Granule - ano ci nie

lost

hej hej, presne to, tie mrtvoly zvierat v granuliac ma tiez dost zarazaju.. to nechapem ako moze ten pokrytecky brusel povolit.. smejdi..

Deria

U nas, na dedine, to bolo normalne, krmit psov so zbytkami z obeda. Vtedy som tomu nevenovala ziadnu pozornost, no zaujimave, ze psi boli zriedka chori. Nemyslim, ze to bola idealna strava pre psa, no tam hralo rolu viac faktorov. Najdolezitejsia je rozmanita strava a tu teda mali. Dalej, boli otuzili, potom mohli naplno zit svoj psi zivot, lebo mali volnosti a pohybu, kolko chceli. V neposlednom rade hra rolu zivotne prostredie. To dnesne zamorene je na vine mnohym chorobam, ci uz u ludi, tak aj u zvierat. Aj tak pokladam granule za najhorsiu alternativu, lebo zviera je pravidelne dopovane syntetickymi latkami a odpadom a to ovela horsim, nez ti psi na dedinach. Kostna mucka obsahuje totiz nepredstavitelny humus: zdochliny, teda aj lieky, hormony,perie, kopyta, moc a ostatne vykaly....viac nemusim snad pokracovat. No ale granule su pravda pre majitela velmi prakticke, takze rad uveri tomu, ake su aj zdrave.:)

modrofuzik10

nas pes zozere hocico. okrem granul (znacky striedame), mu davame aj rozky, kosti, mlieko, jogurty..., jednoducho, to co nezjeme.

lost

mna skor stve to, ze ako vybrat to spravne krmenie pre psa, aby som si o 10 rokov nebuchal hlavu o stenu, ze par retardovanych eur mu mohlo dopriat viac casu na svete.. kedze eura samo o sebe su bezcennymi papiermi (slubom doslova, ale to sem miestat velmi nechcem), ktore ustavicne stracaju hodnotu, tak nemam problem ich obetovat na to co mam rad, na psa :)) sice bezhranicne, ale v rozumnej miere :D

lost

No tiez nehcapem ako to, ze sa taky pes dozije 15 :D
jedine ze genetika, alebo stale rovnake podmienky a prisposobil sa ?
mozno ak by presiel na nejake super krmivo, tak by zle skoncil velmi rychlo..
tak ja lososa povazujem za zmysluplne jedlo :D resp. investiciu do zdravia, isto lepsie ako pangasius, i ked neviem ci lepsie ako treska (mne chuti treska asi viac ako losos, i ked to sa neda porovnavat).
ale mozno by stacil obycajny kapor ci nieco sladkovodne z blizkeho okolia..
ale vcera vecer som pozeral na vypis z uctu a ked som videl to co som pre psa za posledny cas kupil, tak uz viem ake musi byt moje novorocne predsavzatie :D

Naja85

Lost,
take psy, co zeru normalne ludske jedlo(osolene, okorenene)poznam a poznala som viacero-jeden bol utrateny minuly rok kvoli rakovine(metastazy v plucach), mal bud 14 alebo 15 rokov. Dalsi psi "dedo" ma uz vyse 14 rokov-sem tam mu kon stupi na labu, zerie hocico, co mu majitelia daju(kosti vseho druhu a samozrejme varene, srot, a ine pochutky-radsej ich tu nebudem menovat:)), nema budu(srst vsak riadnu), spi v slame v zakryte pri mastali s konmi, pije studenu vodu(niekedy uz aj primrznutu)- napriek tomu vsetkemu je na svoj vek hrozne aktivny, skace po ludoch, lieta si a vychadzky si uziva. Podla teba by zrejme mal byt uz po smrti, ale nie je:). Ako tiez nie som takeho nazoru, ze pes je odpadkovy kos, ale zas to netreba ani prilis prehanat. Moja fena tiez okrem svojho speci vareneho kolkokrat zozerie aj to, co mame my, a to hlavne maso a ma rada zemiaky na vsetky sposoby(od surovych az po zapekane). Ale urcite ma nestoji 100 eur mesacne, a to ma vyse 11 kil. Ja si sama nedoprajem napr. lososa, lebo je drahy a radsej tie eura vrazim do niecoho podla mna zmysluplnejsieho, tak nechapem preco by mal moj pes zrat lososa, ked mne by stacila treska.

