1.) Ako vysvetliť zdravému človeku ( Priateľovi ), že depresia nie je ,,depka,, a že ju človek nedokáže ovplyvniť myslením alebo vierou?
2.) Ako sa dá niekomu vysvetliť, že človek, ktorý má depresiu tak veľakrát robí veci, ktoré by inak nikdy neurobil ( smútok, obviňovanie a ponižovanie seba s druhých, nadávky, samota...)
3.) Ako zbaviť ľudí predsudkov? Ako nestratiť priateľov, ktorí si myslia že to čo človek vykoná keď má depresiu je presne to isté čo by vykonal ak by bol zdravý???
4.) Ako vysvetliť niekomu koho má človek rád, že niekedy nedokáže vstať z postele, napiť alebo sa najesť, že viera v Boha alebo pozitívne myslenie mu určite nepomôže?
5.) Ako vysvetliť človeku že pri tejto chorobe to nefunguje tak, že človek vstane, začne sa usmievať, vtipkuje, okolie si myslí, že je šťastný no pritom je mu viac a viac do plaču. Ako mu vysvetliť, že pozitívne emócie, ktoré si môže vsugerovať nikdy nič s depresiou nespravia?
6.) Ako vysvetliť spoločnosti že má človek DEPRESIU a že nechce ostať sám? Ako nestratiť priateľov len preto, že tomuto človeku nerozumejú?
7.) Ako bojovať s depresiou ak to ľudia nepochopia a človek na všetko ostane sám, nemá prácu, peniaze, rodinu a už ani priateľov?
8.) Ako prežiť situáciu keď človek priateľov má, tí to celé napriek tomu nechápu -(pretože kto neprežil nepochopí) a odsudzujú ho alebo sa na neho preto hnevajú? Obviňujú priateľa prečo povedal to alebo ono, prečo je taký hnusný keď taký nikdy nebol a prečo nakoniec ten človek tých priateľov stratí aj napriek tomu, že ich pred týmto varoval?
9.) Ako prežiť depresiu ak človek stratil už všetko?
Ako vysvetliť zdravému človeku pocity, ktoré prežíva človek s depresiou?
Je to dedičné určite no len predispozícia - ak máš v živote relatívny pokoj tak nikdy psychickú chorobu mať nemusíš :) Každý človek si je strojcom vlastného šťastia.
mimulus - aj my mame v rodine samovrahov, z roznych stran aj psychicke problemy...asi to bude aj dedicne
pan d. asi nevieš, že som neskúšal žiadnu teda skoro žiadnu. A nie som na liekoch.
A skusal si aj alternativnu pomoc okrem medikamentoznej liecby?
pan d. dobrá otázka. Ja vlastne ani neviem len sa tak 2x do roka zoberiem, idem na miesto kde ma nikto nenájde, vymažem všetky kontakty na nete a v telefóne, nikomu nevolám, nepíšem. A chcem sa...
Ide o to, ake silne mas tie depresie.
Meretseger - mám v rodine samovrahov a je to dedičné v presnom štiepení. Bol som z genetiky dobrý aj keď toto je len jedna vec z mozaiky.
slnecnica - ,,Bude to znieť možno detinsky, ale ty potrebuješ lásku. Potrebuješ štastné a normálne manželstvo, založené na dôvere, úprimnosti, deti, ktoré by si vychovával, staral sa o ne a nemal čas rozmýšľať nad ....,,
Krásnu vetu si napísala a pravdivú ale ak to človek nemá tak kde to má vziať? Také niečo predsa na strome nerastie :(
amanda23 - Pekne si to vystihla je to smutné, že ma manželka za 10 rokov nespoznala a nevie kedy mi niečo je. Nevie, že sedím hodiny pri internete, pretože tam sedím kým je v práci. Nevie, že píšem knihu a nevie ani to, že som na fb. Nevie prečo už skoro rok nemáme sex, nevie prečo skoro tak dlho nemám prácu. A podpora :( Ona má vlastný účet, vlastnú prácu, dokonca aj na dovolenky chodí sama a ak má voľno tak ide radšej s kamarátkami von ako by mala ostať so mnou.
zoe23 - tiež veľmi dobre napísané, skús si ale predstaviť, že to trvá už skoro rok a s osobou, ktorú ľúbim. Presne si to napísala lenže ty si mala možno viac sily, šťastie ale ja mám depresiu a je veľmi smutné, že to osoba, ktorú ľúbim nevidí. Alebo presnejšie nechce vidieť. No je to môj problém - depresívny človek sa väčšinou s nikým o Svojich problémoch nerozpráva a je veľmi ťažké oznámiť niekomu že som 15 rokov chorý ak si ten dotyčný myslí, že som úplne v poriadku.
Lulu2011 - to s tým čajom bola sranda :)
katty192 :) :) :)
,,Čoho sa na nás dopustili druhí, s tým už sa nejako vyrovnáme. Horšie je to s tým, čoho sme sa na sebe dopustili sami.,,
(François de La Rochefoucauld)
Každý si je strojcom vlastného šťastia a aj za to moje si môžem len sám. Ďakujem
doubledog - poznam nejeden pripad, ked po poziti marihuany dostal dotycny panicky zachvat a panicku poruchu a musi brat AD, takze to si myslim, ze mna osobne by zabilo, kedze uz to mam
nie, ja som napisala, ze medovka urcite nepomaha, ze na take stavy treba DRIJAK :) citajte
irónia je zvláštna vec, chcela som s tebou prehodiť reč :)
keď som bola v Londýne na koncerte Riška Mullera, vyšli mi slzy, tak dávno som chcela spoznať nejakého človeka s rovnakým problémom a stačilo, že som ho zahliadla, svet bol akýsi krajší :)