"Nepríjemná" kolegyňa

Príspevok v téme: "Nepríjemná" kolegyňa
Cien80

Ahojte.. píšem lebo si už neviem poradiť a akosi nechcem ísť s týmto problémom za psychológom.. Snáď mi tu niekto bude vedieť pomôcť..

Pracujem v prosperujúcej firme, mám v tejto firme nejakú funkciu a do istého času sa mi pracovalo veľmi dobre. Bola som spokojná... až do chvíle kým k nám neprišla nová kolegyňa, ktorú som dostala na zaúčanie sa.. Veľmi dobre sme si rozumeli, všetko som jej hovorila, ako a na čo si dávať v práci pozor, čo a pred kým nehovoriť alebo pred kým byť opatrný a pod..proste také rady prežitia v zamestnaní. Zo začiatku mala pocit, že ju nikto nemá rád a začala sa mi na to aj sťažovať, že sa bojí ako ju kolektív berie a pod.. a vyťahovala zo mňa veci.. ja keďže som jej dôverovala som jej všetko hovorila..
Trošku to teraz skrátim...
Prešiel teda určitý čas a zrazu nastal obrat.. Ona teraz so všetkými vychádza dobre a proti mne začala dávať všetkých kolegov, dokonca bonzuje na mňa u vedenia..Intrigy, ohováranie, podrazy (ktorých nebolo málo) z jej strany voči mne sú na dennom poriadku a neprejde deň aby si ma nevzala do úst.. Keď spolu robíme a sme len dve tak je všetko v poriadku, bavíme sa o rôznych veciach a je ku mne normálna. Akonáhle však sme viacerí tak si vyhľadáva dôvody ako do mňa rýpať, ako ma zhodiť pred šéfom, od všetkého dáva ruky preč a všetko hádže buď na našich podriadených alebo na mňa.. Začala sa mi hrabať dokonca veľmi aj v súkromí.. ja som človek, ktorý si stráži svoje súkromie a nerozprávam v práci o rodine alebo o svojom partnerovi. Každý raz čo spolu robíme vyťahuje veci aby som zverejnila na facebook nejaké spoločné fotky, že ho chce strašne vidieť a pod.. Ja facebook-om nežijem a využívam ho iba na komunikáciu s priateľmi alebo rodinou, ktorí žijú mimo Slovenska a nemáme sa ako vidieť..
Som z nej naozaj psychicky vyčerpaná a neviem už ako sa mám voči nej obrniť.... Neviem a nerozumiem tomu, kde nastala tá zmena v jej správaní voči mne keď som jej nikdy nijako neublížila... neviem si to vysvetliť a veľmi ma to trápi, lebo pracovať za takýchto podmienok naozaj nie je príjemné..
Poraďte mi prosím čo mám robiť...ako sa k nej správať? ako jej dať najavo, aby s tým prestala?
ďakujem

Maoam

Cien80 - je logicke, ze urobila vsetko preto, aby bola kamoska s bossom, to je absolutne logicke konanie z jej strany, tym padom je 'nedotknutelna' (ostatnymi), je to strategia, bud si ista, ze mu donasa vsetko, je tzv. prava ruka sefa...typicke

Uvedom si ale fakt, ze osobnost, ktora ma toto za potrebu, je v skutocnosti slabou osobnostou, inak by nemusela mat za potrebu byt manipulatorom ;-).
Ona nieco skryva, bud komplexy alebo vlastny strach, nieco v jej minulosti ju doviedlo k tomu vyvinut tieto strategie a toto spravanie, ktorym si ziskava a uchmatne, co chce a drzi kontrolu a moc nad ostatnymi.

Ked pochopis pozadie, pochopis aj, ako sa mas spravat ty, aby ti 'nic nemohla'.

