Mladé rodiny a bývanie

Príspevok v téme: Mladé rodiny a bývanie
diskusia

Predstavte si, že bývate v malom byte, ktorý máte v prenájme, a chceli by ste ísť do väčšieho (najlepšie "vlastného"), lebo si chcete založiť rodinu. V prenajatom byte je málo miesta pre ďalšieho člena, ale zároveň prenájom väčšieho bytu je drahší. U rodiny miesto nie je, čiže pripadá do úvahy len hypotéka (ak nám ju schvália) alebo ďalší drahý prenájom.

Čo by ste robili? Ako to riešiť? Je nejaká iná možnosť ešte? Ako dnes žijú dnes mladé rodinky? Dieťa až v 30+? 35+?

ivobrick

Beru, nemaju na vyber (podla logiky je podnajom uplna hlupost), ak teda, ako moj stryko vravi, neuzavreli obchod s tym najlepsim obchodnikom..

Znami si vzali 49000E uver.
22000E prerobenie.
Do toho materska.
Obaja VS, 30, typek "vraj" zarobi do 700E - comu ja osobne neverim.
Ako to zvladaju? Z odretymi usami, zatial, podla mna, a cisel.
Obaja rovnaka skola a odbor, praca, resp. praca aj na dohodu (projekt) je ziadana a cenena.
Na BA to neni az take strasne..

diskusia

Riešim to, že ako dnes žijú mladé rodiny, či si berú hypotéky, alebo to riešia nejak inak, a ak si berú hypotéky, ako to zvládajú a či neľutujú. Môžeš si všimnúť niekde nižšie v komentári, že som sa nepýtala na to, či mi vyjde hypo a koľko, to by som sa nepýtala na fóre.

ivobrick

Neviem co tu stale riesis.. Obehaj si banky kde to vyde najlepsie, vezmi uver a kup byt (nie uver poskytovany nimi.. realitkou alebo cimkolvek).
Tu na nete sa nedozvies nic, aj tie "kalkulacky" na bankovych strankach su hluposti, kedze predpokladam ze splatku vypocitavaju nizsiu na zaciatku uveru (statny prispevok).
Takze rovno do banky za poradcom, nech to prerata, ceny zavisia na tom kde byvas.
Radsej viac rokov a mensia splatka, aby ste to utiahli ked budes doma na materskej.

diskusia

Takže je podľa teba lepšie, ak sa 4-členná rodina tlačí v 1-izbovom prenajatom byte namiesto 3-izbového na hypotéku?

Mesačný princ

V dnešnej dobe by som sa nezadĺžil ani keby čo bolo. Prikrývať by ste sa mali takou perinou, na akú máte, pretože môžete mať neskôr problémy. A tiež platiť celý život niečo a potom umrieť je dosť.... Radšej budem žiť v prenájme, ako celý život dávať všetky peniaze na dom, auto, poistky a ledva budem mať na chlieb. Ako nič v zlom ale toto podľa mňa nie je život. A hovorte si čo chcete.

diskusia

A čo príspevok štátu pre mladých? Oplatí sa, nie? Neovládam to úplne, ale vtedy je povinná fixácia 5 rokov. Dá sa to skĺbiť nejak a fix na dlhšie?

0vecka

inak to co tu pisali ini je pravda. taketo nizke uroky uz tak skoro nebudu preto sa oplati zobrat uver teraz s nejakou fixaciou asopn na 10 rokov....

Filip TT

Nezostava mi ine, len vam popriat, aby ste vo svojom odhodlani vytrvali.

Pripadne sem prosim niekedy napis, ako sa vam dari :)

diskusia

Manželstvo je pre mňa len doplnok, napríklad, aby sme boli rodina pod jedným priezviskom a pod. Nič to nemení na tom, že do svojho vzťahu dávam všetko a rátam s tým, že už budeme spolu navždy...