Ako vysvetliť zdravému človeku pocity, ktoré prežíva človek s depresiou?

Príspevok v téme: Ako vysvetliť zdravému človeku pocity, ktoré prežíva človek s depresiou?
Mimulus

1.) Ako vysvetliť zdravému človeku ( Priateľovi ), že depresia nie je ,,depka,, a že ju človek nedokáže ovplyvniť myslením alebo vierou?
2.) Ako sa dá niekomu vysvetliť, že človek, ktorý má depresiu tak veľakrát robí veci, ktoré by inak nikdy neurobil ( smútok, obviňovanie a ponižovanie seba s druhých, nadávky, samota...)
3.) Ako zbaviť ľudí predsudkov? Ako nestratiť priateľov, ktorí si myslia že to čo človek vykoná keď má depresiu je presne to isté čo by vykonal ak by bol zdravý???
4.) Ako vysvetliť niekomu koho má človek rád, že niekedy nedokáže vstať z postele, napiť alebo sa najesť, že viera v Boha alebo pozitívne myslenie mu určite nepomôže?
5.) Ako vysvetliť človeku že pri tejto chorobe to nefunguje tak, že človek vstane, začne sa usmievať, vtipkuje, okolie si myslí, že je šťastný no pritom je mu viac a viac do plaču. Ako mu vysvetliť, že pozitívne emócie, ktoré si môže vsugerovať nikdy nič s depresiou nespravia?
6.) Ako vysvetliť spoločnosti že má človek DEPRESIU a že nechce ostať sám? Ako nestratiť priateľov len preto, že tomuto človeku nerozumejú?
7.) Ako bojovať s depresiou ak to ľudia nepochopia a človek na všetko ostane sám, nemá prácu, peniaze, rodinu a už ani priateľov?
8.) Ako prežiť situáciu keď človek priateľov má, tí to celé napriek tomu nechápu -(pretože kto neprežil nepochopí) a odsudzujú ho alebo sa na neho preto hnevajú? Obviňujú priateľa prečo povedal to alebo ono, prečo je taký hnusný keď taký nikdy nebol a prečo nakoniec ten človek tých priateľov stratí aj napriek tomu, že ich pred týmto varoval?
9.) Ako prežiť depresiu ak človek stratil už všetko?

zoe23

:)
kedy ta depresia zacala? pred 15 rokmi alebo pred rokom?
toto sa mi lubi: "A manželka je v práci preto sem môžem písať." to ako keby si bol nesvojpravny :DD
Inak, ona sa ta nepyta co robis cely den?
A co robis, ked je doma? rozpravate sa spolu? spytas sa jej ako sa ma? aky mala den?hm?

Mimulus

cry - no veď to :( No a ja sa nachádzam len v spoločnosti zdravých a veselých ľudí a je veľmi ťažké im vysvetliť, že sa s nimi nemôžem stretnúť lebo mi je... A to nehovorím o jednom dni ale o celej zime, jari. A ubíja ma aj to, že musím ostať sám napriek tomu, že nechcem...

[zruseny22]

Podľa mňa je to zbytočné. Ľudia, ktorí si tým neprešli, alebo neprechádzajú, nikdy to dostatočne nepochopia.

Mimulus

cry - nechcem stratiť priateľov a chcem pochopiť prečo si myslia, že moju náladu dokážem pri depresii ovplyvniť. Až to pochopím tak potom ich nestratím.

[zruseny22]

Moja otázka znie: Na čo to ale vysvetlovať? Nie každý to pochopí... (Nečítala som príspevky, len nadpis)..

Mimulus

zoe23 - pekne si to napísala :) A musím uznať, že máš pravdu ale je ťažké niekomu kto si myslí, že je človek 29 rokov zdravý zrazu povedať, že to tak vôbec nie je. A manželka je v práci preto sem môžem písať.
Máš zo všetkým pravdu. Je to ako keby som to napísal ja - dokonale si to vystihla. Lenže ako z toho von?

