Ahoj,
viem, že je to fórum skôr o zdraví, ale keďže nikde som nič vhodné nenašiel a som zúfalý, píšem sem. Priateľku som požiadal o ruku v decembri, kúpil som jej zásnubný prsteň s očkom a myslel som si, že týmto je vec vybavená. Po sviatkoch sa však jej rodina začala búriť, že také zásnuby sú o ničom a mali by byť v kruhu rodiny, s tým, že si natiahneme obrúčky, ktoré budeme nosiť rok do svadby. Vyvalil som oči, lebo som nič také dovtedy nepočul a popravde, oči vyvalil aj môj otec, hoci mama o takýchto zvykoch vie. Vraj obrúčky si máme pozrieť spolu, aby som vysondoval aké sa páčia mojej milej a potom ich mám kúpiť ja. Nie je to problém, hoci finančne nie som top, ale nastala u nás dosť ostrá výmena názorov s mojou milou. Mne sa páčia jemné obrúčky nič extra a ona videla u kamarátky niečo na štýl Bulgari (alebo niečo také) a pekné široké, že vraj 7 mm. Mne sa to zdá moc široké a už vôbec netuším aký je ten štýl, lebo v klenotníctvach len pozerajú na mňa a vraj u nás to ani nedostať.
Chcem sa spýtať:
1. je podľa vás takýto zvyk normálny, alebo je to len v rodine priateľky?
2. kto by mal financovať obrúčky?
3. páčia sa vám skôr tenšie, alebo hrubšie?
4. vie niekto niečo o tom štýle?
Vďaka, ak mi pomôžete, lebo ja som už na prášky. Jej rodina na mňa tlačí, chcú to mať začiatkom apríla a ja mám pomaly chuť vycúvať.
Dilema okolo obrúčky
Poviem ti asi tak, jedna pravda je aj to, čo tu písal pár riadkov nižšie jeden z nás, že je to komunikácii. Neviem, vy ste sa nikdy o svadbe a rodinných zvykoch nerozprávali?!
Druhá vec je, že podľa mňa sú zbytočné obrúčky, ktoré stoja pomaly viac ako ojazdené auto. Ak na také nemáte, tak vám stačia aj z chirurgickej ocele (mimochodom také máme aj my a sú pekné), ale aspoň spĺňajú svoj účel. Dnes už laik ani nerozlíši biele zlato od striebra a pomaly ani chirurgickú oceľ. Ja neschvaľujem drahé obrúčky a načo sú už dokonca z paládia?
Máš problémy dva. Ten prvý je rodina tvojej milej, ten druhý je tvoja milá samotná. Do zásnub ani do termínu svadby sa vám jej rodina nemá čo starať, je to len na vás. A dosť sa divím tvojej milej jak sa správa, že sa vie pohádať na takú tému, akú jej máš kúpiť obrúčku a ona chce tú z najdrahších, ktoré je ešte aj ťažké zohnať. Iná na jej mieste by bola rada, že ju priateľ požiadal o ruku, dal jej prsteň ale toto čo ona robí sú už fakt nemiestne maniere. Jak keby ťa mala len ako dojnú kravu. Nedivím sa ti, že máš chuť z toho celého vycúvať. Žiadna radosť, žiadna vďačnosť (za snubné prstene), len kritika a ďalšie nároky. Keď chce Bvlgari prsteň, nech si ho kúpi sama. Má maniere ako rozmaznaná princeznička. Neustúp, inak jej tým dáš najavo, že ona môže dupkať nôžkou a ty musíš plniť jej hviezdne maniere, čokoľvek si zmyslí. Načo zbytočne vyhadzovať peniaze za predražené obrúčky, keď tie peniaze sa dajú použiť oveľa zmysluplnejšie. Ak by sa s ňou nedalo dohodnúť a furt by robila cirkus kvôli predraženým prsteňom, je na mieste porozmýšľať, či je toto tá správna osoba pre teba, lebo sa ti ľahko môže stať, že ťa zderie z kože.
Nejaký čas som popri VŠ pracovala ako brigádnička v zlatníctve a poviem Ti, široké obrúčky boli v kurze len o párov, ktoré mali peňazí viac než dosť. Väčšina hľadala jemné obrúčky, mierne vzorované, príp. dámsku s očkom.
Neviem aký si kúpil zásnubný prsteň, ale aj tam sa cena pohybovala od 80 eur - 3000 eur, v závislosti od toho, či boli strieborné, zlaté, alebo z paládia a či boli s diamantom, alebo len s perlou a tak to máš aj pri obrúčkach. Také jemné, jednoduché kúpite už za 250/pár, ale ak túžite po širokých, exkluzívnych, tak Ťa môžu vyjsť aj na 9 tis. eur. Myslím, že obrúčka nemusí byť drahá, aby spĺňala svoj účel.
