Núdzový režim tela je iba fáma

Príspevok v téme: Núdzový režim tela je iba fáma
danuta

Len by som chcela upozornit vsetkych ktori v poslednej dobe velmi radi tvrdia ze dovod preco niekto nechudne je urcite to ze malo je a telo ide na nudzovy rezim. Uvedomte sa a nedavajte nezmyselne rady! Preco anorekticky ktore nejedia takmer nic rapidne chudnu? Nemali by priberat? Pravda je taka, ze kazdy clovek je iny! Ja nechudnem ani pri 1200kcal denne a mozem sa aj roztrhat! Chudnem az ked idem pod 600 takze prestante s tymi kvazi radami nic take ako nudzovy rezim, krizovy rezim a podobne nikdy neexistoval ani nebude, pretoze vsetky deti z Afriky by boli tlste a Victoria Beckham so svojimi jedlami velkosti dlane tiez. Len tolko som chcela. Ak Vam to nejde, treba pridat este viac pohybu a MENEJ jest, je to jednoduche, cele chudnutie je iba rovnica PRIJEM a VYDAJ. Bohuzial niekomu staci vylucit cukor a muku, niekto bude potit krv a to uz neovplyvnime...

odpovedam

kaloria, ano, dietny a fitness priemysel sa snazi zarabat. Ale to kazdy priemysel. Ani ty asi nepracujes zadarmo. Ale nenahovarajme si, ze obezita a z nej vyplyvajuce choroby a problemy su v poriadku. Existuju aj relevantne a overene postupy vo vyzive, ale tam treba siahnut po inych zdrojoch, nie popularnych.

kaloria5678

No ved ja to tiez vravim, vsetci robia z chudnutia taku obrovsku vedu, ale pozrite sa na fotky ludi z koncentraku...Ja vam garantujem ze ani jeden tam nemal nadvahu, dokonca ani ti s "ochorenim stitnej zlazy"...
Holt chudnutie je hlavne dobry biznis. Knihy, navody, pripravky, treneri, kury, fitka, zarucene komplikovane jedine spravne postupy.... Robte z toho hlavne poriadnu vedu, budte maximalne pohodlni a platte "odbornikom"... Ved cim viac zaplatite a cim viac knih o tom precitate tym viac a bezbolestnejsie schudnete

odpovedam

Asi si to nepochopila. jasne, ze nedava zmysel, ze ti, co zacnu jest menej, priberu. Ide o to, ze priberu nasledne, ked zacnu jest "normalne". Dala som si tu namahu, pozrela som si asi 6 studii. Existuje iba jedna jedina studia na svete - z etickych dovodov - ktora longitudalne skumala zmenu hmotnosti pri extremne nizkm kalorickom prijme. Ludia chudli, ale akonahle zacali jest primerane svojmu TDEE, nasledujuce roky nevedeli kontrolovat svoju hmotnost a neustale priberali.

V pripade kalorickeho prijmu pod uroven BMR je problemom hlavne malnutricia, ludom museli byt umelo dodavane suplementy mikronutrientov, inak by umreli. Nehovoriac o tom, ze stracali vela svalovej hmoty. Toto je dovod, preco sa neodporuca ist dlhodobo pod BMR. Metabolizmus sa spomalil pri hladovani az o 40% a zosilnel istinkt hladania potravy, co malo negativny dopad na psychiku hladujucich. navyse, koli setreniu energie sa "vypli" reprodukcne organy, fungovanie hormonalnej sustavy slo na uplne minimum a vypli sa aj niektore ine telesne funkcie. - toto je realny nudzovy rezim.

Akokolvek sa na to divam, nie je na tom nic zdrave. Ano, da sa tak chudnut, ale za cenu poskodenia zdravia. ziadna zo studii nevyvratila, ze takto sa chudnut dlhodobo da, vyvratila mytus o zruteni metabolizmu (ten sa "len" extremne spomali), no potvrdila v niektorych pripadoch fatalne dosledky na zdravie. Preco radsej nechdunut pre zdravie a nie proti nemu?