Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vegánstvo

Príspevok v téme: Vegánstvo
Esterka001

Chcela by som sa opýtať na váš názor ohľadom vegánstva. Už asi 2 roky som vegetariánka a dokážem skvele fungovať, vlastne si ani nepamätám kedy som bola naposledy chorá. Teraz by som chcela vyskúšať vegánstvo, no moji rodičia majú obavy, ktoré by som chcela vyvrátiť. Mám 15 rokov a preto sa boja. Viem že to zahrňa nejaké obmädzenia ale nepokladám to za nič strašné. Vopred dakujem za Vaše názory.

micinka125

ja osobne som veganskus travu,nieze odcudzovala,ale nevedela som si predstavit nieco bez mlieka masla vajcia,pretoze sa mi nezda,zeby zviera pri dojednni alebo zbierani vajec trpelo :)....teraz som bola na veganskej svadbe(co vacsina odcudzovala) a musim povedat,ze kolace a jedlo bolo neskutocne!maso tam vobec nechybalo a ani tie zivocisne produkty:)

arman

B.
oni na tej strave niesu z nutnosti, ale z nevedomosti. Nieje nutne zabijat, nutne je len zomriet. Aj tak sa ti to raz stane, nemusis zo seba urobit krvilacneho netvora, len aby si si pozil o (az) 25 rokov dlhsie.
Samozrejme... mozes, ale neospravedlnuj si to prosim ta nutnostou.

la legume.
Samozrejme, ze pred, je lepsie ako po.

la legume

B.

a preto tito obyvatelia sa dozivaju v priemere asi iba 25. roku zivota..masita strava dolieha aj na nich

arman

ako je mozne sa ocistit od tych parazitov? je dobre to urobit este pred prechodom na veganstvo?

modracik

Esterka 001: Najprv si zisti, aku mas krvnu skupinu a potom zacni s veganstvom.Tvoj organizmus to nemusi dobre prijat a mozes narobit viac zla ako dobra.Zistia Ti to na hygienickej stanici, ale mam dojem, ze za poplatok.Zadarmo to robia len darcom krvi.Potom mi napis na meil/klikni na moju prezyvku/a poviem Ti ako dakej.Urcite bude treba doplnit vyzivu aj kvalitnym doplnkom vyzivy.

B.

Arman

Napisal si to presne naopak, ludstvo nebolo od svojho pociatku na zivocisnej strave z nevedomosti, ale z nutnosti :)

obyvatelom gronska, kamcatky, aliasky a pod. by si asi velmi tazko vysvetloval svoju teoriu o tom, ze konzumuju zivocisnu stravu z nevedomosti(trosku si zabudol na ludi co ziju v arktickom a subarktickom pasme) ;)

arman

Ono je to cele o energetickom systeme v cloveku a pocte/druhov a zamoreni parazitmi.
To je hlavny dovod, preco niekto dopadne zle na veganskej strave, a niekto nie.
Prechod na inu stravu sa parazitom nepaci, ktori su zvyknuti na urciti prisun bielkovin, atd.
Cize, tie udajne ziviny z masa, a zivocisnych produktov nepotrebuje telo, pokial je dostatocne vycistene... samozrejme, paraziti, ktori na nom vyrastli, ho potrebuju.
Je to presne tak, ako clovek teraz potrebuje ropu.
Keby si v stredoveku mavnutim carovneho prutika vymazal vsetky ropne uloziska zo Zeme, nic by sa nezmenilo... nikto by si nic nevsimol, nevyvolalo by to ziadnu burlivu reakciu. Prechod v stredoveku na "inu stravu", by nic nesposobil, lebo telo by bolo vycistene od parazitov, ktori len vysavaju ropu a nevedia bez nej zit.
Keby si vsak mavnutim carovneho prutika odobral ropu teraz, nechci vediet, co za burlive reakcie by sa diali, akou obrovskou krizou, masovim vymieranim, vojnami a hladom, by si ludstvo preslo. Pretoze, teraz tu mas miliardy parazitov zavislych na rope, ktore nerobia nic ine, nez len kazdy den tuto ropu vysavaju, a buduju si na nej svoj svet. Samozrejme pritomnost tejto ropy pozaduju.

