Mladé rodiny a bývanie

Príspevok v téme: Mladé rodiny a bývanie
diskusia

Predstavte si, že bývate v malom byte, ktorý máte v prenájme, a chceli by ste ísť do väčšieho (najlepšie "vlastného"), lebo si chcete založiť rodinu. V prenajatom byte je málo miesta pre ďalšieho člena, ale zároveň prenájom väčšieho bytu je drahší. U rodiny miesto nie je, čiže pripadá do úvahy len hypotéka (ak nám ju schvália) alebo ďalší drahý prenájom.

Čo by ste robili? Ako to riešiť? Je nejaká iná možnosť ešte? Ako dnes žijú dnes mladé rodinky? Dieťa až v 30+? 35+?

sob rudolf

Súhlasím s tým, že treba radšej investovať do svojho ako do cudzieho bývania. Ja som si brala hypotéku ako 25ročná a to úplne sama. Ak by som do toho mala ísť až s partnerom, tak neviem-neviem. Všetci moji partneri opakovali tú istú mantru: najprv vzťah, potom rodina, neskôr vlastné bývanie. Aj keď mali už štyridsiatku na krku, ach jaj! Vlastne ľutujem, že som do hypotéky nešla skôr, najlepšie hneď po vysokej škole.

kafe

Drvivá väčšina párov čo poznám (asi 25), splácajú hypotéku. Dva páry odišli spolu na nejaký čas von, zarobili si, kúpili/vyplatili z bytu súrodencov a majú. Takže určite existuje aj iná možnosť, nie len hypo a podnájom.

diskusia

Moriarty, súhlasím. Keď investovať, tak do vlastného a nie do cudzieho.

adr1a., áno, musíme sa nejak prispôsobiť dobe a okolnostiam, zbytočne sa budeme rozčuľovať. Treba hľadať spôsoby, ako sa to dá zvládnuť.

adr1a.

Toto je tak sk....doba. Ti co maju kde byvat aj viac nez je im treba su sami, ti co chcu mat deti nemaju nechcu ci nemozu mat, ti co aj chcu pracovat tak nemozu ci nemaju kde, ti co si zdravie nevazia su zdravi, co chcu zit tak im to nie je dane dopriate, zas taki co chcu umriet nevazia si zivot ti tu budu oxidovat jak matuzalemovia, co chcu studovat a maju na to nemozu si to neraz dovolit, ai ai)) a takto sa da pokracovat do rana po vsetkych strankach sferach a oblastiach. To su tie Murphyho zakony a zivotne ci osudove paradoxy) Ja osobne by do hypo nesla ale zas niektori ine moznosti nemaju. Ja sa celkovo desim dakych zavazkov na 20 30 ai rokov))

Moriarty

Chcel by som len poradiť tým čo sa hrnú do bývania s niekým nech ten byt/dom je na obidvoch lebo po tom po pár rokoch môžu ostať iba oči pre plač ked príde rozchod a nie ste manželia bohužial dnes to tak býva dotyčná s niekým si kúpia byť napísaný iba naňho ona a jej rodina do bytu dosť investujú a on si potom nájde inú a potom to už iba na nom či jej dačo dá.

mam56

A ešte si poďme ponadávať na istú skupinu. Že nerobia a majú sa dobre. Mali by sme si ponadávať skôr sami na seba a nie na nich.
Zaujímavé, že keď som bol bez práce, tak som dostával 62 eur a viac ani prd. To už my ako majorita nemáme právo na slušný život počas obdobia, keď prídeme o prácu??? Tu je pes zakopaný.
Ja viem veľmi dobre o čom hovorím, lebo som o tom veľmi dobre informovaný.
Tak nadávame na nich, že ich dobre platíme, pričom súčasne sebe nedoprajeme? Was ist das Harvepino?:-)
Ja by som nemal problém pobehať po meste s metlou a zodvihnúť dva špaky počas "pracovnej" doby.
It´s all an illusion......

