Ahoj,
viem, že je to fórum skôr o zdraví, ale keďže nikde som nič vhodné nenašiel a som zúfalý, píšem sem. Priateľku som požiadal o ruku v decembri, kúpil som jej zásnubný prsteň s očkom a myslel som si, že týmto je vec vybavená. Po sviatkoch sa však jej rodina začala búriť, že také zásnuby sú o ničom a mali by byť v kruhu rodiny, s tým, že si natiahneme obrúčky, ktoré budeme nosiť rok do svadby. Vyvalil som oči, lebo som nič také dovtedy nepočul a popravde, oči vyvalil aj môj otec, hoci mama o takýchto zvykoch vie. Vraj obrúčky si máme pozrieť spolu, aby som vysondoval aké sa páčia mojej milej a potom ich mám kúpiť ja. Nie je to problém, hoci finančne nie som top, ale nastala u nás dosť ostrá výmena názorov s mojou milou. Mne sa páčia jemné obrúčky nič extra a ona videla u kamarátky niečo na štýl Bulgari (alebo niečo také) a pekné široké, že vraj 7 mm. Mne sa to zdá moc široké a už vôbec netuším aký je ten štýl, lebo v klenotníctvach len pozerajú na mňa a vraj u nás to ani nedostať.
Chcem sa spýtať:
1. je podľa vás takýto zvyk normálny, alebo je to len v rodine priateľky?
2. kto by mal financovať obrúčky?
3. páčia sa vám skôr tenšie, alebo hrubšie?
4. vie niekto niečo o tom štýle?
Vďaka, ak mi pomôžete, lebo ja som už na prášky. Jej rodina na mňa tlačí, chcú to mať začiatkom apríla a ja mám pomaly chuť vycúvať.
Dilema okolo obrúčky
My nosíme tiež obrúčky a ešte máme pred svadbou. Dôvodom nebolo šetrenie peňazí, ale jednoducho to máme v rodine tak zaužívané a aj my sme to tak chceli. Do svadby nosíme na ľavej ruke, po svadbe na pravej.
Ja som snúbenici prsteň s očkom nekupoval, lebo v našej rodine je nepísané pravidlo, že sa dedí prsteň, zo svokry na nevesty a tak to bolo aj v našom prípade.
My máme 7 mm obrúčky, z paládia a nemyslím si, že sú nepohodlné, alebo extravagantné. Nám sa jednoducho také páčili, tak máme také. My máme na štýl Bvlgari a je to presne ako sa tu už písalo, že sú to 4 kruhy. Inak čím viac kruhov, tým drahšie. Taký štýl obrúčok ani nemôže byť tenký, väčšinou sú 7 - 8 mm.
U nás som obrúčky kupoval ja a to aj z prostého dôvodu, že podľa mňa by ich mal ustáť chlap. Ak už teraz šetríš na obrúčkach, tak radšej ich ani nekupujte.
Nie je namieste sa sťažovať ako vám diktujú pravidlá, jednoducho o tom je komunikácia a všetko sa vydiskutovať.
Mesačný princ - vďaka :)
Calendula
Nikto nepíše nic proti tomu zvyku.Aj ked mne to pride divne nosit obrucky pred svadbou.To je uz ale vec ich dvoch.
Tu ide o to,ze zakladatel pise,ako mu do toho diktuju jej rodicia a dokonca vyberaju dátum oni.Nie je to na nich?Píše,ze ma chut z toho vycuvat.Na margo toho reaguju ludia.Normalne si buduci manzelia vyberaju datum a rozhoduju o organizovani ...ci sa mylim?
A ohľadom financovania rozhodne vy, ak si necháte prispieť, očakávaj ďalšie "dobré rady do života"...
Ahoj, mne sa ten zvyk nepáči, ale už som o ňom počula. Predpokladám že ide o "ušetrenie" na snubnom prsteni a rovno sa kúpia obrúčky. Podľa mňa sú však zásnuby prirodzeným medzikrokom medzi chodením a svadbou, čas, keď sa ešte majú ľudia predsa trocha lepšie spoznať, aj pri plánovaní svadby a jedno s druhým. A aj čas, kedy sa zo vzťahu dá ešte relatívne nezáväzne vycúvať, však aj to sa stáva. Podobne nebudem sa vrhať do bývania po jednom rande, kde je zase medzikrokom chodenie/randenie.. Ja neviem, možno som staromódna, ale naozaj netuším, prečo partneri riešia tieto veci so svojou rodinou a potom nariekajú, že sa im do toho montujú svokrovci z oboch strán. My sme sa zasnúbili doma, v kľude a pohode, žiadne v "rodinnom kruhu", by som sa prepadla. Našim a druhej strane sme len oznámili. A nebolo z toho haló. Ohľadom obrúčok netuším, my ešte kúpené nemáme, snubný mám z bieleho zlata, tak aj obrúčky si tak dáme. V meste, kde bývam, idú obrúčky tak od 350e vyššie z bieleho zlata (krajské mesto). Myslím, že ani veľmi hrubé ani tenké nie sú ideálne, asi aký zlatý stred. Veď choďte si vybrať, poskúšajte. Ale sami, bez mamičky za chrbtom.
Ale, on sa vás nepýtal či sa s ňou má rozísť, alebo nie, ale pýtal sa na radu okolo kúpi obrúčky, nie? Prečo tu chce každý každému diktovať čo má robiť?
Je to normálny zvyk a nielen v Maďarsku, nič zlého na tom nevidím. Ja som vydatá 4 roky a rok pred svadbou sme už mali obrúčky.
Beries si mladu alebo jej rodinu? A ona stoji pri tebe alebo proti tebe?
Chces zalozit rodinu, ktorej hlavou budes ty. Tak sa tak spravaj. S mladou si to vydiskutuj a podla toho sa zariad.
V Maďarsku je zvyk nosiť obrúčky pred svadbou, tam si naťahujú obrúčky na zásnubách. Do svadby ju majú na ľavej ruky, potom na pravej, teda presne opačne ako u nás. Tam som už videla aj Bvlgari obrúčky, ale ako sa už písalo, sú nenormálne drahé a ani nie sú pekné. Väčšinou sú z paládia, alebo striebra, zriedka zo zlata.
Mne sa tiež páčia skôr tenšie a klasické. Čím širšie tým vyzývavejšie a predsa si ich kupujete kvôli sebe a nie okoliu.
Plaťte ich spoločne, je to čistejšia robota, hlavne ak má mladá nároky jak hrom.
Uvažuješ správne, asi je jednoduchšie vycúvať.