Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

IVF

0vecka

bella21 prosim ta nepis sem tieto veci su mi jasne a som ochotny sa tomu zodpovedat ci uz pred sudom alebo v moralnej rovine... nijako ma to neodradza a prosim ta nepis do tejto temy...vobec ma to nezaujma...

ono ked sa hrame na to ze ked pri umelom oplodneni embrio zomrie a to je zle ale ked zomrie prirodnym sposobom je to ok tak ja ti to nijak neberiem... ale ja beriem cloveka az od narodenia a nemam problem s tym ak by kvoli tomu aby sme vynosili jedno 100 zomrie je mi to uplne jedno...

bella21

Počaté dieťa je človekom v najrannejšej fáze svojho vývinu. V momente počatia, keď sa spojí 23 chromozómov DNA otca a 23 chromozómov DNA matky, vzniká nový samostatný život s DNA odlišnou od DNA matky aj otca. Už v tomto momente je dopodrobna jasné všetko o novom človeku: pohlavie, farba očí, vlasov, posadenie hlasu, prípadné rečové vady, typ postavy, tvar nôh (do O,X a pod.), hudobný sluch, mentálne schopnosti, nadanie na jazyky atď atď. Ak zomrie dieťa v období po počatí, zomiera človek. Neznamená to, že nie je človekom len pre to, že sa mu ešte nestačili vyformovať orgány a údy.

Ak teda umelo počnem dieťa, má toto dieťa má právo na život a jeho právo na život sa rovná môjmu právu na život. Ako človek nemôžem rozhodovať o živote inej rovnocennej ľudskej bytosti. Moje právo matky nie je viac ako právo môjho dieťaťa. Bude to možné len vtedy, ak počaté dieťa odľudštím, vezmem mu status človeka a urobím z neho neživú vec, predmet. A to sa dnes masívne deje. Dieťa sa nenazýva svojím pravým menom, ale eufemizmami, ako je zhluk buniek, produkt počatia či telo matky, o ktorom matka môže rozhodovať ako chce.

Príroda je, keď žena počne a nechcene potratí. Ak však umelo počne s tým, že nadbytočné embryá nechá zamraziť a keď ich už nebude potrebovať, nechá ich tak a nestará sa viac čo s nimi bude a oni odumrú, tak to už nie je príroda, to je už úmyselné konanie a z toho vyplývajúca zodpovednosť matky (aj otca). Zásadný rozdiel medzi týmito dvoma prípadmi je teda v miere zavinenia. V prvom prípade žena nemá žiadnu vinu na tom, že dieťa zomrelo, v druhom áno.

Každé počaté dieťa je zázrak. Každé počaté dieťa je neoceniteľný dar a bohatstvo, s ktorým treba zaobchádzať s úctou. Ak teda chcete umelo počať, zabezpečte, aby všetky deti, ktoré boli povolané k životu - teda boli počaté na vaše prianie, prežili - teda vynoste a vychovajte ich všetky. Vtedy bude vaša túžba po dieťati naozaj úprimná a nesebecká.

lolinka

Bella keby neexistovalo IVF, tie deti ktoré sa touto cestou narodia by nikdy nemali šancu na život. A tiež zárodky, ktoré sa neskôr zabijú alebo zahynú samé by nemohli vzniknúť. Ešte to nie sú ľudské bytosti, necítia, nerozmýšľajú, preto ani nebudú vedieť, že niekedy existovali či mohli existovať. A každá žena má možnosť rozhodnúť sa sama. Ak chce, tak môže všetky zárodky vynosiť, nie naraz, ale postupne. Niektoré to síce neprežijú a nenarodia sa, ale to je príroda, ani keď žena otehotnie prirodzenou cestou nie vždy to dieťa vynosí, často ten zárodok sám odumrie ešte na začiatku tehotenstva. Vraj až 1/3 prirodzene splodených zárodkov takto odumrie, často skôr, ako si žena vôbec stihne všimnúť, že je tehotná.

bella21

Smutná pravda o IVF

Aby sa metódou in vitro povolalo k životu jedno dieťa, treba podľa štatistík zničiť ďalších 5-6 ľudských bytostí.