Presne tak je to v tele s parazitmi, ked na zivocisnych veciach vyrastie 1 kg parazitov, ktore ich kazdy den potrebuju, a naraz ich odoberes, v tvojom tele sa strhne brutalny boj, kde sa ta paraziti snazia zo vsetkych sil donutit, aby si prestal vymyslat, a vratil si sa naspat. Postupne, ako zacnu vymierat, citis sa este horsie. Po tomto burlivom obdobi sa vsak mozu diat ine veci...
ani veganska strava nebyva ideal, a hlavne clovek, co ma traviacu sustavu znicenu dlhodobym posobenim parazitov, nevie dobre stravit ani tuto potravu, a to co sa moze diat je, ze zase na nej vyrastu ine parazity. To znamena, niektore vymru, pretoze prestanu byt zasobeni zivocisnou bielkovinovou stravou, kym ine, tento druh stravy nepotrebuju, stavaju sa silnejsimi, a ich prezencia v tele silnie.
Kedze parazity svojou cinnostou narusaju imunitny system, aby ich nebol schopny z tela vytlacit, nestane sa to, ze po prechode na zdravsiu stravu vymiznu... vacsinou sa len o nieco zmensi ich pocet, a neraz sa stava to, ze paraziti, ktori nepotrebuju tazku bielkovinu stravu, jednoducho vytlacia oslabeny iny kmen parazitov a vezmu si ich teritorium. V tomto pripade nedochadza u cloveku k ziadnemu zlepseniu zdravia, alebo len minimalnemu, lebo vacsina prospesnych latok z veganskej stravy je opat vysata parazitmi a na oplatku, crevo je naplnene ich vykalmi. Tento prechod v nevycistenom tele od parazitov na inu stravu je teda mimoriadne rizikovy, a moze sa stat vselico, v zavislosti od toho, ako dopadnu boje, ktore v tele prebiehaju. V niektorych pripadoch si clovek dokonca pohorsi, kedy sa novy druh parazitov stane este mocnejsi, pretoze uz beztak oslabene telo a traviaca sustava, tento prechod na inu stravu a zaroven boj s novou mapou parazitov, ustoji zle.
A to je aj jeden z hlavnych dovodov, preco to niekedy dopadne zle. Co samozrejme urobi clovek? Obvini veganstvo... ono to nefunguje.
Ale pointa, preco to cele nefunguje, mu uz akosi ujde.
Nie veganstvo, ale ludska nevedomost je jedinou pricinou, preco veci nefunguju, a tak je to aj teraz, a tak to bolo aj v minulosti. Konzumacia zivocisnej stravy v boji o prezitie v minulosti bol opat dosledok nic ineho, nez ludskej nevedomosti, nie nutnosti. Keby prisiel clovek, ktory mal poznanie, vedel by rovnako ako teraz premenit zivocisne stravovanie na rastlinne... dalo sa to urobit rovnako vtedy, ako aj teraz. Vynimka su niektore extremne oblasti samozrejme, kde to minimalne bez produkcie mlieka nejde, ale tu sa bavime o pripade, kedy je vacsina ornej pody co produkuje rastilnnu potravu rezervovana na krmenie zvierat, a tak to bolo aj kedysi, aj dnes.
Clovek si kedysi poriadil kravu, ktora spasla travu a produkovala mlieko, ale nemusel to urobit, keby mal o nieco vacsiu zahradku... ale to bol casto ten problem, ludia boli tak chudobny a zotroceni ze si nemohli dovolit mat vlastnu zahradku, kde si budu pestovat co chcu, navyse im to nikto nepovedal... trebalo makat na poli feudala, aby si on mohol jest svoje speky, a labuznicke pochutky zo zivocisnych produktov.
Samozrejme, je tu este rybolov, kde je vela oblasti, kde by tazko bez ryb prezili, ale tam je ten problem vacsinou problem premnozenia... je tam prilis velky pocet hladnych krkov. Keby tam vladlo poznanie, clovek by vedel odhadnut, kam siaha jeho populacia bez toho, aby musel zabijat zvierata, a zivit sa ich trapenim alebo zotrocenim. Toto poznanie tu ale chyba, takze radsej sa v hlade a zufalstve zotrocia zvierata, nez by sa veci doriesili preventivne, mudrostou a poznanim.
Uzavrel by som tuto poslednu kapitolu tak, ze z mojho pohladu konzumacia zivocisnej stravy v minulosti opat nebola dosledkom nicoho ineho, nez ludskej nevedomosti, nie nutnosti, a civilizacia, ktora ma poznanie, by si vybudovala risu inak. Osiala by urodnu podu tak, aby produkovala rastlinnu stravu, ktora by ich uspokojila bez toho, aby boli ludia zavisli od utrpenia slabsich.
Nekonecne polia plne kukurice a ovsa, ktore pozeru prasata, by sa premenili na urodne zahrady, ktore su aj pastvou pre oko, a luky, ktore spasaju kravy a ovce, by sa premenili na prekrasne ovocne sady.
To je ludske poznanie.

