máte vynikajúci nápoj na teplé i horúce dni. Bez kalórií a s vynikajúcou chuťou, hlavne ak ho dochutíte limetovou alebo citrónovou šťavou, kúskami čerstvého ovocia a bylinkami, napríklad mätou či medovkou.
A najhoršia nástraha na záver. Alkohol, či už tvrdý alebo ten slabší, je plný tzv. prázdnych kalórií. Sú to kalórie, ktoré telo nemôže nijako využiť a premieňa ich urýchlene na tuk. Svoju celodennú snahu o dodržanie diétneho režimu môžete pokaziť i jediným pohárikom alkoholického nápoja.
Ako pomáha chróm pri chudnutí?
Snažíte sa zhodiť nejaké to kilo a dopočuli ste, že s chrómom vám to pôjde jedna radosť. Je však pravdou, že je takým skvelým pomocníkom pri redukovaní váhy, alebo ide iba o rozšírený mýtus?
Udržiava hladinu cukru
Chróm sa ako stopový prvok vyskytuje vo všetkých tkanivách nášho tela. Aj napriek zanedbateľnému množstvu v tele zohráva dôležitú úlohu pri mnohých procesoch v organizme. Je dôležitým činiteľom pri udržiavaní vyrovnanej hladiny krvného cukru. Práve kolísavá, teda nevyrovnaná hladina cukru v krvi má totiž za následok vlčí hlad, teda neovládateľné nutkanie konzumácie aj tých menej zdravších potravín. Pravdou však je, že stabilnú hladinu cukru v krvi neurčuje iba chróm, aj keď sa nej do istej miery podieľa. To znamená, že ak by ste pri redukcii hmotnosti nestavili na racionálne stravovanie (pravidelnú konzumáciu primeraných porcií) v súlade s poznatkami o pozitívnom vplyve potravín s nízkym glykemickým indexom, samotný chróm by vám hladinu cukru v krvi nevyrovnal. Inými slovami platí, že schudnúť iba vďaka chrómu bez úpravy stravy alebo bez cvičenia, sa vám asi nepodarí.
V strave by nemal chýbať
Na chróm by ste však nemali zanevrieť, pretože ako každý stopový prvok, aj chróm je dôležitý pre ľudský organizmus. Jeho nedostatok pociťujeme najmä prejavom slabosti, únavou, hladom, podráždenosťou a dokonca aj depresiami. Ak patríte k tým ľuďom, ktorí sa radi doprajú nápoje či potraviny s obsahom jednoduchých cukrov, je pravdepodobné, že trpíte nedostatkom chrómu.
Denne by ste mali prijať zhruba 30 až 100 µg chrómu a aby ste ho nemuseli konzumovať iba formou výživového doplnku, v prírodnej forme ho nájdete v daroch mora, rybách, orechoch, datliach, celozrnných obilninách, rajčinách, brokolici, kvasniciach alebo vo vajíčkach. Ak by ste predsa len chceli siahnuť po doplnkoch, vedzte, že sa odporúča užívať chróm pikolinát, a to v dávke, ktorá neprevyšuje 50 µg čistého chrómu.
Spoliehajte sa najmä na seba
Vďaka dostatočnému príjmu chrómu bude správne fungovať nielen regulácia hladiny cukru vo vašej krvi, ale aj regulácia hladiny cholesterolu. Okrem toho chróm zabezpečí aj správne využitie bielkovín, tukov a cukrov a postará sa aj o správny vývoj svalovej sústavy. To všetko je základom pre zdravé chudnutie, ku ktorému vám chróm môže takto dopomôcť. No spoliehať sa musíte predovšetkým sama na seba a na svoju disciplínu v chudnutí, pretože chróm to, žiaľ, za vás nespraví.
ko po skončení leta jesť „štíhlejšie“ a nepribrať
Ako po skončení leta jesť „štíhlejšie“ a nepribrať
Chcete byť štíhlejšia? Potom musíte štíhlejšie jesť! Nech hovorí kto chce, čo chce - bez úpravy stravy sa ďaleko nedostanete, hoci aj začnete cvičiť. Nakuknite preto do svojej chladničky a zásob jedla - čo môžete zmeniť hneď teraz?