Ebi ti radi spravne, ak ty budes silna, stabilna a nezavisla, nema sancu, ok, jedna z vas mozno odide, ale tato skusenost ta v zivote posunie dalej. Do buducnosti - najprv cloveka spoznaj, az potom doveruj.

ebi7777

cien
ja som si istá, že naberieš sily a to zmeníš, ty to dáš, musíš sa postaviť na vlastné nohy a bojovať, vyžarovať zo seba nedotknuteľnosť a silu, ktorá nedovolí, aby do teba si dovolili útočiť

Cien80

Maomam, toľko ľudí čo ju nemusia...ale zrazu keď sa zjaví každý je ticho... nerozumiem tomu..myslíš, že to je preto že je kamarátka so šéfom? že sa ľudia boja o svoje miesto že by im mohla nejako uškodiť? Ja som si toľkokrát povedala, že mi je ukradnutá....
Je to moja skúsenosť to máš pravdu, naučila ma jednu vec, že sa nedá dôverovať ani tým ktorí sa tvária ako tí naj. ľudia pod slnkom... teraz som už opatrná...
ale beriem si k srdcu to čo si mi napísala... ďakujem!

Maoam

no a vidis, prave som ti o tom pisala - STRACH, ona to z teba citi a preto ta ma v moci, to je cele

kludne navstiv aj psychologa, ak si s tym nevies sama poradit, ty sa jej nesmies bat, lebo dokym sa jej budes bat, bude mat nad tebou moc aj kontrolu, to je cela veda...

musis byt nezavisla, silna, bez strachu - vtedy s tebou manipulator nic nezmoze

Cien80

ebi7777.. máš pravdu.. Niekedy som bola silnejšia a sebavedomejšia.. Po istej udalosti sa to zo mňa akosi vytratilo a ostala som taká ako som teraz... nie šedá myš ale skôr flegmatik... pred priateľom alebo rodinou mám silné reči alebo hovorím čo všetko by som jej povedala, ale akonáhle príde chvíľa že som s ňou tvárim sa úplne inak... ako keby zrazu nejaký strach...

Maoam

Cien80 - nasa byvala kolegyna bola taka, ze ona vedela o vsetkych vsetko a o nej nikto nic ;-), to je jednym zo znakov na rozpoznanie tychto ludi, oni si vysostne strazia svoje sukromie, ale strasne sa rypu v ostatnych...

ona kona na zaklade informacii,ktori jej ti ludia sami poskytuju - kym nepridu na to, s kym maju do cinenia, potom prichadzaju ine metody, spehovanie, sliedenie, vyzvedanie od inych, manipulacne techniky, citove vydieranie, intrigy atd atd atd

ked zisti, ze od teba zrazu neziskava viac info, ze sa menis, uvidis, ze nastoli nove taktiky, je to otazka casu, mozno aj dost pritvrdi, nesmies sa zlaknut a uz vobec sa nesmies nechat manipulovat ani vydierat a kludne sa spoj s niekym, kto ju tiez 'nemusi'

Maoam

Cien a este nieco: neboj sa jej, neukazuj strach ani ho necit, ona to citi a preto vie, ze si moze dovolit, co si dovoluje....

ok, je tazke zmenit to, lebo si si od zaciatku nedavala pozor, ale vzdy mas moznost zmenit veci

neboj sa jej, chod na uplny vnutorny odstup, v praci len o praci, len to najnutnejsie, neziv v sebe EMOCIE voci nej (ani pozitivne, ani negativne), nech ti je ako clovek lahostajna, uplne...proste sa nou nezaoberaj

a sustred sa na seba a bojuj za seba

Maoam

Cien80 - ako sa odstrihnut - odstup + musi ti byt lahostajna, ty si na nu emocne naviazana, aj negativne emocie ako nenavist a pod. ta k nej viazu, chapes?

lahostajnost a ignoracia, najlepsia forma a v praci sa s nou bav len o tom najnutnejsom vramci prace a nic sukromne, NIC

a pracuj na tom, aby si nebola tak pristupna a dostupna a priehladna + musis zosilniet, toto co sa ti deje ma svoj vyznam, tato osoba ta svojim sposobom niecomu nauci a preto ti prisla do cesty...asi bol cas

ebi7777

ona parazituje na tebe, lebo cíti, že si to môže dovoliť
podľa čítaného textu usudzujem, že nie si nejaká sebavedomá a silná osoba
a práve toto musíš zmeniť

Maoam

pripadne odpovedz protiotazkou: a aky bol tvoj vikend? ako vam to klape? ;-)

chce co najviac vediet o tebe, intimne, osobne, sukromne veci, aby mala co proti tebe pouzit v pripade potreby + mat ta pod kontrolou, tito ludia ziju z informacii....to si musis uvedomit

cim menej o tebe bude vediet, tym mensiu kontrolu nad tebou bude mat