21rokov, prvacka na vyske, kedy deti?!

Príspevok v téme: 21rokov, prvacka na vyske, kedy deti?!
jankanorvathova123

ahojte, mam 21 a som prvacka na vyske. ked budem koncit, budem mat skoro 27.. kedy si mam najst pracu, setrit ma byt, a mat deti ? :( zle mi vychadzaju roky, plus som studovala na 5rocnej strednej. som z toho smutna, neviem ako to cele bude :( asi si dam externe studium a najdem si pracu, nech mam nasetrene peniazky ked vYchpdim skolu, a mozeme si s priatelom zalozit rodinu. predsalen babatko cim skor tym lepsie, po 25 roku zivota klesa plodnost.
mam mat obavy, ze som pozadu oprpti mojim inym rovesnikom? najlepsia kamaratka ktora isla na gympel a je mladsia este o par mesiaocv si uz robi bakalara, dost ma to frustruje :(

Lýdia_01

Ja som mala dcéru ako 20 ročná a syna ako 25 ročná. Bolo to síce pred tridsiatimi rokmi a bolo to normálne. VŠ som síce kvôli tehotenstvu zanechala ale neľutujem.
Dnes je doba už kus iná a moja dcéra je ešte slobodná, má síce ukončenú VŠ, ale o dieťati ešte ani len neuvažuje.
Syn má 25, je ženatý druhý rok a teraz čakajú svoje prvé dieťatko. Moja nevesta má tiež 25 rokov, ukončenú VŠ a skôr o tehotenstve ani neuvažovala. Nič nestratila, dokonca ešte aj teraz mám z nich pocit, že sú ešte "deti" na deti. Neviem, či by malo zmysel externé štúdium?!
Mnohí dnes neodkladajú dieťa kvôli zábave, ale kvôli kariére a kvôli tomu, že nie sú dostatočne zabezpečení.

jankahorvathova123

janulienka, dakujem za tvoj nazor a velmi s tebou suhlasim. porovnavat sa to neda. a presne, mladi nie sme vecne... potesila si ma prispevkom, dakujem :)

janulienka789

Ja som sa nikdy necitila nestastna ked som sa doma starala o moju dcerku a rovesnicky sa boli bavit :) Preboha moje dietatko prirovnavat k bezcielnemu vysedavaniu po baroch kde najdete maximalne niekoho na to jedno to je skutocne prirovnanie hodne dnesnej doby. Dnesna doba je sprosta v tom ze kazdy si mysli ze je vecne mlady aj v 35tke potom ma zena problemy a trapi sa. Jasne niekto nema inu moznost chapem materialne zabezpecenie a tak ale narazam hlavne na mentalitu ludia odkladat to mat deti pomaly do 40tky. Ja mam 25 a nelutujem Moje dieta je pre mna skutocne vsetkym a nic by mi ho nenahradilo ani dokonala kariera ani bary a slobodny zivot.

jankahorvathova123

Ernesto ďakujem, velmi si ma potešil a podporil touto správou, napisem ti este ak nevadí :)
tiež nechápem ako mi tu niekto môže pisat - a porovnávať materstvo so sedením v podniku. Nikdy som taká nebola, nepijem, nefajčim, ukážkovo sa učím, mam za sebou kopec kurzov, študovala som strednú aj v zahraničí. Popri škole stale brigádujem a peniažky si odkladam uz na budúcnosť. Kľudne sa mi smejte.. Ale myslím ze to je ovela lepšie ako moji rovesníci ktorí sa napríklad včera boli opit (dokonca kamarátka skončila na výplachu žalúdka ) na Lamavici ekonomov.
a určite mam aj vyššie iq od niektorých ktori ma tu len zhadzuju.. naozaj nerozumiem co je na tom, ako keby to bola najvačšia hrôza v živote co sa mi môže stať, a pritom by to malo patriť k tym najkrajším veciam v živote. Ďakujem Vám za pozitívne príspevky, a ze sa mi snažíte normálne poradiť. uz som dnes myslela ze toto fórum neotvorim, lebo som každým dnom mala z toho horšiu a horšiu nálad

lolinka

Janka nebuď smutná, viem, že sa ti to teraz zdá ako že budeš mať už veľa rokov, ale tak to nie je. Dokonči si školu, celý život budeš za to vďačná, že si sa tak rozhodla. Po škole si môžeš nájsť prácu a stále budeš stíhať mať dieťa do 30-tky. Aspoň pôjdeš na materskú a budeš mať už trocha odrobené a budeš sa mať kam po materskej vrátiť. Do 30-tky máš dobrú plodnosť, tá začína pomaly klesať až po 30-tke, ale aj vtedy mnohé ženy ešte bez problémov otehotnejú, horšie to začína byť až po 35-tke. Napr. moja známa sa začala snažiť o dieťa ako 31-ročná a otehotnela hneď prvý mesiac snaženia. Druhé dieťa mala ako 34-ročná a tiež bez najmenšieho problému. Problém s otehotnením by si mohla mať hlavne vtedy, ak by si trpela endometriózou, alebo ak by si bola nakazená chlamýdiami, čo väčšinou nemá žiadne príznaky, ale spôsobuje zrasty a neplodnosť. Ale aj v týchto prípadoch sa dá pomôcť, aj keby si hneď mala zrasty, stačí jedna operácia kde ti ich odstránia a je po probléme.

