Treti den viem,ze mam rakovinu.Neviem,ci vobec mozem verit,ze sa z toho dostanem,aku liecbu mam zvolit,ci operovat,ozarovat,alebo nieco skusat sama.Mam nador na prsniku a lymfy pod pazou zasiahnute.Ani kam mam dalej ist aby som si zvolila spravne ,netusim.Povedal mi dr.po mamogr.a ultrazvuku,ze si mam vybrat kam chcem v BA.A ja neviem o tom nic.Nechcem operaciu,chcem najskor nieco robit sama.Neviem,ci cas hra proti mne,alebo mam hupky utekat rezat....33mmx25mm a drobne hrcky v podpazusi.Kto ma skusenost ,nech mi napise.Tolko sa toho pise,ze neviem,co dalej.Preto ak ma niekto osobnu skusenost,budem rada,ak mi napise.
Mam rakovinu
a co mienis teraz robit?
Myslela som,ze uz sem nenapisem.Ale neda mi napisat,ako sa po prvej chemo citim......a nikdy viac,nech si tie statistiky aj zaramuju..Ked som prisla ani nie dva mesiace,ze mam hrcku,iba som citila,ze je.Nic viac.Citila som sa zdravy clovek,ktorybeha,skace uteka,napriek mojim 53 rokom a v plavani tromfne kdejakeho mladika.......Dnes ledva leziem do wcka,zaludok mam jak kamen tazky,biely jazyk plny aft,aj hrdlo povlecene cele biele,creva ,no asi katastrofa,kedze stale hnackujem.Kazde susto ma boli a nohy mam jak vypozicane...Nezvelicujem.Boli ma komplet vsetko,zuby,kosti,vystipany zadok.Ak sa z tohoto dostanem,nejakym zazrakom sa nebudem citit ako na poslednych nohach,tak dam vediet.A onkologov uz nechcem v zivote vidiet.Chcela som aby mi vybrali hrcku a nie ma znicili s chemo,pri krasnom krvnom obraze a ziadnych zvysenych onkomarkeroch.4 male hrcky na CT hrudnika 1 mm-4mm velkosti,co moze byt hocico ine,iba hypoteticky sposobili,ze mam za sebou chemo a rodine ,kedze povedali,ze coskoro zomrem,bez tejto liecby,tvrdo isla po mne ,nech to podstupim....Opakujem,hrcky mam nezoperovane,ale keby mi teraz povedali,ze ich budeme po druhej chemo operovat,co aj povedali,tak to nezvladnem,tak som slaba.....Nech si hovori,kto chce,co chce,neverim tejto liecbe,ked mi je na skapanie uz siedmi den....Som zvedava,aku budem mat teraz krv.......
Predpokladom dovoleného poskytnutia zdravotnej starostlivosti, v tomto prípade chemoterapie, je informovaný súhlas pacienta (§4 ods.4 zákona č. 576/2004 o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ďalej len „zákon o zdravotnej starostlivosti“), ktorému predchádzalo zrozumiteľné poučenie. V rámci neho Vás ošetrujúci zdravotnícky pracovník musí oboznámiť okrem iného aj s rizikami prípadného odmietnutia zdravotného výkonu (§6 ods.1 zákona o zdravotnej starostlivosti). Ako pacient máte právo odmietnuť chemoterapiu (poskytnutie zdravotnej starostlivosti), prípadne kedykoľvek slobodne odvolať už udelený informovaný súhlas (§6 ods.8 zákona o zdravotnej starostlivosti), čo sa musí zaznamenať v zdravotnej dokumentácii (§6 ods.10 zákona o zdravotnej starostlivosti ).