Prejdite na celozrnné
Nie nadarmo sa z celozrnných potravín stal hit. Tento potravinársky ošiaľ je postavený na pevných základoch a tými jednoducho neotrasiete. Celozrnné je lepšie, pretože obsahuje viac vlákniny, a to znamená kvalitnejšie zasýtenie, dlhší pocit spokojného žalúdka a menšie porcie. Skúste to s pečivom i cestovinami, bez ktorých si mnohí nevieme predstaviť každodenný jedálniček.
Nasaďte zeleninové prílohy
Krokom číslo dva bude výrazný nárast zeleninového podielu v strave. Tento druh potraviny je tým najzdravším a najdiétnejším, čo môžeme konzumovať, a to ráno, na obed aj večer. Preto to urobte tak, že ryžu, zemiaky, halušky či knedle - jednoducho prílohy - vymeňte za zeleninu. Môžete ju dusiť, pariť, grilovať alebo konzumovať čerstvú, no používajte ju takmer ku všetkému. Okamžitým rozdielom bude ľahší pocit po jedle, po čase pocítite aj voľnejší pás nohavíc.
Pridajte bielkoviny
O bielkovinách by ste už mali vedieť, že kvalitne zasycujú, vyživujú svaly a nepremieňajú sa na tuk. Preto ich pridajte do jedálnička, ktorý je na ne často chudobný. Na raňajky to môže byť biely jogurt, na obed cottage cheese ako oživenie zeleninovej prílohy, na večeru tvaroh s ovocím ako zdravá maškrta po celom dni. Vyberte si, v akej podobe vám bielkoviny vyhovujú a mierne zvýšte ich každodenný príjem.
Probiotiká v strave
Pri bielkovinách spomeňme aj probiotiká, teda živé kultúry, ktoré nám v tele robia skvelú službu. Nielenže pomáhajú pri správnom procese trávenia či boji proti nafukovaniu, takisto nám podporujú imunitný systém. Preto na ne nezabúdajte!
Nevynechávajte polievky
Hoci je momentálne leto a polievky pre mnohých nie sú to pravé orechové, skúste svoj postoj prehodnotiť. V ich zložení je voda plus zelenina, to všetko prepojené koreninami a štipkou soli. Ak si dáte záležať na tom, aby ste sa vyhýbali zásmažkám, cestovinám či iným kalorickým prísadám, môžete z polievok urobiť diétneho pomocníka na obed i na večeru.
Rozdeľte si cukry
Cukry majú v strave svoje miesto, no mali by ste sa snažiť, aby toho rafinovaného bolo čo najmenej. Jeho účinky na telo nie sú iba v prijatej energii, ale aj v jej ukladaní sa do podoby tukov, ak ju nestihnete spotrebovať. Aby ste sa tomuto nechcenému efektu vyhli, snažte sa príjem cukrov obmedziť na doobedie. Do večera ešte stíhate čo-to spáliť, no ak sa cukrom napcháte pred spaním, nič iné ako nárast tukových vankúšikov nečakajte.
Poznajte mieru
Samozrejme, aj zdravého sa dá prejesť a vtedy stúpajú čísla prijatej energie vyššie a vyššie. Aby ste sa nesnažili zbytočne a skutočne napredovali, poznajte svoju mieru a jedzte do sýtosti bez toho, aby ste sa prejedali. Nie je na škodu uvedomiť si, či beriete do ruky jedlo naozaj kvôli hladu alebo kvôli nejakému psychickému faktoru. Často sa práve v takomto relatívnom detaile skrýva príčina nadváhy a celoživotných problémov.