lost

ale aj tak, dam ti priklad..
pes co je po majiteloch obedy, osolene, presolene, nedozije sa 15tich co by mohol, ale len 10, napr, a potom pride zlyhanie obliciek.
tj, nepreukaze sa do 3 rokoch, na tom si stale trvam..
komu staci 10, nech sa paci..
ja som ochotny pre psa spravit, ako som uz pisat, COKOLVEK, nech mu pridam hoci aj 1 blby den :P
pretoze verim na to ze laska hranice nema, a pes ma odrbavat nebude (narozdiel od ludi), nema na to dovod :P

lost

ved su sviatky, naco sa hadat :D mne sa uz nechce, nema to vyznam, proste si trvam za tym co som pisal a tam koncim :)

Veronika_27

Nepreukáže sa do troch rokov? To si čítal nejaký výskum alebo čo?
Tak skús jesť mesiac vyfonky tri krát denne, či sa ti to neprejaví, žalúdočné prejavy budú jasným signálom ;)

Áno, bolo to moje rozhodnutie mať veľkého psa, len som to uviedla na porovnanie, aký banálny problém riešiš ty, ked máš problém so stravovaním malého psa :) Ako som písala, ked už chceš kŕmiť mäsom, a stanovil si si dávnku 250 g, tak nie je problém kúpiť mäso v množstve, ktoré by sa ti do mrazáku vmestilo a nemusí to byť 5 kg :)

Neviem, to myslíš vážne s tými tisíc eurami na psa? To neminiem za mesiac ani na seba, nie to ešte na psa, nech by som ho mala akokoľvek rada....

lost

Veronika_27

A preco ludia co jedia nezdravo, do 3 rokov sa nic nepreukaze? Vynasob to kludne tromi a mas 9 rokov a nic sa im neukaze ..
ale ok, povedzme ze porovnavat psa s clovekom nie je dobre..

a to ze mas velkeho psa, no ty si ho chcela, nie ja, vsak ze ? ;)

ja som si bral maleho psa umyselne, s vedomim ze na velkeho proste nestacim, ani priestorovo, ani financne. tento ma stoji na jedle tak 50-100eur mesacne.. cize ten velky by ma stal 500-1000eur, a ak by som kupoval vyhradne to najlepsie z najlepsieho tak to kludne zdvojnasob..

psa neberiem ako hracku ze na tu mas granule z tesca s chemikaliami, ved co, to prezijes... psa beriem ako "ja som ta chcel, ja som za teba zodpovedny" a preto pozeram na kazdy gram a na kazdu zlozku zlozenia toho gramu ;)

je to napisane tvrdo? to je ako ked si slovak kupi BMW a potom sa stazuje ze to vela zerie :D proste ked na to nemas, tak to nerob..

Slobodna, ved ja nechcem aby si sa vyjadrovala KU MNE, o to nestojim prosim ta, ja ma mvo veci jasno, aj v sebe mam jasno atd, ja som chcel, aby si poradila zdrave granule, ale ty poradis najskor nic, a potom granule s chemiou, a to nie je zdrava granula, potom je zdrave aj tesco :D
proste je to nevyvratitelny fakt, ze tie granule obsahuju
Konzervováno kyselinou propionovou a antioxidantem BHT.
a ako som ti uz dal link na dogforum, tam to tiez kritizovali.
takze to skor tvoja rada bola irelevantna a offtopic, to ma nezaujima ze sa tvojim psom na tom 3 roky dari, lebo si ani nepovedala ci tam davas nejake doplnky, a ake mas plemeno, niektore u nachylnejsie a garantujem ti, ak by som daval take granule plemenu co ma najpr vyslovene problem s klbom, alebo zubami, tak by sa to prejavilo, napr nie v 15, ako by sa to prejavilo so spravnou stravou, ale v 10, a preto som pisal, ze 3 roky su onicom..
vies, Slobodna, poznam ludi co davaju psovi slane uvarene kuracie kosti a ten pes im zije, myslis ze tiez nic nepotrebuju obhajovat ?