Zákon vám garantuje právo odmietnuť poskytovanú zdravotnú starostlivosť (§11 ods.8 zákon o zdravotnej starostlivosti) za čo Vás lekár nesmie akýmkoľvek spôsobom postihovať alebo znevýhodňovať (§11 ods.5 zákona o zdravotnej starostlivosti). Taktiež platí, že poskytovateľ nemôže odstúpiť od dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti z dôvodu, že ste odvolali resp. neudelili súhlas s chemoterapiou. Dôvody odstúpenia od dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti na strane poskytovateľa totiž taxatívne upravuje §12 ods.9 zákon o zdravotnej starostlivosti. Ak by aj došlo k odmietnutiu/odstúpeniu od dohody nie je tým dotknuté Vaše právo na poskytnutie neodkladnej starostlivosti (§12 ods.6 zákona o zdravotnej starostlivosti).
Dobry,chcem sa spytat,niekoho,co sa vyzna..Ak teraz odmietnem chemoterapiu,po vcerajsom zazitku,kedy som ju dostala....,ci mi bude poistovna hradit vysetrenia,ktore suvisia s pozorovanim velkosti nadoru,rozboru krvy a tak...A Asis,utoky si nechaj,ustrachany je kazdy a rozhodovat sa moze kazdy po svojom...Ked som videla tych voskovo zltych ludi,bez vlasov a znicenym travenim,cize zaludkom,ci znicenymi vlasmi a kostnou drenou,mam pochybnost.i.Svoje hrdinstvo si nechaj,ja mam uz tiez nejake hoci nevydarene skusenosti uz za sebou,ale aj ustretovych lekarov,zopar,co mi v zivite pomohli.Mam uz aj operaciu prsnika,este z rannej mladosti,tak pomohli.A rozhodujemesa aj tak sami,pretoze vsetko podpisujeme a aj ked sme to nestudovali,sme rozhodujuci my sami.Preto ,ak tu citam na fore,napr.ze alternativny liecitel ,nema zodpovednost,tak je to to iste,pretoze na sude,ak niekto cosi take si dovoli,tak uz ajtak mrtvy nevstanu a poskodenia zdravia su nenavratne.A povecine si aj tak nicim nepomozu...Ze lekari robia,co ich naucili,je jasne,otazka je,ci sa ucia to ,co je najaktualnejsie a zozbierane z celeho sveta a kedy to pride do praxe.Nepbudem pisat o tom,ci z toho ma ktosi uzitok.Ludstvo niektore poznatky dlho ignoruje,co vidime z historie....Vid umyvanie ruk porodnikov,trvalo desiatky,mozno aj stovky rokov a ten co na to prisiel,ze idu rovno z patologie k zenam rodickam,bol vyhodeny a jesitny lekari urazeny.Hoci to zdanlivo nesuvisi,je to na zamyslenie....co sme to za natury.Tymto sa nechcem dotknut lekarov,ci medikov,ktori
v najlepsej snahe pomahaju ym,co sa naucili a vydreli si diplom a sami sa stretavaju denne s pacientami,ktorym nevedia pomoct.Mnohi su citlivi a mozu svojou pracou ,ktoru si vybrali tiez velmi trpiet.Ludia su rozne povahy,aj medzi lekarmi....A nebojim sa ani rezu,mam za sebou UZ VSELICO....Aj kopu omylov a zbytocnej operacie ,co som uz predtym pisala.Nepisem tu,aby ma tu niekto osocoval,alebo mal za slabocha.Mozno mam toho za sebou viac,ako Ty,ale ja nikoho neosocujem.Pisem,len co zazivam,vidim a uvazujem a kladiem otazky sebe aj lekarovi,to je normalne.....Tak ,ked vidim,ze sa vsetko meni,aj zhodou nahod ,a nejde sa podla planu z cisto hypotetickych domienok,ze mam metastazy na plucach ,kde mam 1 mm gulicky,ktore predsa nemoze s urcitostou bez