IQ (Mensa)

Príspevok v téme: IQ (Mensa)
whee_ee

Ahojte,

chcela som si splniť môj dávny detský sen a absolvovala som IQ test Mensa. Nedávno mi prišli oficiálne výsledky, kde stojí, že moje vrodené IQ je 152. Mne však test prišiel naozaj veľmi jednoduchý, väčšina z otázok sa dala vyriešiť v priebehu pár sekúnd, preto som nemala problém ani s časom, ako (súdiac podľa vravy po teste) väčšina zúčastnených. Mám tendenciu sa podceňovať, a preto neviem, či môžem daný výsledok brať vážne (pretože podobné IQ má vraj tuším cca 0,5% populácie), či sú seriózne tie úlohy náročné a "bežný" človek ich nezvládne?

Nechcem, aby to znelo, že sa povyšujem, ale vážne stále nad tým premýšľam. Pretože si myslím, že taký výsledok pri tomto teste by mohol mať vážne každý.

Mám aj problém vyjadriť svoje myšlienky tak, aby boli pochopené správne, tak dúfam, že toto nebude ten prípad :)

Ďakujem za názory!

eddings

Darijaja, podla internetu si mimo :) ale nevadi, aj ja by som kecal keby som tvrdil ze som prisiel na vysledok sam :))))
Je to asi naozaj tazka uloha ked vidim niektore dost zlozite myslienkove pochody, casto priserne nelogicke, ktore ludia pisu na niektorych forach :))

Vysledok je vraj 3, nasiel som 2 serioznejsie riesenia ktore sa k nemu dopracovali rozne, ale zneju najlogickejsie a aj vysledok z jedneho IQ testu uvadza riesenie "3"

jeden pracuje s rozdielmi medzi susediacimi ciframi v absolutnych hodnotach: 7,7,3,3,7,7,nasleduje 3

druhy oddeluje prvych 5 cifier, porovnava ich s nasledujucimi a odpocitava jednotku:
18147
070
1-1=0
8-1=7
1-1=0
nasleduje 4-1=3, co by malo byt nasledujuce cislo v casovom rade.

Co z toho je spravny postup? A ci neexistuje "spravnejsie riesenie" ani panboh nevie :)) Ale vysledok 3 by mal byt spravny, a prinajmensom su uvedene postupy logicky tiez spravne

0vecka

mna sa nezda ze je toto pausalne plati pre vsetkych inteligentnych ludi. Dokonca poznam aj takych s IQ okolo 160 ktory su velmi popularny aj pri obycajnom publiku. Preto si nemyslim ze by to az tak suviselo teda ze IQ nad 150 vam zaruci rolu outsidera

eddings

P.S. Ak tu popisujete ze ludom s vysokym IQ nerozumiete lebo myslia moc zlozito, tak to skuste zobrat aj z druhej stranky (z tej to tu zatial nikto neponal): Nie je to tak, ze inteligentnejsi clovek by im bez problemov porozumel (nemusi byt nadpriemerne inteligentny)? Ze je problem skor vo vas, ze ste narazili na oblast v ktorej nie ste doma a proste im nerozumiete lebo na to v tej urovni nemate? Bez urazky samozrejme! Nie je kazdy vsade doma, nemusi chapat vsetko...ja mam od malicka IQ +-140 a tiez casto nerozumiem o com sa niektori ludia bavia, a to ani nemusia byt nadpriemerne inteligentni...poculi ste sa bavit medzi sebou 2 ajtakov? Automechanikov? Strojarov? Nedajboze chemikov a pod.? ;)) Proste oni mozno mnohokrat hovoria dobre, mozno aj jednoducho, akurat vasa uroven v danej teme je prilis nizka, alebo mozno vase IQ nie je dost vysoke ani na pochopenie zakladnych veci v danej oblasti...napr. vela ludom bez technickeho myslenia mozes aj 10-krat vysvetlit a 5-krat nakreslit, a aj tak nepochopia.

eddings

Najma na zaciatku diskusie je popisanych kopec bludov - tie o pouzitelnosti/nepouzitelnosti ludi s vysokym IQ pre zivot, a podobnych. Nic z toho nie je pravda, su to len vymysly alebo chybne dedukcie vytvorene mozno na jednom priklade z okolia.
O pouzitelnosti pre zivot/o tazkom chapani jeden druheho s rozdielnym IQ nerozhoduje vyska IQ. Napriklad ja si bez problemov od malicka rozumiem s ludmi "zdola", proste s nie uplne mentalnymi atletmi. Drviva vacsina ludi s vysokym IQ je na tom podobne. Otazne je skor ako casto sa tieto skupiny stretavaju, ci maju vobec medzi sebou tieto 2 skupiny zaujem komunikovat a ci si maju co povedat.
Tieto schopnosti su ovplyvnene skor urovnou EQ (emocionalna inteligencia). Napr. dospely clovek s IQ 160 moze mat kludne EQ na urovni 16-rocneho decka - vtedy je najviac viditelny tu popisovany rozdiel medzi jeho bystrou myslou a nepouzitelnostou do zivota :)
Vedci odhadli, ze za uspechom v zivote stoji vyska IQ na 20%, 80% tvoria ine vplyvy z ktorych najvacsi podiel ma prave vyska EQ.
linkov o EQ najdete na nete naozaj dost, hlavne na neslovenskych strankach...pre tych co nevladnu cudzim jazykom dostatocne napriklad tu:
www.enjoyemotions.sk
sk.wikipedia.org