Nepodceňujte pravidelnosť
Na záver pripomíname pravidelnosť v stravovaní, ktorá - aj keď sa vám to nemusí zdať - robí veľké veci. Nastavte sa na jedlo päťkrát denne, samozrejme, v racionálnej podobe a už po týždni budete tomuto nášmu odporúčaniu pritakávať. Telo naskočí na režim a jeho súčasťou bude aj pálenie nepotrebných tukov.
Možno sa vám zdá, že je celý svet posadnutý chudnutím a nie ste ďaleko od pravdy. Vy však máte problém, ktorý mnohé ženy nedokážu pochopiť – potrebujete pribrať! Či už ste po vážnej chorobe, náročnom tehotenstve alebo len prosto musíte bojovať s príliš chudou postavou, aj pre vás sa nájde zdravé riešenie!
Priateľky vám možno závidia, vy však dobre viete, že podváha nie je zdravá a príliš vychudnutá postava tiež nie je ani zďaleka tak sexi ako nám to podsúvajú módne časopisy. Nech je už váš dôvod na „priberaciu diétu“ akýkoľvek – vždy myslite na to, že rovnako ako chudnutie, i preberanie musí byť postupné, rozumné a zdravé.
Ako sa však zdravo priberá?
Možno sa budete čudovať, ak vás pošleme zapísať sa do fitnes centra. Áno, zdravý a pravidelný pohyb je v tomto prípade veľmi dôležitý, ak však máte zdravotné problémy, pre ktoré ste výrazne stratili v minulosti hmotnosť, poraďte sa o vhodnom cvičení s lekárom.
Cvičenie je v rámci priberania dôležité z toho dôvodu, že popracovať na svalstve je omnoho vhodnejšie, než sa obaľovať tukom. Mohli by ste totiž nakoniec skončiť s opačným extrémom. Báť sa však nemusíte, aj napriek cvičeniu a svalom nebudete vyzerať ako profesionálna kulturistka. Cvičením štíhlu postavu vyformujete a hlavne posilníte svoje zdravie, ktoré je neraz kvôli podváhe podlomené.
Ak sa snažíte nabrať pár kíl, mali by ste podľa možnosti vylúčiť aktivity vytrvalostného charakteru – dlhé behy či vyčerpávajúce hry. Aerobná činnosť prispieva naopak k rýchlejšiemu spaľovaniu, a preto je s obľubou využívaná práve pri chudnutí.
Zdravie na tanieri
Áno, tušili ste správne, najdôležitejšia časť priberania sa odohráva práve v oblasti stravovania. Zatiaľ čo pri chudnutí je potrebné znížiť príjem energie a zvyšovať jej výdaj, pri priberaní ide o presný opak. Zabudnite však na to, že to dosiahnete mastnými, tučnými, či sladkými jedlami. Priberať môžete aj pomocou zdravých potravín!
Tak ako pri chudnutí, aj v prípade zdravého priberania platí, že jesť treba pravidelne – ideálne 5-6 krát denne. Pokojne môžete prijať aj 14 000 kJ (3350 kcal) denne, čo je pre osoby, ktoré redukujú hmotnosť nepredstaviteľné. Stravujte sa čo najpestrejšie, aby vás jedálniček nezačal nudiť.
Denne si doprajte chlieb, pečivo, ryžu, cestoviny, alebo zemiaky, ktoré sú bohaté na škrob. V prípade tukov sa tiež nemusíte výrazne obmedzovať. V tomto prípade však dbajte na ich pôvod. Ak by ste sa denne prepchávali mäsom, slaninkou a maslom, vaše srdce by vám určite nepoďakovalo. Efekt niekoľkých kilogramov navyše by ste pravdepodobne dosiahli, no na úkor zvyšujúcej sa hladiny cholesterolu, čo nie je ani v prípade štíhlych osôb žiaduce. Radšej zaraďte do svojho menu tuky rastlinné, šalátové dressingy na báze rastlinného oleja, olivový olej, či rastlinné maslá.
