Som psychologička a nemám prácu. Prečo, keď je toľko ľudí psychicky na dne?

Príspevok v téme: Som psychologička a nemám prácu. Prečo, keď je toľko ľudí psychicky na dne?
psychológ-a

Keď človek sleduje toto fórum, mohol by nadobudnúť dojem, že 90 percent populácie potrebuje psychológa. Ale pravda je taká, že veľa absolventov psychológie je bez zamestnania. Ja na tom síce nie som až tak zle, pretože zamestnanie mám, ale nepracujem vo svojom odbore. Vykonávam prácu, ktorú by pokojne mohol robiť aj absolvent základnej školy.
Prestávam tomu pomaly rozumieť. Ako je možné, že ľudia ako Albertová si môžu vyberať klientov, ba dokonca ako tu čítam na tých klientov ani nemajú čas, takže nie každý sa k nim dostane. A potom je tu plno psychológov, ktorý musia zmeniť povolanie, inak by umreli od hladu. Niekde v tom systéme musí byť chyba. Podľa mňa mladý psychológ môže dať klientovi podstatne viac než človek, ktorý vyštudoval tento odbor ešte za socíku. Oni sa učili iné postupy, je to stará škola s dávno prekonanými metódami. Neviem čo môže byť na takom starom psychológovi také výnimočné, aby sa išli ľudia pretrhnúť len aby sa k nemu dostali.
Nie som sama čo som takto dopadla, veľa mojich spolužiakov nemá robotu, alebo odišli do zahraničia, alebo robia podradnú prácu. Nechápem, prečo katedry stále berú nových študentov, keď dobre vedia, že budú raz na dlažbe.
Viem že mi na toto asi nikto nenájde odpoveď, ale aj ja som sa raz potrebovala vykecať. Aj keď to bežne nezvyknem robiť.

Súvisiaci obsah

psychológ-a

Psychológ pracuje s overenými metódami, nie so svojimi životnými skúsenosťami. Sedenie u psychológa nie je pokec s kamarátkou pri kávičke. To by potom mohol robiť psychológa každý a štúdium by bolo zbytočné. Veď každý má nejaké životné názory a skúsenosti.

kablica

shera5, prosim ta, co maju s psychologmi spolocne farmaceuticke spolocnosti? Nemylis si pojmy s dojmami? Tu sa pise o psychologoch, nie psychiatroch.

kablica

je rozdiel sebavedomie a nerealne hodnotenie vlastnych schopnosti, to vas v skole neucili?
absolvovala si obycajnych 5 rocnikov skoly, prax nemas ziadnu a ides tu vykrikovat :-DDDD
keby absolvent mediciny kikirikal o tom, ze je rovnako schopny ako trebars prednosta kliniky, pretoze ten prednosta studoval za "sociku", tak co si pomyslis?
a hlavne-clovek, ktory chce byt dobry psycholog, musi mat zrelu osobnost a bohate zivotne skusenosti.
Splnas to?

shera5

Ale niekde začať musíš.Ak by si chvíľu robila u nejakej inej psycholigičky, alebo psychoterapeutky, získala by si prehľad, farmaceutické spoločnosti, kontakty, pacientov...A potom by si mala všetky predpoklady, osamostatniť sa.To stojí za úvahu,nie?

psychológ-a

shera5 máš pravdu, sebavedomie mi nechýba. Bez neho by som psychológiu nikdy nedoštudovala. Myslím, že sebavedomie je základ, bez neho sa človek v živote len borí s problémami. To snáď uznáš, nie?

Aja02

Podľa mňa sú aj omnoho lepší psychológovia ako tá Albertová, ale nemajú šancu presadiť sa. Teda aspoň nie tu.

A prečo má vyštudovaná psychologička robiť nejakú asistentku inej psychologičke, keď majú to isté vzdelanie? Však už len z princípu je to nezmysel.

shera5

Sebavedomie ti evidentne nechýba, ale teda niekde chyba musí byť, keď nemáš adekvátnu robotu, žeby v prístupe? Ak odmietaš robiť asistentku, čisto hypoteticky,lebo albertová by nad tým ani nerozmýšľala,tak to zaváňa trochu nadhohnotením seba samej.Nemyslíš? Tak potom ti asi ostane len tá závisť a robota, ktorú práve máš.

psychológ-a

Ja proti nej nič nemám a nechcem, aby to vyznelo ako závisť. Nemôžem posudzovať človeka, ktorého osobne nepoznám. Pripúšťam, že v nej môže byť niečo, čím si tých ľudí získava. Hádam aj to, že sa u nej platí len raz, to mi povedalo už viac ľudí. Len ona je už stará a zrejme nemá už veľké očakávania od života, takže si môže dovoliť byť grand. Ale mladý človek bez bytu a zabezpečenia nemôže robiť zadarmo.

psychológ-a

shera5, na to som neštudovala, aby som robila niekomu asistentku. Mohla by som byť len jej rovnocenná kolegyňa. Ale takýto sólisti konkurenciu nestrpia. Oni si vystačia sami.