Mladé rodiny a bývanie

Príspevok v téme: Mladé rodiny a bývanie
diskusia

Predstavte si, že bývate v malom byte, ktorý máte v prenájme, a chceli by ste ísť do väčšieho (najlepšie "vlastného"), lebo si chcete založiť rodinu. V prenajatom byte je málo miesta pre ďalšieho člena, ale zároveň prenájom väčšieho bytu je drahší. U rodiny miesto nie je, čiže pripadá do úvahy len hypotéka (ak nám ju schvália) alebo ďalší drahý prenájom.

Čo by ste robili? Ako to riešiť? Je nejaká iná možnosť ešte? Ako dnes žijú dnes mladé rodinky? Dieťa až v 30+? 35+?

Filip TT

Manzelstvo teda u teba nie je bezpodmienecny slub, ale su tam podmienky. Potom je to naozaj len list, ktory to o nieco komplikuje.

To je ten rozdiel.

Iste, moze nakoniec stroskotat aj manzelstvo, do ktoreho vstupovali obaja s tym, ze je nerozlucne za ziadnych okolnosti, nie len ked to vyjde. Ale aspon isli do toho s tym, ze je to nerozlucne. Jednoducho boli pripraveni obetovat pre to vsetko a to je prave ten postoj, ktory manzelstvo vyzaduje, aby prezilo.

diskusia

Myslím si, že to bude pre mňa rovnako vážne aj po svadbe, o nič viac. Ja som aj za rozvod, ak je potrebný, ak sa rozvráti vzťah, čiže manželstvo nie je pre mňa dôvod zotrvávať, pokiaľ niečo nefunguje. Akurát sa zase komplikuje odchod. To si mal na mysli asi, že zostať spolu aj v tom zlom, ale aj bez lásky? S týmto sa nestotožňujem. Videla som niekoľko nefunkčných manželstiev a zdalo by sa mi vhodnejšie, keby skončili. Tu sa nám pravdepodobne rozchádzajú názory, hoci dúfam, že to môj prípad nikdy nebude...

Aha, jasné, tak si to myslel s tou vyživovacou povinnosťou.

Filip TT

diskusia ano - rozpravas o rodine zhanas byvanie, takze vidim, ze to myslis vazne.

Ale vies - myslis to vazne teraz. Sila vztahu sa preveri v krizach. Vtedy si mozes zrazu spomenut, ze manzelia nie ste. Hovoria, ze na lasku papier netreba. Ale v dlhodobom vztahu su emocie len podpora. Pevnost spociva vo VEDOMOM rozhodnuti. A to je prave ta verejna prisaha.

Keby som o sobasi rozpraval ako veriaci, tak poviem, ze je to slub pred Bohom a Bozi prislub pomoci v tomto celozivotnom poslani.

A ta vyzivovacia povinnost nie je na deti, ale na partnera.

diskusia

Vernosť sme si sľúbili neoficiálne, veci máme spoločné - každý niečím prispel, živiť deti je povinnosť rodičov aj nezobratých. Veriaci väčšinou prikladajú váhu takým veciam ako sú oficálne dokumenty, my nie. To už záleží na tom, ako je kto nastavený.

Mne tiež z toho všetkého vychádza najlepšie hypotéka, lebo za rovnakú mesačnú splátku môžem bývať vo vlastnom väčšom alebo v prenajatom menšom.

Filip TT

Ti prajem dobreho manzela, Rudolf. :)

Tiez som viezol manzelku v nedelu rano po svadbe s taskami k nam domov. Romantika... :)

Filip TT

Pri dnesnych urokoch by som zvolil hypoteku. Dlzoba je vzdy risk, ale aj v podnajme, ked neplatis ides von z bytu. Smerujeme ku generacii dochodcov, ktori budu musiet z dochodku platit aj podnajom a to nebude take easy....

@Sob Rudolf - mozem sa opytat - ako to nakoniec s tebou dopadlo? Byvas s partnerom v tvojom byte? Inak ja poznam dost chalanov, co mali vlastne byvanie (s hypotekou) este pred vztahom, no ale to je BA.