Ja pochádzam z Gemera a takýto zvyk bol u nás v maďarských rodinách. Väčšinou to neskončilo len pri obrúčkach, ale komplet pri súprave šperkov zo zlata. Takéto zásnuby boli veľmi drahé.
Určite nekupuj obrúčky, povedz, že si si spravil po svojom a hotovo. Má zásnubný prsteň a obrúčky vyberiete ak príde čas spoločne. Kto ich bude platiť je vaša vec, podľa mňa je o.k. platiť ich napolovicu.
To či široké, alebo tenké je vec dohody, ak nemáte na ne, tak si myslím, že dnes je solídny výber aj v tenkých obrúčkach za obstojné ceny (300 eur) a nemusíte mať práve neviem aký vzor a šírku. Na také má dnes málokto.
Ja vôbec netvrdím, že by som zapadol do rodiny dotyčnej, ale dovolím si tvrdiť, že určite by som nezapadol ani do rodiny zakladateľa príspevku.
Vždy je všetko o komunikácii a predpokladám, že pokiaľ dvaja dospejú až k tomu, že uvažujú o svadbe, tak sa už o svadbe doma rozprávali. U nás to aspoň tak bolo. Bavili sme sa o tom aj dvaja medzi sebou, ale aj s rodičmi, budúcimi svokrovcami a vzájomne sme si už vtedy povedali zvyky, predstavy a snažili sa ich nejak zladiť.
Mojím osobným názorom je, že obrúčky by mal hradiť ženích. Už je na každom, či ich kúpi sám, bez vedomia priateľky, alebo spolu, ale hradiť by ich mal chlap. Ja by som nebol pripustil, aby ich hradila moja snúbenica, alebo rodičia, príp. napoly.
Max, podla mna by si mal priatelke povedat, ze sice respektujes, ze oni su vo svojej rodine zvyknuti na nejake tradicie, no tebe tieto postupy nie su velmi blizke a nechces to tak. Ze uz si kupil snubny prsten a to beries tak ze tento krok je krokom vo vasom vztahu, medzi vami dvoma, a nie celou rodinou. Mozno ked jej to takto otvorene povies, tak to ona pochopi.
A este jedna vec - ano, kupil si uz snubny prsten. Tak nech drzia klapacky. Ty si muz a ty si ziadal o ruku. Tak je to podla teba a bodka. Proste niekedy keby sa cela rodina radsej starala o seba. A tvoja draha by sa mala naucit stat pri tebe a nie proti tebe.
Ja osobne by som od svojho partnera nechcela, aby platil vsetko sam. To je taky styl, ze "ja si iba poviem, ake naroky mam a on to ma zaplatit", aj ked jeho tradicia to nie je. Myslim, ze drviva vacsina ludi si urcite nekupuje obrucky za 1000 eur. Cela ta situacia sa mi nepaci, ako to je. Myslim, ze by sa to cele malo najskor ukludnit. Hlavne si to vyjasnite s partnerkou. Nemas ziadne uletene alebo prehnane naroky, ak nechces alebo nemozes len tak akceptovat nieco, co ti je cudzie a mas iny nazor a najviac na to doplatis ty. Laska ma byt na prvom mieste a porozumenie, nie nejake trapne kruzky, z ktorych nechce priatelka a jej rodina ustupit. Je to smutne.
Áno, čítal som ten príspevok a v prvom rade ma napadlo, že ja asi to šťastie nemám, že si môžem dovoliť vyhodiť toľko peňazí. Dnes som sa informoval a také obrúčky z bieleho zlata stoja cca aj cez tisíc eur, takže ja to "neustojím" ako by sa vyjadril pán v nižšie uvedenom príspevku. Nepáči sa mi, že som nútený, aby som kupoval obrúčky a to teraz keď som pred nedávnom kúpil zásnubák. Ja sám sa toho zvyku cudzím. Ďakujem vám za doterajšie rady a budem rád ak sa vyjadríte čo by ste robili, príp. či by to malo byť tak ako sa vyjadril pán NovPet.. Vrelá vďaka.
Vidis, M_AX, predchadzajuci prispevok? Pri jeho citani mi napadlo, ze zrejme su aj taki ludia, ktorym vyhovuje to, co tebe vadi. A tak jednoducho asi iba nezapadas do ich rodiny. Asi vacsina z nas by nezapadla.