Pochutnajte si
Pravidelne konzumujte syry a jedlá zo strukovín, ktoré sú zväčša energeticky výdatné a naozaj sýte. Medzi jednotlivými jedlami si môžete dopriať aj zdravé energetické pochúťky. Vhodné sú napríklad energetické mussli tyčinky, sušené ovocie, či nesolené oriešky.
Vitamínovou a energetickou bombou bude pre vás tiež konzumácia ovocných štiav a džúsov.
Nauc sa pouzivat kaloricketabulky bodka es ka, pripadne mob. appku. V skolskej jedalni sa spytaj kucharky na kalorie, maju to denne presne napocitane.
Ano, spravne, najdi si holku a zalubeny schudnes automaticky.
1500 je pre teba akurat.
Pamatam sa, ked mala dcera 13 rokov, robila sutazne tenis a raz som bol na ich kondicnom treningu. Poviem vam, mna by vystrelo po 15 minutach. Bol to intenzivny hodinovy trening, ktory sa skocil behom na 3 km. Tenis mala 6x do tyzdna po 2 hod, kondicny 1x. A pre teba je 50 brusakov vela.
Chudnutie je neprijemny boj, ktory vacsina vzda. Musis mat vzdy pocit lahkeho hladu a trenovat len tak, ze sa budes potit. Vtedy chudnes. Vysledky uvidis az neskor, zhruba o mesiac. Hlavne vydrz.
5-8 rokov?Chcem stihnúť este nejaké dievcata poobhanat :D.Tak teda dobre,ďakujem za rady,určite ich využijem.1500 kalórii denne nie je malo?:) Ako si to mám počítať,sú na to nejaké tabuľky?Obedy mám v škole takze neviem
Ahoj,
Nie som odbornik, ale poskytnem ti moju skusenost.
Po prve, som dievca. po druhe, ked som mala 13 rokov (teraz mam 28) zacala som velmi priberat. Narozdiel od teba som hravala vela Playstation a pozeral telku = pohyb 0. Vonku sme sa hravali, behavali, na telesnej som isla zomret a celu noc som nespala ked osm vedela ze na druhy den behame 10minutovku (!!). V 16 rokoch ma to zacalo stvat a snazila som cvicit brusaky, atd.nic mi to nepomohlo. Decka sa mi stale vysmievali. Postava sa mi zmenila az okolo 19-20 rokov kedy som zacala chodit do fitka, vela na bicykli (12km denne, zila sm v Dansku kde vsetci chodia na bikoch a behaju, velmi to navnadi cloveka). V skratke,, ked som mala 14-15 rokov, mala som jedny Vianoce 72kg a isla som dole na rekordnych 52 v roku 2009.
Tymto vsetkym chcem povedat, mas 13 rokov, tvoje telo sa vyvija, sportujes vela takze by som sa neobavala. Tvoje telo si mozno robi zasoby, neviem. Urcite sa to ale zmeni neskor (mozno az o 5 alebo 8 rokov) ak ostanes aktivny. Strava robi takisto vela. teraz mam 28r. isla mi vaha trocha hore lebo som jedla cez Vianoce mamine kolace :D, mam 57.4kg.
Takze KEEP CALM a uvidis neskor, o par rokov. :)
A ešte k tým drepom, najprv si pozri ako sa dobre robia, lebo si môžeš pokaziť chrbticu, pri nesprávnom postupe(ANONYM0US)! Čudovali by ste sa, že koľko ľudí robí drepy zle a sťažujú sa na bolesti chrbtice, chodia po vyšetreniach a pritom si to sami zapríčiňujú tým, že sa púšťajú do niečoho čo nemajú aspoň trochu preštudované, áno aj také jednoduché veci ako sú drepy treba vedieť robiť!
Miro123-súhlas. :)
Brucho je vážne OK, keď robím toľko brušákov koľko robím. Niekedy urobím aj viac, ale 600 pre mňa by bolo veľa, lebo mám brucho vycvičené, obvod 60 cm, ale nechcem mať nejaké tehličky veľké alebo niečo také, lebo sa mi to na ženu nehodí...
Prajem všetkým pekný víkend.:D