Naklady na spolocne byvanie

Príspevok v téme: Naklady na spolocne byvanie
nella-bella

Sme s priatelom cca 8 mesiacov, byvame spolu 3 mesiace a v horizonte jedneho roka by sme sa chceli zobrat. Naklady sa spolocne byvanie (najom, strava, net atd) sme rozdelili na dve tretiny a jednu tretinu a ja platim jednu tretinu a on plati dve tretiny. Bol to jeho navrh, lebo vie, ze platit pol na pol by som si nemohla dovolit, nakolko moj plat je cca tretina z jeho platu. A pri tomto rozdeleni este kazdy usetri nejaku ciastku zo svojho platu, ktoru neskor pouzijeme pri realizacii vlastneho byvania.
Mna to aj dost mrzi, ze platim mensiu ciastku, ale inac by som si nemohla dovolit byvat v podnajme s nim. Hladam si aj novu pracu, ale s mojim odborom a v lokalite, kde byvam, je to dost tazke, ale dufam, ze sa mi to podari.
Zaujumalo by ma, aky mate nazor vy na taketo rozdelenie? Pripadne, ako to mate rozdelene vy? Lebo mne nasadil chrobaka do hlavy jeden znamy, ktory ked sme sa na podobnu temu bavili v partii, povedal, ze nevidi dovod na to, aby platil vasciu cast nakladov, aj ked zaraba viac. Pretoze predsa nie je to jeho vina, ze ma jeho frajerka mensi plat.

0vecka

2 Lulu2011 j afakt zasnem.... akoze poviem priklad: zarabam 5k v cistom... na svoju prevadzku potrebujem tak 1500 a plus manzelka deti 1000 cize polovicu z toho co zarobim miniem a druhu odlozim... preco by po rozvode mala dostat zena polovicu toho co som zarobil pocas manzelstva? to ze nieje predmanzelska zmluva bezne zvyknu olutovat ti co sa rozvadzaju... a v dnesnej dobe je to bezna vec..

wreck

iskierka, ani nie. uz som raz navrhol model tri tretiny/nula tretin a som taky beznadejny pacient, ze som schopny to urobit znovu. lebo ved 'cokolvek, len uz byt konecne s nou.' :)

iskierka

wreck: "a ako sa poznam aky som nepoucitelny retard, tak by som ti asi navrhol model tri stvrtiny/jedna stvrtina."
:DD to bolo mile :D
snad zartujes, ty retardik! :))

AdamKrt

S tym setrenim som podobne na tom ako Wreck. Tiez dokazem usetrit z minima. Ale ako pisal, ine je to, ak mate partnerku, deti, zviera atd. Staci uz len partnerka, ktora chce raz to, raz ono a i ked cloveku sa zda, ze taky malicky trapny nakup, ktory je v pohode, opakuje 30x za mesiac, tak do mesiaca je to uz slusna suma...

wreck

nella-bella, ste spolu 8 mesiacov, 3 spolu byvate a do roka sa chcete brat?

radsej by som vsetky uspory stavil v rulete na cervenu osmicku, nez si niekoho brat po slabych dvoch rokoch vztahu.

rozdelene to inak mate rozumne. ak by si bola moja deva, sam by som to tak navrhol. a ako sa poznam aky som nepoucitelny retard, tak by som ti asi navrhol model tri stvrtiny/jedna stvrtina.

ale, preboha, neberte sa po tak kratkom case!

AdamKrt

lost Dnes 09:30

- ak to ratam spravne, tak bod C je najsolidarnejsi, lebo zohladnuje rovnomerne rozdelenie vydavkov podla vysky prijmu. Pouzije sa rovnica X*400+X*800=1600, cize X*(400+800)=1600, t.j. 1600/1200=X. Ak to vyratame,vychadza X na 1,333333333 - zize ona zaplati za dovolenku po zaokruhleni 533 a on 1067. Ak to neratame na centy.

lochness

podla mna je to uplne v pohode. pokial by ste zarabali rovnako a jeden by platil celkovo menej, vtedy by to bolo ponekud nefer. ale toto je normalne, snad nebudes platit viac nez zvladas, vobec sa tym nemusis trapit.

u nas je to tiez tak, moj snubenec pracuje v IT tak ma celkom fajn plat, ja zatial studujem a moj prijem bol doteraz len soc. stipko + nejake prachy z doucovania popri skole (len nedavno som zacala pracovat)... najom platime rovnako (sme styria na nastastie celkom lacnom byte), on za mna nic take vacsie neplati, akurat ked ideme nakupit dake potraviny tak plati vacsinou on s odovodnenim, ze zaraba viac :)) ale v podstate sa striedame, niekedy zatiahnem nakup ja, niekedy on.

co sa tyka oblecenia, kozmetiky atd., to si platime kazdy sam (aj ked raz za cas mu ja kupim daky sampon, sprchac, lebo on to ani nesleduje ci vobec este ma :D) takisto ked ideme niekam von, raz zaplatim ja raz on, nesledujeme to ze kto kolko a kedy, proste kto ma viac v penazenke :))

on si napriklad nedavno kupil ojazdene auto a benzin a poistku plati sam, hoci v nom vozi aj mna... a ja zase stale kupujem take veci do domacnosti, cistiace prostriedky atd, cize nikto sa nevezie len tak :) treba sa dohodnut len medzi vami ze ako vam to vyhovuje a nenechat inych kecat vam do toho

Lulu2011

kukucko - myslim, ze bezny clovek nebude riesit predmanzelsku zmluvu, pokial jeden nezaraba miliony a boji sa, ze by o nich mohol prist, ak niekto sa chce takto poistit, aby nahodou, ked ten druhy pride o pracu, ci nedajboze ochorie a nemoze pracovat, aby nemal na nic pravo je to smutne a od lasky ma to na míle daleko

Lulu2011

ten znamy je dobry sebec a lakomec, nechcela by som mat takeho chlapa, to musi byt za trest, tak bud rada, ze tvoj je aky je :)