Len málokto nevie, že pri tejto metóde sa oplodňuje viac vajíčok, aby bola šanca na úspech väčšia. Zárodky, ktoré vznikli spojením vajíčok a spermií, sa vkladajú do inkubátorov, pričom už rozdiel + - 0,1 stupeň Celzia tieto zárodky v inkubátore usmrcuje. Nasledujúce dni sa zárodky sledujú a na druhý, tretí alebo piaty deň sa vyberajú zväčša 2 najlepšie zárodky - podľa rýchlosti vývinu zárodku, symetrickosti buniek a zrnitosti. Nadpočetné - nevybrané zárodky sa zmrazujú kryokonzerváciou. Zmrazené ľudské zárodky je možné uchovávať pri teplote tekutého dusíka dlhé roky. Nie je to však doba zmrazenia, ktorá je podstatná ale samotný proces zmrazovania a rozmrazovania, pri ktorom väčšina zárodkov jednoducho zahynie. Štatisticky zahynie počas kryokonzervácie 70-90 % ľudských zárodkov.

Po výbere 2 najlepších zárodkov sa uskutočňuje ich prenesenie do dutiny maternice - tzv. embryotransfer. Žena si po 14 dňoch urobí tehotenský test, na základe ktorého zistí, či sa umelé oplodnenie podarilo. Ak nie, vtedy si lekár spomenie na zmrazené zárodky. Pri transfere zmrazených zárodkov je v porovnaní s "čerstvými" zárodkami šanca na úspech (=narodenie zdravého dieťaťa) minimálna.

Keby sa metóda in vitro vykonávala na jednom folikule s jedným vajíčkom, šanca na úspech by bola menšia ako 5 %, pričom platba za in vitro by bola tá istá. Z tohto dôvodu musia centrá asistovanej reprodukcie dosahovať vyššie percento úspešnosti. Priemerná "úspešnosť" metódy in vitro v Európe predstavuje približne 28 %. Pre dosiahnutie tohto % je potrebne pomocou liekov stimulovať u ženy tvorbu 6 - 19 vajíčok, čím dochádza k tzv. hyperstimulačnému syndrómu.

Čo sa týka samotného transferu, bolo preukázané, že pre výber 2 najlepších zárodkov je potrebné mať k dispozícii 6-8 zárodkov. Rovnako štatisticky sa dokázalo, že do dutiny maternice je najlepšie preniesť 2 zárodky. Ak sa prenesú 3-4 zárodky, šanca na otehotnenie sa zvyšuje, no zároveň rastie aj riziko viacpočetného tehotenstva, ktorému vždy hrozí, že sa skončí predčasne.

Sú páry, ktoré prichádzajú na IVF opakovane. Doterajšie neúspešné pokusy ich stáli nemalé prostriedky - lekár sa dostáva pod tlak a rozhodne sa preniesť do maternice napr. 4 zárodky. Stáva sa, že pri predchádzajúcich pokusoch sa neujal ani jeden ľudský zárodok a teraz zrazu všetky. Opäť je tu problém - riziko nedonosenia, samovoľného potratu. Medicína má riešenie aj na túto situáciu - tzv. embryoredukciu. Dva plody sa z maternice odstránia - zabijú a zostávajúce dvojičky majú vyššu šancu na donosenie. Pochopiteľne, medicína sa týmto nechváli ...

Po tomto sa nedá nesúhlasiť s vyjadrením, že in vitro je metódou "život za život". Takto "získané" dieťa je donosené a narodené len za cenu smrti iných ľudských bytostí - jeho vlastných súrodencov. Život tak nie je pre všetky deti, len tie 1-2 vyvolené :(

Joleen

Zapchate moze byt z eoznych odovod moze sa to samo odopchat mozu to lelari otvorit mozne je vsetko a ked je to zapchate z dovodu zapalu to neotvoria tak istava ivf

0vecka

Joleen my mame obaja 30 a ziadne problem... ale tu priechodnost sme nedali testnut a ani neplanujeme ziadne invazivne vysetrenia. Co som pocul tak zevraj ak su zapchate tak tam aj tak odporucaju IFV takze nechapem aky to ma zmysel...Len ten ze ak je to zpachate tak vieme ze sa to prirodzene nepodari.. aj ked kolega mi vravel ze jeho zena to mala zapachate a same sa to odopchalo...

Joleen

U kazdej zene je to inak treba brat do uvahy vsetko co sa toho tyka v akom psychickom rozpoloheni je zena, odkedy to skusaju, aky maju ku tomu postoj, v akom zdrsvotnom stave je zena a dalsich faktorov podla coho lekari nevedia povedat napr ok vam sa to podari ihneď po prvom ivf bez akych kolvek komplikacii chapes? Mam znamu co to ma za sebou vysetrenie priechodnosti, odber vajickov a vpichnutie uz oplodneneho vajicka bez akych kolvek problemov a komplikacii. Jednym to potrva a jednym sa to ihned podari

0vecka

Joleen je to mozne az tak som to nestudoval... bohuzial nam nikto nevedel percentualne vyjadrit rizika... co mi pride dost slabe...