Ahoj,
viem, že je to fórum skôr o zdraví, ale keďže nikde som nič vhodné nenašiel a som zúfalý, píšem sem. Priateľku som požiadal o ruku v decembri, kúpil som jej zásnubný prsteň s očkom a myslel som si, že týmto je vec vybavená. Po sviatkoch sa však jej rodina začala búriť, že také zásnuby sú o ničom a mali by byť v kruhu rodiny, s tým, že si natiahneme obrúčky, ktoré budeme nosiť rok do svadby. Vyvalil som oči, lebo som nič také dovtedy nepočul a popravde, oči vyvalil aj môj otec, hoci mama o takýchto zvykoch vie. Vraj obrúčky si máme pozrieť spolu, aby som vysondoval aké sa páčia mojej milej a potom ich mám kúpiť ja. Nie je to problém, hoci finančne nie som top, ale nastala u nás dosť ostrá výmena názorov s mojou milou. Mne sa páčia jemné obrúčky nič extra a ona videla u kamarátky niečo na štýl Bulgari (alebo niečo také) a pekné široké, že vraj 7 mm. Mne sa to zdá moc široké a už vôbec netuším aký je ten štýl, lebo v klenotníctvach len pozerajú na mňa a vraj u nás to ani nedostať.
Chcem sa spýtať:
1. je podľa vás takýto zvyk normálny, alebo je to len v rodine priateľky?
2. kto by mal financovať obrúčky?
3. páčia sa vám skôr tenšie, alebo hrubšie?
4. vie niekto niečo o tom štýle?
Vďaka, ak mi pomôžete, lebo ja som už na prášky. Jej rodina na mňa tlačí, chcú to mať začiatkom apríla a ja mám pomaly chuť vycúvať.
Dilema okolo obrúčky
Počula som už o takom zvyku ale u nás doma to nejako neberieme k úvahe. Viem, že veľa ľudí ale tento zvyk normálne dodržiava. Keď moju sestru išiel priateľ požiadať o ruku, dohodli sa rodiny jeho aj jej, že čo im na svadbu kto kúpi a čo si kúpia oni. Takže snubný prsteň jej kúpil on ale ona si ho išla vybrať, kupovali ho u Rýdla. Mne osobne sa skôr páčia tenšie snubné prstienky, také jemné. Moja sestra má tiež tenký a jemný snubný prsteň s kamienkami, je nádherný a elegantný. A o tom štýle neviem vôbec nič :D Vôbec som o tom ešte nepočula..
obrucka sa podla mna ma nosit az po svadbe!
My sme nosili obrúčku tiež 10 mesiacov pred svadbou. Tiež sme to tak chceli, nebol to zvyk ani jednej z našich rodín. Ja som dostala prsteň s očkom do daru od priateľa k narodeninám, čiže nie k zásnubám. Mňa priateľ zasnúbil na spoločnej dovolenke, z Egypta sme už prišli zakrúžkovaní.
My máme obrúčky z bieleho zlata, ja mám v ňom 3 očká z diamantu a sme spokojní. Máme dosť hrubé 8 mm, ale podobne ako tu už niekto písal, sú pohodlné a ani nezbadáš, že ich máš. U nás ich platil priateľ, nesúhlasil, aby sme ich platili napoly, považoval si to za povinnosť.
Podľa mňa nie je nič zvláštne na prianí rodiny tvojej priateľky.
Časom sa musia všetky obrúčky prečistiť, hlavne vzorované a gravírované. My máme gravírované, zanáša sa tam špina, to je fakt, ale my máme zo zlatníctva, kde máme čistenie zadarmo a 5 ročnú záruku.
U nás sme ich kupovali napoly, predsa ich máme obaja. Ja som o tom zvyku už tiež počula, ale nepáči sa mi, tam už zásnubný prsteň stráca význam.
Gravírovanie sa aj mne páči, ale asi si to nakoniec nedáme, bojím sa, že by sa tam ukladala špina časom (i keď zlatníctva väčšinou ponúkajú aj servis, čistenie).. neviem, vy s tým máte aké skúsenosti?
ja tiez neviem nejako prist na chut takymto zvykom.
zasnubny prsten predsa nie je svadobna obrucka, ci? divne zvyky
O tomto zvyku som pocula, ale pride mi to ako zbytocne vyhodenie dalsich penazi. Nenechala by som sa tlacit do niecoho co nechcem a mohla by sa aj cela jej rodina na mna urazit. So snubenicou by som si to odkomunikovala.
Co sa tyka platenia obrucok, tak hovori sa, ze to ma platit zenich, ale ja by som sla so snubencom pol na pol. Tu obrucku by som nosila aj ja, nepaci sa mi, ze by mal vsetko zaplatit on i ked napriklad moja mama tvrdi ako to ma zaplatit muz, ale opakujem sa, ze v tomto ma nezaujima co si kto mysli ci z mojej alebo jeho rodiny :P Obrucky sa mi pacia klasicke jednoduche tenke bez akychkolvek kamienkov a hluposti, vsetko navyse mi pride gycove. Co je ale na obruckach sympaticke, tak to je gravirovanie z ich vnutra ked tam mas meno svojej manzelky. Nikto to nevidi, ale je to pekne a symbolicke.
Tvoja priateľka sa už teraz javí ako dosť majetnícka, takže sa rozhodni ty ako chceš.
Ja som dostala od priateľa zásnubák za 20 eur, tenulinký, strieborný, s malilinkým očkom a bola som šťastná, že som nejaký dostala. Dovtedy som od neho vlastne nič nedostala a aj tak som bola spokojná.
Už som vydatá, síce len 2 mesiace a obrúčku sme vyberali spoločne a financovala som ju ja, lebo môj manžel je nezamestnaný. Bolo mi to jedno kto ju financuje, predsa je naša. Máme opäť strieborné obrúčky, pár stál 200 eur a sme spokojní obaja.
Ja by som ani nechcela také drahé obrúčky, lebo by som sa bála, že ho stratím.