vzorky odhadnut ziadny orly zrak,tak ma mrzzi,ze to,co mam podazou na pristupnom mieste mi neberu acakam dalej,mam chemo ,aoperacie odlozenu....A mozno,mi chemo nic s nadorom v prsniku,nic neurobi a budesi rast apojde dole cely...Tak je normalka,ze nad tym premyslam,aj ked aj tu,je to aj o tolerancii tu na fore q utuky by mali byt stranou....Nie je kazdy hrdina,co na vsetko pristupi a berie to za hrdinstvo.....Tiez nechapem,co som aj onk.povedala,ze co hovori na ine moznosti,ako tie vseobecne zauzivane.....Pohlad nechapavy,ze co to preboha chcem za odpoved....Tak ak niekto odmietne liecbu a ide svojou inou cestou,mna keby som bola lekar,by ma aspon mala vzorka zaujimala,ved maju tel.cisla,ze ako sa im dari...Viem,ze to je cosi nadramec, viem,ze lekari..to povolanie je byt vecnym studentom....Neviem,ale je mi smutno,po tom,akych pacientov tam stretam.....Mam teraz zdravotny problem a tak viac premyslam.....o sebe ,aj o moznostiach ,aj o inych pacientoch a ako si pomoct,napr v Nitre davaju pri chemo chlad.ciapky a vraj to chrani korienky vlasov,ale to len naokraj......Tak sem pisem,lebo ma to zaujima a tiez,lebo si myslim,ze mi to pomaha,sa vyrozpravat.A nie pre to,aby ma tu niekto kritizoval.Ak takym vadim,prosim nerieste ma...a Dakujem trpezlivym a tym,co mi radia....Vsetko dobre zelam.
Jana53, postav sa konečne tej rakovine zoči-voči, nie si prvá ani posledná, čo má nádor v prsníku, mám pocit, že kam sa pozriem, všade je nejaká rakovina. Ja tiež nie som výnimka - pred 5 rokmi mi tiež na MMG zistili nádor, našťastie v počiatočnom štádiu, tiež sa mi v tom okamihu zrútil svet. Okamžite operácia, CHT a RT. Všetko to som bez problémov zvládla, ani ma nenapadlo to odmietnuť. Tiež som sa bála, ako na tom budem po liečbe, ale chvalabohu nič sa nestalo, žijem ako predtým, teším sa zo všetkého pekného, čo zažijem. Keď čítam tie tvoje príspevky, mám pocit, že si jedna ustráchaná žena, ktorá nevie prijať realitu a len tu vyplakáva, namiesto toho, aby niečo so sebou urobila a rýchlo.
Rodina ťa potrebuje, tak prestaň s tou hystériou. Ešte som nepočula, aby sa niektorá žena s rakovinou prsníka vyliečila iba alternatívnou metódou, všetky, čo poznám, prijali CHT a medzitým užívali niektoré potravinové doplnky.
Prajem ti, aby si sa rozhodla správne, držím ti palce, hlavne sa už toľko neboj.
Dobrý deň emalea.
Oslovujeme vybraných aktívnych prispievateľov nášho fóra ohľadom činností, ktoré portál ZDRAVIE.sk plánuje v budúcnosti realizovať. Všimli sme si aj Vás.
Ak máte záujem o bližšie informácie, kontaktujte nás, prosím, na email: info@zdravie.sk
A este jeden postreh...ak rodina dostane vypytanu informaciu, aka je prognoza a po hypotetickej informacii(tak pol roka bez liecby)mate pocit,ze rodina aj policiu dotiahne,len aby Vas dotlacili....Dost zle,ak sa okrem nahmatania hrcky(mimo tej mam dlhsie zapal sliach na prstoch a dlaniach)citim normalne...bez unavy,chut k jedlu,kym som nepila tu latku pri CT,ale uz to je dost zlepsene,normalna, vybehnem po schodoch niekolko poschodi......zvladnem turu po lese,nechapem.....
