1.) Ako vysvetliť zdravému človeku ( Priateľovi ), že depresia nie je ,,depka,, a že ju človek nedokáže ovplyvniť myslením alebo vierou?
2.) Ako sa dá niekomu vysvetliť, že človek, ktorý má depresiu tak veľakrát robí veci, ktoré by inak nikdy neurobil ( smútok, obviňovanie a ponižovanie seba s druhých, nadávky, samota...)
3.) Ako zbaviť ľudí predsudkov? Ako nestratiť priateľov, ktorí si myslia že to čo človek vykoná keď má depresiu je presne to isté čo by vykonal ak by bol zdravý???
4.) Ako vysvetliť niekomu koho má človek rád, že niekedy nedokáže vstať z postele, napiť alebo sa najesť, že viera v Boha alebo pozitívne myslenie mu určite nepomôže?
5.) Ako vysvetliť človeku že pri tejto chorobe to nefunguje tak, že človek vstane, začne sa usmievať, vtipkuje, okolie si myslí, že je šťastný no pritom je mu viac a viac do plaču. Ako mu vysvetliť, že pozitívne emócie, ktoré si môže vsugerovať nikdy nič s depresiou nespravia?
6.) Ako vysvetliť spoločnosti že má človek DEPRESIU a že nechce ostať sám? Ako nestratiť priateľov len preto, že tomuto človeku nerozumejú?
7.) Ako bojovať s depresiou ak to ľudia nepochopia a človek na všetko ostane sám, nemá prácu, peniaze, rodinu a už ani priateľov?
8.) Ako prežiť situáciu keď človek priateľov má, tí to celé napriek tomu nechápu -(pretože kto neprežil nepochopí) a odsudzujú ho alebo sa na neho preto hnevajú? Obviňujú priateľa prečo povedal to alebo ono, prečo je taký hnusný keď taký nikdy nebol a prečo nakoniec ten človek tých priateľov stratí aj napriek tomu, že ich pred týmto varoval?
9.) Ako prežiť depresiu ak človek stratil už všetko?
Ako vysvetliť zdravému človeku pocity, ktoré prežíva človek s depresiou?
čokoládka, to znamená, že musíš rozbiť mamčine predsudky a ísť do toho, musíš rozprávať s ňou, odporúčam fakt
Možno ako nikdo nikto nepochopí sebapoškodzovanie, tak nepochopí ani depresiu. Neviem. Záleží na tom? Kašli na odsudzovanie, kašli na názory druhých, na nepochopenie. Toho zažiješ v živote veľmi veľa a ešte viac, ja mám len 21 (no dobre, o mesiac) a zažila som toľko nepochopenia, že jediným riešením ostalo vzdať to. Niekedy selfharmera nepochopí ani selfharmer. To bolo pre mňa veľmi trpké zistenie a sklamanie, no je to tak. Rovnako aj to, že s bolesťou je človek vždy úplne sám. Tak prijmi toto a nesnaž sa meniť ľudí, pretože TOTO nezmeníš. Možno raz ľudia pochopia, že depresia je choroba s "danými pravidlami", ale pochybujem, že pochopia tie jej pravidlá. Povedala by som, že ľudia, čo majú úbohý vnútorný svet, nepochopia problémy toho sveta. A Slováci ho majú úbohý, unfortunately (alias Meret si o SR nemyslí vôbec nič dobré a VIE prečo).
Na liečení stretneš všelikoho, niekto ťa pochopí, niekto ani tam nie. Ale v Pezinku bolo dosť žien, čo si tam šlo len oddýchnuť, tak trochu dovolenka. Takže aj tam, kde si myslíš, že si "medzi svojimi", sa vždy nájde niekto, kto ťa odsúdi, nech sa snažíš akokoľvek. Moja rada by teda znela, zanechať snahu tak, snahu o zmenu ľudského zmýšľania, a keď už, zmeniť to svoje. Napríklad aj nevenovať sa stále len depke, ako ti tu správne radia, drahý Mimulus:)
Mimulus, napisala som ti denny stacionar, ale skus presnejsie - denny psychiatricky stacionar, alebo psychologicky,viem ze mi hovoril ten kolega, ze chodili aj do prirody spolocne s terapeutom, mna nato vtedy nahovaral, ale nemohla som sa z prace uvolnit na 2 mesiace. Pozri si niekedy ten odkaz co som dala, je to velmi vychvaleny a dobre hodnoteny dokument, vysla aj kniha, mnohy poznaju SECRET, mozno ti to nieco da, nieco si z toho vyberies, mne to odporucila pozriet moja psychologicka..
:D
preto tu vždy vtrhnem, keď mi je nie ok, tu ma vždy rozosmejete :)) kľudne sa uvolni a rozprávaj si čo chceš :) veď toto "zdravie" je jedno krásne liečenie ;)
Viete čo je zvláštne, že som sa ešte nikdy nerozprával s človekom, ktorý by mal podobné problémy ako mám ja a ani jeden z mojich priateľov a kamarátov, ktorých som kedy mal a mám nebol chorý.
Na takom liečení by mohlo byť fajn - možno spoznať aspoň jedného takého človeka, ktorý to chápe :)
katty192 lenze ja mam pohybove problemy, preto nemozem chodit von
Anjelik si skvela, dobre si tu napisala, ako vzdy, mam rada tvoje prispevky :D