atd. ;)

darijaja

Vidim, ze vas to velmi nezaujalo. Nevadi.. Tu je riesenie..To číslo 4 sa tam fakt nehodí, ale nie je výsledkom, je to len kľúč k tomu, aby sa tento príklad vyriešil.. Takže pokračovanie je:aby tam zapadlo aj to číslo 4, musí za štvorkou nasledovať trojka..a potom to už dáva logiku.
Odpoveď je číslo 3.

a teda pokračujem preskačkou
01,78,01,34 a číslo 7 ostáva out.. Teda aspon ja si to takto vysvetľujem..
či je pointa inde?

darijaja

A počúvajte (možno príklad pre Whee ee - celkom by ma zaujímali tvoje myslienkové pochody). V jednom teste som nevedela ani za nič prísť na odpoveď. Možnosti si nepamätám, ale tak to nie je potrebné,aj tak by človek najskôr mal pochopiť pointu, potom sa mu v mysli objaví výsledok a ten už len nájde medzi možnosťami..

Viete niekto riešenie, aká číslica má nasledovať za?
18147070.....
a hlavne vedeli by ste vaše riešenie odôvodniť?
Poviem Vám moje riešenie..Ale je to haluz - výsledok je 4.... a prečo?
lebo - idem na preskačku: 01,78,01 (toto mi zatiaľ logicky sedí a malo by nasledovať 78) ale číslo 8 tam nieje a teda tá 4 je tam zbytočná, lebo nezapadá.. alebo viete nájsť pointu v tomto príklade niekde inde??? Neviem, či mi nezapaluje ale toto je jedna z najťahších otázok, ktoré som zatiaľ v iq teste mala. Ale možno sa na to pozerám príliš komplikovane. Ďakujem

darijaja

Ja som uverila tomu, čo sami na svojej stránke píšu a teda: ,, Poslaním a cieľom Mensy je využitie inteligencie v prospech ľudstva. Ide predovšetkým o podporu výskumu vlastností, znakov, či využitie inteligencie ako takej.,,

Takže si myslím, že by títo ľudia nemuseli len tak o niečom kecať ale sa aj v prípade záujmu mohli podielať na nejakých výskumoch a vývojových programoch.... Ja si myslím, že sa tak aj deje.. V podstate do jej radov patria aj vedci, politici atd, ale celkom by ma zaujímalo, či ludia, ktorým sa zistilo veľmi vysoké iq a stali sa jej členmi mali aj možnosť sa cez Mensu dostať napríklad do nejakého týmu vedcov alebo vývojárov a či sa ten človek uplatnil - našiel sám seba. Podľa mňa na Slovensku je dosť íkváčov, čo sa zatiaľ hľadajú a práve Mensa by ich mohla trošku pozdvihnúť a ukázať svetu.. To je moja predstava o Mense, resp by sa mi páčilo, keby Mensa bola aj takou.

jedulka

no předci on,Mer no přesně tak je to u nás jak jsi popsala svého bratra.
detox rozumíš, jako kdyby žil v jiném světě, v obyčejném a běžném světě je k nepoužití, ale je pravda, že se s tím velmi pere dnes a denně ale nikdo s ním nechce dělat, myslím z nás obyčejných lidí.Mě by švihlo a zvykla jsem si.Ale! když jsem se třeba před mnoha lety učila tvořit webovské stránky,v jednoduchém TXT,přišla jsem k tvoření tabulek kde není pevně stanovená width, height length align a jiné opičárny v bodech a nebo procenta aktuálního okna prohlížeče, tak jsem 14 dní se učila jak magor a né a né to pochopit až jsem se rozbrečela.Můj drahý hned přispěchal, proč pláču, tak mu to ukazuji,a on:kde máš učebnici? dala jsem mu jí a než se s ní šel vykakat:-) tak to uměl a dal si tu práci mi to vysvětlit:-)

Meretseger

Hej, tak to býva (to je jedulke) :D Môj brat má tiež nadpriemerné IQ, nejakých 150, a tiež niekedy pozerám, cez čo všetko sa preboha plazí k úplným triviálnostiam... No, ja tiež niekedy "obchádzam zemeguľu" (pekne povedané), ale na jeho IQ teda nemám - neviem, koľko mám a ani to vedieť nechcem, lebo je síce pekné, že mi každý vraví, že vysoké, ale nemám potuchy, kde k tomu všetci prišli -_- Blah.