Pre Sanc: Janyna91@gmail.com
Dobry vecer.Tazko sa mi hladaju slova,ked mi tu dokonca niekto neveri.Pre JN_1:Presne pisem,co a ako mi bolo povedane.Aj dnes som bola u onkologa.Natlak rodiny,bol zase utok v zmysle podstupenia navrhnuteho lekarom,tak som tam bola priam odvlecena aby som prijala chemo.Ano,doktor znovu potvrdilo slovo jed,pretoze som mu povedala,ako moze cakat,ze pacient sa rozhodne potom "liecit"...Odpoved na tvrdo som vam to povedal....dnes sa k informacii o neziaducich ucinkoch pridalo aj opuchy,ruk,alebo ine opuchy,nevolnost,zvracanie,bolesti,klbov,svalov,poskodenie sliznice zaludka.....Nie je mojim umyslom,niekoho ociernovat vymyslenym.Je to jeho praca,tak to asi vidi denne.Ja tu hladam skusenosti inych,rady,tiez to je pre mna urcite zdoverenie na tomto fore a mozno je to pre sposob ako sa s tym vyrovnat...aj ked to kazdy nemusi chapat a nerobil by to...Takze,operacia zatial odlozena,pretoze mi bolo vysvetlene,ze po chemo,bude nador mensi a lahsie operovatelny....cize po dvoch chemo,to je o 6 tyzdnoch.A znovu CT.Bolo mi vysvetlene,ze mam na hrudniku,4 male gulicky....asi 1mm,co nemusi nic znamenat,ale mozu to byt metastazy....Cisto ""hypoteticky"je vyraz,pre ktory teraz nemam zoperovany prsnikauzlinu,pretoze co ak su toto metastazy.Tak sa pytam doktora....Ak by som mala nador nepristupny operacii,tak chapem,ze ho neoperuju....nedozadujem sa teda operacii,ak mi niekto povie,budete mat mozno mensi nador a lepsie rany a hojenie.Logicke,ak by neboli ""AK""Chemo nemusi zabrat,nevieme ako sa to bude chovat,nedor,nevieme,ci mate metastazy,ale myslime si....Cisto hypoteticky je dost frekventovany vyraz...Takze mam tabletky pred chemo,zajtra chemo.A este vyraz:dame Vam nejaku chemo,mozme hocijaku,ale rozhodli sme sa pre Tuto,sa mi tiez nepacil...Ja mam totiz odpor aj k Ibalginu a vsetkemu,co sa na tabletku podoba...opet,ved to je do zily,ma nenadchlo....Zhrniem teda moje pocity....Strach je hnacim motor pre liecbu,ktora je vseobecne zauzivana.....Nedovera je normalny jav,cloveku aspon trosku premyslajucemu....Neistota je v takycchto pripadoch tien,ktory stoji vedla Vas a otazky uz kladiete bez okolkov ,sebe aj lekarom.... A tak sa seba pytam,je vecou nahody,ako som liecena,je vecou iba mojou,ako a co bude dalej?A opat mam zmetok...Problem Vas podla vseobecne platnych pravidiel zavedie k lekarovi......ale......po pochopeni vsetkeho,co musite podpisat,uplne vsetkeho,co si zo sebou date urobit...po vysvetleni onkologa,ze oni su Iba poradny organ......sa citite fakt mizerne.......
Dobrý deň,
odporučila by som vám konzultáciu s Dr. Kelovou, ordinuje v Modre, takže máte kúsok z BA. Ona má aj osobnú skúsenosť s rakovinou prsníka. Počas liečby choroby môjho otca, pri ktorej som ho sprevádzala, som mala možnosť preštudovať tisíce článkov, počula tisíce názorov a bavila sa s veľa doktormi a liečiteľmi. Dr. Kelová dala všetkému takú formu, upratala som si v hlave, je to rozumná žena. Ale samozrejme všetko je na vás... myslím, že za konzultáciu berie 50 euro, my sme s ňou prebrali všetko od A po Z a boli sme tam celá rodina takmer 3 hodiny. Kontakt www.kelova.sk
Držím vám veľmi palce a prajem veľa síl.