GoFruit

ake vyzivove hladisko mam brat pri mrtvych, varenych potravinach? spracovavanych priemyselne, ked su do nich pridavane konzervanty, stabilizatory, a proste nejdem to tu vymenovavat...
to ze ma mlieko vapnik je super, ale proste nase telo ho nevstreba, tak radsej zjem mak a mam to iste....
vzdy sa ta pytam doubledog co takeho neviem nahradit zo zivocisnej stravy? B12. Ok , teraz som si studovala otazku B12 dost dokladne a dost dlho, ludia nad 50 maju takmer vsetci nedostatok B12, pretoze ho pokazenym travenim nedokazu z potravy prijat, no tak o com tu tocime.
takisto existuje velke mnozstvo ludi, co preslo na veg...a spol a vyliecili sa z mnohych neduhov, dokonca som citala pribehy vitarianov, ktori sa vyliecili z chorob, na ktore im doktori povedali, ze su neliecitelne...
proste na toto mame kazdy svoj nazor, ja plne priznavam, ze ciste veganstvo nie je prirodzene, lebo v prirode kazde zviera aj tie nam podobne zje spolu s listami ci ovocim i hmyz na nom, ale kvoli tomu nemusim ja jest maso, to uz vazne radsej cervika v ceresni. Keby si to maso este jedol surove, raz za cas, lebo zas nepredpokladam ze kromanonci vypekali dennodenne, tak ok. Ale nech mi nikto nehovori ze denaturovana biela ryza ci cestoviny a spekacky su prirodzene a neprezijem bez nich.
vegani robia casto velke chyby:
a) jedia strasne mnozstvo tukov, lebo vlastne nimi sa nahradzaju syry a syrove chute
b) jedia prilis malo zeleneho, ovocia, pripadne hladuju

Ale ked uz sme pri tom, naozaj ten argument, ze vegan bol chory, zomrel alebo sa vratil k masitej strave, je uplne odveci, lebo takisto su aj vsezravci chori, zomieraju predcasne, su operovani, prechadzaju za ucelom vyliecenia sa na inu stravu.

doubledog

preco tu zmiesavate dve rozne veci?

jedna vec je sposob, akym sa potraviny produkuju, druha vec je vyzivove hladisko.

a ohladne tej vyzivovej hodnoty:
existuje dost velke mnozstvo ludi, ktori veganstvo skusali, ale nepraktikuju ho.
jasne, vy poviete, ze to treba spravne vediet a ze to proste nevydrzali.
ale to je len vasa verzia.
drviva vacsina ludi naopak tvrdi, ze veganska strava dlhodobo neposkytuje dostatok energie, pozitku alebo sily a ludia to casom sami na sebe pochopia.

B.

GoFruit

To co sa deje na jatkach nie ze nie je prirodzene, ale je to neludske (pretoze konzumacia zivocisnych produktov prirodzena je) zalezi samozrejme na tom ako sa clovek o tie zvierata stara

goriliazena

to ze sa tak ludstvo stravuje uz od svojho pociatku je alibizmus/pokrytectvo ??? urcite nie

clovek by vo svojom prirodzenom prostredi(kde volakedy zil) napr. les, hory... nikdy neprezil bez zivocisnej stravy (kto neveri nech to vyskusa a moze sa presvedcit na vlastnej kozi) :)

zabit zviera pre potravu je uplne normalne, len ludia co dnes ziju uz stratili tieto prirodzene instinkty a aby aj nie, ked je ovela jednoduchsie ist do supermarketu a nakupit si vsetko co treba ze ?? a prave vtedy vznikaju tie zvlastne problemy kedy sa ludia zamyslaju nad tym preco sa zvierata zabijaju kvoli potrave, myslim ze mozme byt radi, pretoze nasi predkovia riesili presny opak a velky problem bol ako to zviera ulovit a zabit(aby prezila cela rodina) no dnes je tomu naopak :)

doremi

hej, ved mlieko, vajcia a maso pokial ich jes vynimocne neskodia, lenze ani zdaleka neobsahuju tolko zivin kolko sa nam lekari snazia vtlacit do hlav.
dalsia vec, a to dost zasadna je, ci to, co kupujeme v normalnych obchodch ma nieco spolocne s masom, mliekom,...atd.
ked som si minule precitala, co vsetko do toho pridavaju a cim tie chudata krmia,odmietla som jest vsetko kupene v ochodoch(antibiotika,pesticidy a dalsie dobroty, mlieko - pasterizovane, gmo uz aj v chlebe a paradajkach- ze aka nahoda, ze vsetky "celebritky" maju vlastne biofarmy :D -) a co sa tyka tej zeloovo stravy - vyskusala som a upravilo sa mi travenie, nemala som bolesti hlavy, ani pri menzese, ani chrbat ma nebolel.
problem je len to, ze u nas je problem zohnat bio ovo a zeleninu,teda aspon tu odkial som. kym som mala z babkinej zahradky bolo mi hej...teraz je to uz horsie ...len tak pre zaujimavost si precitajte kolko tazkych kovov je v obycajnej ze vraj pitnej vode z vodovodu.
nech mi nikto nevravi ze toto uz nie je cielene... plus ak si spojim vsetky tie choroby, ...od coho ineho by to bolo ak nie od stravy?
Vidim to tak, ze najblizsi nakup bude filter:))