zoe23

..pokracovanie..podla mna prestan mysliet na vsetko co bolo a zacni uplne odznova. Lebo aj keby si to povedal rodine a nahodou by ti aj chceli pomoct (co teda asi nechcu), ver mi, nevedeli by ako! Nechaj to tak, nesnaz sa im to vysvetlovat, ked si presvedceny, ze by to nemalo zmysel! Obrat sa na svoju manzelku, urob z nej svoju najlepsiu priatelku, ked sa ti ostatni otocili chrbtom, lebo ked hovoris, ze ju lubis tak to stale nie je take zle! Ludia s depresiami bez partnera su na tom 100% horsie.
...inak sa moze stat skor ci neskor, ze ju to s tebou prestane bavit. Moze nasledovat rozvod, delenie bytu, a potom este len tazko zacne byť. Zena, ktora chodi sama aj na dovolenky, taka s tebou na cely zivot nesostane, pokial budes na tom takto. A to nehovorim o tom, ked spolu ani deti nemate. O to menej ju to pri tebe drzi. Je len otazkou casu, kym si toto ona uvedomi.
A zas na druhej strane si si isty, ze ona je ta spravna, ked sa nezaujima o to ako ti je, ako sa citis a radsej ide s kamaratkami von, ako by mala ostat s tebou? Ja na jej mieste by som sa teda zachovala inak (ale ja som zas tiez taka idealistka, ze by som najradsej videla v ludoch len to dobre). Ale ona ako „zdravy“ clovek asi citi, ze ju to doma obera o energiu, a tak ju hlada inde, pri kamaratkach. Mozem sa spytat co robi napriklad dnes v sobotu (ak predpokldam, ze v sobotu nepracuje)? Ak isla prec, lebo sa jej nechce na teba pozerat, tak je zle.
Vies, ty ako muz to mas horsie v tom, ze zena potrebuje mat v tebe oporu, jednoducho pocit, ze muz je v tom vztahu ten silnejsi ( nemyslim fyzicky :D) to je podla mna dané, a ked dlhodobo ten pocit nema, tak... Ine by to zas bolo, keby ste boli na tom opacne. Ty ten „zdravy“ a ona ta „chora“. Tak TY si zas ten od koho sa bude ocakavat, ze ju pochopi a podrzi.
Si rozumny, mas dobre nazory a argumentov kopec, navyse si schopny predstieat pred ostatnymi, ze ti nic nie je, ty podla mna nie si na tom az tak zle (ty si sa len zasekol v tej minulosti). Je velmi tazke radit niekomu, koho ho nepozname :) preto som ti tu vykresila ten „najhorsi“ scenar, alebo kam to moze az zajst a skusil tak urobit nieco, aby si sa neocitol az tam.

zoe23

Mimulus
Zdravy clovek tazko uveri, ze ti nieco je, ked cely cas sa pred nim spravas „normalne“. Poznam to. Ja ked som sa snazila povedat mame, ze uz viem, co mi je ( vdaka internetu a podobnym foram), obvinila ma, ze si to len namyslam a tym to haslo :( (to co je mne, si ale necham pre seba). Az raz, ked som sa uz zosypala, zasli sme spolu k jednej psychologicke a ta mi dala za pravdu. Mamu hned ten smiech presiel a ja som bola rada, ze jej to niekto dokazal :). Potom sa mi este aj zacala ospravedlnovat, ze ona nevedela, co ja prezivam.. (kedze sa navonok spravam v podstate tiez „normalne“ a chcem, aby to tak aj ostalo, pretoze nechcem, aby ma mali za slabu a uz vobec nie, aby ma lutovali – KED TA NIEKTO LUTUJE, STAVAS SA ESTE SLABSIM. To je ako, ked ti vsetci stale hovoria to iste, uz si z toho ohučany až nakoniec uveris, ze je to tak ako vsetci tvrdia (pokial nie si tvrdohlavy a veris, ze mas pravdu ty nech je proti tebe aj cely svet)..a ako si mozem veci (ktore su inak hlupostami) tak pripustat, atd atd...

Mimulus

Ak sa človeku s predispozíciou stane nejaká psychická trauma, niekto mu ubližuje alebo ho ľudia za niečo odsudzujú tak... To som tým myslel, prepáč budem sa snažiť vyjadrovať presnejšie a nebudem písať medzi riadkami.
Ja som si toto čo ma teraz trápi v minulosti vedome vybral, pretože mi pripadalo ako menšie zlo ak človek ostane sám bez priateľov, ako keby mal niekto umrieť. Doteraz to neľutujem len z tej samoty sa teraz neviem nejako zaradiť.

Lulu2011

mimulus - to je len taka fraza, napr. decka, ktore zneuziva nejaky psychopat si to same nezostrojili, to ako príklad