pytu

@Ernesto nejdem ta kamenovat :D, mas svoj nazor a to je fajn, akurat ho nemusis az tak tlacit do popredia ze je lepsi ako ostatne. Akurat chcem polemizovat o tom preruseni VS a ist na matersku, ako poznam dost ludi ktori prerusili skolu co i len na jeden rok a potom sa na to vykaslali. A nie je to len o vole, clovek zacne pracovat, ma kopec inych povinnosti takze skola proste ide bokom. A o materskej ani nehovorim, tam bude tolko starosti ze na skolu ani nepomysli. Takze autorka, ak sa rozhodnes dokoncit skolu, sprav najprv to a az potom dieta. Mas cas kludne do 30tky, ako mnohi pisali. Pripadne sprav bc a potom chod na matersku ale rataj s tym ze si dostudovala. Ja si myslim ze autorka je dost chytra na to aby si sama zvazila rizika, pre a proti a sama sa spravne rozhodla.

Ernesto

Pane boze, idem sa dogrcat z tychto prispevkov. Sorry za taky nevrly zaciatok, ale pride OJEDINELY pripad normalne uvazujucej zeny popytat radu a zmetie ju tu zo stola stado, ktore zije dnesnou konzumnou plytkou dobou.

Citujem ukazkovy priklad:
,,Uz si nebudes moct vysedavat v podnikul, v kaviarnach ci v baroch, nebudes moct chodit na zabavy a diskoteky, prist si domov kedy sa ti zachce, ist von kedy sa ti zachce, spat si do 9viatej ci 11nastej."

To je mi teda sakra ale obeta za DIETA. Pane boze, za rodinu. Nebude moct vylihovat v posteli. Normalne odpadavam. Toto je smutna realita dnesnej doby. Slecinky a frajerikovia vysedavajuci v podnikoch, na diskotekach a deti najlepsie po 60ke, ved sa nebudeme obmedzovat, nie? Egoizmus, pohodlie a hlavne ja, ja a len JA - ake typicke.

Autorke temy: uvazujes spravne, nevsimaj si egoisticke stado. Ludstvo je stare tisice a tisice rokov a vzdy zeny rodili prvykrat pred 20. rokom zivota. Bohuzial dnesnou zdegenerovanou dobou, kedy diskoteky, zabavy, podniky a vylihovanie v posteli do 11tej je prednejsie, sa ten vek posuva az ku 30ke. Pozri kolko postihnutych deti sa rodi. Prave takym novopecenym 35 rocnym mamickam. Samozrejme ten posun je sposobeny aj tym, ze dnes si nepostavis trapny pristresok jak pred 2000 rokmi a jedinou starostou je robit deti, ale potrebujes prave tu skolu/pracu/byvanie/peniaze.

Prisla si po radu, tu mas jednu konkretnu ako to mozete urobit: predpokladam, ze studium mas rozdelene na bakalara a inzinierske/magisterske. Urob si bakalara a sup na matersku s kolkymi detmi chces. Dufam, ze priatel je starsi a bude uz pracovat, ked ty skoncis bakalara. V zavislosti od poctu deti budes na materskej X rokov. Po skonceni materskej nastupis na inzinierske studium namiesto prace, kam by si nastupila za normalnych okolnosti. Dokoncis VS, najmladsi ma uz minimalne 4 roky a vuala ides do prace. Ako to vnimaju zamestnavatelia? Cerstva absolventka, ktoru urcite radsej zamestnaju ako tie, ktore hned po skole sli na matersku a su 3 roky po skole a navyse bez praxe /nepouzitelne/. Si zaroven omnoho lahsie zamestnatelna oproti mladsim absolventkam, ktore velmi nechcu brat, lebo "urcite pojdu na matersku".

A este raz: nevsimaj si stado, urcite sa ich dotkne i tento prispevok a ukamenuju ma tu :-) Ked chces konstruktivnu debatu a radu, tak mi kludne napis email, nieco vymyslime - napr v pripade, ze priatel je rovnako stary alebo na inzinierske su tazke prijimacky a nedala by si ich po X rocnej pauze na materskej. Aj to sa da obist, len sa mi tu nechce vymenuvat vsetky hypoteticke situacie :)

A hlavne: nenechaj sa strhnut davom, snazia sa strhnut kazdeho kto aspon trochu vycnieva naspat do svojej priemernosti :-) Oni mozno raz pochopia co je v zivote dolezite, ked skoncia v starobinci a ich jedinacik o nich ani nezakopne a ty budes zit stastne v kruhu svojej rodiny :)

ôôôôô

Nemysli ešte v takomto veku na deti, nelám si mladú hlavičku nad tým. Radšej sa sústreď na školu a na kamarátstva, srandičky a zábavu. To ostatné počká. V dnešnej dobe je už takmer zázrak nájsť na Slovensku takú, čo by rodila skôr ako v 30-tke. S výnimkou diskotékových k...ev rodiacich v 16-tich, samozrejme.

riziko

lebo oni už vychovávajú malých zabijákov a samovrahov. od siesteho roku života. NIežeby som bol proti všetkým imigrantom ale určite je veľa medzi nimi takých ktorí tiahnu do erurópy pre iné účely.
som za pomoc pre ženy a deti ale koľko mladých mužov je medzi utečencami.