mam56

Je to všetko o tom ako sa stať otrokom peňazí, resp. ako sa stať otrokom ako byť zotročený mamonou.
Nechápem, prečo sa nestavajú nájomné byty, ale väčšina musí platiť drahé hypotéky, pritom nikto nevie, kedy poletí z práce.
Však keď tu máme toľko automobiliek, tak kde sú tie peniaze, z daní? Neviem, možno platia dosť.
Je tu nejaká chyba v systéme. Niečo je tu podivné. Mám aspoň také silné tušenie.
Niečo v tomto našom systéme sa musí zmeniť, čo nie je dobre nastavené.
Žijeme v socializme, či v kapitalizme, či kde to sme?
Podľa mňa je zásadné to, že sme ešte stále v nejakom MEDZIOBDOBÍ a treba pomôcť ľuďom, aby si zmýšľanie kapitalizmu osvojili. Ľuďom treba v tom pomôcť a nie len vyberať pokuty a dane. Toto nie je správna politika.
Jedno, čo som si všimol je, že či už bohatí alebo chudobní, majú len jeden bazálny problém. Nemajú peniaze.
Úspech o myslení, nie o reštrikciách.
Je normálne to, že človeka hlásia každý deň jak hluchí? To je čo za taktika? Majte si ten vodičák. Strčte si ho za klobúk. Aspoň vám už nebudem musieť platiť tie "nápravno-výchovne" pokuty.
Fu.ked smiešne... Vychovávať dospelých ľudí...
Jak v Kocúrkove.
Pije, nepije? Jáj, Bože, po.akám sa. Keď chcem, tak si vypijem, je to moja vec a nie vaša.
"Bože, chudák, jak pije, isto ho niečo trápi" - také pizzoviny. Nič ma netrápi a ani netrápilo. Seriem na všetko, aj na Vašu liečbu a Vaše puritánske rečičky.
Lepšie je byť nejaký ako nijaký.
Do not enter into our heads!!!
A stále sa riešia tie isté chu.oviny. Ach, utečenci (však ich tu nemáme) a kde robíš? Čo robíš? Koľko zarobíš? Koľko hodín robíš? Však ty nič nerobíš a my musíme robiť. Každý sa len ľutuje jak malé decko. A ja som hladný, ešte som neobedoval, nemôžem vás obslúžiť. Teraz okolo obeda Vás mám vybaviť???
To je čo? Kindergarten, či čo?
Treba sa pýtať: kde ideš a nie kde robíš.
A ešte som podľa vás aj chorý. Však ďakujem. Mám sa sťažovať. Peniaze však dávam chudobným, nepotrebujem tých vašich pár eur.
Prepáčte, nechal som sa uniesť.
A čo sa týka štrajkov. Neviem, ja som už stratil pojem o realite dávno, ale mesiac pred voľbami štrajkovať aj mne príde dosť uletené.
To nebolo lepšie obdobie na štrajk, napr. počas prázdnin???
Či vám to niekto nadpomenul, že teraz to bude dobré?
Ja sa nezastávam nikoho, len hovorím, čo si myslím.

N-ika

Hypoteka je poistena - v pripade invalidity alebo smrti banka odpusti zvysne splatky. Manzel je poisteny a kebyze sa mu nieco stane a pride o pracu tak sa hypo vyplati sama.
Uver pre mladych je blbost, pretoze banka si tie chybajuce percentaprida inde. Nam ratali uver aj s prispevkom pre mladych aj zvlast a ten druhy vysiel menej. Za dalsie, teraz su tak nizke uroky, ze sa hypoteky oplatia.
A za dalsie, nie je nad to, byvat vo svojom. A co najdalej od svokry :-) aj ked maju domisko pre styri rodiny, radsej si budem splacat hypo za nas trojizbak :-D

0vecka

diskusia teraz mame 30... ale niesme dobry priklad lebo nieco sme zdedili a obaja zarabame nadpriemerne... akoze mame v tomto stastie...