"Nepríjemná" kolegyňa

Príspevok v téme: "Nepríjemná" kolegyňa
Cien80

Ahojte.. píšem lebo si už neviem poradiť a akosi nechcem ísť s týmto problémom za psychológom.. Snáď mi tu niekto bude vedieť pomôcť..

Pracujem v prosperujúcej firme, mám v tejto firme nejakú funkciu a do istého času sa mi pracovalo veľmi dobre. Bola som spokojná... až do chvíle kým k nám neprišla nová kolegyňa, ktorú som dostala na zaúčanie sa.. Veľmi dobre sme si rozumeli, všetko som jej hovorila, ako a na čo si dávať v práci pozor, čo a pred kým nehovoriť alebo pred kým byť opatrný a pod..proste také rady prežitia v zamestnaní. Zo začiatku mala pocit, že ju nikto nemá rád a začala sa mi na to aj sťažovať, že sa bojí ako ju kolektív berie a pod.. a vyťahovala zo mňa veci.. ja keďže som jej dôverovala som jej všetko hovorila..
Trošku to teraz skrátim...
Prešiel teda určitý čas a zrazu nastal obrat.. Ona teraz so všetkými vychádza dobre a proti mne začala dávať všetkých kolegov, dokonca bonzuje na mňa u vedenia..Intrigy, ohováranie, podrazy (ktorých nebolo málo) z jej strany voči mne sú na dennom poriadku a neprejde deň aby si ma nevzala do úst.. Keď spolu robíme a sme len dve tak je všetko v poriadku, bavíme sa o rôznych veciach a je ku mne normálna. Akonáhle však sme viacerí tak si vyhľadáva dôvody ako do mňa rýpať, ako ma zhodiť pred šéfom, od všetkého dáva ruky preč a všetko hádže buď na našich podriadených alebo na mňa.. Začala sa mi hrabať dokonca veľmi aj v súkromí.. ja som človek, ktorý si stráži svoje súkromie a nerozprávam v práci o rodine alebo o svojom partnerovi. Každý raz čo spolu robíme vyťahuje veci aby som zverejnila na facebook nejaké spoločné fotky, že ho chce strašne vidieť a pod.. Ja facebook-om nežijem a využívam ho iba na komunikáciu s priateľmi alebo rodinou, ktorí žijú mimo Slovenska a nemáme sa ako vidieť..
Som z nej naozaj psychicky vyčerpaná a neviem už ako sa mám voči nej obrniť.... Neviem a nerozumiem tomu, kde nastala tá zmena v jej správaní voči mne keď som jej nikdy nijako neublížila... neviem si to vysvetliť a veľmi ma to trápi, lebo pracovať za takýchto podmienok naozaj nie je príjemné..
Poraďte mi prosím čo mám robiť...ako sa k nej správať? ako jej dať najavo, aby s tým prestala?
ďakujem

Maoam

Cien, aha, klasika teda...

V realite ma ta osoba vela osobnych problemov a aj mala (v minulosti). Ale je to typ osobnosti, s tym vela nenarobis. MOzes sa maximalne distancovat a chranit najviac, ako sa len da a la 'nemat s nou nic'.

Cien80

Maoam, presne ako si písala nižšie.. všetko vyzvedá..Pristaví sa pri ľuďoch ktorí sa bavia na chodbe a pýta sa ich o čom rozprávajú a pod... je strašne zvedavá, nemôže jej nič uniknúť, potrebuje proste všetko vedieť a všetko odnáša šéfovi. Dokáže uňho v kancelárií presedieť aj pol dňa a len klebetia a klebetia. Jak nejaké dve staré baby na trhu.
Je na rovnakej pozícií ako ja.

Maoam

Cien80 - co konkretne robi, ze su z nej vsetci s prepacenim zos*ati - teda co take robi, cim je tak nebezpecna - donasanim sefovi alebo?

a na akej je vlastne pozicii?

byt tebou, zvoli odstup, neutralitu, ignoraciu, nic viac o sukromi nehovorit a ked pridu neodbytne otazky, reagovat protiotazkami ci komentom: nemas vlastne sukromie, ze sa neustale hrabes v sukromi inych? a pod.

proste nedaj sa a kasli na nu zaroven

Cien80

Maoam, to už jedine potom poslať anonymnú sťažnosť na ňu a to rovno riaditeľovi... No aká by bola reakcia tejto akcie to netuším...
Kolektív spolu nedrží, každý si chráni to svoje by som povedala... v jej prítomnosti je to pchanie sa do jej zadku a mimo nej neviem, zrejme to povie asi každý len doma medzi štyrmi stenami...

Maoam

Cien80 - v podstate by ju zrazilo k zemi nasledovne:

1. moznost - v kolektive sa nachadza niekto silnejsi od nej vratane väcsej kompetencie a vplyvu a ukazal by jej jasne hranice od-do (silnejsia osobnost a mozno tiez manipulator - ale väcsi profik ako ona sama), cize by dostala obrazne povedane cez hubu

2. moznost - sef je OK a sef zisti, kym skutocne ona je a vyhodi ju (ak je ale sef sam o nicom ci intrigan alebo potrebuje donasaca a Co., tak je to pre cely kolektiv velmi zle, pretoze ferovy sef by takehoto manipulatora v kolektive nechcel a tym padom ho vytlacil/vyhodil, to ale vyzaduje sudrzny kolektiv a dobru prac. atmosferu, co je realita v mensom % firiem

3. sudrzny kolektiv - kde by ste sa spojili a vytlacili ju, cize by uz nic nezmohla, ak nie ste sudrzny kolektiv, ktory taha za jeden povraz, je to dost nepravdepodobne, najskor sa utvoria skupinky

ono vlastne ak je sef sam intrigan ci manipulator a charakterovo o nicom a kolektiv nie je sudrzny, takyto jedinec ako ona posobi ako kolektivna rozbuska

väcsinou potom nastanu zmeny v kolektive - cize personalna fluktuacia

Cien80

Maoam, to je pravda :) ... vždy to stádo niekto vedie... ale vždy je to taký človek, ktorý nemá až tak vysporiadanú prítomnosť alebo minulosť.. Bola to moja chyba že som jej verila a všetko som jej hovorila.. ktovie či to všetko čo som jej povedala, neodniesla ďalej... teda určite áno resp. možno to použije neskôr.. Komplexy v jej prípade by tiež neboli až tak vylúčené lebo sa hovorí, že kto ako vyzerá, takú má vraj aj povahu :) každý si zrejme kompenzuje to svoje mínus nejako inak...

ďakujem Vám ale všetkým za rady... idem si to prečítať ešte raz a možno aj viackrát aby som to silné do seba natlačila :)...

Lulita

ja by som na tvojom mieste nabrala odvahu a vsetko jej povedala a tiez dodala, ze ak si mysli, ze sa ludia nedozvedia aka je, je na velkom omyle a dalej uz len zachrana v podobe odrazadla, predstav si, ze sa ta nic ako ti ublizuje nedotyka a vracia sa jej naspat

Maoam

Cien80 - ano, ti kolegovia sa pred nou stiahnu preto, lebo sa boja o svoje miesto a nechcu mat s nou konflikty ;-), lebo vedia, s kym maju tu cest, tak sa radsej spravaju neutralne alebo milo, naoko su s nou 'za dobre', aby im dala pokoj.

Je to typicke spravanie v skupine, uz v skolskych kolektivoch to tak je, ak v triede vladne sikana, tak sa ista cast prida k tomu, ktory sikanuje (boss), aby mali od jeho sikany pokoj, aj ked s nou vnutorne nesuhlasia.